Yabby Lake & Moorooduc Estate
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – MORNINGTON PENINSULA – 2018
Η Mornington Peninsula αποτελεί έναν οινικό παράδεισο για τους φίλους των κρασιών κρύου κλίματος, με έμφαση στην ισορροπία και τη φινέτσα. Οι φίλοι των ατσάλινων Chardonnay και των αιθέριων Pinot Noir θα βρουν εδώ κάποια από τα πιο συναρπαστικά κρασιά του κόσμου.

Μελβούρνη. Μετά το Σίδνεϋ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό που πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια. Την όμορφη πόλη διασχίζει το ιστορικό τραμ ανάμεσα σε ουρανοξύστες και κτήρια Βικτωριανού ρυθμού, την ώρα που ο ποταμός Γιάρρα εκβάλλει στον όρμο Port Phillip και από εκεί στον απέραντο ωκεανό. Η Μελβούρνη είναι μια από τις πιο κρύες πόλεις της ηπειρωτικής Αυστραλίας, καθώς βρίσκεται κοντά στο νοτιότερο κομμάτι της. Εξάλλου στο Νότιο ημισφαίριο όσο πιο νότια -και κοντά στο Νότιο Πόλο- βρίσκεται μια περιοχή, τόσο πιο κρύα είναι. Βέβαια, η Μελβούρνη απέχει από τον Νότιο Πόλο όσο περίπου η Αθήνα από τον Βόρειο, ενώ απέχουν περίπου το ίδιο από τον Ισημερινό. Ενώ λοιπόν οι δύο πόλεις θα έπρεπε λογικά να είναι παρόμοια ζεστές –ή κρύες, τη διαφορά την κάνει ο παγωμένος ωκεανός που περικλείει τη Μελβούρνη, ο οποίος συμβάλλει αποφασιστικά στο κρύο της κλίμα. Τα παραπάνω κάνουν την περιοχή έναν οινικό παράδεισο για τους φίλους των κρασιών κρύου κλίματος, με έμφαση στην ισορροπία και τη φινέτσα. Οι φίλοι των ατσάλινων Chardonnay και των αιθέριων Pinot Noir θα βρουν εδώ κάποια από τα πιο συναρπαστικά κρασιά του κόσμου. Και μάλιστα στη Victoria είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσει στο ποτήρι μας ένα καλό κρασί σε σχέση με άλλες πόλεις αφού εδώ οι πολύ μεγάλες βιομηχανίες είναι αρκετά λιγότερες από αυτές για παράδειγμα της South Australia, ενώ οι πρακτικές στο αμπέλι ακολουθούν πολύ πιο αυστηρούς κανόνες ποιότητας, εις βάρος της ποσότητας.

Η περιοχή Port Phillip περικλείει την Μελβούρνη και αποτελείται από πέντε υποπεριοχές με πιο σημαντικές τις Yarra Valley, Mornington Peninsula και Geelong.

Επισκεφτήκαμε δύο οινοποιεία στην παραθαλάσσια χερσόνησο Mornington, μία ώρα οδήγησης από τη Μελβούρνη προς το Νότο. Το κλίμα είναι παρόμοιο με αυτό του Bordeaux (Ωκεάνιο “Maritime” κλίμα χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και με σχετική υγρασία). Παρόλα αυτά οι παραγωγοί δεν έχουν εξειδικευτεί τόσο στις ποικιλίες του Bordeaux όσο σε αυτές που ταιριάζουν σε ηπειρωτικά κλίματα (Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay) όπως και με την καλλιέργεια του Shiraz με γευστικά χαρακτηριστικά πιο κοντά σε αυτά του Ροδανού, παρά των άλλων ζεστών περιοχών της Αυστραλίας.

