Το οικογενειακό οινοποιείο είναι ανεξάρτητο (Edit: τον Αύγουστο του 2020 αγοράστηκε από τον όμιλο Jackson Family Wines της California) και εστιάζει σε single-vineyard εμφιαλώσεις των δύο κυρίαρχων ποικιλιών της Βουργουνδίας: Chardonnay και Pinot Noir. Η συγκομιδή γίνεται αποκλειστικά με το χέρι, οι ζυμώσεις είναι αυθόρμητες και η οινοποίηση ήπιων σχετικά παρεμβάσεων. Η single vineyard σειρά που είναι και η κύρια προσφορά του κτήματος, περιλαμβάνει Chardonnay από τους αμπελώνες Sexton, Tarraford, Lusatia Park, Applejack και Wombat Creek, ενώ το Pinot Noir προέρχεται από τους αμπελώνες Applejack, Sexton και Primavera. Υπάρχει και το Tarraford Vineyard Syrah, ένα ροζέ και κάποια regional κρασιά, αλλά αυτά αποτελούν απλά δορυφόρους της single-vineyard φιλοσοφίας.
Η ιστορία της Giant Steps είναι παράλληλη με αυτή του ιδρυτή της, Phil Sexton. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας με μεταπτυχιακό στην επιστήμη της ζυθοποιίας από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, η καριέρα του Phil αρχικά περιλάμβανε πολύ μπύρα. Υπεύθυνος παραγωγής στην Swan Brewing Company του Perth, συνιδρυτής της Matilda Bay Brewing Company αλλά και της Little Creatures Brewing Company. Με το κρασί ασχολήθηκε σε μεγαλύτερο βάθος, με αρχική επένδυση την ίδρυση του οινοποιείου Devil’s Lair στο Margaret River.
Οραματιζόμενος αργότερα την δημιουργία κορυφαίων, εκφραστικών κρασιών terroir από τις εμβληματικές ποικιλίες Chardonnay και Pinot Noir, βρέθηκε στην Yarra Valley ιδρύοντας το οινοποιείο Giant Steps. Τι έψαχνε ο Phil; Επικλινή εδάφη, παλιά αμπέλια, ιδανική έκθεση αμπελώνων και εναλλασσόμενες συνθήκες θερμοκρασίας.
Το 2001 ήταν η πρώτη εμπορική σοδειά, η πρώτη και τελευταία φορά που τα κρασιά πωματίστηκαν με φελλό. Έκτοτε χρησιμοποιούνται αποκλειστικά βιδωτά πώματα Stelvin. To 2003 στην ομάδα μπήκε ο μέχρι και σήμερα προϊστάμενος οινοποίησης, Steve Flamsteed, πρώην chef, που ανακάλυψε το πάθος του για το κρασί δουλεύοντας σε εστιατόρια της Ευρώπης και επιστρέφοντας στην Αυστραλία, σπουδάζοντας οινολογία στο Roseworthy Agricultural College.
Απόλαυσα ένα μοναδικό flight λευκών και ερυθρών κρασιών από τις δύο μοναδικές ποικιλίες Chardonnay και Pinot Noir, με επί μέρους διαφορές στα χαρακτηριστικά τους ανάλογα με τον αμπελώνα και το élevage, την διάπλαση του κάθε κρασιού. Στο τέλος, είχα τη χαρά να ξεναγηθώ στους χώρους του οινοποιείου, στην πίσω πλευρά της τζαμαρίας σε ένα καθ’ όλα διάφανο και ελκυστικό εγχείρημα. Η εμπειρία μου έκλεισε με ένα υπέροχο γεύμα συνοδεία του σπουδαίου Applejack Vineyard Pinot Noir 2017.
Τα γοητευτικά κρασιά της Yarra Valley αξίζουν να βρίσκονται στα ποτήρια κάθε ανήσυχου οινόφιλου, ειδικά αν εμπνέεται και συναρπάζεται από τα μυθικά κρασιά της μητρικής Βουργουνδίας.