Belondrade y Lurton
ΙΣΠΑΝΙΑ – RUEDA – 2017
Το 1992 ο Γάλλος Didier Belondrade επισκέφτηκε την Ισπανία με σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής λευκών κρασιών Βουργουνδέζικης φιλοσοφίας με την ποικιλία Verdejo. Το Verdejo είχε ήδη καθιερωθεί ως ένα αρωματικό, μοντέρνο, τραγανό κρασί και πλέον ο Didier θα δοκίμαζε να το εξελίξει περαιτέρω, με τη χρήση βαρελιών, battonage και παλαίωσης.

Το όνομα Lurton είναι πασίγνωστο ως μια από τις σημαντικότερες οικογένειες κρασιού στο Bordeaux. Η δυναστεία των Lurton προέκυψε μέσα από διαδοχικές αγορές κτημάτων του Bordeaux κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970 από τα αδέλφια André και Lucien Lurton.

Το 1992 ο Γάλλος Didier Belondrade επισκέφτηκε την αγαπημένη του Ισπανία με σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής λευκών κρασιών Βουργουνδέζικης φιλοσοφίας με την ποικιλία Verdejo.

Το Verdejo είχε ήδη εξελιχθεί από ένα κρασί οξείδωσης τύπου Sherry σε ένα αρωματικό, μοντέρνο, τραγανό κρασί και πλέον ο Didier θα δοκίμαζε να το εξελίξει περαιτέρω, με τη χρήση βαρελιών, battonage και παλαίωσης. Μια τυπικά Γαλλική προσέγγιση, σε Ισπανικό έδαφος.

Μαζί με την πρώην σύζυγό του Brigitte Lurton -κόρη του Lucien- επένδυσαν στην Rueda και μετέφεραν τη ζωή τους στην Ισπανία. Μαζί και ο γιος τους Jean Belondrade –σημερινός υπεύθυνος εξαγωγών της Εταιρείας– τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω και να με ξεναγήσει ο ίδιος σε αμπέλι και οινοποιείο.

Μια σύντομη βόλτα στο αμπέλι με τον Jean Belondrade
Τα εδάφη είναι γεμάτα πέτρες, ανάμεσα στα αλλουβιακά, αμμοπηλώδη εδάφη του ποταμού
Ο Jean θεωρεί καθοριστική τη σύσταση του αμπελώνα
Η άργιλος είναι πλούσια σε οργανική ύλη δίνοντας τροφή στο αμπέλι
Οι πέτρες λειτουργούν σαν μπαταρίες: απορροφούν την ζέστη της ημέρας και την εκλύουν σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια της νύχτας, σπάζοντας την παγωνιά και ανακουφίζοντας τα φυτά
Ένας διαφορετικός, πανέμορφος αμπελώνας
Τα κτίρια διακριτικά, εντάσσονται αθόρυβα στο χώρο
Μελετώντας τον χάρτη των ξεχωριστών αμπελοτεμαχίων
Εργασίες στο οινοποιείο
Το κρασί εμφιαλώνεται και μπαίνει σε κλούβες για περαιτέρω παλαίωση
Η είσοδος για το κελάρι με τα βαρέλια, σε ένα ανεξάρτητο κτίριο

Στόχος της οικογένειας από την αρχή ήταν να παράξουν κρασιά με δομή, φινέτσα, φυσική οξύτητα και δυνατότητες παλαίωσης σε μια περιοχή στην οποία εκείνη την εποχή επικρατούσαν ποσοτικά τα εύκολα, φθηνά λευκά κρασιά. Το ενδιαφέρον για την περιοχή αυξήθηκε παράλληλα με την επένδυση της οικογένειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 1990 στην Rueda δραστηριοποιούνταν λιγότερα από είκοσι οινοποιεία, ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου εκατό οινοποιεία εντός της ζώνης. Το 1994 ήταν η πρώτη εσοδεία για την Bodega Belondrade y Lurton. Ο Jean θεωρεί ότι το Verdejo είναι εύκολο να δώσει εξαιρετικά κρασιά αν τηρηθούν κάποιοι κανόνες.