Η περιοχή έχει τα εξής χαρακτηριστικά: κρύο, υγρασία, ηλιοφάνεια και γειτνίαση με μεγάλους όγκους νερού από τρεις πλευρές. Η ηλιοφάνεια επιτρέπει την τέλεια και πλήρη ωρίμανση των σταφυλιών, το κρύο επεκτείνει την καλλιεργητική περίοδο, ενώ η παρουσία νερού εμποδίζει τη δημιουργία παγετού. Μοναδικοί πονοκέφαλοι των καλλιεργητών είναι αφενός τα πεινασμένα πουλιά της περίοδο που τα σταφύλια ωριμάζουν και αφετέρου οι ασθένειες από την υγρασία. Τα δίχτυα χρησιμοποιούνται ευρέως στην περιοχή για την προστασία από τα πουλιά, ενώ οι διαδοχικοί λόφοι ευνοούν τη συνοχή ροή αέρα που καθαρίζει την ατμόσφαιρα και απομακρύνει την υγρασία από το αμπέλι.

Yabby Lake

Σμήνη από ενδημικά πουλιά πετούν πάνω από το νερό της πανέμορφης λίμνης του οινοποιείου Yabby Lake με φόντο τα λοφώδη αμπέλια και τους ευκαλύπτους. Ο ελικωτός δρόμος που περνά γύρω από τη λίμνη καταλήγει στο tasting room αλλά και στο εστιατόριο του οινοποιείου στην κορυφή του λόφου. Το τζάκι είναι αναμμένο και τα ποτήρια έτοιμα για ένα ακόμα μοναδικό tasting. Μαγευτικές εικόνες που κάθε φίλος του κρασιού και της φύσης αξίζει να τις ζήσει.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η οικογένεια Kirby βρήκε το μέρος αυτό. Ακολούθησαν αναλύσεις εδαφών, χαρτογράφηση του Κτήματος και φύτευση των πρώτων αμπελιών το 1998. Από τότε μέχρι σήμερα η έκφραση του αμπελώνα αποτέλεσε κύρια προτεραιότητα και κυρίαρχο κομμάτι της κουλτούρας του οινοποιείου. Τα σταφύλια για όλα τα κρασιά συλλέγονται με το χέρι και οινοποιούνται ξεχωριστά για κάθε block. Κάθε κομμάτι του αμπελώνα (που έχει διαφορετικούς κλώνους και χαρακτηριστικά) ακόμα και από την ίδια ποικιλία, οινοποιείται ξεχωριστά. Αν κάποιο block ξεχωρίσει ως εξαιρετικό, μπαίνει στην premium σειρά ‘Single Block Release’, ενώ τα υπόλοιπα χαρμανιάζονται και κυκλοφορούν ως single-vineyard. Δηλαδή η generic σειρά Yabby Lake είναι όλη single-vineyard!

 

Φτάνοντας στο οινοποιείο Yabby Lake
Ένας μοναδικής ομορφιάς, ενιαίος αμπελώνας
Επικλινής αμπελώνας που ξεκινάει από ένα όμορφο reservoir νερού
Η αίθουσα δοκιμής βρίσκεται μαζί με ένα πανέμορφο εστιατόριο
Ξεμούδιασμα λίγο πριν τη δοκιμή
Δοκιμή δύο πολύ όμορφων single vineyard λευκών
Οι ποικιλίες της Βουργουνδίας βρίσκουν έκφραση στους αμπελώνες της Αυστραλίας
Δοκιμές και αγορές
Παρέχονται εξαιρετικού εύρους και βάθους πληροφορίες για τα αμπελοτόπια του κτήματος
Ένας πανέμορφος αμπελώνας, πριν το κλάδεμα
Ομοιώματα κόκκινων καγκουρό, το ζώο-σύμβολο της Αυστραλίας
Το οινοποιείο έχει θέα ολόκληρη την κοιλάδα
Τέχνη και κρασί πάνε μαζί
Τμήμα του αμπελώνα του κτήματος
Χειμερινός, μελαγχολικός καιρός. Κλασικός Ιούνιος δηλαδή –για τους Αυστραλούς

