Κτήμα Τέχνη Οίνου
ΕΛΛΑΔΑ – ΔΡΑΜΑ – 2019
Μια βροχερή μέρα στο οινοποιείο των κρασιών Τέχνη Αλυπίας και Ήδυσμα Δρυός, με οικοδεσπότη την Άκη Παπαδόπουλο. Εξερεύνηση στο δαιδαλώδες, επιβλητικό υπόγειο κελάρι τους και δοκιμή μιας από τις πιο άρτιες συλλογές κρασιών της Ελλάδας.

Η Δράμα, σε αντίθεση με περιοχές όπως η Σαντορίνη, η Νεμέα, η Πάρος, η Κρήτη ή η Νάουσα, εμφανίστηκε στα οινικά πράγματα της χώρας μόλις την δεκαετία του 1980. Στην περιοχή δεν υπήρχαν επαγγελματικοί αμπελώνες, ούτε δεδομένες αμπελουργικές πρακτικές και φυσικά δεν υπήρχε οινική παράδοση παρά μόνο ερασιτεχνικές οινοποιήσεις. Βέβαια εικάζεται ότι αυτή ήταν η περιοχή από την οποία καταγόταν ο Θεός Διόνυσος, υπόθεση που μαρτυρά το σημαντικό οινικό παρελθόν της, αλλά όλο αυτό είναι αρκετά παλιό. Η Δράμα δεν παρήγαγε οργανωμένα κρασί για τουλάχιστον τέσσερις αιώνες πριν την πρόσφατη εμφάνιση του πρώτου επαγγελματικού οινοποιείου.

Πώς είναι λοιπόν να γράφεις σε μια λευκή κόλα χαρτί;

Εύκολο και δύσκολο.

Μπορεί να σχεδιάσεις ό,τι θέλεις, όπως θέλεις, να χρησιμοποιήσεις τα χρώματα της επιλογής σου από μια ανεξάντλητη παλέτα, ακολουθώντας το ένστικτο και την φαντασία σου. Είναι μια διαδικασία ελεύθερη και δημιουργική. Δεν χρειάζεται να τσακωθείς με τους παππούδες για το αν τα αμπέλια θα γίνουν γραμμικά ή για το αν θα χρησιμοποιήσεις εμπορικούς ζυμομύκητες.

Τα οινοποιεία της Δράμας ιδρύθηκαν κυρίως από επενδυτές από τον κλάδο της εξόρυξης μαρμάρου και των κατασκευών και άντλησαν τεχνογνωσία από την παγκόσμια βιβλιογραφία, εισάγοντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη εκείνη τη στιγμή στη Γαλλία και την Ιταλία. Και φυσικά καλλιέργησαν διεθνείς ποικιλίες, προσπαθώντας να φτιάξουν το μεγάλο Cabernet-Merlot της Ελλάδας.

Σήμερα, με όλο το νερό που έχει πέσει στο αυλάκι του ελληνικού κρασιού, τείνουμε να ξεχνάμε πόσο σημαντική ήταν η συμβολή αυτών των οινοποιείων σε πανελλήνιο επίπεδο, πόσο συνέβαλλαν τα οινοποιεία αυτά στη δημιουργία του ελληνικού οινόφιλου κοινού από το μηδέν και τελικά πόσο ένα εξαιρετικό Cabernet έσπρωξε τα κρασιά από ελληνικές ποικιλίες προς την πρόοδο, εξωθώντας τα να εκσυγχρονιστούν ξεπερνώντας το περιθωριακό, ρουστίκ παρελθόν τους.