Η φιλοσοφία των Belondrade y Lurton προβλέπει αποκλειστική χρήση σταφυλιών από ιδιόκτητους αμπελώνες -σε αντίθεση με την επικρατούσα πρακτική στην περιοχή- αποκλειστικά βιολογικής καλλιέργειας, οινοποίηση κάθε αμπελοτεμαχίου ξεχωριστά, χειρωνακτικό τρύγο και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, με τα δικά τους κτήματα να δίνουν 4,5-6 τόνους σταφυλιών ανά εκτάριο.

Τα 35,5 ιδιόκτητα εκτάρια αμπελώνων -περίπου 355 στρέμματα- αποτελούνται από 22 κομμάτια, τα 21 εκ των οποίων είναι φυτεμένα με Verdejo και το ένα με Tempranillo για παραγωγή ροζέ. Κατά τον τρύγο, πολλές φορές πραγματοποιούνται δύο και τρία περάσματα στο αμπέλι ώστε να συλλεχθούν τα σταφύλια στην ιδανική τους ωριμότητα.

Το εντυπωσιακό κελάρι του οινοποιείου
Εδώ ζυμώνει και ωριμάζει το πιο ποιοτικό, επιλεγμένο Verdejo
Λίγα λόγια για το οικόσημο της οικογένειας
Εδώ ωριμάζει το κρασί που κατευθύνεται στην ετικέτα Belondrade y Lurton και κατά 30% στο Belondrade Quinta Apolonia
Θέα από το tasting room του οινοποιείου
Το τραπέζι της δοκιμής
Μια αγαπημένη φωτογραφία, την ώρα της γευσιγνωσίας
Τα τρία κρασιά της δοκιμής
Οι λιγοστές τσιμεντένιες δεξαμενές διεκδικούν χώρο ανάμεσα από τα δεκάδες βαρέλια
Χαρούμενος για όσα ανακάλυψα, σε μια εξαιρετική επίσκεψη

Μια βόλτα με τον Jean στο αμπέλι με έκανε να αναρωτηθώ αν βρίσκομαι πράγματι στη Rueda ή μήπως στον Ροδανό. Οι μεγάλες, στρογγυλές πέτρινες κροκάλες που πατάνε πάνω στα αλλουβιακά εδάφη του ποταμού (κυρίως από άμμο και πηλό) λειτουργούν σαν μπαταρίες: απορροφούν την ανελέητη ζέστη της ημέρας και την εκλύουν σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια της νύχτας, σπάζοντας την παγωνιά και ανακουφίζοντας τα φυτά. Ο Jean μου αναφέρει ότι προτιμούν ο τρύγος να γίνεται την ημέρα· αποφεύγουν το νυχτερινό τρύγο γιατί θεωρούν ότι τη νύχτα «δεν μαζεύεις καλά». Εξάλλου από το 2016 χρησιμοποιούν ψυγεία containers για την ψύξη των σταφυλιών ώστε να σπάσουν δροσερά την επόμενη μέρα. Ένα τραπέζι διαλογής έξι ατόμων θα αφήσει μόνο την άριστη πρώτη ύλη να συνεχίσει το δρόμο προς το σπαστήρα. Πριν τη ζύμωση θα γίνει κρυοεκχύλιση για 6-12 ώρες και μετά την δοκιμή του μούστου θα αποφασιστεί αν το γλεύκος θα μεταφερθεί σε δεξαμενές ή σε βαρέλια, και τι είδους βαρέλια. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται αποκλειστικά αυθόρμητες ζυμώσεις, χωρίς καθόλου εμπορικές ζύμες.

