Dominio de Pingus
ΙΣΠΑΝΙΑ – RIBERA DEL DUERO – 2017
Επίσκεψη στο θρυλικό, cult οινοποιείο Dominio de Pingus, ιδρυθέν το 1995 από τον Δανό Peter Sisseck. Πώς ο Peter κατάφερε μέσα σε δύο μόλις δεκαετίες όλα τα κρασιά του να προπωλούνται ένα χρόνο πριν την επίσημη κυκλοφορία τους; Η πυκνότητα και η δύναμή συνυπάρχει με την φρεσκάδα και τη φινέτσα. Βέβαια οι άσσοι στο μανίκι του είναι πολύ περισσότεροι.

Το Dominio de Pingus μαζί με το Vega Sicilia είναι για πολλούς οινόφιλους παγκοσμίως τα κορυφαία οινοποιεία της Ribera και σίγουρα ανήκουν στην αφρόκρεμα της Ισπανίας. Οι δύο παραγωγοί όμως έχουν μεταξύ τους περισσότερες διαφορές απ’ ότι ομοιότητες, τόσο στην ιστορία όσο και στα κρασιά. Για παράδειγμα το Vega Sicilia ιδρύθηκε το 1864, ενώ το Pingus μετράει μόλις δύο δεκαετίες ζωής, ιδρυθέν το 1995 από τον Δανό Peter Sisseck. Πώς όμως ο Peter κατάφερε μέσα σε δύο μόλις δεκαετίες όλα τα κρασιά του να προπωλούνται ένα χρόνο πριν την επίσημη κυκλοφορία τους; Και κυρίως πώς κατάφερε να πετυχαίνει κάτι τέτοιο με κρασιά όπως το Pingus με λιανική τιμή € 700-800 ανά φιάλη; Ασύλληπτη ποιότητα προϊόντος, χειρουργική ακρίβεια στην παραγωγή, υπερβολική αυστηρότητα και έμφαση στην πρώτη ύλη από πολύ παλιά αμπέλια που δεν έχουν λιπανθεί ποτέ αλλά και αρκετή τύχη, σωστό timing και η προσωπικότητα του παραγωγού! Απλά πράγματα δηλαδή.

Ο θείος του Peter είχε ένα Chateau στο Graves του Μπορντώ -τώρα οινοποιεί στη Σικελία- και έχει αποτελέσει μεγάλη επιρροή για τον Peter. Έτσι ο Peter ξεκίνησε ως Γεωργικός Μηχανικός από τη Δανία και τη δεκαετία του 1980 -μετά από ένα πέρασμα από το Bordeaux- βρέθηκε στην Ισπανία, υπεύθυνος αμπελώνα και οινοποιός στο οινοποιείο Hacienda Monasterio της Ribera del Duero.

Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο δικό του κρασί υπό το όνομα Pingus, το οποίο ο διάσημος οινοκριτικός Robert Parket χαρακτήρισε «ένα από τα σπουδαιότερα και πιο συναρπαστικά κρασιά που δοκίμασε ποτέ».

O Δανός Peter Sisseck του cult οινοποιείου Dominio de Pingus (Πηγή: www.efeagro.com)
H εξώπορτα του Dominio de Pingus είναι κρυμμένη σε ένα στενό του χωριού Quintanilla de Onésimo
Η είσοδος στα γραφεία της Εταιρείας
Εργασίες, μεταφορές και ζυμώσεις
Στην αυλή κατά τον τρύγο στήνονται δύο ταινίες διαλογής για τα τσαμπιά και ένα ακόμα για τις ρώγες των σταφυλιών
Παλιό και νέο συνυπάρχει στο οινοποιείο, αλλά και στα κρασιά
Πέτρα, ξύλο και ασβέστης κυριαρχούν στο εξωτερικό του κτηρίου
Για τις ζυμώσεις χρησιμοποιούνται inox δεξαμενές και ανοιχτοί ξύλινοι οινοποιητές
Έτοιμοι για την δοκιμή, με δείγματα από τα βαρέλια
Επιλεγμένα Cru της Ribera del Douero
Φωτογραφίζοντας το κελάρι του Dominio de Pingus. Το 60-70% παραγωγής κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού

