Lacules Estate
ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΡΩΝΗ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ – 2020
Περιπέτεια στο Lacules Estate στην Κορώνη Μεσσηνίας με οικοδεσπότες τους Αυστριακούς Barbara Gruber και Jörg Salchenegger. Ένας παράδεισος από αμπέλια σε αναβαθμίδες, λιόδεντρα, ένα επιβλητικό Chateau και τη θέα προς τη θάλασσα αλλά και τα κρασιά να κόβουν την ανάσα.

Είχαν φανταστεί ποτέ οι Αυστριακοί Barbara Gruber και ο σύζυγός της Jörg Salchenegger στα παιδικά ή εφηβικά τους όνειρα ότι κάποια μέρα θα γίνονταν οινοπαραγωγοί, φτιάχνοντας μάλιστα κρασί σε κάποιον αμπελώνα της Πελοποννήσου, κάπου κοντά στην Κορώνη Μεσσηνίας; Πολύ αμφιβάλλω. Είναι όμως κάποιες φορές που η ζωή φέρνει στο πέρασμά μας γεγονότα, αφορμές και συνθήκες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε μονοπάτια που ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα περπατήσουμε. Και κάπως έτσι καθορίζεται το μέλλον και ο τρόπος ζωής μας.

Τείνω να πιστεύω ότι η Barbara με τον Jörg τελικά δεν επέλεξαν επάγγελμα, αλλά τρόπο ζωής. Έναν υπέροχο, Μεσογειακό τρόπο ζωής δίπλα στη θάλασσα, τα αμπέλια και τα ελαιόδεντρα, μπολιασμένο βέβαια με τη χειμερινή τους ζωή στην Αυστρία.

To Lacules Estate αποπνέει αρχοντιά, χαρακτήρα και ανεξάντλητη Μεσογειακή ομορφιά

Αυστρία, Ελλάδα, αμπελώνες, ελιές, κρασιά, ελαιόλαδο, Κορώνη… Είχα πολλές απορίες. Με τη διαμεσολάβηση του διανομέα τους στην Ελλάδα Δημήτρη Νομίδη της Εταιρείας Oenocosmos, κανονίσαμε να συναντηθώ με την Barbara και τον Jörg ένα ζεστό πρωϊνό του Ιουλίου για να ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι της περιπέτειάς τους. Το ζευγάρι με δέχθηκε στο σπίτι τους, ένα μαγευτικό Chateau μόλις πέντε χιλιόμετρα νότια της Κορώνης Μεσσηνίας, περικυκλωμένο από πεζούλες με αμπέλια που δημιουργούν ένα υπέροχο αμπελουργικό αμφιθέατρο. Τα αμπέλια αγκαλιάζουν το Chateau ενώ το φόντο του γαλάζιου Αιγαίου δημιουργεί μια Μεσογειακή πανδαισία. Τα δυο ξανθά τους τετράχρονα αγοράκια -διδυμάκια- έδιναν ζωή και παλμό σε ένα έτσι και αλλιώς υπέροχο σκηνικό.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα και με τί αφορμή;

Ο Friedrich Gruber, πατέρας της Barbara, διατηρεί στην Αυστρία μια κατασκευαστική Εταιρεία η οποία φτιάχνει υπόγεια κελάρια και κάβες φύλαξης κρασιών, ονόματι Friedrich Gruber – Winecellar (link). Οι ιδιώτες ή επαγγελματίες πελάτες της Εταιρείας, που θέλουν να φτιάξουν το κελάρι των ονείρων τους επισκέπτονται το showroom της Αυστρίας, δημιουργούνται σχέδια, τα υλικά αποστέλλονται μέσω θαλάσσης οπουδήποτε στον κόσμο, οι εξειδικευμένοι χτίστες ταξιδεύουν από την Αυστρία οπουδήποτε είναι το έργο και μέσα σε λίγες μέρες παραδίδουν έτοιμο το ονειρεμένο κελάρι του κάθε πελάτη.

