La Tour Melas
ΕΛΛΑΔΑ – ΑΧΙΝΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ – 2015
Επίσκεψη στο κορυφαίο La Tour Melas στον Αχινό Φθιώτιδας, με τον επιβλητικό πέτρινο Πύργο και το πανέμορφο κτήμα με τη μοναδική θέα στον Μαλιακό Κόλπο. Ένα κορυφαίο ελληνικό κρασί με δεκάδες γαλλικές αναφορές και ανθρώπους με σιγουριά για την κατάκτηση των πιο ψηλών και απαιτητικών οινικών κορυφών.

Θυμάμαι έντονα την πρώτη φορά που έπιασα στα χέρια μου την σπάνια φιάλη κρασιού με το χαρακτικό που απεικονίζει τον Αχινό Φθιώτιδας του 1808 και γράφει με καλλιγραφικά γράμματα ‘La Tour Melas’, δηλαδή ο Πύργος του Μελά σε ένα σύνολο ατόφιου γαλλικού στυλ. Η εμφάνιση της φιάλης του La Tour Melas θυμίζει κάποιο από τα μυθικά κρασιά του Bordeaux, ενώ ο πέτρινος πύργος που αποτελεί το σύμβολο του Κτήματος παραπέμπει στο διάσημο Chateau Latour. Το κρασί βασίζεται σε γαλλικές κυρίως ποικιλίες οι οποίες σε συνδυασμό με το κλίμα και τη μέθοδο παραγωγής συντελούν σε ένα αυστηρό, κομψό, μπορντολέζικο γευστικό στυλ.

La Tour Melas, το βασικό κρασί του Κτήματος

Ένα ελληνικό κρασί με δεκάδες γαλλικές αναφορές λοιπόν. Πρόκειται για μιμιτισμό, έλλειψη αυθεντικότητας ή απλά ατόφιο θράσος και σιγουριά για την κατάκτηση και των πιο ψηλών και απαιτητικών οινικών κορυφών; Με την ελπίδα να ισχύει το τελευταίο, ξεκινήσαμε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου για να επισκεφτούμε το La Tour Melas και να ανακαλύψουμε περισσότερα. Αν και -για να είμαι ειλικρινής- ο κορυφαίος αυτός παραγωγός δεν αποτέλεσε για εμάς τόση έκπληξη αφού είχα ήδη διαβάσει μεταξύ άλλων την δήλωση της σπουδαίας οινογράφου Jancis Robinson MW μετά τη δοκιμή του La Tour Melas 2010: «Δεν θα σκεφτόμουν ποτέ την Ελλάδα σαν χώρα προέλευσής του, εάν το είχα δοκιμάσει σε τυφλή δοκιμή».

Φτάσαμε στο Κτήμα έξω από τον Αχινό Φθιώτιδας και ακολουθήσαμε τον ανηφορικό δρόμο με τα πανέμορφα, πυκνοφυτεμένα αμπέλια στο αριστερό μας χέρι και τον πέτρινο πύργο μπροστά μας. Οι άνθρωποι του La Tour Melas μας υποδέχθηκαν και ξεκίνησε μια όμορφη ξενάγηση, ενώ ταυτόχρονα μάθαμε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του οινοποιείου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κοσμοπολίτης επιχειρηματίας Κύρος Μελάς πριν 15 περίπου χρόνια βρισκόταν στη Ζυρίχη της Ελβετίας και δοκίμαζε μαζί με ένα Ελβετό φίλο το κορυφαίο Château La Fleur-Pétrus από το Pomerol. Ενώ λοιπόν εκθείαζαν τα χαρακτηριστικά του κρασιού που δοκίμαζαν, ο Κύρος έβαλε ένα απίθανο στοίχημα.

Yποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητα για να παράξει δέκα φορές καλύτερο κρασί! Έτσι, με κινητήρια δύναμη το πείσμα αλλά και την πίστη στις κλιματικές δυνατότητες της πατρίδας του, επέστρεψε στον Αχινό Φθιώτιδας και εγκατέστησε αμπελώνα στο οικογενειακό κτήμα.