Τα κρασιά που δοκίμασα διέπονται από την ξεκάθαρη φιλοσοφία του οινοποιού Tom Carson και της ομάδας του: διακριτικότητα, φινέτσα και έκφραση του αμπελιού. Δοκίμασα έξι πανέμορφα κρασιά τα οποία περιγράφω παρακάτω:

01
Yabby Lake Single Vineyard Cuvée Nina 2012
58% Chardonnay, 42% Pinot Noir

Αφρώδες παραδοσιακής μεθόδου με τέσσερα χρόνια στις λάσπες. Διακριτική ένταση στη μύτη, έμφαση στα τριτογενή αρώματα, πετρόλ, μανιτάρι, γη, κρέμα γάλακτος και λίγο κυδώνι. Υψηλή οξύτητα, μέτριο (-) αλκοόλ 12,5%, μέτριο (+) σώμα, πολύ ελαφρύ και αέρινο. Μέτρια (+) διάρκεια. Ένα ευγενές αφρώδες με φινέτσα και χαρακτήρα.

02
Yabby Lake Single Vineyard Pinot Gris 2017
100% Pinot Gris

Διακριτικό, ήπιο, φίνο άρωμα με ροδάκινο, φρέσκα μανιτάρια, βρεγμένο δάσος, αχλάδι. Πολύ σοφιστικέ στυλ με εξαιρετική δομή και κρεμώδη παλέτα, μέτρια (+) οξύτητα, μέτριο σώμα, μέτριο (-) αλκοόλ 12,5% και μακρά διάρκεια. Πίεση ολόκληρων τσαμπιών, άγριες ζύμες και οινοποίηση 50% σε δεξαμενές και 50% σε παλιά γαλλικά βαρέλια 500 λίτρων.

03
Yabby Lake Single Vineyard Chardonnay 2017
100% Chardonnay

Ροδάκινο, βερίκοκο, πεπόνι, crème pâtissière, τυρί brie και ορυκτότητα στη μύτη. Μέτρια (+) οξύτητα, ελαφράδα, φινέτσα, μέτριο (-) αλκοόλ, μεγάλη διάρκεια. Αυθόρμητη ζύμωση σε γαλλικά βαρέλια 500 λίτρων (20% καινούρια) άνευ μηλογαλακτικής και 11μηνη ωρίμανση σε φίνες οινολάσπες.

04
Yabby Lake Pinot Noir Rose 2018
100% Pinot Noir

Είναι εφικτό τον Ιούνιο του 2018 να δοκιμάζεις κρασί του ίδιου έτους αν είσαι στο νότιο ημισφαίριο! Κόκκινα φρούτα, φραμπουάζ, πιο πληθωρικό στυλ, ζαχαρωτά, άνθη λουλουδιών. Υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα, μεγάλη διάρκεια. Ενώ στη μύτη φαίνεται ένα χαριτωμένο κρασί, στο στόμα είναι ανελέητο και δεν συγχωρεί όσους το υποτιμήσουν! Τα σταφύλια καλλιεργούνται αποκλειστικά για το ροζέ, χωρίς αφαίμαξη.

05
Yabby Lake Pinot Noir 2017
100% Pinot Noir

Συνεπές και αυτό στον χαρακτήρα της διακριτικότητας και της φινέτσας με κόκκινα φρούτα, κόκκινα μούρα, κεράσια, λίγο ποτ πουρί, νότες ορυκτότητας. Υψηλή οξύτητα, γεμάτο στόμα, λίγο πιο εκφραστικό στα αρώματα στόματος (βιολέτες, κόκκινα μούρα, λίγο δέρμα) και μακρά διάρκεια. Εκχύλιση 13-15 ημερών, ζύμωση σε γαλλικά βαρέλια 500 λίτρων (20% καινούρια) και 11μηνη ωρίμανση σε φίνες οινολάσπες.

