Το Κάστρο Gobelsburg όταν ένα οχυρωμένο κτήριο μαζί με μια ξεχωριστή εκκλησία. Η οινοπαραγωγή στο Κάστρο ξεκίνησε περίπου το 1171 και συνεχίστηκε αδιάκοπα τους επόμενους αιώνες. Στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα –περίπου το 1725-, ο τότε ιδιοκτήτης, αριστοκράτης Freiherr Achaz Ehrenreich von Hohenfeld, μετέτρεψε αρχιτεκτονικά το Κάστρο σε ένα εντυπωσιακό Chateau σε Baroque στυλ. Μεταξύ Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το Κάστρο μετατράπηκε σε θερινό ανάκτορο, ενώ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εδώ διαμελίζονταν Γάλλοι αιχμάλωτοι πολέμου. Από το 1740 μέχρι και το 1995 το κρασί έφτιαχναν μοναχοί του Κιστερκιανού τάγματος από το Αββαείο του Zwettl, με πρώτη ύλη από παλιά αμπέλια γύρω από το Κάστρο, στους οποίους ακόμα και σήμερα ανήκει η ιδιοκτησία.
Το 1996 συμφωνήθηκε η επ’ αορίστου μίσθωση και εκμετάλλευση του Κτηρίου, των αμπελώνων και του οινοποιείου από τον Michael Moosbrugger, ο οποίος αρχικά με τη βοήθεια του γνωστού οινοποιού της περιοχής Willi Bründlmayer, αναβίωσε το Κτήμα και τα αμπέλια, όπου και όταν χρειαζόταν, ενώ ακολούθησε σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης.
Εξακολούθησε να εμπιστεύεται προηγούμενες τεχνικές όπου αυτό ήταν σε όφελος των κρασιών, όπως για παράδειγμα οι αυθόρμητες ζυμώσεις. Περίπου οι μισές φυτεύσεις των περίπου 350 συνολικά στρεμμάτων είναι αφιερωμένες στο Grüner Veltliner και ακολουθούν οι ποικιλίες Riesling, St. Laurent, Zweigelt, Pinot noir και Merlot. Ο αμπελώνας καλλιεργείται κυρίως βιολογικά και οι περισσότερες εργασίες γίνονται χειρωνακτικά.
Διασχίζοντας το όμορφο εσωτερικό προαύλιο καταλήγουμε τελικά στον χώρο γευσιγνωσίας. Οι περίπου σαράντα ετικέτες του οινοποιείου κατατάσσονται σε τρεις ποιοτικές κατηγορίες, με κορυφαία όλων την σειρά Schloss Gobelsburg (26 ετικέτες) στην οποία περιλαμβάνονται οι πασίγνωστες single vineyard εμφιαλώσεις. Η μοναδικότητα του κάθε αμπελώνα αντανακλάται στο κάθε κρασί, δίνοντας αντίστοιχα διαφορετικά αποτελέσματα. Grüner Veltliner φυτεμένο σε εδάφη από άμμο και ασβεστούχο πηλό (loess) των αμπελώνων Lamm, Renner, Spiegel και Steinsetz αλλά και Riesling από τα πετρώδη εδάφη των αμπελώνων Gaisberg, Heiligenstein και Grub. Δοκίμασα δώδεκα single vineyard ετικέτες, οι περισσότερες της κορυφαίας κατηγορίας ‘Erste Lage’, κάτι αντίστοιχο του ‘Premier Cru’, αποκλειστικά από τις ποικιλίες Grüner Veltliner και Riesling. Δοκιμάζοντας διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ποικιλίας από διαφορετικά αμπελοτεμάχια νοιώθει κανείς την αποθέωση του terroir. Η κομψότητα και η φινέτσα ήταν κοινοί συντελεστές σε ολόκληρη τη συλλογή της δοκιμής.
Τα κρασιά του οινοποιείου Schloss Gobelsburg εξάγονται στην μεγάλη τους πλειοψηφία, προς πενήντα χώρες σε όλες τις Ηπείρους και αν σας δοθεί η ευκαιρία να τα δοκιμάσετε, θα πρέπει να την αξιοποιήσετε.
Weingut Hirsch
Σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων βρίσκεται το οινοποιείο της οικογένειας Hirsch. Χρειάστηκαν μόλις πέντε λεπτά οδήγησης για να φτάσουμε εκεί, περνώντας στην ανατολική όχθη του ποταμού Kamp. Το σύγχρονο οινοποιείο είναι φιλόξενο και εκπέμπει ταυτόχρονα χαλαρότητα αλλά και καλαισθησία. Το μεγάλο τραπέζι όπου δοκιμάζει κανείς τα κρασιά βρίσκεται σε μια όμορφη αίθουσα με floor-to-ceiling διάφανες μπαλκονόπορτες στις οποίες έχουν σηματοδοτηθεί τα πραγματικά αμπελοτόπια που βλέπουμε στο φόντο, αναφέροντας και τα υψόμετρα των αντίστοιχων λόφων. Στην ίδια αίθουσα, οι άδειες φιάλες από κρασιά-σύμβολα του διεθνούς αμπελώνα που βρίσκονται παρατεταγμένες στο πάτωμα στη βάση της τζαμαρίας μαρτυρούν επικές οινοποσίες από μια πρακτική που αποτελεί μονόδρομο για τους παραγωγούς που θέλουν να έχουν τις γευσιγνωστικές κεραίες τους ανοιχτές.