Ο επιβλητικός, πέτρινος Πύργος του Μελά
Άφιξη στο προαύλιο
Ένας υπέροχος χώρος όπου κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο
Με φόντο τη θάλασσα, στην οποία οφείλονται τα ευεργετικά ρεύματα δροσιάς το καλοκαίρι
Χάλκινα φύλλα πάνω στα αμπέλια
Οι εργασίες στο αμπέλι αποτελούν τη βάση για την παραγωγή σταφυλιών -και αργότερα κρασιού- κορυφαίας ποιότητας
Μέσα στο χώρο οινοποίησης του La Tour Melas
Στο κελάρι με τα δρύινα βαρέλια
Εδώ επικρατούν εξαιρετικές συνθήκες...
...για την τέλεια ωρίμαση των κρασιών
Ελιές, βελανιδιές και αμπέλια κυριαρχούν στο πανέμορφο Κτήμα με την επιβλητική θέα στον Μαλιακό Κόλπο. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από τον δεύτερο όροφο του Πύργου.
Στο ισόγειο του Πύργου, όπου πραγματοποιούνται συνήθως οι γευστικές δοκιμές των κρασιών

Με τη βοήθεια του γνωστού αμπελουργού και οινολόγου Πάνου Ζουμπούλη και με διορθωτικές κινήσεις στην αρχική φύτευση, διαμορφώθηκε το 2001 ο αμπελώνας με μια από τις πυκνότερες φυτεύσεις στην Ελλάδα και με κλήματα προερχόμενα από την Γαλλία: Cabernet Franc, Merlot και Petit Verdot. Το αμπέλι βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 180 μέτρων σε επικλινές έδαφος και απλώνεται σε μια χαράδρα που ευνοεί την ροή αέρα από τη θάλασσα με συνέπεια το δρόσισμα των αμπελιών κατά τους θερινούς μήνες. Με αυτό τον τρόπο συγκρατείται η θερμοκρασία και διαφυλάσσονται τα αρώματα και η φινέτσα των σταφυλιών, τα οποία τρυγιούνται με διαδοχικά περάσματα από το αμπέλι με στόχο το ιδανικό επίπεδο ωριμότητας. Η καλλιέργεια υπήρξε από την αρχή βιολογική, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται πιο εντατικά οι βιοδυναμικές αρχές.

Όσο για τον πέτρινο Πύργο, ούτε αυτός προϋπήρχε. Στο σημείο εκείνο χτίστηκε μια μεγάλη στρογγυλή, τσιμεντένια δεξαμενή για να συγκεντρώνει το νερό μιας πηγής που βρίσκεται λίγο ψηλότερα και να ποτίζονται τα φυτά κατά τα πρώτα χρόνια, όταν έχουν ανάγκη από νερό αλλά και αργότερα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Για να ομορφύνει το τοπίο, η δεξαμενή χτίστηκε περιμετρικά με πέτρες, σε αυτό προστέθηκε ένας όροφος και μετά ακόμα ένας, ώστε να ολοκληρωθεί ο Πύργος που αποτελεί σήμερα το σύμβολο του Κτήματος. Μετά από μια όμορφη βόλτα στα εντυπωσιακά δωμάτια εντός και εκτός Πύργου τα οποία διατίθενται προς ενοικίαση, καταλήξαμε στο ισόγειο του Πύργου για τη γευστική δοκιμή.

Τα τέσσερα κρασιά του οινοποιείου είναι τα ερυθρά La Tour Melas, Cyrus One και Παλιές Ρίζες και το ροζέ Idylle d’ Achinos.