06
Yabby Lake Single Block Release, Block 1, Pinot Noir 2015
100% Pinot Noir

Εδώ δεν μιλάμε απλά για single vineyard, αλλά για single block, δηλαδή ξεχωριστή οινοποίηση τμημάτων του ίδιου αμπελώνα. Δύο διπλανά blocks μπορεί να απέχουν μόλις 10 μέτρα, να έχουν φυτευτεί με τον ίδιο κλώνο Pinot Noir σε παρόμοια εδάφη και παρόλα αυτά να διαφέρουν! Το συγκεκριμένο ήταν πολύ αέρινο και ταυτόχρονα εκφραστικό: κόκκινα φρούτα, βιολέτες, ποτ πουρί, κόκκινα φρούτα, κεράσι marasca, νότες δέρματος και γης. Υψηλή οξύτητα, μεγάλος όγκος, μακρά διάρκεια, μέτριες (-), οριακά ώριμες τανίνες. Πραγματικά εξαιρετικό.

Μοναδική εμπειρία η επίσκεψη και δοκιμή στο κορυφαίο Yabby Lake. Η υπεύθυνη της δοκιμής μου σύστησε το επόμενο οινοποιείο, μόλις 2 χιλιόμετρα από εδώ. Και χαίρομαι πολύ που το έκανε!

Moorooduc Estate

Ο επισκέπτης των οινοποιείων της Αυστραλίας συνήθως δεν βλέπει βαρέλια, κλαρκ, δεξαμενές, σωλήνες μεταφοράς κρασιού και μάχιμη οινοποίηση σε εξέλιξη. Οι πραγματικές συνθήκες δουλειάς συνήθως στεγάζονται σε ξεχωριστό κτήριο, το οινοποιείο, ενώ οι γευστικές δοκιμές γίνονται σε έναν πιο προσεγμένο και καθαρό χώρο, το λεγόμενο cellar door, που πολλές φορές συστεγάζεται μαζί με εστιατόριο. Το Moorooduc Estate (προφέρεται Μούρου-Ντακ) αποτελεί εξαίρεση και αισθητικά νομίζω είναι το πιο ‘Ευρωπαϊκού’ τύπου οινοποιείο που επισκέφτηκα. Αίσθηση που αντικατοπτρίζεται και στα ίδια τα κρασιά τα οποία χαρακτηρίζονται από βαθιά αυθεντικότητα και μια πολύ σαφή, καθαρή και ανεπιτήδευτη οινοποιητική ματιά.

Φτάνοντας στο οινοποιείο Moorooduc Estate
Βαρέλια, δεξαμενές και σωλήνες επί τω έργω
Ανοιχτό για τους επισκέπτες επτά μέρες την εβδομάδα
Ένα οινοποιείο μάλλον ευρωπαϊκής φιλοσοφίας αλλά και μεγέθους
Τα γραφεία της Εταιρείας
Η αίθουσα γευστικών δοκιμών
Σε άμεση επικοινωνία και σύνδεση με το κελάρι των βαρελιών
Δρύινα βαρέλια για την ωρίμανση του Chardonnay
Ένα όμορφο σκυλάκι, συνυπάρχει με ένα ακόμα πιο όμορφο…
…παγώνι!
Μια εκπληκτική συλλογή κρασιών που με εντυπωσίασε με τη συμπύκνωση και την αέρινη φινέτσα της
Pinot Noir κυρίως, δεν λείπει βέβαια και το πανταχού παρών Shiraz
Η υπεύθυνη της δοκιμής, εξαιρετικά φιλόξενη
Αυτή την φιάλη δεν την άφησα, την πήρα φεύγοντας
Νέες φυτεύσεις αμπελιών

