Οινοποιείο Τετράμυθος
ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΩ ΔΙΑΚΟΠΤΟ, ΑΧΑΪΑ – 2020
Ατενίζοντας τη θάλασσα από αμπελώνες που κόβουν την ανάσα, σε απότομες πλαγιές, παρέα με τον Πάνο Παπαγιαννόπουλο. Ένα επιβλητικό terroir ανάμεσα στα βουνά της Αχαΐας, με τον ορεινό Ροδίτη να πρωταγωνιστεί.

Πάντα είχα την εντύπωση ότι οι Εκθέσεις κρασιού, με τον speed-dating χαρακτήρα τους δεν ταιριάζουν στον ιδιοσυγκρασιακό και εσωστρεφή Πάνο Παπαγιαννόπουλο. Πάντα λιγομίλητος, αν και ευγενικός, ο Πάνος δείχνει αμήχανος μακριά από τα αμπέλια του, το οξυγόνο αλλά και την ατμόσφαιρα της Ορεινής Αιγιαλείας. Ένας μόνος τρόπος υπήρχε να μάθω περισσότερα για τη σπουδαία δουλειά του Οινοποιείου Τετράμυθος: να τους επισκεφτώ στο Άνω Διακοπτό και να γνωρίσω από κοντά την ιστορία τους.

Μία ώρα και πενήντα λεπτά χρειάστηκαν για να φτάσω από την Αθήνα στο όμορφο οινοποιείο. Μόλις με καλωσόρισε, ο Πάνος ξεκίνησε αμέσως να μου μιλάει για το μοναδικό terroir της περιοχής.

Για τα τρομακτικά υψόμετρα των 1.000 μέτρων, τις απότομες κλίσεις, τα παλιά αμπέλια, αλλά και το μοναδικό γεωλογικό ενδιαφέρον του Κορινθιακού Κόλπου, της πιο σεισμογενούς περιοχής στην Ελλάδα μετά την Κεφαλλονιά.

«Μέσα στο ίδιο αμπέλι μπορεί κανείς να βρει τρεις διαφορετικούς τύπους εδαφών κατά μήκος» όπως μου ανέφερε. Καθώς τον άκουγα, και ενώ όλα αυτά ήταν εξόχως σημαντικά για την κατανόηση των κρασιών, εγώ προτιμούσα να εστιάσουμε αρχικά στον άνθρωπο, την πιο καθοριστική κατά τη γνώμη μου μεταβλητή του terroir.

«Πάνο θέλω να ακούσω πρώτα την δική σου ιστορία σου από την αρχή. Πού μεγάλωσες, πού πήγες σχολείο, πώς ξεκίνησαν όλα». Ο Πάνος άρχισε λοιπόν να ξετυλίγει το κουβάρι, αναφέροντας ότι γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. «Ώστε έτσι εξηγούνται τα λουλουδάτα ανοιχτά πουκάμισα, οι βερμούδες, τα χαϊμαλιά. Πες το έτσι!» σκέφτηκα από μέσα μου. Αξίζει βέβαια να θυμηθούμε και την πετυχημένη ατάκα του Κωνσταντίνου Λαζαράκη για τον Πάνο Παπαγιαννόπουλο: «ο Frank Zappa του Ελληνικού κρασιού». Νομίζω ότι δεν αναφέρεται μόνο στα παρόμοια μουστάκια των δύο καλλιτεχνών αλλά κυρίως στην ‘out of the box’ οπτική τους.

