Ανοξείδωτης Δεξαμενής
Ένα πολύ καθαρό στυλ οινοποίησης που αναδεικνύει την αυθεντική, λιτή, αυστηρή και ορυκτή ποιότητα του Ασύρτικου. Η διάρκεια της ωρίμανσης πάνω στις οινολάσπες (sur lie) μετά τη ζύμωση καθορίζει τον όγκο του κρασιού, ο οποίος είναι έτσι κι αλλιώς γεμάτος από το εκχύλισμα, τη δομή και το πλούσιο σώμα της ποικιλίας.
Αντιπροσωπευτικά κρασιά
- Βασάλτης Σαντορίνη
- Σαντορίνη Σιγάλα
- Κάναβα Τσέλεπου-Χρυσού Σαντορίνη
- Χατζηδάκη Santorini Familia
- Καραμολέγκος Pyritis Mega Cuvee
- Καραμολέγκος Louroi Platia
- Γαία Θαλασσίτης
- Καλλίστη Boutari
- Σιγάλα Καβαλιέρος
- Κτήμα Αργυρού Σαντορίνη Cuvee Monsignori
Ζύμωση σε Βαρέλια
Επίσης κρυστάλλινο, λεμονάτο και αυστηρό όπως και το προηγούμενο στυλ, με την επιπλέον ζύμωση ή/και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για λίγους μήνες, συνήθως έξι. Η ηφαιστειακή ορυκτότητα παντρεύεται με λεπτά αρώματα ξηρών καρπών και βανίλιας που στρογγυλεύουν το κρασί και του προσθέτουν πολυπλοκότητα. Ωστόσο, οι pure-ίστες είναι πιο πιθανό να προτιμούν την αυθεντικότητα του προηγούμενου στυλ.
Αντιπροσωπευτικά κρασιά
- Σιγάλας Σαντορίνη Βαρέλι
- Boutari Καλλίστη Reserve
- Γαία Θαλασσίτης Βαρέλι
- Γαία Assyrtiko Wild Ferment
- Βασάλτης Σαντορίνη Βαρέλι
- Χατζηδάκη Σαντορίνη Σκυτάλη Βαρέλι
Νυχτέρι
Το Νυχτέρι είναι ένα παραδοσιακό στυλ κρασιού της Σαντορίνης που έχει αναβιώσει με ένα μοντέρνο τρόπο οινοποίησης. Τα ώριμα ή ελαφρώς υπερώριμα σταφύλια, η ζύμωση σε βαρέλια και ο επιπλέον χρόνος παλαίωσης δημιουργούν ένα ξηρό αλλά γεμάτο και στρογγυλό κρασί με μια γλυκιά αίσθηση λόγω του υψηλού αλκοόλ και της δρυός.
Αντιπροσωπευτικά κρασιά
- Νυχτέρι Σιγάλα
- Νυχτέρι Χατζηδάκη
- Νυχτέρι Μουτάρη
- Κτήμα Τσέλεπου Νυχτέρι
- Santo Wines Νυχτέρι Reserve
- Βενετσάνος Νυχτέρι
- Νυχτέρι Γαβαλά
Vinsanto
Το Vinsanto είναι το θρυλικό γλυκό κρασί της Σαντορίνης, που προκύπτει από το λιάσιμο σταφυλιών όψιμου τρύγου για 12-14 ημέρες, πριν ζυμωθούν και ωριμάσουν για τουλάχιστον δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το Ασύρτικο πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον 51% του χαρμανιού. Η δυνατότητα παλαίωσης του Vinsanto μετριέται σε δεκαετίες.
Αντιπροσωπευτικά κρασιά
- Vinsanto Χατζηδάκη
- Vinsanto Σιγάλα
- Vinsanto Αργυρού 20 y.o.
- Vinsanto by Gaia
- Vinsanto Boutari
* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά σε αγγλόφωνη έκδοση στο περιοδικό Grape (τεύχος #6, σελίδα 52) και παρουσιάζεται εδώ με την άδεια του εντύπου. Η εικονογράφηση είναι πρωτότυπη © Gregory Kontos