Το Moorooduc Estate ιδρύθηκε το 1982 από τους Richard και Jill McIntyre οι οποίοι έφεραν τη Βουργουνδία κοντά στη Μελβούρνη: κρασιά με πολυπλοκότητα και συμπύκνωση, αυθόρμητες ζυμώσεις, δουλειά με τις οινολάσπες, φινέτσα και έμφαση σε κορυφαίες ποικιλίες σταφυλιών: Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Noir. Από το 2006 τα σταφύλια ψύχονται σε ψυγεία containers αμέσως μόλις συλλεχθούν από τα αμπέλια McIntyre, Garden, Robinson και Osborn Vineyards της υπο-περιοχής Moorooduc. Η εξαιρετική υγεία των σταφυλιών και η χαμηλής παρέμβασης οινοποίηση βοηθούν στην έκφραση του κάθε αμπελώνα και των ποικιλιών.

Τα σταφύλια από τους ιδιόκτητους (50 στρέμματα) και συνεργαζόμενους αμπελώνες τρυγούνται με το χέρι, ενώ όλα τα κρασιά είναι αποτέλεσμα αυθόρμητων ζυμώσεων. Πάτημα ολόκληρων τσαμπιών και ελάχιστο φιλτράρισμα για τα λευκά, καθόλου κολάρισμα ούτε φιλτράρισμα στα κόκκινα. Και το πιο εντυπωσιακό όλων: τα λευκά κρασιά κυκλοφορούν ελαφρώς παλαιωμένα! Το νεαρότερο ήταν τριών ετών και το παλιότερο επτά. Τα κόκκινα αντίθετα κυκλοφορούν πιο σύντομα.

01
Moorooduc Estate Chardonnay 2015
100% Chardonnay

Η εξαιρετική πρώτη ύλη από τρία διαφορετικά αμπελοτόπια και η τριετής παλαίωση φέρνουν στο ποτήρι μας μια απίστευτα γοητευτική Βουργουνδέζικη μύτη με ροδάκινο, βερίκοκο, πεπόνι, crème pâtissière, ζυμάρι και φουντούκια. Η ζύμωση και μηλογαλακτική σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (25% καινούρια) και οι 10 μήνες στις οινολάσπες χαρίζουν μοναδική δομή και όγκο, η υψηλή οξύτητα και το συγκρατημένο αλκοόλ (12,5%) χαρίζουν φινέτσα και τα υγιή σταφύλια μακρά διάρκεια. Το κρασί κοντράρει top λευκές Βουργουνδίες στα ίσια.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 23,00 // Ετήσια παραγωγή 9.600 φιαλών

02
McIntyre Vineyard Chardonnay 2011
100% Chardonnay

Ένα πιο διακριτικό και σοφιστικέ single vineyard Chardonnay επτά ετών (!) με πυρηνόκαρπα φρούτα, ορυκτότητα, ζύμες και τσακμακόπετρα να υπογραμμίζουν τον λεμονάτο χαρακτήρα του. Υψηλή οξύτητα, 12,5% αλκοόλ, μέτριο (+) σώμα, μακρά διάρκεια. Παρόμοια οινοποίηση με το προηγούμενο. Φινέτσα, αυστηρότητα, χαρακτήρας.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 46,00 // Ετήσια παραγωγή 2.400 φιαλών

03
Moorooduc Estate Pinot Gris 2015
100% Pinot Gris

Ένα ακόμα λευκό τριετίας από την αγαπημένη ποικιλία Pinot Gris, με οινοποίηση σε γαλλικά βαρέλια 2-3 χρήσεων. Λεμόνια, κόκκινο μήλο, γη, κρεάτινο, μανιταρένιο, με ελαφρύ τον χαρακτήρα του βαρελιού στη μύτη. Στο στόμα μέτρια (+) οξύτητα, πολύ γεμάτο σώμα, 13,5% αλκοόλ, μακρά διάρκεια. Πιο έντονος ο χαρακτήρας του βαρελιού στο στόμα (ζυμάρι, αυτόλυση, ξηροί καρποί).