Ένα μαγικό αμπελουργικό μωσαϊκό, μέσα στα βουνά της Αχαΐας
Ο Πάνος Παπαγιαννόπουλος ατενίζει τα αμφιθεατρικά αμπέλια
Μια πανδαισία χρωμάτων από το βουνό μέχρι τη θάλασσα
Τα αμπέλια είναι όλα πιστοποιημένα βιολογικά από το 1996
Ο Πάνος μας δείχνει έναν πολύ ήπιο τρόπο αντιμετώπισης των μικροοργανισμών…
…που τα εμποδίζει να προσεγγίσουν τα σταφύλια χάρη στην κόλλα
Λόγω κλίματος, η ευρύτερη Ορεινή Αιγιαλεία είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα
Το φυτό Τετράμυθος ή Οστρυά από το οποίο πήρε το όνομά του το οινοποιείο
Επίσκεψη στον αμπελώνα Κουμαρούς, με παλιά φυτά Ροδίτη 53 ετών
Κάποια φυτά μοιάζουν με Θρόνους
Βλέπουμε εδώ το πάχος του κορμού
Ο αμπελώνας Πάνω Πύθος είναι γραμμικός, έκτασης 22 στρεμμάτων και φτάνει μέχρι τα έλατα. Η φύτευση έγινε το 2006 με Μαλαγουζιά και Ασύρτικο.
Τα αμπέλια είναι μακριά από δρόμους, χωριά και υπόγεια νερά
Στη διαδρομή ο Πάνος μου έδειξε ένα από τα 24 πεύκα από τα οποία συλλέγεται το ρετσίνι για την ανεπανάληπτη Ρετσίνα τους
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρετσίνα Τετράμυθος είναι το best seller του οινοποιείου στη Γαλλία

Στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένειά του όταν ήταν έξι χρονών και μεγάλωσε στην Αιγείρα Αχαΐας, ένα παραθαλάσσιο χωριό κάπου τριάντα χιλιόμετρα πριν το Αίγιο. Συμπτωματικά, από το ίδιο χωριό κατάγεται και η Κορίνα Μεντζελοπούλου, η ιδιοκτήτρια του θρυλικού Château Margaux. Μάλιστα το σπίτι της βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από το πατρικό του Πάνου. Όταν λοιπόν εγκαταστάθηκαν στην Αιγείρα, ο πατέρας του έφτιαξε ένα πατητήρι για να φτιάχνει κρασί. Δεν ήταν όμως αυτό το μοναδικό ερέθισμα για τον Πάνο, αφού η οικογένειά του επίσης καλλιεργούσε κεράσια, μήλα, αχλάδια, λεμόνια, ελιές, βύσσινα, καρύδια, τριφύλλι για τα κουνέλια αλλά και σταφίδες. Ο Πάνος έκανε αγροτικές εργασίες από 18 χρόνων, ζώντας στο χώμα και στη φύση. «Πρώτη φορά διακοπές έκανα στα 27 μου» μου λέει γελώντας, ενώ για πολλά χρόνια τον βασάνιζε το δίλημμα αν θα γίνει αγρότης ή οινολόγος. Η ζυγαριά τελικά έγειρε προς το δεύτερο και ίσως σε αυτό ρόλο έπαιξε και η ιστορία του παππού του ο οποίος είχε επίσης αμπέλια και έφτιαχνε κρασί το οποίο πουλούσε σε βαρέλια με καΐκια. Την εποχή της Ευρωπαϊκής φυλλοξήρας, μέχρι και στην Γαλλία πουλούσε κρασί.

Ο Πάνος αποφοίτησε από το ΤΕΙ Οινολογίας το 1996, έκανε πρακτική στο Κτήμα Φτελιάς και αργότερα ξεκίνησε να εργάζεται ως οινολόγος στο οινοποιείο Ρούβαλη.

Κάπου το 1998 τα αδέλφια Αρίστος και Στάθης Σπανός από το Άνω Διακοπτό τον προσέγγισαν θέλοντας να αξιοποιήσουν τα αμπέλια που είχαν στην κατοχή τους για να φτιάξουν κρασί.

Πράγματι η πρώτη εμφιάλωση, μόλις 6.000 φιάλες, πραγματοποιήθηκε το 1998. Έξι χρόνια αργότερα, το 2004, χτίστηκε το οινοποιείο ενώ αποφασίστηκε ο Πάνος να μπει πλέον στο σχήμα ως συνιδιοκτήτης, αφήνοντας τη θέση που είχε στο μεταξύ στο οινοποιείο Κατώγι-Στροφιλιά στον Ασπρόκαμπο Νεμέας. Από τότε ο Στάθης επιβλέπει τον αμπελώνα, ο Αρίστος τις διοικητικές και οικονομικές υποθέσεις της Εταιρείας και ο Πάνος το Οινολογικό μέρος, συνεπικουρούμενος σήμερα από την Οινολόγο Μελιτινή Ξενάκη.