Η κατασκευή ενός τέτοιου κελαριού στάθηκε η αφορμή για να βρεθεί ο Friedrich το 1995 στην Ελλάδα. Όταν το έργο ολοκληρώθηκε, του προτάθηκε -αντί αμοιβής- να του δοθεί ένα υπέροχο παραθαλάσσιο κομμάτι γης κοντά στην Κορώνη. Ο Friedrich δέχθηκε και κάποιους μήνες αργότερα, όταν βρέθηκε στο κτήμα με την σύζυγό του, τη ρώτησε:

-Σου αρέσει αυτό το μέρος;
-Ναι, είναι στα αλήθεια πανέμορφο
-Χαίρομαι, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι βρισκόμαστε στο δικό μας κτήμα!

Lacules Estate, Κορώνη Μεσσηνίας
Ένα υπέροχο αμφιθεατρικό αμπέλι με φυτά της ποικιλίας Syrah
Barbara Gruber και Jörg Salchenegger ανάμεσα στα αμπέλια
Μεσογειακή γοητεία
Η πέτρα δεσπόζει στην αρχιτεκτονική εσωτερικών και εξωτερικών χώρων
Ο βράχος και η θαλασσα προσθέτουν περισσότερη γοητεία
Jörg Salchenegger, ο χημικός και υπεύθυνος οινοποίησης του Κτήματος Lacules
Κάθε σπιθαμή του κτήματος έχει εξωραϊστεί με περισσή φροντίδα
Κοσμοπολίτικη αύρα σε Μεσογειακό φόντο
Η θέα μαγεύει από κάθε σημείο του Κτήματος

Έτσι μπήκαν τα θεμέλια για το πρώτο σπίτι, το οποίο αρχικά προοριζόταν απλώς ως ένα σπίτι διακοπών στην Ελλάδα. Η οικογένεια ερχόταν εδώ τα καλοκαίρια και κάθε φορά που ένοιωθε να της λείπει ο ελληνικός ήλιος. Φυσικά ο Friedrich λόγω επαγγέλματος, γνώριζε πρόσωπα και πράγματα στο χώρο του κρασιού. Φανατικός συλλέκτης κρασιών ο ίδιος, με φίλους επαγγελματίες οινοποιούς από την Αυστρία, την Ιταλία και αλλού. Όταν κάλεσαν σε αυτό το σπίτι ένα φίλο τους Αυστριακό οινοποιό, εκείνος του είπε: «Ωραία όλα αυτά, αλλά ένα τέτοιο σπίτι στην Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένο αν δεν περιβάλλεται από αμπέλια και ελιές. Το κρασί και το ελαιόλαδο θα δώσουν ένα αληθινά Μεσογειακό χαρακτήρα στο Κτήμα. Βάλε αμπέλια και θα σε βοηθήσω εγώ με το κρασί».

Και κάπως έτσι, ο μηχανικός έγινε και αμπελουργός. Το επικλινές αγροτεμάχιο άρχισε να εξωραΐζεται, δημιουργήθηκαν πανέμορφα μικροσκοπικά πέτρινα μπαλκονάκια και πάνω σε αυτά φυτεύθηκαν αποκλειστικά κλήματα της ποικιλίας Syrah. Σήμερα περίπου 2.000 φυτά -τα οποία παράγουν μόλις ενάμιση κιλό σταφύλια έκαστο- είναι φυτεμένα από το ψηλότερο μπαλκονάκι μέχρι κάτω, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα.

Αλλά ας πάμε πάλι πίσω στο παρελθόν. Η αρχική ιδέα ήταν να κάνουν ένα κρασί για πλάκα, για την οικογένεια, για να διασκεδάζουν εκείνοι με την διαδικασία. Κάπως έτσι το 2005 έφτιαξαν για πρώτη φορά ένα βαρέλι κρασί με οδηγίες από τον Αυστριακό φίλο τους οινοπαραγωγό μέσω τηλεφώνου. Είχαν πλάκα εκείνα τα χρόνια γιατί όποιος από την οικογένεια ερχόταν για διακοπές στο Κτήμα, αναλάμβανε και την υποχρέωση «να φτιάξει το κρασί» -όπως κάποιοι έχουν να κουρέψουν το γκαζόν ή να φροντίσουν τον κήπο. Πλάκα στην πλάκα και κρασί φτιάξανε και πολύ καλό διαπίστωσαν ότι ήταν.

