Hewitson & Torbreck Vintners
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – BAROSSA VALLEY – 2018
Επίσκεψη στην πασίγνωστη λοφώδη κοιλάδα Barossa Valley της Νοτίου Αυστραλίας και δοκιμή εκπληκτικών κρασιών με άποψη, χαρακτήρα και προσωπικότητα που βασίζονται κυρίως στις ποικιλίες του Ροδανού της Γαλλίας. Δοκίμασα αυτά της οικογένειας Hewitson, αλλά και της Torbreck που παράγει από το 1994 κορυφαία κρασιά με αποκορύφωμα το θρυλικό RunRig.

Barossa Valley

Βρέθηκα στην Αδελαΐδα της Νοτίου Αυστραλίας την Τετάρτη 22 Ιουνίου και κατευθύνθηκα στην Barossa Valley, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά. Νοίκιασα αυτοκίνητο και για πρώτη φορά οδήγησα στα αριστερά του δρόμου, ευτυχώς χωρίς πρόβλημα. Μία ώρα αργότερα έφτασα στην πασίγνωστη λοφώδη κοιλάδα με τα αμπέλια και τους ευκαλύπτους. Εδώ εδρεύουν γίγαντες της οινοποίησης όπως η Penfolds και η Peter Lehman, αλλά εγώ προτίμησα να επισκεφτώ τα cellar doors των Hewitson και Torbreck.

Η κοιλάδα της Barossa απολαμβάνει Μεσογειακό κλίμα και αποτελεί ιδανικό μέρος για παραγωγή κρασιών από ποικιλίες που αγαπάνε τα ζεστά και ξηρά κλίματα.

Tο Syrah, με προέλευση από το Ροδανό της Γαλλίας, εδώ ονομάζεται Shiraz και είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της Αυστραλίας. Στη Barossa βρίσκει την ιδανική του έκφραση, ειδικά όταν προέρχεται από παλιά, μη αρδευόμενα αμπέλια που –χάρη στην αυστηρή καραντίνα που έχει επιβληθεί– δεν έχουν προσβληθεί από τη φυλλοξήρα.

Σκεφτείτε ότι οι Αυστραλοί αποτρέπουν τους τουρίστες να περπατάνε ανάμεσα στα αμπέλια ώστε να μην μεταφέρουν τυχόν βακτήρια από την χώρα προέλευσής τους. Κατά τα άλλα, η κοιλάδα είναι πανέμορφη, με λόφους τριγύρω και αμέτρητους ευκαλύπτους ανάμεσα στους αμπελώνες.

Επισκέφτηκα τη Barossa -με μωβ στο χάρτη-, την πιο διάσημη οινική περιοχή της χώρας (Πηγή: Wine Folly)

Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας περιλαμβάνει γνωστές οινοπαραγωγικές ζώνες γύρω από την πόλη της Αδελαΐδας: Barossa Valley, McLaren Vale, Clare Valley και Adelaide Hills.

Hewitson

Το cellar door του οικογενειακού οινοποιείου Hewitson (*Χιούη-Τσον) ήταν πολύ cozy, με αναμμένο τζάκι (θυμίζω τον Ιούνιο στο Νότιο ημισφαίριο έχει χειμώνα) και πανέμορφη θέα στον αμπελώνα. Εδώ δοκίμασα έξι εκπληκτικά κρασιά, με απίστευτη άποψη, χαρακτήρα και προσωπικότητα που απέχουν παρασάγγας από την πεπατημένη της Barossa. Επισκέφτηκα το οινοποιείο χωρίς να ξέρω τίποτα για τον ιδιοκτήτη Dean Hewitson, αλλά τα κρασιά με έκαναν από την πρώτη στιγμή φανατικό υποστηρικτή.

Το cellar door του οινοποιείου Hewitson στην καρδιά της Barossa Valley
Φτάνοντας στο οινοποιείο
Ένα μικρό και φιλόξενο cellar door
Στο tasting room με θέα στον αμπελώνα
Το τζάκι έκανε το tasting πιο ατμοσφαιρικό
Hewitson Belle Ville Rose 2017
Hewitson Private Cellar 2008... ένα μοναδικό Chardonnay που παρήχθη 10 χρόνια πριν
Mourvèdre από νέα (αριστερά) και παλιά αμπέλια (δεξιά)
Εισαγωγικό και premium Shiraz αντίστοιχα
Απολαμβάνοντας τη θέα από μακριά
Μοναδική εμπειρία τα κρασιά της οικογένειας Hewitson
Στο φόντο μια θάλασσα από αμπέλια