Το οινοποιείο Τετράμυθος
Ο δρόμος προς την εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών. Στα δεξιά φαίνεται ο χωματόδρομος που οδηγεί στους αμπελώνες.
Η πέτρα κυριαρχεί σε όλα τα κτήρια
Βουνίσια ατμόσφαιρα, με τη θάλασσα σε απόσταση αναπνοής
Το οινοποιείο βρίσκεται πάνω στο δρόμο προς Καλάβρυτα
Ένα εργονομικό οινοποιείο με μια κεντρική αίθουσα εργασιών
Μεγάλοι ανοξείδωτοι και ξύλινοι οινοποιητές
Ένας ξύλινος οινοποιητής περιμένει τη νέα σοδειά των ερυθρών
Οι μικρές δεξαμενές επιτρέπουν την ξεχωριστή οινοποίηση κάποιων αμπελοτεμαχίων
Στο κελάρι με τα δρύινα βαρέλια
Ερυθρά και orange κρασιά ωριμάζουν στα βαρέλια
Ετησίως παράγονται 220.000 φιάλες που φέρουν το σήμα Τετράμυθος
Υπάρχει ένα σημαντικό αρχείο παλιών σοδειών
Επιστροφή στην αίθουσα υποδοχής

Αλλά ήρθαν και δυσκολίες. Τρία χρόνια μετά την σύμπραξη των τριών, δηλαδή το 2007, το οινοποιείο κάηκε ολοσχερώς από τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν ολόκληρη την Πελοπόννησο. Αυτή ήταν μια μεγάλη καταστροφή που γκρέμισε όσα με κόπο είχαν χτιστεί μέχρι τότε. Είναι θαύμα το ότι μόλις την επόμενη χρονιά, το 2008, το οινοποιείο όχι μόνο ξαναχτίστηκε αλλά πέρασε στην πιο λαμπερή και ποιοτική του φάση. Με όπλο την επιμονή και την αγάπη των ανθρώπων του για το κρασί της Αιγιαλείας, έχει πλέον δημιουργηθεί ένα οινοποιείο του οποίου άνω του 85% της παραγωγής εξάγεται σε 17 χώρες, με σημαντικότερες τον Καναδά και την Γαλλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πελάτης του οινοποιείου εντός της ΕΕ. Σημαντικότερη μνεία πρέπει να γίνει βέβαια στον Καναδά, με το Quebec να απορροφά το 40% των πωλήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η Γαλλία όσο και ο Καναδάς είναι οι κατ’ εξοχήν αγορές των κρασιών ήπιας παρέμβασης και των φυσικών κρασιών.

Μπήκαμε στο αυτοκίνητο του Πάνου για μια βόλτα στα αμπέλια, εκεί που χτυπάει η καρδιά του οινοποιείου Τετράμυθος. Συνολικά καλλιεργούνται 350 στρέμματα αμπελώνων: 140 ιδιόκτητα και 210 στρέμματα από επτά συνεργαζόμενους καλλιεργητές.

Οι αμπελώνες βρίσκονται σκαρφαλωμένοι σε πλαγιές και στα ορεινά μπαλκόνια του Χελμού, σε υψόμετρα από 650 έως 1.050 μέτρα. Ένα μεγάλο μέρος των φυτών, άνω του 70%, είναι διαμορφωμένα σε κύπελα (bush-vines) και τις περισσότερες φορές καλλιεργούνται ξερικά.

Εξάλλου το ανάγλυφο, το υψόμετρο και οι συνεχείς βοριάδες της περιοχής δημιουργούν συνθήκες δροσιάς για τα σταφύλια και σταθερά υψηλές οξύτητες. Η δε ανάβαση από το ύψος της θάλασσας στα 1.000 μέτρα γίνεται πολύ απότομα, σε λίγα σχετικά χιλιόμετρα γεγονός που φέρνει μαζί τα θετικά της ορεινής αμπελουργίας με την ανάσχεση κάθε καιρικής ακρότητας, που εξασφαλίζει η γειτνίαση με τη θάλασσα.