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 23,00 // Ετήσια παραγωγή 3.000 φιαλών

04
Garden Vineyard Pinot Gris 2012
100% Pinot Gris

Μύτη για σεμινάριο, καθώς παρά την εξαετία, το λευκό αυτό κρασί έχει πολύ νεανικό χαρακτήρα με λεμόνια, lime, αχλάδια και πολύπλοκες νότες κερήθρας, πετρόλ και γης. Οινοποίηση σε παλιά (3-8 χρήσεων) γαλλικά δρύινα βαρέλια. Υψηλή οξύτητα, 14% αλκοόλ, γεμάτο σώμα, πολύ μακρά διάρκεια, απίστευτο νεύρο και νεανικότητα με ζωή τουλάχιστον για μια τετραετία ακόμα.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 26,00 // Ετήσια παραγωγή 3.600 φιαλών

05
Robinson Vineyard Pinot Noir 2012
100% Pinot Noir

Το Pinot Noir όπως οφείλει να είναι: αιθέριο, φινετσάτο, ξεμυαλιστικό! Κόκκινα μούρα, κεράσια, βιολέτες, άνθη λουλουδιών, δέρμα, γη. Υψηλή οξύτητα, ήπιες τανίνες, 14% αλκοόλ, σοβαρή δομή, συμπύκνωση και μακρά διάρκεια. Εκχύλιση 20 ημερών σε δεξαμενές, μηλογαλακτική και ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (25% καινούρια) για 15 μήνες συνολικά. Ένα οινικό ποίημα που σε κάνει να ονειρεύεσαι.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 40,00 // Ετήσια παραγωγή 3.000 φιαλών

06
McIntyre Vineyard Pinot Noir 2016
100% Pinot Noir

Ένα ακόμα τυπικό, αιθέριο και υπέροχο Pinot Noir. Κόκκινα φρούτα, μούρα, ποτ πουρί, ελαφρώς πιο γήινο, ανθοφορία, αρκετή ορυκτότητα. Υψηλή οξύτητα, ανθώδες, με συμπύκνωση και μακρά διάρκεια. Παρόμοια οινοποίηση με το προηγούμενο.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 43,00 // Ετήσια παραγωγή 2.400 φιαλών

07
Garden Vineyard Pinot Noir 2016
100% Pinot Noir

Το Pinot Noir αυτό κλείνει την τριάδα σε μια πιο ‘αλμυρή’ και γήινη εκδοχή της ποικιλίας με μπαχαρικά, πιπέρια και λίγη βοτανικότητα. Λιγότερο τυπικό Pinot, αλλά εξίσου μοναδικό. Υψηλή οξύτητα, μεγάλη συμπύκνωση, μέτριες τανίνες.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 37,00

Τα κρασιά του Moorooduc Estate είναι ικανά να συγκινήσουν τους πιο απαιτητικούς οινόφιλους που επιδιώκουν να βάλουν στο ποτήρι τους κρασιά Ευρωπαϊκού τύπου με φινέτσα, αυθεντικότητα, χαρακτήρα και πραγματική αίσθηση του terroir.

* Update άρθρου που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #11, σελίδα 10)

Yabby Lake Vineyard // 86-112 Tuerong Road, Tuerong, Victoria, 3915

T +61 (0)3 5974 3729 | F +61 (0)3 5974 3111 | cellardoor@yabbylake.com | www.yabbylake.com

 

Moorooduc Estate // 501 Derril Road, Moorooduc, VIC 3933, Australia

T – Within Australia (03) 5971 8506 Internationally +61 3 5971 8506

me@moorooducestate.com.au | www.moorooducestate.com.au

Moorooduc Estate Chardonnay 2015

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
2018
Henschke Cellars
EDEN VALLEY
Επίσκεψη στο οινοποιείο της οικογένειας Henschke στο Keyneton της Eden Valley