Σχετικά
Γρηγόρης Κόντος, DipWSET

Ονομάζομαι Γρηγόρης Κόντος και έχω αρκετές αδυναμίες: καλό φαγητό, υπέροχα κρασιά, ταξίδια, μουσικές, οικογένεια, φίλοι και bon vivant πράγματα γενικότερα. Τι είναι το κρασί για εμένα; Δεν γνωρίζω ακριβώς. Πάντως το κρασί μου έδωσε και μου δίνει πολλές ευκαιρίες για να ζω μια ενδιαφέρουσα ζωή και αυτό …δεν το λες και λίγο!

Δραστηριότητα

Οι βασικοί μου επαγγελματικοί ρόλοι είναι:

  • Iδρυτής και συνιδιοκτήτης της Aegean Wine Exports που εξάγει ελληνικά κρασιά από τα κορυφαία οινοποιεία της Ελλάδας
  • Iδρυτής και συνιδιοκτήτης της Epic Imports που εισάγει στην Ελλάδα σπουδαία κρασιά από επιλεγμένους οίκους του εξωτερικού
  • Brand Ambassador και πωλητής της Γαλλικής EuroCave (συντηρητές κρασιών και συστήματα κελαριών) και
  • Οινογράφος στο περιοδικό Grape, όπως φυσικά και σε αυτό εδώ το website

 

ΣΠΟΥΔΕΣ | Είμαι απόφοιτος της σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2005), απόφοιτος sommelier της σχολής Le Monde (2010-2011) και κάτοχος του WSET Diploma Level 4 (2013-2015).

 

Αναδρομή

Γεννήθηκα τον Απρίλιο του 1981.

Μεγάλωσα πιστεύοντας ότι θα γίνω μουσικός, γραφίστας ή αρχιτέκτονας.

Αργότερα έκανα ένα τεστ που μου πρότεινε να γίνω ραδιοφωνικός παραγωγός.

Όμως η ύπαρξη μιας επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης και η προοπτική της μελλοντικής ιδιοκτησίας της με οδήγησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Όταν το 2005 τελείωσαν οι σπουδές (και στο τέλος του 2006 η στρατιωτική θητεία) οι περισσότεροι συμφοιτητές μου στελέχωσαν τράπεζες και μεγάλες πολυεθνικές. Εγώ αντίθετα, ξεκίνησα να “εργάζομαι” στην οικογενειακή εταιρεία κερδίζοντας σταθερότητα και ασφάλεια. Όμως κάτι μου έλλειπε…

Με τους φίλους μου πηγαίναμε ιδιωτικά μια φορά το χρόνο σε εκθέσεις κρασιού, για να δοκιμάσουμε. Συμμετείχα σε ένα σεμινάριο γευσιγνωσίας κάπου το 2007 και άρχισα να κολλάω. Πόσο το κλίμα, οι καιρικές συνθήκες και οι φιλοσοφίες των ανθρώπων επηρεάζουν τη διάπλαση του κρασιού και δημιουργούν ένα κατακερματισμένο και πολύχρωμο ψηφιδωτό γεύσεων και ιστοριών. Το οποίο ανακαλύπτεις και κατανοείς όταν πιάσεις στα χέρια σου το χάρτη της περιοχής, όταν διαβάσεις για τη ζωή των οινοποιών, τη φύση που τους φιλοξενεί, τις μεθόδους, τις συνθήκες και φυσικά όταν δοκιμάσεις τα κρασιά τους.

Το 2010 ταξίδεψα στον Ειρηνικό Ωκεανό συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα νέων. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα ξεκίνησα να επισκέπτομαι οινοποιεία στην Ελλάδα, την Καλιφόρνια, την Γαλλία. Παρατηρούσα ότι όσο διάβαζα, ρωτούσα, μάθαινα και ανακάλυπτα, τόσο πιο πολύ διψούσα για περισσότερη γνώση, περισσότερο ταξίδι, περισσότερα κρασιά. Συμμετείχα σε τρύγους στη Χαλκιδική, τη Σαντορίνη, τη Νάουσα και τη Νεμέα ανακαλύπτοντας τη μαγεία της δημιουργίας από το αμπέλι στο ποτήρι.