Μετά από μια μαγευτική περιήγηση στα αμπέλια επιστρέψαμε στο οινοποιείο για την δοκιμή 15 σπουδαίων κρασιών σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση της δοκιμής (κρασιά 1 έως 8), είχα την ευκαιρία να συγκρίνω το κάθε κρασί της βασικής βιολογικής σειράς ήπιας παρέμβασης back-to-back, δίπλα με το αντίστοιχο της φυσικής σειράς. Μοιράζομαι μαζί σας τις σημειώσεις μου:

01
Τετράμυθος Ροδίτης 2019
100% Ροδίτης

Το κρασί με την μισή περίπου από τη συνολική παραγωγή του Οινοποιείου Τετράμυθος, είναι ένας ορεινός Ροδίτης με την ένδειξη ΠΟΠ Πάτρα. Πρώτη ύλη από 42 επιλεγμένα αμπελοτεμάχια ορεινών αμπελώνων, καλλιεργημένα βιολογικά. Δροσερή μύτη από αχλάδι, πυρηνόκαρπα φρούτα, λίγο στάχυ και αρκετή ορυκτότητα. Κοφτερή οξύτητα, μέτριο σώμα, μέτριο (-) αλκοόλ 12%, μέτρια (+) διάρκεια. Υπέροχα δροσιστικό, ατσάλινο, με νεύρο και ένταση. Αυθόρμητη ζύμωση και μηλογαλακτική σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Ετήσια παραγωγή 100.000 φιάλες

02
Roditis Natur 2019
100% Ροδίτης

Single vineyard Ροδίτης 14 στρεμμάτων στο Άνω Διακοπτό, πάντα εντός ΠΟΠ Πάτρα και σε υψόμετρο 840 μέτρων. Αυθόρμητη ζύμωση και μηλογαλακτική σε ανοξείδωτες δεξαμενές, πλήρης απουσία θειώδους. Ακόμα περισσότερο εκφραστική και πολυεπίπεδη μύτη: ορυκτότητα, ροδάκινο, βερίκοκο, στάχυ και αποξηραμένα βότανα. Υψηλή οξύτητα, φινέτσα, αλκοόλ 12%, μακρά διάρκεια. Τα 46χρονα φυτά και η Βορεινή έκθεση του αμπελώνα χαρίζουν στο κρασί συμπύκνωση και φινέτσα αντίστοιχα. Αυτή η φυσική εκδοχή του κρασιού μου αρέσει αρκετά περισσότερο από το ήδη εξαιρετικό ΒΙΟ.

Ετήσια παραγωγή 12.000 φιάλες

03
Ρετσίνα Τετράμυθος N/V (2019)
100% Ροδίτης

Ένα μαγικό κρασί που προκύπτει όταν ελεγχόμενες ποσότητες από ποιοτικό, καθαρό, φετινό ρετσίνι πεύκου μπαίνουν στη δεξαμενή που ζυμώνει ο Ροδίτης, αρωματίζοντας ελαφρώς τον μούστο. Υπέροχο άρωμα μέντας, πεύκου, μεσογειακών βοτάνων και λεμονανθών. Αναμνήσεις από ορεινή κατασκήνωση σε ένα μοσχοβολιστό πευκοδάσος. Υψηλή οξύτητα, λεπτό στόμα, συγκρατημένο αλκοόλ 11,5%, μέτρια (+) επίγευση. Αυτό το κρασί μπορεί να σε ταξιδέψει νοερά στην καρδιά της Ελλάδας με έναν μαγικό τρόπο -δεν είναι τυχαία το #1 σε πωλήσεις κρασί του οινοποιείου στη Γαλλία.

