Yarra Yering & Giant Steps
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – YARRA VALLEY – 2018
Η Yarra Valley ανταγωνίζεται την Mornington Peninsula σε κρύο, λεπτότητα και φινέτσα, γεγονός που αντανακλάται στα κρασιά της περιοχής. Το ιστορικό οινοποιείο Yarra Yerring αλλά και το σύγχρονο και δυναμικό Giant Steps, μας εισάγουν στο οινικό πνεύμα της περιοχής.

Yarra Valley

Η περιπέτειά μας ολοκληρώθηκε στην Yarra Valley που μαζί με την Mornington Peninsula αποτελούν τις κορυφαίες και γνωστότερες περιοχές κρασιού της Victoria. Ας δούμε όμως πρώτα οι δύο περιοχές σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν. Η Yarra Valley και η Mornington Peninsula έχουν αμφότερες κρύες θερμοκρασίες και καλλιεργούν παρόμοιες ποικιλίες, βασικά Pinot Noir και Chardonnay. Τα υπόλοιπα στοιχεία τους όμως διαφέρουν: η Yarra Valley είναι αρκετά μεγαλύτερη σε έκταση, έχει Hπειρωτικό κλίμα –άρα μεγαλύτερες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας με πιο αργή ωρίμανση, ενώ αντιμετωπίζει συχνά συνθήκες παγετού. Αντίθετα η Mornington έχει Ωκεάνιο κλίμα (Maritime) χωρίς ακρότητες, με πιο σύντομη ωρίμανση και χωρίς κίνδυνο παγετώνων, καθώς γειτνιάζει με τον Ωκεανό.

Στην Yarra Valley τα πρώτα αμπέλια εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1830 και παρ’ όλη την μεταναστευτική επιρροή από την Ευρώπη, δεν προσβλήθηκε ποτέ ευρέως από τη φυλλοξήρα. Η καραντίνα λειτουργεί και οι παραγωγοί όλοι συνεργάζονται μαζί μεταδίδοντας το μήνυμα για την προστασία του αμπελώνα στους επισκέπτες. Το υψόμετρο φτάνει έως τα 500 μέτρα, γεγονός που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες και για την παραγωγή αφρωδών κρασιών. Δεν είναι τυχαίο ότι η γαλλική Moët et Chandon ίδρυσε εδώ την Domaine Chandon Australia το 1986.

Οι τέσσερις -κατά γενική ομολογία- σημαντικότερες από άποψη ποιότητας περιοχές της Victoria σχηματίζουν ένα κύκλο γύρω από τη Μελβούρνη

Η υποπεριοχή Yarra Valley ανήκει στην περιοχή Port Phillip (οι οινικές ζώνες της Μελβούρνης), η οποία ανήκει στην ευρύτερη, αχανή ζώνη της Victoria. Η πολιτεία της Victoria, αναλόγως της περιοχής, παράγει από μαζικά κρασιά από αρδευόμενα αμπέλια, όπως στο Murray Darling, μέχρι ιδιοσυγκρασιακά κρασιά μικρών παραγωγών όπως στις κορυφαίες περιοχές Yarra Valley και Mornington Peninsula.

Εικόνα: Wine Folly

Yarra Yering

Οδηγώντας μια ώρα βορειοδυτικά της Μελβούρνης, βρεθήκαμε στην Yarra Valley και στο ιστορικό οινοποιείο Yarra Yering (Γιάρα Γιέρινγκ). Το επιχειρηματικό μοντέλο είναι απλό, κλασικό και δοκιμασμένο: μικρή παραγωγή, κορυφαία ποιότητα, ακριβές τιμές. Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 60.000 φιάλες και από αυτές εξάγεται το 20-25%. Κεντρική θέση κατέχει ο ιδιόκτητος αμπελώνας 280 στρεμμάτων (70 acres) ο οποίος είναι ξηρικός, δεν ποτίζεται, ενώ η ομάδα παραγωγής κλαδεύει τα αμπέλια και μαζεύει τα σταφύλια αποκλειστικά με το χέρι. Τα αμπέλια έχουν βόρειο προσανατολισμό και είναι φυτεμένα σε αμμοαργιλώδη εδάφη με χαλικώδες υπέδαφος που βοηθάει την καλή αποστράγγιση των υδάτων.