Ο Dean πήρε το πτυχίο οινολογίας το 1986 από το Roseworthy Agricultural College της Αδελαΐδας. Αμέσως μετά δούλεψε σε κορυφαία οινοποιεία της Αυστραλίας για 10 χρόνια. Και αργότερα σε όλη τη Γαλλία: Bordeaux, Burgundy, Champagne, Beaujolais, Rhone και Provence. Αμέσως μετά έκανε Masters στο UC Davis της Καλιφόρνια και δούλεψε σε Santa Barbara, Napa Valley, Sonoma, Monterey, Oregon και Washington State.

Tο 1998 ίδρυσε το οινοποιείο Hewitson στην καρδιά της Barossa έχοντας κοντά του τη σύζυγό του Lou, τα παιδιά του Ned, Henry και Harriet και έξι εργαζόμενους παράγοντας 350 τόνους κρασί το χρόνο. Το οινοποιείο χρησιμοποιεί σταφύλια από πολύ παλιά, μη αρδευόμενα αμπέλια της περιοχής, αλλά και από single vineyards από την κοιλάδα Eden, την McLaren Vale και τους λόφους της Αδελαΐδας.

Εδώ οι σημειώσεις μου από τη δοκιμή έξι φανταστικών κρασιών:

01
Hewitson Belle Ville Rose 2017
Grenache, Cinsault, Mourvèdre

Επικό ροζέ, απίστευτα ιντριγκαδόρικο! Στη μύτη κρεάτινο, ζωικό με ζαμπόν και umami χαρακτήρα που σπρώχνει την έννοια του ροζέ σε άλλα επίπεδα. Στο στόμα απόλυτα ισορροπημένο: μέτρια οξύτητα, μέτριο (-) αλκοόλ 12,5% και λιπαρότητα σε ένα easy drinking και ταυτόχρονα σοφιστικέ αποτέλεσμα που θυμίζει Προβηγκία. Τα σταφύλια καλλιεργούνται αποκλειστικά για ροζέ οινοποίηση και οινοποιούνται χωρίς αφαίμαξη.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 15,70 // Ετήσια παραγωγή 30.000 φιαλών

02
Hewitson Private Cellar 2008
100% Chardonnay

Ένα πανέμορφο Chardonnay 10ετίας με νεαρή ακόμα μύτη που θυμίζει ανανά, γλυκόξινα φρούτα, λευκό πιπέρι, ορυκτότητα. Μέτρια οξύτητα και ωραία δομή στο στόμα, με ελάχιστα τριτογενή αρώματα (μανιτάρι, γη) που προσδίδουν πολυπλοκότητα και χαρακτήρα.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 25,00

03
Hewitson Baby Bush 2015
100% Mourvèdre

Φινετσάτη μύτη με ποτ πουρί, κεράσια, χώμα και ελάχιστα ζωικά στοιχεία που ιντριγκάρουν. Υψηλή οξύτητα, μέτριες (+) τανίνες και 14% αλκοόλ. Πιο ανθώδη και λεπτά αρώματα στόματος.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 17,60 // Ετήσια παραγωγή 24.000 φιαλών

04
Hewitson Old Garden Vineyard 2013
100% Mourvèdre

Από ένα παμπάλαιο αμπελώνα Mourvèdre που φυτεύτηκε το 1853. Το αμπέλι Old Garden έχει επιβιώσει από πλημμύρες, πυρκαγιές αλλά και από την φυλλοξήρα και γιορτάζει πλέον τα 165α γενέθλιά του. Φυτεμένος σε αμμώδη εδάφη πάνω σε ασβεστόλιθο και με βαθύ ριζικό σύστημα 10 μέτρων. Στη μύτη κόκκινα φρούτα, αποξηραμένα λουλούδια, καπνός, γη, ξερά φύλλα ευκαλύπτου και βρεγμένο δάσος. Πολυεπίπεδο και πολύπλοκο. Πολύ φίνα παλέτα με υψηλή οξύτητα, μέτριες τανίνες, 14% αλκοόλ και μακρά διάρκεια. Η ιστορία της Barossa σε ένα ποτήρι!