Η παραπάνω προσπάθεια μας χαρίζει τρεις ετικέτες συνολικής παραγωγής 150.000 φιαλών κρασιού ετησίως. Η εμπορική φιλοσοφία του οινοποιείου είναι περισσότερο Γαλλική παρά Ισπανική. Στην Ισπανία το ‘εισαγωγικό’ κρασί συνήθως παράγεται στις μεγαλύτερες ποσότητες σε χαμηλότερες τιμές και τα κρασιά Reserva ως ακριβότερα είναι κρασιά για λίγους. Στην Γαλλία αντίθετα -αλλά και στο οινοποιείο Belondrade y Lurton- το ακριβό και premium κρασί θεωρείται το πρώτο, βασικό κρασί και παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ το δεύτερο είναι το πιο καθημερινό και προσιτό.

Το οινοποιείο παράγει τρεις ετικέτες· τις δοκίμασα όλες και μοιράζομαι μαζί σας τις σημειώσεις μου από τη γευσιγνωσία.

01
Belondrade y Lurton 2015
100% Verdejo

Πυκνά αρώματα από κυδώνι, ροδάκινο, crème pâtissière και φουντούκια δίνουν μια μικρή μόνο ένδειξη για το μεγαλείο του κρασιού. Στο στόμα η τραγανή οξύτητα δροσίζει το γεμάτο στόμα και δημιουργεί μια εξαιρετική ισορροπία. Ορυκτότητα, λιπαρότητα και μια όμορφη αλατότητα με μέτριο (+) αλκοόλ 14% και μακρύ τελείωμα. Ζυμωμένο αυθόρμητα με άγριες ζύμες αποκλειστικά σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, 25% καινούρια και 75% δεύτερης έως τέταρτης χρήσης.

Ετήσια παραγωγή 98.500 φιάλες

02
Belondrade Quinta Apolonia 2016
100% Verdejo

Πιο τροπική και φρουτώδης, η δεύτερη ετικέτα του οινοποιείου φέρνει στο ποτήρι αρώματα από mango, μπανάνα, ακτινίδιο, ροδάκινο και κάποια λευκά λουλούδια και βότανα. Καθαρή παλέτα, με τραγανή οξύτητα, μέτριο (+) αλκοόλ 13,5%, κρεμώδες στόμα, αποτέλεσμα του bâtonnage, και όμορφη ενσωμάτωση όλων των στοιχείων. Οινοποιημένο με άγριες ζύμες σε ανοξείδωτες δεξαμενές κατά 70% και 30% σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, 25% καινούρια και 75% δεύτερης έως τέταρτης χρήσης.

Ετήσια παραγωγή 48.000 φιάλες

03
Belondrade Quinta Clarisa Rose 2016
100% Tempranillo

Οι είκοσι ώρες εκχύλισης οδήγησαν στη δημιουργία ενός πολύ εξωστρεφούς ροζέ με βαθύ χρώμα και άρωμα από κόκκινα κεράσια, ζαχαρωτά, βύσσινα, φράουλες και καραμέλα. Μέτρια (+) οξύτητα, μέτριο (+) αλκοόλ 13,5%, μέτριο (+) σώμα και μέτρια επίγευση.

Ετήσια παραγωγή 6.000 φιάλες

Με 35% της παραγωγής τους να εξάγεται σε 30 χώρες και όπλο τους την ιδιόκτητη πρώτη ύλη, το οινοποιείο Bodega Belondrade y Lurton δικαίως αποτελεί έναν από τους πιο καταξιωμένους παραγωγούς της Rueda.

* Update άρθρου που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #17, σελίδες 10-13)

Belondrade y Lurton

Paraje de Los Levantes

47491 La Seca, Valladolid, Spain

T +34 983 481 001

F +34 600 590 024

info@belondrade.com

www.belondrade.com

ΙΣΠΑΝΙΑ
2017
José Pariente
RUEDA
Επίσκεψη στην περιοχή Rueda, στην αχανή περιφέρεια Castilla y Leon της Βορείου Ισπανίας.