Ένα ζεστός, όμορφος χώρος γευσιγνωσίας
Δοκίμασα οκτώ μοναδικά κρασιά
Η μασκότ του tasting room
Το τζάκι με τις παλιές φιάλες
Επί τω έργω
Τα πρώτα τέσσερα κρασιά της δοκιμής
Ένα μοναδικό Bordeaux-inspired χαρμάνι με 66% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 15% Malbec, 3% Petit Verdot
Άγρια χειμωνιάτικη ομορφιά
Διάφορες παλιές φιάλες της δεκαετίας του 1980 και 1990
Δεν θα με ενοχλούσε να έχω ένα meeting σε αυτό το γραφείο
Μια παλιά στροφιλιά αποτελεί πάντα ένα όμορφο ενθύμιο
Η είσοδος του οινοποιείου
"Καλωσήλθατε στην αίθουσα δοκιμής του Yarra Yering"
Η είσοδος στον αμπελώνα δεν επιτρέπεται από ξένους επισκέπτες, για την αποφυγή της πιθανής εισόδου της φυλλοξήρας στον αμπελώνα
Λίγο πριν το κλάδεμα
Η είσοδος στον αμπελώνα

Ο οινολόγος Dr Bailey Carrodus, μετά από εκτεταμένες οινικές εξερευνήσεις χρόνων σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία και έχοντας εξερευνήσει την περιοχή Yarra Valley για αρκετό καιρό ως καθηγητής του Melbourne University, ίδρυσε το οινοποιείο το 1969 στήνοντας τον αμπελώνα στους πρόποδες των λόφων Warramate. Το 1973 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά δύο κλασικά κρασιά: ένα Bordeaux blend με το όνομα Dry Red Wine No.1 και ένα χαρμάνι με ποικιλίες του Βόρειου Ροδανού με το όνομα Dry Red Wine No.2. Τα επόμενα 35 χρόνια ο Dr Carrodus έχτισε τη μοναδική φήμη της Yarra Yering η οποία συνοδεύτηκε και από την ανάλογη εμπορική επιτυχία. Πριν δέκα χρόνια, το 2008, ο Dr Carrodus απεβίωσε και το οινοποιείο ανέλαβαν δύο επιχειρηματίες, αμφότεροι φανατικοί θαυμαστές της Yarra Yering. Συνέχισαν να διοικούν το οινοποιείο με τις ίδιες αρχές και φιλοσοφία, ανοίγοντας το δρόμο για τις επόμενες δεκαετίες.

Δοκίμασα οκτώ κορυφαία τους κρασιά, την οινοποιητική ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει η Sarah Crowe, οινοποιός της χρονιάς 2017 σύμφωνα με τον οινοκριτικό James Halliday.

01
Dry White Wine No. 1 2016
78% Semillon, 22% Chardonnay

Πολύ ωραίο, ευγενές, κρεμώδες κρασί με αρώματα που θυμίζουν ροδάκινο, ζύμες, αμυγδαλόπαστα. Υψηλή οξύτητα, όγκος στο στόμα, γεμάτο στόμα, μακρά επίγευση. Ταυτόχρονα αυτολυτικό αλλά και φινετσάτο.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 34,00

02
Chardonnay 2016
100% Chardonnay

Υπέροχο Chardonnay αυθεντικού Βουργουνδέζικου στυλ με ορυκτότητα, ζύμες, πυρηνόκαρπα φρούτα, ξηρούς καρπούς και ήπια κρεμώδη αρώματα. Υψηλή οξύτητα στο στόμα, crème pâtissière, μέτριο (+) σώμα και όγκο χωρίς όμως να χάνει την φινέτσα του. Δεν υπέστη μηλογαλακτική, λόγω ζεστότερου κλίματος (σε σχέση με τη Γαλλία πάντα).