Ετήσια παραγωγή 7.000 φιάλες

04
Retsina Amphorae Natur 2019
100% Ροδίτης

Ίδιο αμπέλι και διαδικασία, απλά δεν προστίθενται καθόλου θειώδη στο κρασί. Ίδιο γευστικό προφίλ, ελάχιστα πιο εξελιγμένο με αρώματα από λεμόνια, βότανα και αρώματα ρετσινιού να πηδούν από το ποτήρι. Το ρετσίνι είναι λίγο πιο καλά ενταγμένο, χωνεμένο στο μπουκέτο. Υψηλή οξύτητα, μεγάλο εκχύλισμα και συμπύκνωση, μέτριο (-) αλκοόλ, μακρά επίγευση. Αυθόρμητες ζυμώσεις του πρόρωγου με τις αυτόχθονες ζύμες του αμπελώνα, σε πήλινα πιθάρια. Προσθήκη μόλις ενός κιλού ρετσινιού ανά τόνο. Εμφιαλωμένο χωρίς σταθεροποίηση ή φιλτράρισμα.

Ετήσια παραγωγή 7.000 φιάλες

05
Μαλαγουζιά Τετράμυθος 2019
100% Μαλαγουζιά

Λόγω υψηλής οξύτητας, σε αντίθεση με τις περισσότερες μαλαγουζιές, ακολουθείται τρύγος στα μέσα Σεπτεμβρίου (άλλού τρυγάνε αρχές Αυγούστου) και προζυμωτική εκχύλιση. Έτσι προκύπτει μύτη με αρώματα από λεμόνι, ορυκτότητα και άγρια βότανα. Μια αρκετά ουδέτερη και αυστηρή Μαλαγουζιά. Πάχος και όγκος στο στόμα, με υψηλή οξύτητα, μέτριο (-) αλκοόλ και μέτρια (+) διάρκεια. Χοντρό φιλτράρισμα ώστε να μην χαθεί ο χαρακτήρας του κρασιού.

Ετήσια παραγωγή 10.000 φιάλες

06
Malagousia Natur 2019
100% Μαλαγουζιά

Από ένα single vineyard στο Άνω Διακοπτό στα 715 μέτρα. Skin contact για 30 ώρες και αυθόρμητη ζύμωση του πρόρωγου χωρίς προσθήκη SO2. Ακόμα πιο εκφραστικό και πολυεπίπεδο από την BIO έκδοση. Τα αρώματα είναι πολύ πιο ‘χωνεμένα’ και δύσκολο να περιγραφούν με την κλασική προσέγγιση. Η ποικιλία χαμηλώνει το παράστημα και ξεκινά να ακούγεται το αμπέλι. Ένα πραγματικό vin de terroir. Λευκόσαρκο ροδάκινο, ζυμάρι, λεμόνι και ελάχιστη φυτικότητα. Υψηλή οξύτητα, μέτριο (+) αλκοόλ, μέτριος (+) όγκος και μακρά επίγευση. Εμφιαλωμένο χωρίς σταθεροποίηση ή φιλτράρισμα.

Ετήσια παραγωγή 4.000 φιάλες

07
Μηλιά Sauvignon Blanc 2019
100% Sauvignon Blanc

Προζυμωτική εκχύλιση 30 ωρών σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ολοκλήρωσή της σε δρύινα βαρέλια. Πράσινο μήλο, grapefruit, ξινόμηλο, πράσινο λεμόνι. Υπερβολικά υψηλή οξότητα, κοφτερή σαν ξυράφι. Μέτριο σώμα, μέτριο (-) αλκοόλ 12% και μέτρια (+) επίγευση. Ένα πραγματικό best seller της δεκαετίας του 1990, του οποίου η παραγωγή έχει μειωθεί αισθητά.

Ετήσια παραγωγή 3.000 φιάλες

08
Sauvignon Blanc Natur 2019
100% Sauvignon Blanc

Ένα Sauvignon Blanc το οποίο -παραδόξως- σχεδόν όλο πωλείται στη Γαλλία. Δεν είναι χαρακτηριστικό Sauvignon Blanc, το άγριο terroir της ορεινής Αχαΐας έχει σκεπάσει ηχηρά την τόσο εκφραστική κατά τα άλλα ποικιλία. Πυρηνόκαρπα φρούτα, πιο γλυκά και πλούσια αρώματα, γη, μανιτάρι. Οξύτητα ξυράφι, μεγάλος όγκος, μια αίσθηση τανικότητας και μακρά επίγευση.