Αυτή η αξιολόγηση περί ‘καλού’ έχει άλλη βαρύτητα όταν αυτοί που το δηλώνουν απολαμβάνουν οι ίδιοι κάποια από τα πιο σπουδαία κρασιά του πλανήτη, γνωρίζοντας πολύ καλά τί σημαίνει ‘καλό κρασί΄ και πόσο ψηλά βρίσκεται ο πήχης των κρασιών αναφοράς σε διεθνές επίπεδο.

Θα πάμε μια βόλτα μέχρι την παραλία, μέσα από τα αμπέλια. Ποιός θα έρθει μαζί;
Πολλές φορές μόλις τέσσερα φυτά, ή και λιγότερα, είναι φυτεμένα σε κάθε πέτρινο μπαλκονάκι
Ακολουθώντας την Barbara και τον Jörg
Αμπέλι, ελιά, καράβι. Οι λέξεις του Ελύτη, όλες μαζί σε μια εικόνα.
Τα δίχτυα προστατεύουν τα σταφύλια από τα κουνάβια
Η θέα από κάτω προς τα πάνω
Φτάσαμε στη θάλασσα
Ο ταλαιπωρημένος αμπελουργός μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρίξει μια βουτιά
Μια υπέροχη, αξέχαστη επίσκεψη
Το σπίτι της οικογένειας, περικυκλωμένο από το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον

Το 2008 φιλοξένησαν στο σπίτι φίλους τους οινοποιούς από την Ιταλία. Μπάνιο, barbeque, διακοπές, χαλάρωση και οινοπαραγωγή. Οι Ιταλοί προσέφεραν σημαντική βοήθεια μοιράζοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για την παραγωγή εξαιρετικών κόκκινων κρασιών. Μέχρι το 2011 βασικοί εμπλεκόμενοι ήταν ο Friedrich και οι Ιταλοί. Μάλιστα ο Friedrich είχε πάντα στο μυαλό του την οινοπαραγωγή ως ένα project που θα τον κρατούσε απασχολημένο μόλις θα έπαιρνε σύνταξη, ενώ η κόρη του θα αναλάμβανε εξ ολοκλήρου την Winecellars. Η λογική όμως έλεγε ότι η Barbara ήταν καλύτερη στην οινοπαραγωγή ενώ ο Friedrich καλύτερος στις κατασκευές. Έτσι το 2011 αποφασίστηκε ότι την ευθύνη του κρασιού θα την αναλάβει η επόμενη γενιά. Δηλαδή η Barbara, ο Jörg και τα παιδιά των Ιταλών.

Η νεολαία στο ξεκίνημά της είχε κοντά της ένα πολύτιμο σύμμαχο. Τον πανταχού παρών Χρήστο Κόκκαλη. Η Τριλογία του Κτήματος Κόκκαλη ήταν ένα κρασί ορόσημο της εποχής, το οποίο απολάμβαναν οι Αυστριακοί, παρέα με τον ίδιο τον Κόκκαλη. Εν όψει και της δικής του συνταξιοδότησης αλλά και θέλοντας να τους βοηθήσει να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη βάση παραγωγής, ξεκίνησε να τους δίνει κάποια σταφύλια Cabernet Sauvignon και Syrah από το προσωπικό του Κτήμα στην Αμαλιάδα. Έτσι, από το ένα βαρέλι έφτασαν στα πέντε βαρέλια, δηλαδή στις περίπου 1.500 φιάλες το χρόνο και το πράγμα άρχισε να σοβαρεύει. Η βοήθεια του Κόκκαλη με την παροχή σταφυλιών κράτησε για πέντε χρόνια, μέχρι το 2016, καθώς μετά το Κτήμα Lacules άρχισε να εκμεταλλεύεται και άλλους γειτονικούς αμπελώνες, ενώ το Κτήμα Κόκκαλη εξαγοράστηκε από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, ονομάστηκε Κτήμα Δύο Ύψη και πήρε το δικό του δρόμο προς τον επαναπροσδιορισμό και μια νέα καταξίωση.