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 65,00

03
Pinot Noir 2016
100% Pinot Noir

Κόκκινα κεράσια, κόκκινα μούρα, γη, μανιτάρια, βιολέτες. Υψηλή οξύτητα, μέτριες τανίνες, μέτριο (+) σώμα, αρκετά γεμάτο στυλ για Pinot Noir (14% abv), αλλά και πάλι πολύ ελκυστικό.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 65,00

04
Light Dry Red Wine 2017
50% Pinot Noir, 50% Shiraz

Ασυνήθιστο χαρμάνι που ενώ όσο το φανταζόμουν δεν μου άρεσε, στην πράξη ήταν πολύ όμορφο. Έχει τα πυκνά φρούτα του Shiraz και την αέρινη αίσθηση και ελαφράδα του Pinot Noir. Βύσσινα, μαύρα και κόκκινα μούρα, μπαχάρια, άνθη. Ελαφρύ στο στόμα με μέτρια (+) οξύτητα, μέτριες (+) τανίνες, 13,5% abv και πολύ καλή δομή λόγω Shiraz. Ωραία δουλειά.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 59,00

05
Dry Red Wine No. 3 2016
45% Touriga Naçional, 28% Tinta Cão, 9% Tinta Roriz, 7% Tinta Amarela, 7% Alvarelhão & 4% Sousão

Πυκνά μαύρα και κόκκινα φρούτα, αποξηραμένα σταφύλια (σταφίδες), ποτ πουρί, πιπεριές και μπαχαρικά. Υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες, 14% abv, γεμάτο σώμα, μέτρια (+) επίγευση. Ένα πολύ δυνατό χαρμάνι από γνωστές και λιγότερο γνωστές ποικιλίες της Πορτογαλίας.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 65,00

06
Underhill Shiraz 2016
100% Shiraz

Shiraz κρύου κλίματος, Ευρωπαϊκού στυλ, με πιπεράτα μαύρα φρούτα, υψηλή οξύτητα και τανίνες, αλκοόλ 14%, εξαιρετική δομή, πολύ ισορροπημένο και ‘drinkable’. μακρά διάρκεια.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 65,00

07
Dry Red Wine No. 2 2016
95% Shiraz, 2% Viognier, 2% Mataro, 1% Marsanne

Πυκνά φρούτα, μαύρα μούρα, πιπέρι, ορυκτότητα, δρυς, καινούριο δέρμα. Υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες, χυμώδες και ώριμο, με εξαιρετική δομή. Αλκοόλ 14,2%, αλλά και πάλι πολύ εύκολο και ευχάριστο να καταναλωθεί λόγω ισορροπίας.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 65,00

08
Dry Red Wine No. 1 2016
66% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 15% Malbec, 3% Petit Verdot

Ότι πιο κοντά στο Bordeaux μπορεί κανείς να φανταστεί. Κόκκινα και μαύρα μούρα, μελάνι, γραφίτης, ξύσματα μολυβιού, δρυς, μπαχαρικά. Υψηλή οξύτητα και αλκοόλ (14%), υψηλές τανίνες και γεμάτο σώμα. Ήδη υπέροχο, αν και σε 2-3 χρόνια θα ανταμείψει την υπομονή μας.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 75,00

Η υπέροχη γευσιγνωσία κρασιών στο οινοποιείο Yarra Yering επιφύλασσε κρασιά με ουσία, άποψη και χαρακτήρα. Υπήρχε ακόμα χρόνος για ένα ακόμα οινοποιείο, έτσι μένοντας στην Yarra Valley και οδηγώντας δώδεκα λεπτά με βορειοδυτική κατεύθυνση, έφτασα στο οινοποιείο Giant Steps.

Giant Steps

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο Miles Davis και ο John Coltrane αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους, με τον τελευταίο να ηχογραφεί το κλασικό jazz album Giant Steps αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή του.

Κάποιες δεκαετίες αργότερα, ο Αυστραλός Phil Sexton έχοντας μόλις πουλήσει τον αμπελώνα Devil’s Lair στο Margaret River και κάνοντας μια νέα αρχή στη Yarra Valley της πολιτείας Victoria χάρισε στο νέο του οινοποιείο το όνομα Giant Steps, προς τιμήν του Coltrane.

