Τα χαρμάνια του Αγιωργίτικου
Το Αγιωργίτικο είναι μια αυτοτελής και πολυδύναμη ποικιλία. Παρόλα αυτά, η λογική των χαρμανιών με άλλες ποικιλίες ανοίγει στον οινοποιό εντελώς νέους ορίζοντες, δυνατότητες και προοπτικές. Το μεγαλύτερο όφελος που προσφέρουν τα πολυποικιλιακά κρασιά είναι η αλληλοσυμπλήρωση των χαρακτηριστικών των διαφορετικών ποικιλιών με σκοπό την δημιουργία ενός αρμονικότερου συνόλου.

Το Αγιωργίτικο είναι μια αυτοτελής και πολυδύναμη ποικιλία η οποία με διαφορετική κάθε φορά καλλιέργεια και οινοποίηση μπορεί να δώσει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα στα ποτήρια μας. Με το Αγιωργίτικο και μόνο, ο οινοποιός μπορεί να δημιουργήσει από ελαφρά, δροσιστικά ροζέ και φρουτώδη κόκκινα κρασιά, μέχρι σαρκώδεις οίνους μεσαίου όγκου αλλά και πυκνά κρασιά δομής με σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης.

Παρόλα αυτά, η λογική των χαρμανιών από διαφορετικές ποικιλίες ανοίγει στον οινοποιό εντελώς νέους ορίζοντες, δυνατότητες και προοπτικές. Το μεγαλύτερο όφελος που προσφέρουν τα πολυποικιλιακά κρασιά είναι η αλληλοσυμπλήρωση των χαρακτηριστικών των διαφορετικών ποικιλιών με σκοπό την δημιουργία ενός αρμονικότερου συνόλου. Εξάλλου τα κρασιά από χαρμάνια πρωτοστατούν σε πολλές από τις σημαντικότερες και πιο περιζήτητες οινικές περιοχές του πλανήτη: Bordeaux, Champagne, Châteauneuf-du-Pape, Valpolicella & Amarone, Sherry.

Τί προσφέρει το Αγιωργίτικο στο χαρμάνι

Το δυνατότερο στοιχείο του Αγιωργίτικου είναι το άφθονο, καθαρό φρούτο (κόκκινα κεράσια και βύσσινα), τα γλυκά μπαχαρικά (κανέλλα, γαρύφαλλο, βανίλια) που προέρχονται από την ποικιλία αλλά και οι ώριμες, ζουμερές, σαρκώδεις τανίνες. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το Αγιωργίτικο έχει παρόμοιο ρόλο με αυτόν του Merlot: γλυκόπιοτο, σαρκώδες, φρουτένιο και εύκολα προσεγγίσιμο.

Λιγότερο Γνωστά Χαρμάνια Αγιωργίτικου

  • Με Refosco: Chateau Julia Refosco-Αγιωργίτικο, Costa Lazaridi
  • Με Μαυροδάφνη: Μαύρο εις τον κύβο Ζαχαριά (+Merlot), Gentilini red (+Syrah)
  • Με Μαυρούδι: Περίβλεπτος ερυθρός, Θεωδωρακάκου
  • Με Merlot: Πλαγίως ερυθρός, Βιβλία Χώρα
  • Με Ξινόμαυρο: Cuvee 589, Παλυβός-Χρυσοχόου

 

Αγιωργίτικο με Cabernet Sauvignon

Για τα κρασιά του Bordeaux λέγεται ότι το Cabernet αποτελεί το κάδρο και το Merlot το περιεχόμενο, τη σάρκα. Αν δεχτούμε το συμπέρασμα ότι το Merlot και το Αγιωργίτικο παίζουν παρόμοιους ρόλους, τότε εξηγείται και θεωρητικά η αποδεδειγμένη αρμονία του Αγιωργίτικου με το Cabernet Sauvignon αφού το τελευταίο προσφέρει στο χαρμάνι δομή, φυτικότητα, μια μπαχαρένια διάσταση και τέλεια προσαρμοστικότητα σε οινοποιήσεις με δρύινα βαρέλια. Πράγματι το Αγιωργίτικο-Cabernet ή Cabernet-Αγιωργίτικο είναι μακράν το πιο διαδεδομένο χαρμάνι Αγιωργίτικου. Με icon κρασιά που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία όπως ο Μέγας Οίνος ή ο Λαβύρινθος (Μέγας Οίνος σε solera από το 1999) του Σκούρα, το Romeo & Juliet του Κτήματος Γκόφα ή το εκτός Νεμέας Cabernet-Αγιωργίτικο της Οινότριας Γης στην Αττική, το χαρμάνι αυτό δείχνει ότι αποτελεί μια σταθερά στο σύγχρονο ελληνικό κρασί και δημιουργεί συνειρμούς με τα Super Tuscans που πρώτα διέδωσαν την ιδέα της συνάντησης των ντόπιων ποικιλιών με τις διάσημες γαλλικές ντίβες με πρωταγωνιστή φυσικά το Cabernet Sauvignon.