Στην οινοθήκη του Κτήματος, οι θρυλικές φιάλες κρασιών από τις μαραθώνιες οινοποσίες φυλάσσονται σαν τρόπαια
Η Barbara και ο Jörg κοιτάζουν τις φιάλες όπως θα έβλεπε κανείς ένα album με παλιές φωτογραφίες
Εμβληματικά κρασιά από τους κορυφαίους παραγωγούς του πλανήτη
Σε αυτή την οινοθήκη φυλλάσονται μόνο λίγες φιάλες για τις ανάγκες της οικογένειας και των επισκεπτών της. Τα κρασιά Lacules εμφιαλώνονται και πωλούνται από την Αυστρία.
Η Barbara μας παρουσιάζει μια παλιότερη ετικέτα τους, πριν μετονομαστούν σε Lacules
Από αριστερά προς τα δεξιά μετεξέλιξη των ονομασιών του παραγωγού μέχρι να οριστικοποιηθεί το Lacules
Και ποιός δεν θα ήθελε να ζούσε από πρώτο χέρι αυτές τις μαγικές βραδιές οινοποσίας
Barbara Gruber και Jörg Salchenegger

Και πάμε στο σήμερα.

Υπεύθυνοι για την δημιουργία των κρασιών όπως είπαμε είναι ο Jörg Salchenegger και η Barbara Gruber, οι οποίοι μένουν μόνιμα στην Αυστρία. Ο Jörg είναι ο ίδιος Χημικός με PhD στη Χημεία και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Lacules και τη διδασκαλία της Χημείας. Η Barbara από την άλλη μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Lacules και Winecellar. Φυσικά οι δύο δραστηριότητες είναι συγγενικές και βοηθάει η μία την άλλη. Η παραγωγή φτάνει τις 8.-10.000 φιάλες ετησίως. Στην ερώτησή μου «θα αυξήσετε την παραγωγή;» η Barbara απάντησε ότι ναι, ίσως διπλασιάσουν την παραγωγή αλλά χωρίς ποτέ να χρειαστεί να προσλάβουν επιπλέον άτομα ως οινολόγους.

«Μας αρέσει αυτή η διαδικασία και θέλουμε να φτιάχνουμε εμείς το κρασί, χωρίς να προσλάβουμε οινολόγους και εξωτερικούς συνεργάτες. Θα φτιάχνουμε λοιπόν όσο κρασί μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας».

Τα σταφύλια προέρχονται από τρεις αμπελώνες. Αρχικά, αυτούς του Κτήματος οι οποίοι είναι φυτεμένοι αποκλειστικά με Syrah. Ο δεύτερος αμπελώνας αποτελείται από δώδεκα ενοικιαζόμενα στρέμματα στην περιοχή Κρεμμύδια, 43 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κτήματος και περίπου 20 χιλιόμετρα από την Πύλο και τον Κόλπο του Ναυαρίνου. Εκεί, σε υψόμετρο 350 μέτρων έχουν φυτευτεί οι ποικιλίες Merlot, Cabernet Sauvignon και λίγο Grenache. Τέλος, στην παραγωγή συμμετέχει η πρώτη ύλη από ένα ξηρικό, απότιστο αμπελώνα με Syrah κοντά στην Κορώνη. Ποιο είναι το πλεονέκτημα κάθε αμπελώνα; Στο Κτήμα οι πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, στα Κρεμμύδια η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας -διαφορά της τάξεως των 20°C- που επιμηκύνει την περίοδο ωρίμανσης και στην Κορώνη η ξηρική καλλιέργεια. Και αν νομίζετε ότι στην ομάδα των Lacules τους αρέσει να παίζουν με ασφάλεια καλλιεργώντας μόνο καθιερωμένες γαλλικές ποικιλίες, μάθετε ότι ετοιμάζονται φυτεύσεις Αυγουστιάτη και Λημνιώνας εντός του 2020 αλλά και Μαυροτράγανου το 2021.