2010 Χαλκιδική ~ Τρύγος στο Κτήμα Πόρτο Καρράς. Μέσα στη δεξαμενή, βγάζοντας τα στέμφυλα προς το πιεστήριο.
2010 Napa Valley, California ~ Ανακαλύπτοντας το θρυλικό Chateau Montelena
2010 Napa Valley, California ~ Στo Tedeschi Family Winery στην Calistoga. Ζυμούμενο γλεύκος από premium Cabernet Sauvignon και υποβοήθηση της εκχύλισης με τη μέθοδο punching down
2011 ~ Καπνίζοντας πούρα στο μάθημα. Αν είσαι σπουδαστής στο τμήμα sommeliers του ΙΕΚ Le Monde, επιτρέπεται.
2011 Μπαξέδες Οία, Σαντορίνη ~ Στην ταινία διαλογής του Κτήματος Σιγάλα
2011 Σαντορίνη ~ Τα λιγοστά και πολύτιμα σταφύλια Ασύρτικου από τα ηφαιστειακά εδάφη του νησιού
2011 Αλσατία, Γαλλία ~ Θέα από τους Premier Cru αμπελώνες του Domaine Paul Blanck
2012 Νάουσσα ~ Τρύγος στο Οινοποιείο Μαρκοβίτη (τότε Chateau Πήγασος)
2013 Μουμπάι, Ινδία ~ Παρουσιάζοντας ελληνικά κρασιά σε επαγγελματίες του κρασιού και της γεύσης στο εστιατόριο Indigo (έχει διακριθεί ως World's Top 100 και Asia's Top 50) του chef Rahul Akerkar
2013 Four Seasons Hotel Mumbai, Ινδία ~ Μετά την παρουσίαση σε εισαγωγείς, sommeliers και chefs, κάθε συμμετέχων κρατάει το δικό του αγαπημένο ελληνικό κρασί.
2013 Κτήμα Σκούρα, Αργολίδα ~ Αξιολογώντας την εξέλιξη των κρασιών δοκιμάζοντας από τα βαρέλια
2013 Κτήμα Σκούρα, Αργολίδα ~ Τεχνική bâtonnage (ανάδευση φίνων οινολασπών) Chardonnay σε δρύινα βαρέλια κατά τη διάρκεια του τρύγου.
2013 Veneto, Ιταλία ~ Δοκιμή στο κελάρι του θρυλικού οινοποιείου Giuseppe Quintarelli

Το 2010 ξεκίνησα ένα από τα πρώτα blogs κρασιού στην Ελλάδα, το Gregory’s Wine Journal. Εκείνη τη χρονιά ξανακάθισα στα θρανία αρχικά της Le Monde (τμήμα Sommeliers) και στη συνέχεια της WSPC, παρόχου των προγραμμάτων WSET στην Ελλάδα. Δοκιμάσαμε πολλά κρασιά, δίπλα-δίπλα με χάρτες και συζητώντας για εδάφη, φύση, ανθρώπους και κουλτούρες. Είχα κολλήσει για τα καλά.

To 2012 ίδρυσα την Aegean Wine Exports, με αποκλειστικό αντικείμενο την εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Αναπτύσσουμε για τους συνεργάτες μας (Κτήμα Τσέλεπου, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Κτήμα Αργυρού, Κτήμα Καρανίκα, Οινοποιητική Μονεμβασιάς, Κτήμα Χατζημιχάλη κοκ), πελατολόγιο σε χώρες όπως Σιγκαπούρη, Taiwan, Μεξικό, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και αλλού. H Aegean Wine Exports αποτελεί τμήμα της Aegean Food Exports της οποίας είμαι συνιδιοκτήτης και συνδιαχειριστής.

Το 2016 η κα Θάλεια Καρτάλη, συμμαθήτριά μου στο WSET Diploma, μου πρότεινε να συμμετέχω ως οινογράφος σε ένα νέο free press κρασιού που ετοίμαζε με την δημοσιογράφο Πηνελόπη Κατσάτου, το πασίγνωστο σήμερα Grape! Είναι τιμή μου που συνεργάζομαι μαζί τους από το πρώτο τεύχος μέχρι σήμερα (2016-2025), χωρίς να έχω χάσει ούτε ένα τεύχος! Υπέροχη, απολαυστική συνεργασία και πολύτιμη φιλία.