Η παραγωγή ήταν πολύ μικρή στην αρχή, περίπου 3.900 φιάλες και –βοηθούμενο από την εύνοια του Parker που δημιούργησε ένα ‘θόρυβο’ στους αμερικανικούς οινικούς κύκλους- η τιμή του κρασιού καθορίστηκε στα 200 δολάρια ανά φιάλη. Το κρασί όμως έγινε ακόμα πιο σπάνιο και δυσεύρετο όταν το 1997 το πλοίο που μετέφερε την παραγγελία (900 φιάλες) από την Ισπανία στις ΗΠΑ, βυθίστηκε κάπου στις Αζόρες μαζί με τα πολυπόθητα Pingus. Εκεί να δεις τι έγινε! Η τιμή εκτοξεύτηκε στα 500 δολάρια ανά φιάλη. Πάντως σχετικά με τις τιμές, ο Peter νίπτει τας χείρας του. Δεν καθόρισε εκείνος τις τιμές λέει, αλλά η ίδια η αγορά η οποία αποφάσισε να πληρώνει τόσα για την ποιότητα, την σπανιότητα και τον μύθο τους.

Έξι μόλις λεπτά οδήγησης από το Vega Sicilia (και 30 από το Valladolid) απέχει η εξώπορτα του Dominio de Pingus, κρυμμένη σε ένα στενό του χωριού Quintanilla de Onésimo. Δεν θα βρείτε καθόλου πινακίδες ή οδηγίες προσέγγισης παρά μόνο αν είστε επαγγελματίας, οπότε θα λάβετε με e-mail τις οδηγίες με ένα βελάκι και την σημείωση «όταν φτάσετε χτυπήστε αυτό το κουδούνι»! Καθώς ο Peter έλειπε στα αμπέλια όλη την ημέρα που εγώ μπορούσα να τους επισκεφτώ, με υποδέχτηκε μια κοσμοπολίτισσα Ρωσίδα οινολόγος που με πολύ κέφι με ξενάγησε και απάντησε τις ερωτήσεις μου.

Είχα την χαρά, την τιμή και την σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσω τρία κρασιά από δύο σοδειές έκαστο. Για όλα τα κρασιά κάθε αμπελοτόπι οινοποιείται ξεχωριστά σε δεξαμενές 4.000 λίτρων πριν συγκεντρωθούν για τα τελικά χαρμάνια. Όλα ζυμώνουν αυθόρμητα με τις άγριες ζύμες τους, ενώ πωλούνται αποκλειστικά En Primeur:

01
PSI (Ψ) 2015
90% Tinto Fino, 10% Garnacha

Το εικοστό τρίτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου διάλεξε ο Peter για να ονομάσει το entry level, συνεταιριστικής έμπνευσης κρασί του. Αγοράζει σταφύλια από 800 περίπου αμπελουργούς από 12 χωριά και αμπελοτόπια 40-70 χρόνων. Τους πληρώνει ανάλογα με την ποιότητα και τους παρακινεί να καλλιεργούν βιοδυναμικά. Έτσι θεωρεί ότι θα κρατήσει περισσότερο ζωντανή την αμπελοκαλλιέργεια στην αγαπημένη του Ribera. Μαύρο φρούτο, γλυκά βύσσινα, φρούτα εμποτισμένα στο αλκοόλ. Ακόμα κλειστό. Στόμα πολύ πιο φινετσάτο, με υψηλή οξύτητα, ώριμες τανίνες και πολύ ωραία δροσιά στο στόμα. Ελάχιστη χρήση βαρελιού.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 25-30 // Ετήσια παραγωγή 350.000 φιαλών

02
Flor de Pingus 2015
100% Tinto Fino

Η δεύτερη ετικέτα που παράγεται από 80% αγοραστά και 20% σταφύλια νοικιασμένων αμπελώνων στην La Horra. Πανέμορφη ορυκτότητα, ξύσμα μολυβιού, κόκκινα φρούτα. Σχετικά κλειστό ακόμα. Στο στόμα έχει εξαιρετική δομή με γεμάτο σώμα, είναι ταυτόχρονα παλαιστής και χορευτής. Στο στόμα φρεσκάδα, νότες μέντας, υψηλές, μεταξένιες και οριακά ώριμες τανίνες. Πολύ μακρά επίγευση. Το Flor ωριμάζει για 18-20 μήνες σε 30% νέα και 70% δεύτερης έως τέταρτης χρήσης βαρέλια, αποκλειστικά γαλλικής δρυός.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 80-90 // Ετήσια παραγωγή 75.000 φιαλών