Όλα τα κρασιά παράγονται με παρόμοιο τρόπο, με μικροαλλαγές στις εκχυλίσεις και στα βαρέλια. Σε γενικές γραμμές η διαδικασία είναι η ακόλουθη: Αποβοστρύχωση και σπάσιμο, μεταφορά της σταφυλομάζας σε ανοξείδωτες, ανοιχτές δεξαμενές και εμβολιασμός. Η ζύμωση διαρκεί 10 ημέρες, ενώ κάθε μέρα, πέντε φορές την ημέρα στην αρχή, εφαρμόζεται εμβάπτιση του καπέλου με το χέρι (punching down). Μετά τα στέμφυλα περνάνε από το πιεστήριο και το κρασί μεταφέρεται σε μεγάλους ασηπτικούς σάκους των 250 και 500 λίτρων. Οι σάκοι στο γέμισμα βρίσκονται εντός πλαστικών containers και παίρνουν το σχήμα του container όσο γεμίζουν. Το κρασί μεταφέρεται στην Αυστρία και μοιράζεται σε βαρέλια για ωρίμανση 18 μηνών. Η διαδικασία αυτή θέλει χρόνο, έλεγχο κάθε βαρελιού ξεχωριστά, απογεμίσματα και άλλες εργασίες, συνεπώς πρέπει να γίνεται στην Αυστρία όπου η Barbara και ο Jörg διαμένουν μόνιμα. Δεν εφαρμόζεται σταθεροποίηση, παρά μόνο ένα μικρό φιλτράρισμα, ενώ η εμφιάλωση γίνεται τοπικά από κινητό συνεργείο εμφιάλωσης. Το προϊόν είναι τότε έτοιμο για πώληση στις τρεις βασικές αγορές του: την Αυστρία (55% των πωλήσεων), την Ελλάδα (30%) και την Γερμανία (15%).

Δοκίμασα επτά φανταστικά ερυθρά κρασιά και μοιράζομαι μαζί σας τις σημειώσεις μου.

01
The Chord 2017
70% Grenache Rouge, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah

Ένα πανέμορφο, πυκνό πορφυρό κρασί με την πρώτη ύλη να προέρχεται από τον αμπελώνα στα Κρεμμύδια (Grenache και Cabernet) ενώ το Syrah προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος. Μύτη υπέροχα εκφραστική, χαρίζει απλόχερα αρώματα από βατόμουρα, δαμάσκηνα, μαύρα κεράσια και μια ορυκτή διάσταση όπως εκφράζεται από τη μυρωδιά του ξύσματος μολυβιού και του γραφίτη. Ένας ελαφρά αιμάτινος χαρακτήρας του χαρίζει επιπλέον προσωπικότητα. Και εκεί που έχεις στο μυαλό τον Παλαιό Κόσμο, η επίγευση φωνάζει Νέος Κόσμος: βανίλια, ξύλο βελανιδιάς και καπνός. Μέτρια (+) οξύτητα στο στόμα, υψηλές, ώριμες τανίνες, μέτριο αλκοόλ 13%, γεμάτο σώμα και μέτρια (+) διάρκεια. Δεκαοκτώ μήνες σε 90% γαλλικά και 10% αμερικάνικα βαρέλια κυρίως δεύτερης χρήσης (το Cabernet έχει και 15% νέο βαρέλι ενώ το Grenache και τρίτης χρήσης).

Ετήσια παραγωγή 1.200 φιάλες

02
The Chord 2018
60% Grenache Rouge, 30% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot

Ένα εξίσου απολαυστικό αλλά αρκετά διαφορετικού χαρακτήρα κρασί. Πολύ πιο γήινο, με όξινα φρούτα, κόκκινα κεράσια και πιο έντονα τα ορυκτά και βοτανικά στοιχεία, κυρίως τα Μεσογειακά βότανα. Το γήινο προφίλ χαρακτηρίζει και το στόμα, όπως και η υψηλή οξύτητα, οι υψηλές τανίνες, το μέτριο αλκοόλ και η μακρά διάρκεια. Δεκαοκτώ μήνες σε 90% γαλλικά και 10% αμερικάνικα βαρέλια κυρίως δεύτερης χρήσης. Το Cabernet έχει και 15% νέο βαρέλι ενώ το Grenache και τρίτης χρήσης.