Ένα ιδανικό κρασί για να γνωρίσει κανείς το οινοποιείο είναι το Cyrus One του 2014, με τιμή λιανικής γύρω στα 12 ευρώ. Πρόκειται για την δεύτερη, πιο προσιτή ετικέτα του Κτήματος –κατά τα πρότυπα του Bordeaux- από νεότερα αμπέλια και βαρέλια που έχουν εξελιχθεί λιγότερο ιδανικά. Φυσικά όταν μιλάμε για δεύτερη ετικέτα στο Bordeaux μιλάμε για 80 ευρώ ανά φιάλη για τα σπουδαιότερα Chateau, οπότε καταλαβαίνετε ότι ο πήχης είναι ψηλά! Μοιράζομαι μαζί σας τις σημειώσεις μου:

Cyrus One 2014
60% Merlot, 25% Cabernet Franc, 15% Αγιωργίτικο

Βαθύ πορφυρό χρώμα και μύτη έντονης έντασης με πυκνό μαύρο και κόκκινο φρούτο, μελάνι, γραφίτη, φύλλα τσαγιού, cigar box, ορυκτά στοιχεία και μια υποδειγματική χρήση βαρελιού με απλή υπογράμμιση του φρούτου από νότες μπαχαρικών, καπνού, ζαμπόν και βελανιδιάς. Πληθωρικό στόμα με μεγάλο όγκο, υψηλή οξύτητα, υψηλό αλκοόλ και υψηλές τανίνες που απαιτούν χρόνο ή το απαραίτητο ταίριασμα. Απίστευτα πυκνό φρούτο και στο στόμα, με βύσσινο και γλυκά κόκκινα φρούτα που μαρτυρούν την παρουσία του Αγιωργίτικου, εξαιρετική συμπύκνωση και μακρά διάρκεια. Το κρασί δεν έχει υποστεί κολλάρισμα και φιλτράρισμα και συνίσταται μετάγγιση, ενώ 3-6 χρόνια παλαίωσης θα το ισορροπήσουν ιδανικά.

Δοκιμάζοντας το Cyrus One 2014
Η πίσω ετικέτα του Cyrus One
Cyrus One, η σπουδαία δεύτερη ετικέτα του La Tour Melas
Επίσκεψη στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα
Όλα τα δωμάτια έχουν διακοσμηθεί με υψηλό γούστο
Τα φυσικά υλικά δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα
Μοναδικά, επιβλητικά έπιπλα
Τα δωμάτια παίρνουν τα ονόματα ποικιλιών, όπως Merlot
Βιβλιοθήκη σε όροφο του Πύργου
Στον τελευταίο όροφο του Πύργου
Άπλετο φως και θέα
Για μια αξέχαστη διαμονή
Η επίσκεψη στο La Tour Melas ήταν μια μοναδική οινοτουριστική εμπειρία

Δεν ξέρω αν κερδήθηκε το στοίχημα για τον Κύρο Μελά -πολύ πιθανό- αλλά σίγουρα κέρδισαν οι Έλληνες οινόφιλοι και το ελληνικό κρασί. Λένε ότι για να γίνεις καλύτερος παίχτης στο σκάκι πρέπει να παίζεις με καλύτερους. Με ένα παρόμοιο τρόπο το La Tour Melas είναι σε θέση να δείξει σε πολλούς Έλληνες παραγωγούς το δρόμο της κορυφής και να τους παρασύρει στην ποιοτική του δίνη.

* Update άρθρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #1, σελίδες 28-29)

Το La Tour Melas βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του πετάλου του Μαλιακού, περίπου δυόμιση ώρες από την Αθήνα

La Tour Melas

35300 Αχινός Φθιώτιδας

T +30 694 28 58 839

F +30 223 80 41 288

info@latourmelas.com

www.latourmelas.com

ΑΥΣΤΡΙΑ
2012
Schloss Gobelsburg, Hirsch & Fred Loimer
KAMPTAL
Επίσκεψη στην Αυστρία, τη χώρα του Grüner Veltliner, της λευκής ποικιλίας κρασιού με την υψηλή οξύτητα και τα ορυκτά αρώματα