Vega Sicilia
ΙΣΠΑΝΙΑ – RIBERA DEL DUERO – 2017
Επίσκεψη στο θρυλικό οινοποιείο Vega Sicilia της οικογένειας Álvarez στην Ribera del Duero της Ισπανίας. Εδώ παράγονται τα θρυλικά Unico και Valbuena 5ο με την ιστορία, το μύθο αλλά και την ποιότητα των κρασιών να αντανακλώνται άμεσα στις τιμές τους. Mια σαγηνευτική οινική εμπειρία στην Ιβηρική χερσόνησο.

Αν και τα πιο γνωστά ερυθρά κρασιά της Ισπανίας είναι αυτά της Rioja (Ριόχα) στην χώρα των Βάσκων στο Βορρά, εν τούτοις η μαζική παραγωγή και διανομή τους παραχωρεί τον ερυθρό θρόνο της Ισπανίας στην περιοχή Ribera del Duero (Ριμπέρα δελ Δουέρο) νοτιότερα, κοντά στο Valladolid. Ονόματα θρύλοι του παγκόσμιου οινικού στερεώματος όπως Vega Sicilia και Dominio de Pingus βρίσκονται στην Ribera del Duero και νοιώθω πολύ τυχερός καθώς τα επισκέφτηκα αμφότερα. Το κοντινό Valladolid (Βαγιαδολίδ), μια πόλη με χαλαρούς ρυθμούς και μακρά ιστορία, υπήρξε ιδανικό ορμητήριο για μια ακόμα απολαυστική οινική εξερεύνηση.

Ο πήχης μπήκε από την αρχή πολύ ψηλά, αφού με το καλημέρα βρέθηκα να επισκέπτομαι το οινοποιείο Vega Sicilia, ίσως τον υψηλότερου κύρους παραγωγό της Ισπανίας με ιστορία από το 1864. Εδώ παράγονται τα θρυλικά Unico και Valbuena, ενώ σε άλλο οινοποιείο της περιοχής η Εταιρεία παράγει το εξαιρετικό Alion, αλλά και το Pintia στο γειτονικό Toro.

Η ιστορία, ο μύθος αλλά και η ποιότητα των κρασιών αντανακλώνται άμεσα στις τιμές που η αγορά έχει αποφασίσει να πληρώνει για αυτά και μετρώνται σε εκατοντάδες ευρώ ανά φιάλη, τουλάχιστον για τα Unico και Valbuena 5ο.

Το οινοποιείο από το 1982 ανήκει στην οικογένεια Álvarez, μέλος της Primum Familiae Vini (PFV) της ένωσης των γνωστότερων και σημαντικότερων οικογενειών παραγωγών κρασιού από την Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Τμήμα του αμπελώνα του ιστορικού Κτήματος Vega Sicilia
Ο υπεύθυνος αμπελώνα μου έμαθε πολλά για το οινοποιείο και την περιοχή
Επίσκεψη στον αμπελώνα του Unico
Μια από τις υπαίθριες σόμπες στον αμπελώνα του Unico
H Ribera del Douero δεν έχει θάλασσα, μόνο θάλασσα από αμπέλια
Παλιό Tinto Fino, διαμορφωμένο σε κύπελο
Ένα γέρικο κούτσουρο
Τα παλιά αμπέλια δίνουν σταφύλια για κρασιά με χαρακτήρα
Νέος, γραμμικός αμπελώνας
Επιστροφή στο οινοποιείο
Η είσοδος του ολοκαίνουριου οινοποιείου

Τριανταπέντε λεπτά οδήγησης χρειάστηκαν από το κέντρο του Valladolid για να φτάσω στην πύλη του οινοποιείου. Μετά τις σχετικές διατυπώσεις πέρασα στο προαύλιο του εντυπωσιακού κτήματος. Εκεί με υποδέχθηκε ο manager του αμπελώνα και μου πρότεινε να ξεκινήσουμε μαζί μια βόλτα στους ιστορικούς και ιδιόκτητους γειτονικούς αμπελώνες. Η μέρα ήταν πολύ ζεστή, σχεδόν καλοκαιρινή, και με έκπληξη άκουσα να μου αναφέρει ότι πριν δύο μέρες η Ribera αλλά και άλλες περιοχές της Βορείου Ισπανίας όπως η Rioja και το Toro αντιμετώπισαν σοβαρές ζημιές από παγετό, μειώνοντας μέσα σε λίγες ώρες την παραγωγή κατά 30%. Εξάλλου το ηπειρωτικό κλίμα που χαρακτηρίζει την περιοχή, μακριά από θαλάσσιες μάζες, δημιουργεί συνθήκες έντονης ζέστης και κρύου με απότομες εναλλαγές.