Ετήσια παραγωγή 1.200 φιάλες

03
Lacules Estate Merlot 2018
100% Merlot

Πολύ γενναιόδωρη μύτη από δαμάσκηνα, έντονο, πυκνό κόκκινο φρούτο, μαύρα μούρα, καπνός, δρυς, δέρμα και μπαχαρικά. Στο στόμα μέτρια οξύτητα, υψηλές, ζουμερές, χυμώδεις τανίνες, γεμάτο σώμα, υψηλό αλκοόλ 14,5% και μακρά διάρκεια. Η πρώτη ύλη προέρχεται αποκλειστικά από τους αμπελώνες στα Κρεμμύδια. Δεκαοκτώ μήνες ωρίμανση αποκλειστικά σε γαλλικά βαρέλια, 80% καινούρια. Ένα πυκνό και έντονο αλλά ταυτόχρονα γοητευτικό κρασί με ένταση και ισορροπία.

Ετήσια παραγωγή 2.000 φιάλες

04
Lacules Estate Merlot 2017
100% Merlot

Υπέροχα κομψή, ευρωπαϊκού στυλ μύτη με κόκκινα και μαύρα φρούτα, δαμάσκηνα, βατόμουρα, ένας καπνιστός χαρακτήρας με πινελιές από βανίλια, δρυς, κακάο και νότες ορυκτότητας. Μέτρια (+) οξύτητα, υψηλές, ώριμες και μαλακές τανίνες, γεμάτο σώμα, υψηλό αλκοόλ 14,5% και μακρά διάρκεια. Η πρώτη ύλη προέρχεται αποκλειστικά από τους αμπελώνες στα Κρεμμύδια. Δεκαοκτώ μήνες ωρίμανση αποκλειστικά σε γαλλικά βαρέλια, 80% καινούρια.

Ετήσια παραγωγή 3.200 φιάλες

05
Lacules Estate Merlot 2016
100% Merlot

Μια σύνθετη μύτη με αρώματα από δαμάσκηνα, cassis, καπνό, δρυς και γήινες νότες. Υψηλή οξύτητα, μέτριες (+) τανίνες, λίγο πιο στεγνές και φυτικές. Ο Jorg μου είπε ότι εκείνη τη χρονιά ξεφύλλισαν πιο νωρίς από ότι έπρεπε και το φρούτο ίσως ωρίμασε γρήγορα τεχνολογικά, με τη φαινολική ωρίμανση να μην έχει ολοκληρωθεί ιδανικά κατά τη συγκομιδή. Πέραν της δομής των τανινών, το κρασί παραμένει απολαυστικό, με πυκνότητα και ένταση. Δεκαοκτώ μήνες ωρίμανση αποκλειστικά σε γαλλικά βαρέλια, 100% καινούρια.

Ετήσια παραγωγή 1.200 φιάλες

06
Lacules Estate Syrah-Grenache 2017
70% Syrah, 30% Grenache

Το Syrah προέρχεται αφενός από το Κτήμα -αποδίδοντας μόλις 240 – 320 κιλά σταφύλια ανά στρέμμα- και αφετέρου από το αμπελοτεμάχιο στην Κορώνη, ενώ το Grenache προέρχεται από τα Κρεμμύδια. Αποτέλεσμα είναι ένα αδιαπέραστο πορφυρό κρασί με εντάσεις και χαρακτηριστική πυκνότητα και ένταση. Ο συνδυασμός με T-Bone και Tomahawk Steaks αποτελεί μάλλον μονόδρομο, ειδάλλως το κρασί θα ‘καταβροχθίσει’ οποιοδήποτε άλλο πιάτο βρεθεί μπροστά του. Πικάντικο, με πυκνό μαύρο φρούτο και μύτη από μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κουτί πούρων, καπνό και δέρμα. Υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες, ιδανικά ώριμες, υψηλό αλκοόλ 14,%, γεμάτο στόμα, μακρά επίγευση. Ο ορισμός του blockbuster. Δεκαοκτώ μήνες ωρίμανση αποκλειστικά σε γαλλικά Barrique 225 lt, 65% καινούρια και 35% προηγούμενων χρήσεων.

