Australia, Australia
No one hesitates at life or beats around the bush in Australia
So if you’re young and if you’re healthy
Why not get a boat and come to Australia-The Kinks-
Κάτι ήξεραν οι The Kings!
Αυστραλία σημαίνει “άγνωστη νότια γη”, από το λατινικό terra australis incognita. Μια μακρινή χώρα που -αν και η γη της κατοικείται από ιθαγενείς πληθυσμούς εδώ και τουλάχιστον 42.000 χρόνια-, η πρώτη σύγχρονη πολιτεία της (New South Wales) ιδρύθηκε από Ευρωπαίους πριν μόλις 230 χρόνια. Μια χώρα με έκταση σχεδόν όση η Ευρώπη αλλά ελάχιστο πληθυσμό, μόλις 25 εκατομμύρια κατοίκους (περίπου δύο φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας).
Η Αυστραλία βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και αποτελείται από μεγαλύτερα ή μικρότερα νησιά: την ηπειρωτική χώρα –ένα τεράστιο νησί στην ουσία- αλλά και αρκετά μικρότερα νησιά με γνωστότερο την Τασμανία. Βέβαια και οι γειτονικές της χώρες, νησιά είναι: Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Ανατολικό Τιμόρ, Νήσοι Σολομώντος και Βανουάτου στο Βορρά και Νέα Ζηλανδία στο Νότο. Η χώρα είναι γνωστή για πολλούς λόγους: καγκουρώ, κοάλα και άλλα μαρσιποφόρα ζώα, το μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, παραλίες και αχανείς έρημοι, πόλεις όπως το Σίδνεϋ, η Μελβούρνη, η Αδελαϊδα και το Περθ και πάνω απ’ όλα ο χαλαρός και δίχως άγχος τρόπος ζωής των Αυστραλών. Τέλος, είναι μια χώρα με εξίσου μεγάλη κλιματική ποικιλομορφία: ανά περιοχές έχει πολύ ζέστη αλλά και πολύ κρύο, ήπια Μεσογειακά αλλά και Ηπειρωτικά κλίματα.
Και αμπέλια; Κρασιά έχει;
Η Αυστραλία δεν είχε καθόλου αμπέλια, σε αντίθεση με την Αμερική που είχε ένα ενδημικό είδος άγριας αμπέλου.
Τα πρώτα αμπέλια έφτασαν στο Σίδνεϋ από την Νότιο Αφρική το 1791, αλλά η εμπορική αμπελουργία διαδόθηκε 30 χρόνια αργότερα από φυτά που έφεραν εδώ οι Ευρωπαίοι μετανάστες.
Το αυστραλέζικο κρασί αναπτύχθηκε, με τα χρόνια παραγωγικά γιγαντώθηκε και πλέον είναι εμπορικά διαθέσιμο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Και η ποιότητα; Αξίζουν τα αυστραλέζικα κρασιά;
Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της παραγωγής ελέγχεται από μια χούφτα πολυεθνικών Εταιρειών, οι οποίες συνήθως παράγουν αδιάφορα και βαρετά τεχνολογικά κρασιά που χάνονται στα ράφια των μεγάλων super market. Υπερβολικά αρδευόμενα αμπέλια, διορθώσεις του μούστου στο οινοποιείο (προσθήκη τρυγικών, αφαίρεση αλκοόλ, προσθήκη τανινών κλπ) και έμφαση στο branding είναι τα βασικά εργαλεία αυτής της αγοράς. Μάλιστα πολύ κρασί ταξιδεύει χύμα και εμφιαλώνεται στις χώρες κατανάλωσης και κάπως έτσι οι Αυστραλοί έχουν παρουσία σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε συνοικιακά mini markets.
Φυσικά αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η Αυστραλία έχει παράλληλα μια πολύ δραστήρια κοινότητα ανεξάρτητων μικρομεσαίων παραγωγών που έχουν ανεξάντλητες γνώσεις αμπελουργίας και οινοποίησης και παράγουν σύγχρονα οινικά διαμάντια. Υπάρχουν παραγωγοί που ξέρουν το αμπέλι όσο λίγοι αμπελουργοί παγκοσμίως και παράγουν σταφύλια μοναδικής ποιότητας με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον. Αυτά τα σταφύλια παράγουν κρασιά terroir με προσωπικότητα και χαρακτήρα, ενώ διατίθενται σε τιμές που πολλές φορές συγκρίνονται ή ξεπερνούν αυτές των καλύτερων κρασιών της Ευρώπης. Αυτά τα τελευταία κρασιά βρέθηκαν στο στόχαστρό μου γιατί …μια ζωή την έχουμε!
* Update άρθρου που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #11, σελίδα 10)