Επισκεφτήκαμε τον γεμάτο εδάφη από κιμωλία αμπελώνα του Unico στο υψηλότερο σημείο του λόφου και φτάσαμε μέχρι τα αμμώδη εδάφη του Alion χαμηλότερα. Συνεχίσαμε προς τον ονομαστό αλλά μικρό στην πραγματικότητα ποταμό Duero, αλλά και τις καλλιέργειες με τις βελανιδιές και τα φελλόδεντρα του οινοποιείου, σε κομμάτια γης που είναι λιγότερο κατάλληλα για καλλιέργεια αμπελώνα. Εξάλλου το οινοποιείο πιστεύει στην καθετοποιημένη διαχείριση και –αν πετύχει το πείραμα- θα παράγει στο μέλλον φελλούς τόσο για τα ίδια τα κρασιά του, όσο και για εμπόριο.

Δεξαμενές ζύμωσης στο εντυπωσιακό οινοποιείο
Η αίθουσα δεξαμενών ζύμωσης του Valbuena 5ο. Το Unico δημιουργείται σε εντελώς ξεχωριστή αίθουσα, σε ξύλινους open-top οινοποιητές.
Η αίθουσα ζύμωσης του Unico περιλαμβάνει ξύλινους, ανοιχτούς οινοποιητές
Μια κυκλική αίθουσα
Ασανσέρ για τη μεταφορά ολόκληρης της δεξαμενής προς το κελάρι με τα βαρέλια -παραδόξως πάνω-, χωρίς καθόλου χρήση αντλιών
Οι απαραίτητες πόζες
Σανίδες αμερικάνικης βελανιδιάς έτοιμες για επεξεργασία και βαρελοποίηση
Η Vega Sicilia παράγει 1.200 βαρέλια αμερικάνικης δρυός το χρόνο. Τα γαλλικά αντίθετα τα αγοράζουν έτοιμα, καθώς το ξύλο τους δεν είναι τόσο εύκολα επεξεργάσιμο
Πριονοκορδέλα που κόβει τις σανίδες
Μπαίνουν στα βαρέλια τα πρώτα τσέρκια και η φωτιά στη μέση ζεσταίνει το ξύλο και το κάνει εύκαμπτο ώστε να κλείσει και από την άλλη πλευρά
Εντυπωσιακοί ξύλινοι οινοποιητές
Ένα μικρό τμήμα του δαιδαλώδους κελαριού
Το κελάρι αυτό ήταν ξεχωριστό για εμένα

Το 2001 ήταν η χρονιά με την μεγαλύτερη καταστροφή λόγω παγετού, με συνέπεια να μην παραχθεί καθόλου Unico. Η Εταιρεία λοιπόν πριν οκτώ χρόνια εγκατέστησε στον αμπελώνα σόμπες που ξεκινούν να λειτουργούν αυτόματα, όταν ο αισθητήρας δείξει μια ορισμένη χαμηλή θερμοκρασία. Η ζέστη της σόμπας διοχετεύεται στα αμπέλια με τη βοήθεια του μεγάλου έλικα. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ χρήσιμη σε οριακά χαμηλές θερμοκρασίες, αν και σε μεγάλους παγετώνες δεν μπορεί να αποτρέψει τις ζημιές.

Μετά από μια μεγάλη βόλτα στους αμπελώνες με το αυτοκίνητο, επιστρέψαμε στο οινοποιείο όπου επισκεφτήκαμε όλες τις αίθουσες του νέου οινοποιείου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2010 συμπέφτοντας με τους εορτασμούς των 150 χρόνων της Vega Sicilia. Όταν τέλειωσε η εντυπωσιακή ξενάγηση, καταλήξαμε στο αρχοντικό της οικογένειας, όπου πραγματοποιήθηκε η γευστική δοκιμή τριών κρασιών.

01
Pintia 2012
100% Tinta de Toro (κλώνος του Tempranillo)

Ξεκινάμε τη δοκιμή με το πιο οικονομικό Pintia, που παράγεται από το 1997 σε ξεχωριστό οινοποιείο στη γειτονική ζώνη Toro. Αρωματικά πολύ συμπυκνωμένη, ‘νεοκοσμίτικη’ μύτη με μαύρο φρούτο, μαύρο κεράσι, γλυκόριζα, φρούτα του δάσους, μαύρα μούρα, βύσσινα, λίγο δαμάσκηνο, ορυκτές νότες, βανίλια, φουντούκια και σοκολάτα γάλακτος. Μέτρια οξύτητα, υψηλές αλλά γλυκιές και ώριμες τανίνες. Υψηλό αλκοόλ (14,2%), γεμάτο σώμα, μακρά επίγευση. Έμφαση στο φρούτο και τη δύναμη, παρά στη φινέτσα που έχουν τα κρασιά της Ribera del Duero. Το κρασί καλλιεργείται σε 100 εκτάρια (~1.000 στρέμματα) όπου επικρατούν δύο ειδών εδάφη: χαλαζιακά και αμμώδη, περίπου ίσης αναλογίας. Στα αμμώδη εδάφη τα αμπέλια είναι 70-100 ετών και δεν έχουν προσβληθεί από φυλλοξήρα.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 35-50 // Ετήσια παραγωγή 250.000 φιαλών