Όταν δύο μηχανικοί -εκ τω οποίων ο ένας αρχιτέκτονας- σχεδιάζουν το δικό τους οινοποιείο, το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενα εντυπωσιακό

Το 1987 ιδρύθηκε το πρώτο οινοποιείο της Δράμας, το Κτήμα Nico Lazaridi από τα αδέλφια Νίκο και Κώστα Λαζαρίδη. Το 1990 ιδρύθηκε το Chateau Costa Lazaridi με την ανεξαρτητοποίηση των δύο αδελφών. Το 1995 ιδρύεται το τρίτο οινοποιείο της Δράμας, από τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Παπαδόπουλο και τον αρχιτέκτονα μηχανικό Γιάννη Καλαϊτζίδη. Το Κτήμα ονομάστηκε Κτήμα Τέχνη Οίνου και γράφει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια τη δική του ιστορία στην οινική πορεία της χώρας. Οι δύο συνέταιροι, σπάζοντας την αποκλειστική κυριαρχία των Λαζαρίδηδων, συνέβαλλαν καθοριστικά ώστε η Δράμα να εξελιχθεί σε ένα φυτώριο ταλαντούχων παραγωγών και πηγή δημιουργίας σπουδαίων κρασιών.

Τα κρασιά του Κτήματος Τέχνη Οίνου είναι πασίγνωστα σε έναν ευρύτατο κύκλο καταναλωτών, πολύ πέραν των εξειδικευμένων οινόφιλων. Και ποιος δεν ξέρει -ή έστω έχει ακούσει- το τροπικό και εκρηκτικό Τέχνη Αλυπίας λευκό ή την μοναδική σειρά ‘Ηδυσμα Δρυός που αποτελείται από λευκά και ερυθρά κρασιά ζυμωμένα σε δρύινα βαρέλια; Η μονοποικιλιακή σειρά Plano αποτελείται από δύο κρασιά: Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, ενώ το ερυθρό Τέχνη Αλυπίας ερυθρό (70% Cabernet Sauvignon, 30% Αγιωργίτικο) είναι ένα κρασί το οποίο θεωρείται επίσης κλασικό. Όμως παρά την δημοφιλία του Κτήματος Τέχνη Οίνου, οι δημιουργοί του προτιμούν να εργάζονται αθόρυβα όντας διαχρονικά ελάχιστα εκτεθειμένοι στα οινικά δρώμενα και σπανίως εμφανιζόμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μου χάρισαν όμως μια πολύ ζεστή φιλοξενία, με διάθεση να απαντήσουν σε όλες μου τις απορίες.

Το πιο διάσημο κρασί του οινοποιείου, Τέχνη Αλυπίας λευκό, σε μεγάλη διάσταση, καθορίζει το χώρο
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και ανοιχτό στο οινόφιλο κοινό
Από εδώ ξεκίνησε η ξενάγησή μου
Υπαίθριο καθιστικό ακριβώς πάνω από το υπόγειο κελάρι
Οινικό αρχείο με φύλαξη παλιών εσοδειών του Κτήματος
Ήδυσμα Δρυός Chardonnay με την εμφάνιση του 2000
Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με εξοπλισμό τηςν πιο σύγχρονης τεχνολογίας
Ανοξείδωτες δεξαμενές
Τμήμα από το δαιδαλώδες κελάρι
Η όμορφη αρχιτεκτονική ματιά διακρίνεται παντού
Το κελάρι ενώνει τα δύο κτήρια περνώντας υπόγεια κάτω από το δρόμο

Έξι μόλις χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Δράμας βρίσκεται το χωριό Μικροχώρι. Στην άκρη του χωριού, το πρώτο τμήμα του οινοποιείου χτίστηκε το 1998 στη συμβολή δύο τοπικών οδών. Λίγα χρόνια αργότερα αγοράστηκε το οικόπεδο ακριβώς απέναντι από το δρόμο όπου χτίστηκε η επέκταση του οινοποιείου το 2007. Παλιό και νέο οικόπεδο συνδέονται υπόγεια, με τη δημιουργία ενός τούνελ που έχει μετατραπεί σε μια συγκλονιστική υπόγεια κάβα όπου φυλάσσονται, εκτός των δρύινων βαρελιών, και ένα εκτεταμένο αρχείο φιαλών με παλιές σοδειές.