Ετήσια παραγωγή 1.500 φιάλες

Στη συνέχεια δοκίμασα αποκλειστικά κρασιά της σειράς Natur:

09
Chardonnay Natur 2019
100% Chardonnay

Chardonnay ο Τετράμυθος κυκλοφορεί μόνο σε Natur έκδοση. Ένα χαρακτηριστικό Chardonnay κρύου κλίματος, καλλιεργημένο στα 840 μέτρα από έναν single vineyard αμπελώνα. Κρεμώδες, με αρώματα ροδάκινου και δρυός, μέτρια (+) οξύτητα, συγκρατημένο αλκοόλ 12%, μέτρια (+) διάρκεια. Πολύπλοκο, πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο κρασί που εστιάζει στη φινέτσα και την δροσιά, με μια μικρή υποψία λιπαρότητας.

10
Muscat Blanc Sec Natur 2019
100% Μοσχάτο Λευκό

Ξεχάστε το μονολιθικό, μονοδιάστατο χαρακτήρα των περισσότερων Μοσχάτων και ετοιμαστείτε για ένα κρασί που θα σας ταξιδέψει στο Friuli της Ιταλίας. Ένα συγκλονιστικό Μοσχάτο από τον ποιοτικό, μικρόρωγο κλώνο με προέλευση από το Ρίο, καλλιεργημένο σε single vineyard αμπελώνα στα 910 μέτρα. Σταφύλι, κυδώνι, ζύμες και αποξηραμένα λουλούδια εναλλάσσονται στο ποτήρι, το αλκοόλ ισορροπημένο στο 13%, ενώ η ασυνίθιστη για Μοσχάτο οξύτητα που οφείλεται στην ορεινή καλλιέργεια θυμίζει καλά ακονισμένη λεπίδα ξυραφιού. Ένα πραγματικό vin de terroir στο οποίο τα μεθυστικά αρώματα της ποικιλίας ακούγονται τόσο διακριτικά ώστε να μην θυσιάζεται η ουσία του κρασιού.

11
Ροδίτης Orange Natur 2019
100% Ροδίτης

Ένας υπέροχος τρόπος να δοκιμάσει κανείς για πρώτη φορά πορτοκαλί κρασί. Σπάσιμο της ρώγας και εκχύλιση σε αμφορείς μαζί με τα στέμφυλα για τρεις εβδομάδες. Ακολουθεί μεταφορά σε βαρέλια για έξι μήνες, που θέτει το κρασί ως το μοναδικό Πάτρα Reserve της αγοράς. Αποτέλεσμα της ερυθρής οινοποίησης των λευκών σταφυλιών είναι ένα όμορφο αρωματικό προφίλ από ώριμο κυδώνι, νότες μελιού και κερήθρας, μανιτάρι και μαύρο τσάι. Στο στόμα υψηλή οξύτητα, τανικότητα, μέτριο (-) αλκοόλ 12,5%, μεσαίος όγκος και μακρά επίγευση.

12
Agripiotis Orange Natur 2019
100% Αγρυπιώτης

Μια σπάνια ποικιλία με ελάχιστα φυτά σκόρπια ανάμεσα στους Ροδίτες, διαμορφωμένα σε κύπελο. Ένα ιντριγκαδόρικο πορτοκαλί κρασί με αρώματα που θυμίζουν κονσέρβα ανανά, μαζί με το χυμό της, ξηρούς καρπούς και γλυκό σταφύλι και μέτρια οξύτητα. Ένα πείραμα σε εξέλιξη, οινοποιημένο σε ελάχιστες φιάλες.