Το 2020 έκανα ένα ολικό re-launch στο παλιό μου blog Gregory’s Wine Journal, οδηγώντας στο σημερινό Gregory Kontos :: Wine Adventures. Εδώ μάζεψα όλη την -μέχρι πρότινος- διάσπαρτη δραστηριότητά μου.

Το 2022, ίδρυσα την Epic Imports με σκοπό να έρθουν στην Ελλάδα κρασιά που θεωρούσα και θεωρώ σπουδαία και που μέχρι τότε δεν ήταν διαθέσιμα στη χώρα μας: Ramey Wine Cellars, Royal Tokaji, Weingut Franz Hirtzberger, Shaw+Smith, Schiopetto, Clos du Val και άλλα.

Επίσης το 2022 ξεκίνησα τη συνεργασία με την Γαλλική Εταιρεία EuroCave, διαθέτοντας στην ελληνική αγορά τους παγκοσμίου φήμης γαλλικούς συντηρητές κρασιών και τα συστήματα κελαριών EuroCave.

Μου αρέσουν όλες αυτές οι δραστηριότητες, προσθέτουν ποικιλία στην επαγγελματική ζωή μου, ενώ το κρασί δημιουργεί μια ενιαία γέφυρα, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος.

 

Αγαπημένα κρασιά

Γενικά βολεύομαι εύκολα.

Chassagne-Montrachet και Mersault από τη χρυσή κοιλάδα της Βουργουνδίας, Riesling από τα Grand Cru αμπελοτόπια της Αλσατίας, του Wachau και του Rheingau, Ασύρτικο από τα ηφαιστειακά εδάφη της Σαντορίνης και της Τήνου, Pinot Noir από τις κρύες κοιλάδες της Sonoma που γειτνιάζουν με τον Ειρηνικό Ωκεανό, φινετσάτα ροζέ από την Προβηγκία και την ορεινή Αρκαδία, Barbera και Nebbiolo από το μυθικό Piemonte, Ξινόμαυρο από παλιά αμπέλια της Νάουσας αλλά και τα πυκνά Amarone του Veneto, το ανεπανάληπτο Vinsanto Σαντορίνης και τα μοναδικά κρασιά από προφυλλοξηρικά αμπέλια που βρίσκει κανείς στη Νεμέα, τη Νάουσα, την Κρήτη, την Yarra Valley και την Etna της Σικελίας.

Ένα διπλό espresso, λίγους ξηρούς καρπούς, ένα κομματάκι Roquefort και ένα ερυθρό γλυκό Vintage Port στο ποτήρι.

Δε λέω ότι είναι εύκολο, αλλά γίνεται.

2016 ~ Τελετή απονομής WSET Diploma από το WSPC και λήψη υποτροφίας από την Vinetum για την καλύτερη επίδοση στις εξετάσεις τυφλής γευσιγνωσίας
2016 Λονδίνο, Guildhall ~ Παραλαβή του WSET Diploma από τον μοναδικό Gerard Basset OBE, MS, MW, MBA, OIV MSc
2016 Hilton, Αθήνα ~ Masterclass στα πλαίσια του Peloponnese Wine Festival
2017 Odney Club, Berkshire Αγγλία ~ Φοίτηση στο BACK (Business And Commercial Knowledge Course), ένα εντατικό τριήμερο πρόγραμμα του WSET London, που εστιάζει σε θέματα εμπορίου, marketing και έρευνας οίνου
2017 Θεσσαλονίκη ~ Συμμετοχή μου ως κριτής στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης
2018 Taipei, Taiwan ~ Παρουσίαση ελληνικών κρασιών σε δημοσιογράφους και επαγγελματίες οίνου
2018 Taipei, Taiwan ~ Παρουσίαση ελληνικών κρασιών σε εξειδικευμένους επαγγελματίες του οίνου και της γεύσης. Ενθουσιασμένοι άπαντες!
2018 Μουσείο Αυτοκινήτου, Αθήνα ~ Σεμινάριο συνδυασμού φαγητού & κρασιού στην πράξη, στα πλαίσια του Peloponnese Wine Festival