Henschke Cellars
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – EDEN VALLEY – 2018
Η εξερεύνησή μου στην Αυστραλία συνεχίστηκε στην Eden Valley, υποπεριοχή της Barossa νοτιο-ανατολικά της ζώνης. Επισκέφτηκα το πέτρινο οινοποιείο της οικογένειας Henschke στο Keyneton της Eden Valley, εδώ όπου το 1868 ο Johann Christian Henschke παρήγαγε την πρώτη σοδειά.

Η εξερεύνησή μου συνεχίστηκε στην Eden Valley, υποπεριοχή της Barossa νοτιο-ανατολικά της ζώνης. Η Eden είναι αρκετά πιο κρύα χάρη στα υψηλότερα υψόμετρά της (380-500 μέτρα) με αποτέλεσμα μια μακρύτερη περίοδο καλλιέργειας και σταφύλια με συμπυκνωμένα αρώματα αλλά και υψηλές, δροσιστικές οξύτητες. Tα πετρώδη και χαλικώδη εδάφη κρατούν τις στρεμματικές αποδόσεις χαμηλά, ενώ τα αργιλώδη υπεδάφη προσφέρουν στο αμπέλι την απαραίτητη οργανική ύλη.

Με λίγα λόγια, η Eden Valley αποτελεί μια ιδανική περιοχή για την καλλιέργεια ποικιλιών κρύου κλίματος όπως το λευκό Riesling, ενώ το πιο ‘θερμό’ Shiraz αποκτά εδώ ιδανική ισορροπία, φινέτσα, διάρκεια αλλά και δυνατότητες παλαίωσης δημιουργώντας κρασιά-σύμβολα όπως τα single vineyard ‘Hill of Grace’ και ‘Mount Edelstone’.

Εικοσιπέντε λεπτά οδήγησης χρειάστηκαν από την Barossa για να φτάσουμε στην είσοδο του πέτρινου οινοποιείου της οικογένειας Henschke στο Keyneton της Eden Valley. Φτάνοντας στο πέτρινο, πλήρως καλυμμένο από τους κισσούς οινοποιείο που χτίστηκε το 1868, αισθάνεσαι την ιστορία και την κληρονομιά της οικογένειας αλλά και της περιοχής. Στο βάθος το μικροσκοπικό tasting room (*) με την χαμηλή ξύλινη πόρτα, γεμάτο με πολύ παλιές φωτογραφίες και οικογενειακά πορτρέτα αλλά και αντικείμενα από το παρελθόν. Μια πόρτα με τζάμι αφήνει να φανεί η παλιά αίθουσα οινοποίησης με τις παλιές δεξαμενές, τα βαρέλια και μια ξύλινη στροφιλιά. Αξίζει να αναφερθούμε στην ιστορία των Henschke (προφέρεται Χένσκι) καθώς αυτή θυμίζει τις πιο παλιές και αριστοκρατικές οικογένειες κρασιού της Ευρώπης. Όλα ξεκίνησαν πριν 200 περίπου χρόνια…

Φτάνοντας στο ιστορικό οινοποιείο της οικογένειας Henschke
Ο οινοτουρισμός είναι διαδεδομένος στην Αυστραλία
Η πέτρα επικρατεί ως δομικό στοιχείο σε όλα τα κτίσματα
Κάθε γωνιά και μια ιστορία
Το παλιό tasting room στο βάθος του οινοποιείου
Η επίσκεψη στο tasting room αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο
Παλιές φωτογραφίες, παλιά πορτρέτα
Η δεύτερη γενιά, Paul Gotthard Henschke και Johanne Mathilda (Schulz)
Έτοιμος για τη δοκιμή
Archer’s Vineyard, Adelaide Hills Chardonnay 2016
Η υπεύθυνη της δοκιμής με το σκυλάκι του Κτήματος