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 55,50 // Ετήσια παραγωγή 5.400 φιαλών

05
Hewitson Ned & Henry's 2017
100% Shiraz

Μαύρα κεράσια, μαύρα μούρα, πιπέρι, καπνός, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, δέρμα. Η συμπύκνωση φρούτου χωνεύει την υψηλή οξύτητα, τις τανίνες και το αλκοόλ (14%) και έτσι δημιουργείται ένα πολύ ‘drinkable’ σύνολο.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 19,00 // Ετήσια παραγωγή 36.000 φιαλών

06
Hewitson Falkenberg Vineyard 2014
100% Shiraz

Ένα single vineyard κρασί με πυκνά μαύρα φρούτα, μούρα, βύσσινο, ορυκτότητα, μπαχάρια, ζωικές νότες (σιτεμένο κρέας). Υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες, αλκοόλ στο 14% και φινέτσα συνολικά.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 55,50 // Ετήσια παραγωγή 5.400 φιαλών

Καλά ήταν για ζέσταμα! Άμεση αναχώρηση για το οινοποιείο Torbreck, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από εδώ.

Torbreck Vintners

Δύο χιλιάδες στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και κάποια συμβόλαια από συμβεβλημένους καλλιεργητές της Barossa παράγουν σταφύλια που καταλήγουν σε μία εκ των 720.000 φιαλών με το σήμα Torbreck (Τόρ-Μπρεκ). Τα σημεία-κλειδιά είναι αφενός το υψόμετρο των 400 μέτρων και αφετέρου η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας καθώς στον τρύγο η διαφορά μπορεί να φτάνει και τους 20ºC, με 40άρια τη μέρα και 18-20 βαθμούς τη νύχτα. Το οινοποιείο παράγει από το 1994 κρασιά που βασίζονται κυρίως στις ποικιλίες του Ροδανού της Γαλλίας (Shiraz, Grenache, Mourvédre κλπ), οι οποίες ταιριάζουν όμορφα στο Μεσογειακό κλίμα της Barossa. Κάποια πολύ παλιά αμπέλια που φυτεύτηκαν τη δεκαετία του 1840 είναι ακόμα παραγωγικά και οινοποιούνται με ελάχιστες παρεμβάσεις (χωρίς κολλάρισμα ή φιλτράρισμα και βαρέλι με μέτρο) με αποτέλεσμα να παράγονται κρασιά δομής, δύναμης, διάρκειας και φινέτσας.

Άφιξη στο tasting room του οινοποιείου Torbreck στη Barossa, θέση Marananga
Ιδρυθέν από τον David Powell το 1994
Τα λευκά και ροζέ της δοκιμής
Στο άνετο tasting room με θέα τους αμπελώνες
Τμήμα του αμπελώνα, λίγο πριν το κλάδεμα
Το θρυλικό RunRig, ένα από τα σπουδαία κρασιά της Αυστραλίας
Εδώ όλα τα κρασιά της δοκιμής
The Steading 2016 - 55% Grenache, 28% Mataro / Mourvèdre, 17% Shiraz
Το λευκό Steading 2017 - 65% Roussanne, 24% Marsanne, 11% Viognier
Πέτρα και ξύλο, πάντα λειτουργούν αρμονικά
Ιδανικός καιρός για κόκκινο κρασί
Το οινοποιείο είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός Κυριακής

Ο γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αυστραλία David Powell, κάποιο φεγγάρι της νιότης του βρέθηκε στα δάση της Σκωτίας εργαζόμενος ως ξυλοκόπος. Όταν επέστρεψε στην Αυστραλία εργάστηκε στο οινοποιείο Rockford Winery της Barossa κερδίζοντας εμπειρίες, πριν ιδρύσει το οινοποιείο Torbreck. Τόσο το όνομα του οινοποιείου (είναι ένα δάσος στα Highlands της Σκωτίας) όσο και πολλά από τα ονόματα των κρασιών έχουν Σκωτσέζικα ονόματα, εμπνευσμένα από αυτή την περίοδο της παραμονής του εκεί ως ξυλοκόπος. Το 2003 πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών του στον Jack Cowin ενώ πέντε χρόνια αργότερα, το 2008, ο επιχειρηματίας Peter Kight αγόρασε το σύνολο της Εταιρείας, κρατώντας τον Powel σαν υπάλληλο. Ο David Powell το 2013 έφυγε οριστικά από την Εταιρεία που εκείνος ίδρυσε, ξεκινώντας με τον γιο του ένα άλλο project υπό το όνομα Powell and Son.