Αγιωργίτικο με Syrah

Λιγότερο δημοφιλές χαρμάνι, που όμως ακολουθάει την ίδια λογική του κάδρου-σάρκας. Το Syrah είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένο στα ζεστά αμπελοτόπια της Ελλάδας και στο χαρμάνι με το αγιωργίτικο χαρίζει ένταση, πιπεράτα αρώματα και πυκνό μαύρο φρούτο. Φυσικά βελτιώνει και τη δομή των κρασιών, με υψηλές τανίνες που ωριμάζοντας δημιουργούν ένα στιβαρό αποτέλεσμα. Το Γαία S που οινοποιεί η Γαία Οινοποιητική σε ανοιχτούς ξυλινους οινοποιητές, το μοναδικό Deux Dieux του Αϊβαλή και το Syrah-Αγιωργίτικο του Λαυκιώτη σε reserve λογική είναι ενδεικτικά της κατηγορίας, ενώ το χαρμάνι αυτό δίνει και κρασιά μεσαίας κατηγορίας όπως ο Ορεινός Ήλιος ερυθρός της Semeli ή το -εκτός Νεμέας- Thema ερυθρός του Κτήματος Παυλίδη.

Αγιωργίτικο με Cabernet Sauvignon και Merlot

Εδώ συνδυάζεται το Αγιωργίτικο με το Cabenet Sauvignon αλλά και με το μαλακό, γλυκόπιοτο Merlot δημιουργώντας πιο βατά και εμπορικά γευστικά μονοπάτια με έμφαση στο κόκκινο φρούτο και στις γλυκές τανίνες. Το χαρμάνι Αγιωργίτικο – Cabenet Sauvignon – Merlot μας έχει χαρίσει κάποια από τα δημοφιλέστερα και πιο εμπορικά πετυχημένα ελληνικά κρασιά όπως ο Αμέθυστος ερυθρός του Κώστα Λαζαρίδη, η Τέχνη Αλυπίας ερυθρός (Τέχνη Οίνου) και το Κατώγι Αβέρωφ. Όλα καλλιεργημένα εκτός Νεμέας, εκτός από το Αγιωργίτικο που περιλαμβάνει το Κατώγι. Η Cava Λαντίδη πάντως προσφέρεται σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν το χαρμάνι αυτό από οινοποιείο της Νεμέας.

Αγιωργίτικο με Cabernet Franc και Merlot

Σπάνιο, ιντριγκαδόρικο, μοναδικό χαρμάνι, παρόμοιο με το προηγούμενο, με τη διαφορά της χρήσης του Cabernet Franc αντί του Cabernet Sauvignon. Το Cabernet Franc αποτελεί γενετικά πρόγονο του πολύ διασημότερου Cabernet Sauvignon και προσφέρει φινέτσα, ανθώδη χαρακτήρα και επιπλέον φυτικότητα. Το χαρμάνι αυτό το συναντάμε σε δύο εκπληκτικά κρασιά: Το single vineyard Σύνορο του Σκούρα από τη Νεμέα και το Cyrus One (La Tour Melas) με το Αγιωργίτικο να προέρχεται από τη Νεμέα και τα Cabernet Franc και Merlot από τον ιδιόκτητο αμπελώνα στον Αχινό Φθιώτιδας. Και τα δύο κρασιά χαρίζουν Μπορντολέζικη φινέτσα με μελάνι, γραφίτη, πυκνά μαύρα φρούτα, βελούδινο στόμα και μοναδική επίγευση.

 

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Grape (τεύχος #5, σελίδa 29) και παρουσιάζεται εδώ με την άδεια του εντύπου. Η εικονογράφηση είναι πρωτότυπη © Gregory Kontos

CREDITS | Φωτογραφία: Φάνης Μούρτος, Φιλοξενία & Δείγματα: House of Wine
ΣΤΥΛ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Ροζέ Κρασιά
Μια μοναδική, εξωστρεφή και ευέλικτη κατηγορία κρασιών η οποία αποκτά αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Γνωρίζουμε τα βασικά στυλ.