Ο Johann Christian Henschke γεννήθηκε παραμονή Χριστουγέννων του 1803 στο Tschicherzig στην Πολωνία. Στα 38 του εκδιώχθηκε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων και τελικά έψαξε μια καλύτερη τύχη στην Αυστραλία. Εικοσιένα χρόνια μετά την άφιξή του στη νέα πατρίδα, αγόρασε γη στο Keyneton της Eden Valley, βορειοανατολικά της Αδελαΐδας και την φύτεψε με αμπέλια. Σήμερα, πάνω από ενάμιση αιώνα μετά, το οινοποιείο και τα αμπέλια βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο σημείο. Το 1868 ο Johann παρήγαγε την πρώτη σοδειά, με περίπου 300 γαλόνια κρασί (11 εκατόλιτρα). Εικοσιτρία χρόνια αργότερα ο γιος του Paul Gotthard Henschke αγόρασε τη γη που σήμερα είναι γνωστή ως “Hill of Grace”.

Ο γιος του, τέταρτης γενιάς οινοποιός Cyril Alfred Henschke οινοποίησε για πρώτη φορά το Hill of Grace το 1958, ανοίγοντας ένα μεγάλο δρόμο για το αυστραλέζικο κρασί. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1979, ανέλαβαν το οινοποιείο ο πέμπτης γενιάς οινοποιός Stephen Henschke και η αμπελουργός σύζυγός του Prue Henschke οι οποίοι εκτόξευσαν την ποιότητα και τη φήμη του οινοποιείου, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στην ομάδα και η έκτη γενιά, ο Johann, η Justine και ο Andreas Henschke. Το οινοποιείο ανήκει στον σύνδεσμο Australia’s First Families of Wine, μαζί με τα έντεκα ακόμα παλιότερα οινοποιεία της Αυστραλίας που ακόμα ανήκουν στις οικογένειες που τα ίδρυσαν.

Δοκίμασα έντεκα πολύ όμορφα κρασιά –εδώ οι σημειώσεις μου:

01
Peggy’s Hill, Eden Valley Riesling 2017
100% Riesling

Σταφύλια από 4-5 διαφορετικούς αμπελώνες της Eden Valley. Ντροπαλή ακόμα μύτη, λεμόνι, ορυκτό αλάτι, ελάχιστες πετρόλ νότες. Πολύ υψηλή οξύτητα με το χαμηλό αλκοόλ (12% abv) να την αφήνει λίγο εκτεθειμένη. Συνίσταται πενταετής παλαίωση.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 22,00

02
Eleanor’s Cottage 2016
61% Sauvignon Blanc, 39% Semillon

Κλασικό λευκό Bordeaux blend αλλά και χαρμάνι περιοχών: Sauvignon Blanc από Adelaide Hills και Semillon από την Eden. Κρεμώδες, ελάχιστα φυτικό (γαλλική προσέγγιση στην οινοποίηση της ποικιλίας), σπαράγγι και μήλο σε ένα σοφιστικέ σύνολο. Μέτρια (+) οξύτητα και ωραία αίσθηση στο στόμα.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 16,00

03
Louis, Eden Valley 2015
100% Semillon

Ένα κομμάτι Semillon έρχεται από τον αμπελώνα του Hill of Grace. Επίσης πολύ σοφιστικέ: μελωμένα λεμόνια, ξηροί καρποί, ορυκτότητα, αλάτι και crème pâtissière. Υπέροχο στόμα με υψηλή οξύτητα, 12,2% αλκοόλ και μακρά διάρκεια.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 21,00

04
Archer’s Vineyard, Adelaide Hills Chardonnay 2016
100% Chardonnay

Κλασικό Chardonnay κρύου κλίματος ζυμωμένο σε βαρέλι με πεπόνι, mango, ξύλο, φουντούκι και νότες βανίλιας. Υψηλή οξύτητα που ισορροπεί από το κρεμώδες στόμα και το σχετικά υψηλό αλκοόλ (14%). Ένα εξαιρετικό Chardonnay.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 22,00

05
Giles, Adelaide Hills Pinot Noir 2015
100% Pinot Noir

Μούρα, κόκκινα φρούτα, βιολέτες, άνθη. Υψηλή οξύτητα (θυμίζει οξύτητες λευκού κρασιού), μέτριες τανίνες και αλκοόλ και ελάχιστες ζωϊκές νότες στο στόμα που προσδίδουν πολυπλοκότητα.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 35,00