02
Alion 2013
100% Tinto Fino

Περνάμε στα κρασιά της Ribera del Duero και στο Alion, από το ομώνυμο οινοποιείο που έστησε η οικογένεια το 1991 κοντά στο κτήμα της Vega Sicilia. Η πρώτη ύλη προέρχεται κατά 70% από ιδιόκτητους αμπελώνες και κατά 30% αγοράζεται. Πολύ πιο φίνα και θηλυκή μύτη με αρώματα που θυμίζουν κόκκινα και μαύρα κεράσια, μούρα, μαύρα φραγκοστάφυλα, βιολέτες αλλά και ορυκτότητα, ξύσμα μολυβιού, δέρμα, cigar box και ελάχιστες διακριτικές νότες βαρελιού. Μια πραγματική αιθέρια δύναμη! Υψηλή οξύτητα στο στόμα, υψηλές αλλά λεπτόκοκκες τανίνες, υψηλό αλκοόλ (14%) και γεμάτο στόμα. Στο στόμα το κρασί βρυχάται! Το κρασί αυτό είναι ακόμα βρέφος αλλά ήδη παραδίδει μαθήματα φινέτσας, ευγένειας και ισορροπίας.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 50-70 // Ετήσια παραγωγή 200.000 φιαλών.

**Tinto Fino ονομάζεται το Tempranillo στην Castilla y León

03
Valbuena 5ο 2012
100% Tinto Fino

Για το 2012 λείπει το Merlot που μειοψηφικά συμπλήρωνε το χαρμάνι, οπότε έχουμε ένα ποικιλιακό Tempranillo από 100% ιδιόκτητα σταφύλια. Το κόκκινο φρούτο συνυπάρχει με αρώματα από Μεσογειακά βότανα, αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα), καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και φρούτα σε αλκοόλ, μαζί με νότες από βαρέλι και καπνό. Εντυπωσιακή και πολύπλοκη μύτη. Το στόμα είναι το καλύτερο όλων, με πολύ πιο στρογγυλή και ευγενική παλέτα, εξαιρετική ισορροπία και υποδειγματική ενσωμάτωση μεταξύ φρούτου, οξύτητας, τανινών και αλκοόλ (14%). Μεταξένιες, απαλές τανίνες και μεγαλύτερη ένταση φρούτου στο στόμα.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 100-130 // Ετήσια παραγωγή 180.000 φιαλών

**Tinto Fino ονομάζεται το Tempranillo στην Castilla y León

 

Τα νέα κτήρια εναρμονίζονται με το περιβάλλον
Αναγωγική παλαίωση σε φιάλες
Ξυλοκιβώτια με το σήμα της Vega Sicilia
Tα κρασιά εξάγονται σε 108 χώρες
Επικόλληση του sticker εισαγωγέα για την εξαγωγή στην Παραγουάη
Όλα τα κρασιά συσκευάζονται αποκλειστικά σε ξυλοκιβώτια
Η υπέροχη ξενάγηση κατέληξε στο αρχοντικό της οικογένειας
Εδώ έγινε η γευστική δοκιμή
Το όμορφο σαλόνι του αρχοντικού
Συλλογή με φιάλες Unico από την δεκαετία του 1960
Πρώτα δοκιμάζει ο οικοδεσπότης
Είμαστε έτοιμοι για τη δοκιμή
Δοκιμάζοντας τρία εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος: Pintia 2012 (Toro), Alion 2013 και Valbuena 5ο 2012 (Ribera del Douero)

Δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το Unico το οποίο έχει τιμή λιανικής κατά προσέγγιση € 300-400 και η ετήσια παραγωγή φτάνει τις 80.000 φιάλες. Πέραν του Unico, αυστηρά σε συλλέκτες διατίθεται και ένα λίαν σπάνιο κρασί, το Vega Sicilia Unico Reserva Especial, χαρμάνι από Unico διαφορετικών εσοδειών, παλαιωμένο για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Η εμπειρία στη Vega Sicilia ήταν μια μοναδική οινική στιγμή που κάθε οινόφιλος αξίζει να ζήσει. Ελπίζω να βρίσκω συχνότερα στο ποτήρι μου τα αριστουργήματα της ιστορικής ισπανικής οινοποιίας και ακόμα συχνότερα να έχω λόγους να τα απολαμβάνω.

* Update άρθρου που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #7, σελίδα 48)

Tempos Vega Sicilia

47359 Valbuena de Duero

Valladolid, Spain

T + 34 983 680 147

T. +34 983 680 198

F +34 983 680 263

vegasicilia@vega-sicilia.com

www.temposvegasicilia.com

 

ΕΛΛΑΔΑ
2015
Κτήμα Διαμαντάκου
ΝΑΟΥΣΣΑ
Επίσκεψη στο Κτήμα Διαμαντάκου στη θέση Μαντέμι, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Νάουσας