Η δεύτερη γενιά, παιδιά των ιδρυτών, έχει αναλάβει καίριες θέσεις στο οινοποιείο. Είχα τη χαρά να με ξεναγήσει ο Άκης Παπαδόπουλος, χημικός οινολόγος και υπεύθυνος εξαγωγών του Κτήματος, ενώ στις πωλήσεις δραστηριοποιείται και η Ναταλία Καλαϊτζίδου, κόρη του Γιάννη Καλαϊτζίδη. Ο Άκης σπούδασε στο Χημικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια οινολογία στο Πανεπιστήμιο του Bodeaux.

Το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Το Κτήμα Τέχνη Οίνου αγαπάει την τεχνολογία, μια τόσο παρεξηγημένη έννοια στο χώρο του κρασιού. Η σύγχρονη τεχνολογία βοηθά τον παραγωγό να μεταφέρει στις φιάλες την υγεία και τον πλούτο των σταφυλιών με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες.

Τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο σε μικρά τελάρα, εντός ψυχόμενων, κλειστών φορτηγών, ενώ η ταινία διαλογής εξασφαλίζει την χρήση μόνο τέλεια υγειών τσαμπιών. Όμως τη μεγάλη διαφορά την κάνει ένας μοναδικός πύργος ψύξης -μόλις τέσσερα οινοποιεία στην Ελλάδα τον έχουν- που λειτουργεί με υγρό διοξείδιο του άνθρακα και είναι σε θέση να κατεβάσει τη θερμοκρασία των σταφυλιών από 28°C σε 10°C μέσα σε πέντε μόλις λεπτά. Επιπλέον, η πίεση του διοξειδίου αρκεί από μόνη της για να μεταφέρει τον σταφυλοπολτό προς πάσα κατεύθυνση χωρίς καθόλου χρήση αντλίας. Το monitoring της κάθε δεξαμενής και της θερμοκρασίας τους ανά πάσα στιγμή είναι αυτονόητο για ένα οινοποιείο αυτών των προδιαγραφών.

Όμως η καρδιά του Κτήματος, όπως και κάθε ποιοτικού οινοπαραγωγού, χτυπά στους δύο γραμμικούς αμπελώνες του Κτήματος, όπως επιβεβαιώνει και ο Γεωπόνος του Κτήματος, Ηρακλής Τοπαλίδης. Ο αρχικός αμπελώνας 160 στρεμμάτων γύρω από το Μικροχώρι, σε χαμηλό υψόμετρο 100 μέτρων, έχει χαρακτηριστική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, γεγονός που καθυστερεί την ωρίμανση και ευνοεί την αρωματική έκφραση. Το 2009 προστέθηκαν 100 στρέμματα αμπελώνων στην Καλή Βρύση στους πρόποδες του Μενοίκιου όρους. Στον αμπελώνα αυτό, εικοσιπέντε χιλιόμετρα ανατολικά του οινοποιείου και σε ελαφρώς υψηλότερο υψόμετρο (250 μέτρα), παρατηρείται επίσης μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών μεταξύ μέρας και νύχτας, με επιπλέον χαρακτηριστικό τα φτωχά, πετρώδη εδάφη. Στους δύο αμπελώνες καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά και οι ερυθρές Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Αγιωργίτικο. Σε μικρότερη έκταση Sangiovese, Nebbiolo, Touriga Nacional, και Λημνιώνα.

Αμέσως μετά την ξενάγησή μου στους εντυπωσιακούς χώρους του οινοποιείου, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω έντεκα κρασιά καθώς και κάποια εντυπωσιακά παλαιωμένα δείγματα. Με δυσκολία επέλεξα να σας μεταφέρω συνοπτικά τις σημειώσεις μου για οκτώ από αυτά: πέντε λευκά, ένα ροζέ και δύο ερυθρά.