13
Mavro Kalavrytino Natur 2019
100% Μαύρο Καλαβρυτινό

Η τοπική ποικιλία των Καλαβρύτων βρίσκεται όλο και συχνότερα στα ποτήρια μας. Ένα εκφραστικό κόκκινο κρασί με έντονο κόκκινο φρούτο και αρώματα από κεράσια, καπνιστό ζαμπόν και δέρμα. Η μέτρια (+) οξύτητά του, το μέτριο (-) αλκοόλ 12,5% και οι συγκρατημένες τανίνες το κάνουν ιδανικό ακόμα και για συνοδεία ψαριών πλακί στο φούρνο. Ένα κρασί ελάχιστων παρεμβάσεων, εξωστρεφές, ευχάριστο και εκφραστικό.

14
Agiorgitiko Natur 2019
100% Αγιωργίτικο

Η κορυφαία ερυθρή ποικιλία της Πελοποννήσου με καταγωγή από τη Νεμέα καλλιεργείται στην ορεινή Αχαΐα σε υψόμετρο 715 μέτρων και οινοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Πιο δροσερό και λιγότερο αρωματικά γλυκό από τα κρασιά της Νεμέας, το κρασί αυτό χαρίζει αρώματα από μαύρο και κόκκινο κεράσι, φραγκοστάφυλλο και νότες φυτικότητας. Υψηλή οξύτητα, λεπτότητα, φθινέτσα και μέτρια (+) διάρκεια.

15
Cabernet Sauvignon Natur 2017
100% Cabernet Sauvignon

Ένα αμπέλι στα 840 μέτρα χαρίζει στο κρασί φρούτο και οξύτητα, ενώ ένα χαμηλότερο στα 450 μέτρα χαρίζει γλύκα και αλκοόλ. Ένα αρκετά χαρακτηριστικό και ελκυστικό Cabernet Sauvignon κρύου κλίματος με αρώματα από cassis, μαύρα μούρα, νότες φυτικότητας, δρυς, βανίλια, δέρμα και ξηρούς καρπούς. Υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες, μακρά επίγευση. Δεν μας συνηθίζει ο Τετράμυθος στην καλλιέργεια ξένων ποικιλιών αλλά μήπως θα έπρεπε;

Ο Πάνος Παπαγιαννόπουλος παρουσιάζει τη σειρά των φυσικών κρασιών Τετράμυθος
Τρία ερυθρά και ένα πορτοκαλί από την σπάνια ποικιλία Αγριπιώτης
Τρία υπέροχα φυσικά κρασιά, λευκά και πορτοκαλί
Το κάθε κρασί της βασικής βιολογικής σειράς ήπιας παρέμβασης δίπλα στο αντίστοιχο της φυσικής σειράς
Μαύρο Καλαβρυτινό, μια τοπική ερυθρή ποικιλία των Καλαβρύτων
Παλιές εμφιαλώσεις της δεκαετίας του 2000
Μια υπέροχη γευσιγνωσία ως επιστέγασμα της μοναδικής επίσκεψης στο Οινοποιείο Τετράμυθος

H επίσκεψη στο Οινοποιείο Τετράμυθος έφτασε στο τέλος της. Η πίστη στο αμπέλι, που τόσοι παραγωγοί ευαγγελίζονται αλλά τόσο λίγοι υπηρετούν με την ειλικρίνεια του Πάνου, του Στάθη και του Αρίστου σχεδόν πάντα οδηγεί σε μαγικές οινικές δημιουργίες. Τους εύχομαι να παραμείνουν πιστοί στην αποστολή τους και να συνεχίσουν να μας χαρίζουν μοναδικές γευστικές συγκινήσεις.

Οινοποιείο Τετράμυθος

25003 Άνω Διακοπτό Αχαϊας

Τ +30 2691097500

info@tetramythoswines.com

www.tetramythoswines.com

ΕΛΛΑΔΑ
2019
Κτήμα Τέχνη Οίνου
ΔΡΑΜΑ
Μια βροχερή μέρα στο οινοποιείο των κρασιών Τέχνη Αλυπίας και Ήδυσμα Δρυός, με οικοδεσπότη την Άκη Παπαδόπουλο