Το οινοποιείο Torbreck, υπό την ευθύνη του οινοποιού Craig Isbel και της ομάδας του παραμένει πιστό στις αρχές του brand όπως καθορίστηκαν από τον Powel: πρώτη ύλη σχεδόν αποκλειστικά από ξηρικούς αμπελώνες, ηλικιωμένα αμπέλια 100 – 165 ετών και χειρωνακτικός τρύγος.

Δοκίμασα δεκαπέντε κρασιά και μοιράζομαι μαζί σας τις σημειώσεις μου:

01
Woodcutter’s Semillon 2017
100% Semillon

Ωραία μύτη με ροδάκινο, τροπικά φρούτα και ορυκτότητα. Υψηλή οξύτητα, μέτριο (+) αλκοόλ, κρεμώδες στόμα. Νεαρό ακόμα, θέλει παλαίωση 3-5 χρόνια.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 11,50 // Ετήσια παραγωγή 12.000 φιαλών

02
Woodcutter’s RVM 2017
42% Roussanne, 38% Viognier, 20% Marsanne

Όμορφα ανθώδες λόγω Viognier με νυχτολούλουδο, χαμομήλι και αμυγδαλόπαστα. Μέτρια (+) οξύτητα, γεμάτο σώμα, κρεμώδες στόμα.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 13,50 // Ετήσια παραγωγή 6.000 φιαλών

03
Steading Blanc 2017
65% Roussanne, 24% Marsanne, 11% Viognier

Σταφύλια από παλιότερα αμπέλια του 1994. Πυρηνόκαρπα φρούτα, ξηροκαρπάτο, ορυκτότητα και νότες βανίλιας. Ισορροπία στο στόμα, η υψηλή οξύτητα εντάσσεται ωραία στο κρασί λόγω όγκου. Μεγάλη διάρκεια. Ιδανικό κρασί για να συνοδέψει μεγάλα πελαγίσια ψάρια.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 23,50 // Ετήσια παραγωγή 3.000 φιαλών

04
Roussanne 2017
100% Roussanne

Χαμομήλι, άνθη, βερίκοκο, νεκταρίνι. Μέτρια (+) οξύτητα, γεμάτο στόμα, λιπαρότητα, και μεγάλη διάρκεια. Ιδανικό για λευκά κρέατα.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 30,50

05
Woodcutter’s Rosé 2017
100% Mataró (Mourvèdre)

Ρουστίκ ροζέ, μου θύμισε ροζέ Zinfandel. Ζαχαρωτά, καραμέλες, κόκκινα φρούτα και γενικά μια θερμή αίσθηση.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 11,50 // Ετήσια παραγωγή 6.000 φιαλών

06
Cuvée Juveniles 2016
75% Grenache, 18% Mataro (Mourvèdre), 17% Shiraz

Πολύ ωραίο και πολύπλοκο GSM blend δεξαμενής από αμπέλια 40-150 χρόνων. Κόκκινα φρούτα, ελαφρά ζωϊκό, δέρμα, καπνός, ποτ πουρί. Στο στόμα πιο πολύ καπνιστό (ζαμπόν) και με μακρά διάρκεια.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 15,50 // Ετήσια παραγωγή 48.000 φιαλών

07
The Steading 2016
55% Grenache, 28% Mataro (Mourvèdre), 17% Shiraz

Το ίδιο blend αλλά με ωρίμανση σε βαρέλια. Σχετικά κλειστή μύτη, κόκκινα φρούτα και μπαχάρια. Πολύ πιο εκφραστικό στο στόμα: βύσσινα, κεράσια, μούρα. Μεγάλη διάρκεια.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 23,50 // Ετήσια παραγωγή 48.000 φιαλών

08
Woodcutter’s Shiraz 2016
100% Shiraz

Πολύ καλό entry level με πυκνό κόκκινο και μαύρο φρούτο, πιπέρι, πικάντικο, υψηλές τανίνες και γεμάτο στόμα.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 15,50 // Ετήσια παραγωγή 300.000 φιαλών

09
The Struie 2016
100% Shiraz

Χαρμάνι Shiraz από αμπέλια 40-60 ετών της Barossa και της πιο κρύας Eden, σε ένα πιο ανθώδες και λεπτό αποτέλεσμα. Πυκνό μαύρο φρούτο (βύσσινα, κεράσια, δαμάσκηνα, μούρα) και άνθη, μπαχάρια, δέρμα, ξύλο, υψηλή οξύτητα, υποδειγματικές τανίνες και όμορφη αίσθηση στο στόμα.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 30,50 // Ετήσια παραγωγή 60.000 φιαλών