01
Τέχνη Αλυπίας Λευκό 2019
80% Sauvignon Blanc, 20% Ασύρτικο

Πρώτη ύλη από το Μικροχώρι και την Καλή Βρύση. Εκρηκτικό και υπέροχα εξωτικό: λίτσι, παπάγια, πεπόνι, ακτινίδιο, lime, passion fruit, με ένταση και γλυκόξινο σκέρτσο. Υψηλή οξύτητα, μέτριο αλκοόλ 13% abv, μέτριο σώμα, μέτρια (+) επίγευση. Ξεχωριστή οινοποίηση σε δεξαμενές, sur lie για ένα μήνα και χαρμάνιασμα εκ των υστέρων. Ένα πολύ εκφραστικό και εξωστρεφές κρασί που θα ταιριάξει με πράσινες σαλάτες, κρύα ορεκτικά και ασιατικά πιάτα (πλην Ιαπωνικών).

Ετήσια παραγωγή 160.000 φιάλες.

02
Plano Μαλαγουζιά 2019
100% Μαλαγουζιά

Εξωστρεφές και εκφραστικό, με κατεύθυνση προς τα φυτικά αρώματα και τα εξωτικά φρούτα. Gooseberries, πράσινη πιπεριά, passion fruit, νότες ορυκτότητας. Υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα, μέτριο αλκοόλ 13% abv και μέτρια (+) διάρκεια. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τέσσερις περιοχές σε Δράμα και Καβάλα, από αμμοαργιλώδη και ασβεστούχα εδάφη. Οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με sur lie για ένα μήνα.

Ετήσια παραγωγή 40.000 φιάλες.

03
Plano Ασύρτικο 2018
100% Ασύρτικο

Ένα τυπικό Ασύρτικο από ιδιόκτητο single vineyard αμπελώνα στην Καλή Βρύση, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Αρώματα από εσπεριδοειδή, λεμόνι, λευκόσαρκο ροδάκινο, ορυκτότητα και ορυκτό αλάτι. Γενναιόδωρο και πληθωρικό, με υψηλή οξύτητα, μέτριο αλκοόλ, γεμάτο σώμα και μέτρια (+) διάρκεια. Ένα εξαιρετικό, καθαρό, εκφραστικό, τυπικό Ασύρτικο.

Ετήσια παραγωγή 3.000 φιάλες.

04
Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο 2017
100% Ασύρτικο

Ίσως το πιο value βαρελάτο Ασύρτικο της χώρας. Αρώματα από ροδάκινο, ζυμάρι, ξηρούς καρπούς, νότες ορυκτότητας, αλατισμένα cashews, δρυς και βανίλια. Όλα τα αρώματα έχουν δέσει μεταξύ τους αρμονικά. Μέτρια (+) οξύτητα, μέτριο σώμα και αλκοόλ (13,5% abv), με βουτυράτα αρώματα στόματος. Πολύπλοκο, με διάρκεια και γευστικό μάκρος. Η ζύμωση ξεκινάει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και την έβδομη μέρα το κρασί μεταφέρεται στα βαρέλια όπου ολοκληρώνεται και γίνεται bâtonnage για 6 μήνες.

Ετήσια παραγωγή 18.000 φιάλες.

05
Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 2017
100% Chardonnay

Ένα βαρελάτο Chardonnay που έχει γράψει ιστορία. Ροδάκινο, βερίκοκο, κυδώνι, crème pâtissière, ζύμες και νότες ορυκτότητας. Μέτρια (+) οξύτητα που δροσίζει και ισορροπεί την γλύκα του βαρελιού και της βανίλιας, δίνοντας νεύρο και ζωντάνια στο κρασί. Μέτριο (+) αλκοόλ, γεμάτο σώμα, μακρά διάρκεια. Σταφύλια από το Μικροχώρι και την Καλή Βρύση σε υψόμετρα 150 και 400 μέτρων αντίστοιχα. Η ζύμωση ξεκινάει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και την έβδομη μέρα το κρασί μεταφέρεται στα βαρέλια όπου ολοκληρώνεται και γίνεται bâtonnage για 6 μήνες.

Ετήσια παραγωγή 18.000 φιάλες.