Ετήσια παραγωγή 2.600 φιάλες

07
Lacules Estate Syrah 2016
100% Syrah

Το 2016, αντίθετα από το 2017, ήταν μονοποικιλιάκό Syrah από Κτήμα. Παρόμοιος χαρακτήρας με μαύρα φρούτα, πικάντικο στόμα με μπαχαρικά και μαύρο πιπέρι σε πρώτο πλάνο. Επίμονο στόμα με ένταση, όγκο και υψηλό αλκοόλ 14,5%, υψηλές τανίνες, ιδανικά ωριμασμένες και μακρά διάρκεια.

Ετήσια παραγωγή 2.600 φιάλες

Ελιά, λεβάντα και η θάλασσα του Μεσσηνιακού Κόλπου
Αυστριακή αισθητική, ελληνική έμπνευση
Το σπίτι έχει αρχιτεκτονικές επιρροές από όλα τα μέρη του κόσμου
Η είσοδος του σπιτιού
Πέτρα και ξύλο κυριαρχούν και δημιουργούν μια φιλόξενη, ζεστή ατμόσφαιρα
Σαλονάκι στο χώρο του καθιστικού όπου έγινε η γευσιγνωσία
Αναμνηστική φωτογραφία με τον Jörg και την Barbara
Γνωριμία με ένα δροσερό ροζέ κρασί
Η όμορφη θέα προς τη θάλασσα από το παράθυρο...
...και την πόρτα
Η ηλιόλουστη μέρα έκανε τα πάντα ακόμα πιο γοητευτικά

Έκλεισα τις σημειώσεις μου όταν στο τραπέζι κατέφτασε ένας δίσκος με υπέροχα καλούδια. Αρωματική κάπαρη, prosciutto, κομμάτια παρμεζάνας και το μαγικό ελαιόλαδό τους. Δεν περίμενα με τέτοιες κρασάρες να κλέψει την παράσταση κάτι άλλο στο τραπέζι, και όμως αυτό το ελαιόλαδο νομίζω θα μου πάρει πολύ καιρό μέχρι η γεύση του να φύγει από τις μνήμες μου. Ένα πράσινο, πυκνό αγουρέλαιο που το μόνο που ήθελες ήταν να βουτάς σε αυτό το αφράτο χωριάτικο ψωμί που μόλις είχε ξεφουρνίσει ο Jörg. Αυτό το ελαιόλαδο ήταν μια πραγματική γαστρονομική εμπειρία και έκανε τα κρασιά ακόμα πιο απολαυστικά και ελκυστικά.

Στο Lacules Estate συνάντησα μια χαρούμενη οικογένεια. Με ανθρώπους δημιουργικούς, με όραμα και φιλοδοξίες, που αγαπούν την Ελλάδα με έναν πολύ πηγαίο, αυθεντικό τρόπο. Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρουν το μήνυμα του ελληνικού κρασιού μέσα από τα ποτήρια του οινόφιλου κοινού της χώρας τους. Μην ξεχνάμε ότι η Αυστρία έχει τη δική της σπουδαία λευκή οινοπαραγωγή, αλλά και πολλές εικόνες και παραστάσεις από τα σπουδαία ερυθρά κρασιά της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτός ο πρωταθλητισμός όμως φαίνεται να βγαίνει αβίαστα, χωρίς άγχος. Ίσως σε κάποιο βαθμό ακολουθώντας και τους ρυθμούς, τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής της Ελλάδας και της Μεσογείου.

LACULES Austria e.U.

Augasse 2

2751 Steinabrückl

T +43 676 66 919 55 (Barbara Gruber)

estate@lacules.com

www.lacules.com

ΕΛΛΑΔΑ
2020
Κτήμα Μερκούρη
ΚΟΡΑΚΟΧΩΡΙ ΗΛΕΙΑΣ
Περπάτησα ανάμεσα στις γραμμές των αμπελιών, ξεναγήθηκα στα εμβληματικά κτήρια του Κτήματος και δοκίμασα τα κρασιά της οικογένειας παρέα με τον Λάμπη Κανελλακόπουλο.