10
The Gask 2016
100% Shiraz

Από αμπέλια 60 ετών της Eden Valley (και συγκεκριμένα αγορασμένα από την οικογένεια Henschke). Ακόμα πιο φινετσάτο και λεπτό. Κόκκινα και μαύρα φρούτα, ποτ πουρί, δέρμα, λίγα άνθη. Υψηλή οξύτητα, κεράσια και βιολέτες στο στόμα, σε μια πιο θηλυκή εκδοχή της ποικιλίας.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 47,50 // Ετήσια παραγωγή 6.000 φιαλών

11
Hillside Vineyard Grenache 2016
100% Grenache

Από αμπέλια 70 χρόνων. Ωραία, πολύπλοκη μύτη: κόκκινα φρούτα, γρανίτης, τσακμακόπετρα, ποτ πουρί. Πολύ πιο φρουτένιο στόμα, χυμώδες με βύσσινα, μαύρα κεράσια, μούρα, υψηλές οξύτητες και ώριμες τανίνες.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 47,50

12
Grower’s Cut 2016
100% Shiraz

Πιο σαρωτικό, κλασικό Barossa Shiraz με πυκνό μαύρο φρούτο, πιπέρι, δέρμα και νότες ξύλου. Πολύ πληθωρικό και πολύπλοκο στόμα και αλκοόλ στο 15%. Μόνο με T-bone steak, αλλιώς θέλει παλαίωση.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 47,50 // Ετήσια παραγωγή 1.200 φιαλών

Τα τρία επόμενα κρασία παλαιώνουν όμορφα για τουλάχιστον 20 χρόνια σύμφωνα με την υπεύθυνη της δοκιμής

13
The Factor 2015
100% Shiraz

Βαθιά πολύπλοκο και ιντριγκαδόρικο χωρίς σε καμία περίπτωση να κουράζει: πυκνά μαύρα φρούτα, μπαχάρια, πιπέρι, λίγη φυτικότητα (φύλλα ευκαλύπτου) και ορυκτότητα. Η συμπύκνωση κάνει το 15% αλκοόλ να μην κουράζει καθόλου. Ωραία οξύτητα, υψηλές αλλά χυμώδεις τανίνες, ισορροπία, πυκνότητα, φινέτσα. Από αμπέλια 80 ετών.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 79,00 // Ετήσια παραγωγή 6.000 φιαλών

14
Descendant 2015
92% Shiraz, 8% Viognier

Συνοινοποίηση με τη λευκή Viognier. Ωραίο και πιο όξινο μαύρο φρούτο (φρούτα του δάσους, μούρα), ανθικότητα και γλυκά μπαχαρικά. Οξύτητα, τανίνες και σώμα στα ύψη, μακρά διάρκεια. Από αμπέλια άνω των 100 ετών.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 79,00 // Ετήσια παραγωγή 6.000 φιαλών

15
RunRig 2014
98,5% Shiraz, 1,5% Viognier

Ένα ακριβό κρασί από αμπέλια 100-170 ετών και βαθμολογία 97/100 από τον Robert Parker. Μαύρα και κόκκινα φρούτα, έντονη ορυκτότητα, ποτ πουρί, σιτεμένο κρέας, δαφνόφυλλα, βρεγμένο δάσος. Στο στόμα υψηλή οξύτητα, υψηλό αλκοόλ (15,5% abv), αλλά με ευγένεια και ισορροπία. Πολλοί οινόφιλοι υποστηρίζουν ότι τοποθετείται στην ίδια κλάση με θρυλικά κρασιά όπως Grange και Hill of Grace.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 160,00 // Ετήσια παραγωγή 9.600 φιαλών

* Update άρθρου που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #11, σελίδα 10)

Hewitson Winery // 1/66 Seppeltsfield Rd, Nuriootpa SA 5355, Australia

T +61 8 8212 6233 | cellardoor@hewitson.com.au | www.hewitson.com.au

 

Torbreck Vintners // PO Box 583, Tanunda SA 5352 Lot 51, Roennfeldt Road, Marananga, SA, 5355

T +61 (8) 8562 4155 | F +61 (8) 8562 4195 | cellardoor@torbreck.com | www.torbreck.com

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
2018
Αυστραλία
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ταξίδι στην μακρινή Αυστραλία και εξερεύνηση σύγχρονων οινικών διαμαντιών