06
Pink Bang 2019
100% Touriga Nacional

Ένα αρωματικό ροζέ με αναμνήσεις από ζαχαρωτά, άνθη, μαλλί της γριάς, νυχτολούλουδα και ρόδι. Μέτρια (+) οξύτητα, με μέτριο (-) αλκοόλ, μέτριο σώμα και μέτρια (+) διάρκεια. Η γρήγορη αφαίμαξη από το πιεστήριο, χωρίς επιπλέον εκχύλιση, έχει αποτέλεσμα ένα όμορφο ανοιχτό χρώμα.

Ετήσια παραγωγή 10.000 φιάλες.

07
Τέχνη Αλυπίας Ερυθρό 2017
70% Cabernet Sauvignon, 30% Αγιωργίτικο

Παρόλη τη μικρή συμμετοχή, αρχικά βγαίνουν πιο έντονα τα αρώματα του Αγιωργίτικου: κεράσια, βύσσινα, γλυκά μπαχαρικά. Με την ανάδευση βγαίνει και η φυτικότητα του Cabernet Sauvignon, αλλά και blackberries, πιπέρι, δέρμα και μπαχαρικά. Υψηλή οξύτητα, μέτριες (+) τανίνες, ζουμερές και χυμώδεις. Γεμάτο σώμα και 14% αλκοόλ και μέτρια (+) επίγευση. Μετά την οινοποίηση σε δεξαμενές το κρασί ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.

Ετήσια παραγωγή 60.000 φιάλες.

08
Ήδυσμα Δρυός Merlot 2017
100% Merlot

Ένα σαρκώδες κρασί με αρώματα από δαμάσκηνα, κόκκινα φρούτα, γλυκά αρώματα γλυκόριζας και βανίλιας και νότες μέντας και σοκολάτας bitter. Υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες, έντονες αλλά καλής υφής και υψηλό αλκοόλ 14,5%. Στο στόμα αρκετά πιο έντονη η φυτικότητα. Μετά την οινοποίηση σε δεξαμενές το κρασί ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.

Ετήσια παραγωγή 10.000 φιάλες.

Το κελάρι συνεχίζεται...
Σύγχρονες και παλιότερες εμφιαλώσεις
Τέχνη Οίνου, όνομα και πράγμα
Το Κτήμα διακρίνεται για την διαχρονική συλλογή βραβείων
Άλλο ένα υπόγειο πέρασμα μεταξύ διαφορετικών κελαριών
Ένα όμορφο σημείο για γευσιγνωσία
Περισσότερη τέχνη, περισσότερο κρασί
Η προϊόντική εξέλιξη του μονοποικιλιακού Ασύρτικου δεξαμενής
Ήταν μια βροχερή αλλά όμορφη μέρα
Το οινοποιείο χωρίζει ο δρόμος αλλά ενώνει η υπόγεια ζεύξη των κελαριών

Συνεχίσαμε με τον Γιάννη και τον Άκη Παπαδόπουλο σε ένα πολύ όμορφο εστιατόριο στο κέντρο της Δράμας. Φεύγοντας από το οινοποιείο και βλέποντας τους δύο πύργους εκατέρωθεν του δρόμου να απομακρύνονται, σκέφτηκα πόσο ταλέντο, πόσο πάθος και πόσα όνειρα έχουν ταξιδέψει στα δημιουργικά ποτάμια του ελληνικού κρασιού. Πόσο πολύ κέρδισε το κρασί όταν άνθρωποι από άλλους χώρους έφεραν στο χώρο του κρασιού την κουλτούρα, την άποψη και την αισθητική τους. Για αυτό και μόνο θα πρέπει να ευχαριστούμε τους δύο φίλους, τους δύο μηχανικούς, τους δύο Γιάννηδες για την έμπνευση και το όραμά τους.

Κτήμα Τέχνη Οίνου

661 00 Μικροχώρι Δράμας

T: +30 25210 83626

F: +30 25210 83626

info@wineart.gr

www.wineart.gr

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
2018
Yarra Yering & Giant Steps
YARRA VALLEY
Η Yarra Valley ανταγωνίζεται την Mornington Peninsula σε κρύο, λεπτότητα και φινέτσα, γεγονός που αντανακλάται στα κρασιά της περιοχής