03
Pingus 2015
100% Tinto Fino

Από δύο αμπελοτόπια στο San Cristobal και Barroso φυτεμένα το 1929. Συνολικά 45 στρέμματα εδαφών κυρίως από χαλίκι, άμμο και κιμωλία το ένα και κυρίως άργιλο το άλλο. Διαμόρφωση αποκλειστικά σε κύπελλο, θαμνοειδή αμπέλια. Το αποτέλεσμα; Μαύρα φρούτα, ευκάλυπτος, δαμάσκηνα, φρούτα του δάσους, blueberries. Θα ανοίξει πολύ στο μέλλον, είναι πολύ νεαρό ακόμα. Υψηλή οξύτητα, υπέροχη δουλειά στις τανίνες, οριακά ώριμες, μεταξένιες και λεπτόκοκκες. Στο στόμα επιπλέον φυτικότητα και μπαχαρένια διάσταση. Απίστευτο μάκρος. Σχετικά με το βαρέλι, παλιότερα χρησιμοποιούσαν μόνο καινούργια, με ωρίμανση για 24-36 μήνες. Από το 2013 χρησιμοποιούν μόνο γαλλικά δρύινα βαρέλια δεύτερης χρήσης.

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 700-1.000 // Ετήσια παραγωγή 6.000 φιαλών

Δοκίμασα όλα τα κρασιά και από την εσοδεία του 2016, από τα βαρέλια. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αξιολογηθούν ακόμα, αφού μιλάμε για οινικά βρέφη που είναι ακόμα ασύνδετα και με κλειστή μύτη. Η πυκνότητα και η δύναμή τους βέβαια δίνει εξαιρετικές υποσχέσεις για το μέλλον. Ειδικά το Pingus 2016 είχε μοναδική φινέτσα, καθαρότητα φρούτου, δροσιά και την χαρακτηριστική μέντα.

Μέσα σε όλα τα άλλα, τα τελευταία 6-7 χρόνια ο Peter έχει δημιουργήσει μια φάρμα για να καθετοποιήσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή. Η φάρμα έχει άλογα και μουλάρια για το αμπέλι που δουλεύουν παράλληλα με ένα μικρό τρακτέρ, αγελάδες, κότες, λαχανικά και πράσινες σαλάτες για να τρώνε οι εργαζόμενοι τα καλούδια τους. Και μιας και μιλάμε για τους εργαζόμενους, δεκαέξι άτομα δουλεύουν στην Εταιρεία: δύο στο οινοποιείο, τέσσερις στο αμπέλι (προσέξατε την αναλογία;) τρεις στο χημείο -καθώς κάνουν αναλύσεις και για τρίτους- και τα υπόλοιπα στο γραφείο.

Για όλα τα κρασιά κάθε αμπελοτόπι οινοποιείται ξεχωριστά σε μικρές δεξαμενές πριν συγκεντρωθούν για τα τελικά χαρμάνια
Τα σκαλιά που οδηγούν στο κελάρι
Στο κελάρι με τα δρύινα βαρέλια
Άλλος ένας χάρτης της περιοχής
Και πίσω στο φως
Βιοδυναμική προσέγγιση και παλιά αμπέλια αναλύονται στο βιβλίο για το Pingus
Δείγματα από το βαρέλι: Pingus, Flor de Pingus και Ψ (PSI), δύο χρονιές έκαστο
Φινέτσα και δύναμη συνυπάρχουν στα κρασιά
Το Pingus πωλείται αποκλειστικά σε ξυλοκιβώτια

Είναι αλήθεια ότι οι βαθμολογίες έχουν βοηθήσει τον παραγωγό. Μάλιστα για τις χρονιές 2004 και 2012 ο παντοδύναμος Parker βαθμολόγησε το Pingus με το απόλυτο 100/100, δημιουργώντας επιπλέον θόρυβο και περιέργεια για το κρασί.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Έχοντας λύσει θέματα επιχειρηματικής επιβίωσης, το μόνο που η ομάδα του Pingus έχει να κάνει είναι να παράγει οινικά αριστουργήματα: κρασιά τέχνης αλλά και τεχνικής, υψηλής επιστημονικής τεκμηρίωσης αλλά και φαντασίας.

Σας ακούγεται εύκολο; Ξανασκεφτείτε το!

* Update άρθρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #20)

Dominio de Pingus

San Millán Alonso, 49

47350 Quintanilla de Onésimo, Valladolid Spain

T +34 983 68 01 89

info@pingus.es

www.pingus.es

ΙΣΠΑΝΙΑ
2017
Vega Sicilia
RIBERA DEL DUERO
Ιστορία, μύθος και ποιότητα μέσα από τους Ισπανικούς οινικούς θρύλους Unico και Valbuena 5ο