Ασύρτικο Σαντορίνης
Μια συναρπαστική ποικιλία που όχι μόνο χαρίζει πολυπλοκότητα και βάθος, αλλά και ευρεία ποικιλία παραγομένων εκφράσεων και στυλ. Διακρίνουμε τις διαφορές ανάμεσα στις ατσάλινες οινοποιήσεις δεξαμενής, τις πολύπλοκες εκδοχές σε βαρέλι, τα μαγευτικά, σαρκώδη Νυχτέρια και τα μυθικά, επιδόρπια Vinsanto.

Ανοξείδωτης Δεξαμενής

Ένα πολύ καθαρό στυλ οινοποίησης που αναδεικνύει την αυθεντική, λιτή, αυστηρή και ορυκτή ποιότητα του Ασύρτικου. Η διάρκεια της ωρίμανσης πάνω στις οινολάσπες (sur lie) μετά τη ζύμωση καθορίζει τον όγκο του κρασιού, ο οποίος είναι έτσι κι αλλιώς γεμάτος από το εκχύλισμα, τη δομή και το πλούσιο σώμα της ποικιλίας.

Αντιπροσωπευτικά κρασιά

  • Βασάλτης Σαντορίνη
  • Σαντορίνη Σιγάλα
  • Κάναβα Τσέλεπου-Χρυσού Σαντορίνη
  • Χατζηδάκη Santorini Familia
  • Καραμολέγκος Pyritis Mega Cuvee
  • Καραμολέγκος Louroi Platia
  • Γαία Θαλασσίτης
  • Καλλίστη Boutari
  • Σιγάλα Καβαλιέρος
  • Κτήμα Αργυρού Σαντορίνη Cuvee Monsignori

Ζύμωση σε Βαρέλια

Επίσης κρυστάλλινο, λεμονάτο και αυστηρό όπως και το προηγούμενο στυλ, με την επιπλέον ζύμωση ή/και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για λίγους μήνες, συνήθως έξι. Η ηφαιστειακή ορυκτότητα παντρεύεται με λεπτά αρώματα ξηρών καρπών και βανίλιας που στρογγυλεύουν το κρασί και του προσθέτουν πολυπλοκότητα. Ωστόσο, οι pure-ίστες είναι πιο πιθανό να προτιμούν την αυθεντικότητα του προηγούμενου στυλ.

Αντιπροσωπευτικά κρασιά

  • Σιγάλας Σαντορίνη Βαρέλι
  • Boutari Καλλίστη Reserve
  • Γαία Θαλασσίτης Βαρέλι
  • Γαία Assyrtiko Wild Ferment
  • Βασάλτης Σαντορίνη Βαρέλι
  • Χατζηδάκη Σαντορίνη Σκυτάλη Βαρέλι

Νυχτέρι

Το Νυχτέρι είναι ένα παραδοσιακό στυλ κρασιού της Σαντορίνης που έχει αναβιώσει με ένα μοντέρνο τρόπο οινοποίησης. Τα ώριμα ή ελαφρώς υπερώριμα σταφύλια, η ζύμωση σε βαρέλια και ο επιπλέον χρόνος παλαίωσης δημιουργούν ένα ξηρό αλλά γεμάτο και στρογγυλό κρασί με μια γλυκιά αίσθηση λόγω του υψηλού αλκοόλ και της δρυός.

Αντιπροσωπευτικά κρασιά

  • Νυχτέρι Σιγάλα
  • Νυχτέρι Χατζηδάκη
  • Νυχτέρι Μουτάρη
  • Κτήμα Τσέλεπου Νυχτέρι
  • Santo Wines Νυχτέρι Reserve
  • Βενετσάνος Νυχτέρι
  • Νυχτέρι Γαβαλά

Vinsanto

Το Vinsanto είναι το θρυλικό γλυκό κρασί της Σαντορίνης, που προκύπτει από το λιάσιμο σταφυλιών όψιμου τρύγου για 12-14 ημέρες, πριν ζυμωθούν και ωριμάσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το Ασύρτικο πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον 51% του χαρμανιού. Η δυνατότητα παλαίωσης του Vinsanto μετριέται σε δεκαετίες.

Αντιπροσωπευτικά κρασιά

  • Vinsanto Χατζηδάκη
  • Vinsanto Σιγάλα
  • Vinsanto Αργυρού 20 y.o.
  • Vinsanto by Gaia
  • Vinsanto Boutari

 

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά σε αγγλόφωνη έκδοση στο περιοδικό Grape (τεύχος #6, σελίδα 52) και παρουσιάζεται εδώ με την άδεια του εντύπου. Η εικονογράφηση είναι πρωτότυπη © Gregory Kontos

CREDITS | Φωτογραφία: Φάνης Μούρτος, Δείγματα: House of Wine & Trinity Wines, Φιλοξενία: House of Wine
ΣΤΥΛ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Γλυκά Κρασιά
Σκορπίστε οινική αστερόσκονη στο χώρο και δώστε λάμψη στις συναντήσεις σας, σερβίροντας παγωμένα αυτά τα αιώνια διαμάντια.