06
Henry’s Seven, Barossa 2015
65% Shiraz, 20% Grenache, 10% Mataro, 5% Viognier

Πολύ ωραίο και τυπικό Barossa blend, με πικάντικο κόκκινο και μαύρο φρούτο, λίγο γήινο και ανθώδες. Ισορροπημένο στόμα, μέτρια (+) οξύτητα, υψηλές, οριακά ώριμες τανίνες. Εξαιρετικό.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 23,00

07
Johann’s Garden, Barossa 2015
70% Grenache, 25% Mataro, 5% Shiraz

Μαύρα φρούτα εμποτισμένα στο αλκοόλ, βύσσινα και μαύρο πιπέρι μπλέκονται με βαλσαμικά αρώματα, ορυκτότητα, γήινες νότες. Χαρμάνι με χαρακτήρα από τη Barossa σφραγισμένο με Vinolok (γυάλινο πώμα).

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 35,00

08
Keyneton Euphonium 2013
45% Shiraz, 36% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot, 2% Cabernet Franc

Καφές, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, δαμάσκηνο, αποξηραμένα κεράσια, μανιτάρια και χώμα. Πολύπλοκο και παλαιοκοσμίτικο. Υψηλή οξύτητα και μέτριες (+) στρογγυλές τανίνες. Το κρασί είναι έτοιμο ή προς το peak του. Τα σταφύλια 56% από Barossa και 44% από Eden Valley.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 38,00

09
Marble Angel, Barossa 2013
100% Cabernet Sauvignon

Κλασικό πυραζινάτο Cabernet: πράσινη πιπεριά, ευκάλυπτος, μαύρο φρούτο, cassis. Υψηλή οξύτητα, τανίνες και αλκοόλ, ιδανική φαινολική ωρίμανση (τα πράσινα στοιχεία είναι της ποικιλίας). Έχει χρόνια μπροστά του.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 62,00

10
Tappa Pass, Barossa 2015
100% Shiraz

Έμφαση στο πυκνό μαύρο φρούτο, μπαχάρια, πιπέρια, ξύλο. Υψηλή οξύτητα και τανίνες, είναι αρκετά νεαρό και πυκνό, θέλει ωρίμανση.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 73,00

11
Muscat of Tappa Pass, Eden Valley 2015
100% Muscat Blanc

Ένα πολύ ελαφρύ (10,5% abv) και ξεδιψαστικό γλυκό Μοσχάτο, με λεμόνι, μέλι, πετρόλ και τα ανθώδη μοσχάτα αρώματα να είναι πιο έκδηλα στο στόμα.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 22,00

Μετά τη δοκιμή των εξαιρετικών κρασιών της οικογένειας Henschke
Το παλιό οινοποιείο έχει διατηρήσει την παλιά του αίγλη
Η ατμόσφαιρα βέβαια περισσότερο μου θύμιζε σαλούν του Far West!
Παλιά βαρέλια και τσιμεντένιες δεξαμενές
Ιούνιος. Το αμπέλι στο Νότιο Ημισφαίριο είναι σε χειμερία νάρκη
Τμήμα του οικογενειακού αμπελώνα
Αμπέλια έτοιμα για κλάδεμα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για το νέο tasting room
Βόλτα στα πέτρινα δρομάκια
Μέχρι την επόμενη φορά

(*) Ήμουν από τους τελευταίους που πρόλαβαν το παλιό tasting room. Εκείνη την περίοδο έχτιζαν το ολοκαίνουριο tasting room, το οποίο πλέον είναι έτοιμο

* Update άρθρου που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #11, σελίδα 10)

Henschke Cellars

1428 Keyneton Road

Keyneton SA 5353, Australia

T +61 8 8564 8223

info@henschke.com.au

www.henschke.com.au

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
2018
Hewitson & Torbreck Vintners
BAROSSA VALLEY
Επίσκεψη στην πασίγνωστη λοφώδη κοιλάδα Barossa Valley της Νοτίου Αυστραλίας