Εγκαθίστωντας το οινοποιείο του στην πόλη Healesville, μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα εντάσσοντας σε αυτό ένα σύγχρονο εστιατόριο, ο Phil Sexton έκανε πράξη το ρητό «όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ». Το οινοποιείο μέσα στην πόλη. Η υψηλή κουζίνα αναδεικνύει τα κρασιά, ενώ το εστιατόριο αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο άμεσης κατανάλωσης των κρασιών, με παράλληλη λειτουργία bottle shop για πωλήσεις λιανικής. Όλο το σύστημα οινοποιείου και εστιατορίου στεγάζεται σε ένα φουτουριστικό κτήριο που εξωτερικά μοιάζει με Mall ή multiplex Cinema. Η κύρια είσοδος οδηγεί στο εστιατόριο, ενώ το οινοποιείο βρίσκεται στο βάθος και είναι πάντα ορατό χάρη στις μεγάλες γυάλινες τζαμαρίες που αφήνουν ελεύθερη τη θέα στα βαρέλια, τις δεξαμενές και το τραπέζι γευσιγνωσίας. Ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο οινοποιείου από αυτό που έχουμε συναντήσει στην Ευρώπη, που –αν ξεπεράσεις το αρχικό μούδιασμα- το πιο πιθανό είναι να θεωρήσεις ιδιοφυές. Εμένα πάντως η όλη εμπειρία με γοήτευσε.

Οινοποιείο και εστιατόριο μαζί, στο κέντρο του Healesville, περίπου μία ώρα από το κέντρο της Μελβούρνης
Ένα μοντέρνο κτήριο εντός της πόλης
Δεξιά το εστιατόριο που σερβίρει αποκλειστικά τα κρασιά Giant Steps. Λίγα σκαλιά οδηγούν τον επισκέπτη στην αίθουσα δοκιμής και το οινοποιείο
Η αίθουσα δοκιμής, δίπλα στα βαρέλια
Ένα από τα λίγα tasting rooms της Αυστραλίας το οποίο γειτνιάζει τόσο άμεσα με το οινοποιείο
Οινόφιλοι δοκιμάζουν τα κρασιά συζητώντας
Είχα την χαρά να ξεναγηθώ στο κελάρι
Διαφορετικά βαρέλια, διαφορετικές εκφράσεις, μεγαλύτερη γευστική παλέτα
Ξύλινοι οινοποιητές και στο βάθος το εστιατόριο. Όλα διακρίνονται μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες
Λίγες υπαίθριες δεξαμενές
Τσιμεντένια αυγά, η νέα τάση στην οινοποίηση
Οι θαμώνες του εστιατορίου Giant Steps
Το πωλητήριο του οινοποιείου
Giant Steps, Yarra Valley Syrah 2017
Ένα κουτί δώρου με επτά διαφορετικές φιάλες Giant Steps

Το οικογενειακό οινοποιείο είναι ανεξάρτητο (Edit: τον Αύγουστο του 2020 αγοράστηκε από τον όμιλο Jackson Family Wines της California) και εστιάζει σε single-vineyard εμφιαλώσεις των δύο κυρίαρχων ποικιλιών της Βουργουνδίας: Chardonnay και Pinot Noir. Η συγκομιδή γίνεται αποκλειστικά με το χέρι, οι ζυμώσεις είναι αυθόρμητες και η οινοποίηση ήπιων σχετικά παρεμβάσεων. Η single vineyard σειρά που είναι και η κύρια προσφορά του κτήματος, περιλαμβάνει Chardonnay από τους αμπελώνες Sexton, Tarraford, Lusatia Park, Applejack και Wombat Creek, ενώ το Pinot Noir προέρχεται από τους αμπελώνες Applejack, Sexton και Primavera. Υπάρχει και το Tarraford Vineyard Syrah, ένα ροζέ και κάποια regional κρασιά, αλλά αυτά αποτελούν απλά δορυφόρους της single-vineyard φιλοσοφίας.

Η ιστορία της Giant Steps είναι παράλληλη με αυτή του ιδρυτή της, Phil Sexton. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας με μεταπτυχιακό στην επιστήμη της ζυθοποιίας από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, η καριέρα του Phil αρχικά περιλάμβανε πολύ μπύρα. Υπεύθυνος παραγωγής στην Swan Brewing Company του Perth, συνιδρυτής της Matilda Bay Brewing Company αλλά και της Little Creatures Brewing Company. Με το κρασί ασχολήθηκε σε μεγαλύτερο βάθος, με αρχική επένδυση την ίδρυση του οινοποιείου Devil’s Lair στο Margaret River.

Οραματιζόμενος αργότερα την δημιουργία κορυφαίων, εκφραστικών κρασιών terroir από τις εμβληματικές ποικιλίες Chardonnay και Pinot Noir, βρέθηκε στην Yarra Valley ιδρύοντας το οινοποιείο Giant Steps. Τι έψαχνε ο Phil; Επικλινή εδάφη, παλιά αμπέλια, ιδανική έκθεση αμπελώνων και εναλλασσόμενες συνθήκες θερμοκρασίας.

Το 2001 ήταν η πρώτη εμπορική σοδειά, η πρώτη και τελευταία φορά που τα κρασιά πωματίστηκαν με φελλό. Έκτοτε χρησιμοποιούνται αποκλειστικά βιδωτά πώματα Stelvin. To 2003 στην ομάδα μπήκε ο μέχρι και σήμερα προϊστάμενος οινοποίησης, Steve Flamsteed, πρώην chef, που ανακάλυψε το πάθος του για το κρασί δουλεύοντας σε εστιατόρια της Ευρώπης και επιστρέφοντας στην Αυστραλία, σπουδάζοντας οινολογία στο Roseworthy Agricultural College.

Απόλαυσα ένα μοναδικό flight λευκών και ερυθρών κρασιών από τις δύο μοναδικές ποικιλίες Chardonnay και Pinot Noir, με επί μέρους διαφορές στα χαρακτηριστικά τους ανάλογα με τον αμπελώνα και το élevage, την διάπλαση του κάθε κρασιού. Στο τέλος, είχα τη χαρά να ξεναγηθώ στους χώρους του οινοποιείου, στην πίσω πλευρά της τζαμαρίας σε ένα καθ’ όλα διάφανο και ελκυστικό εγχείρημα. Η εμπειρία μου έκλεισε με ένα υπέροχο γεύμα συνοδεία του σπουδαίου Applejack Vineyard Pinot Noir 2017.

Τα γοητευτικά κρασιά της Yarra Valley αξίζουν να βρίσκονται στα ποτήρια κάθε ανήσυχου οινόφιλου, ειδικά αν εμπνέεται και συναρπάζεται από τα μυθικά κρασιά της μητρικής Βουργουνδίας.

Η περιπέτειά μας έφτασε στο τέλος της! Τέσσερις περιοχές, 460 χιλιόμετρα οδήγησης, επτά οινοποιεία, 52 κρασιά, μαγευτική φύση, απίστευτες εικόνες και άνθρωποι γέμισαν το κάδρο της οινικής μας εξόρμησης στην Αυστραλία. Παραφράζοντας λοιπόν τους The Kinks…

Just get a plane and come to Australia!

* Update άρθρου που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #11, σελίδα 10)

Yarra Yering // 4 Briarty Road Gruyere, Vic 3770 Australia

T +61 3 5964 9267 | F +61 (3) 5964 9239 info@yarrayering.comwww.yarrayering.com

 

Giant Steps Winery // 314 Maroondah Hwy, Healesville, VIC 3777, Australia

T +61 3 5962 6111 | mail@giantstepswine.com.auwww.giantstepswine.com.au

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
2018
Yabby Lake & Moorooduc Estate
MORNINGTON PENINSULA
Εξερεύνηση στα οινοποιεία Yabby Lake και Moorooduc Estate στην παραθαλάσσια χερσόνησο Mornington, μία ώρα από τη Μελβούρνη