Ροζέ Κρασιά
Τα ροζέ κρασιά αποτελούν μια μοναδική, εξωστρεφή και ευέλικτη κατηγορία κρασιών η οποία αποκτά αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατανάλωσή τους –αν και ευνοείται την άνοιξη και το καλοκαίρι– ταιριάζει με όλες τις εποχές, χαρίζοντάς μας αμέτρητους γαστρονομικούς συνδυασμούς και διαθέσεις.

Είναι ευτύχημα που το ροζέ κρασί βρίσκει και εντός Ελλάδος το ρόλο και τη σημασία που του αξίζει καθώς ταιριάζει με το κλίμα, τη διάθεση αλλά και την κουζίνα των Ελλήνων. Αποτελεί ιδανικό ταίριασμα των λαδερών φαγητών αφού η οξύτητα φρεσκάρει την παλέτα μας από το λάδι, ενώ τα αρώματα κόκκινων φρούτων δημιουργούν αρμονικούς αρωματικούς διαλόγους με τη σάλτσα ντομάτας στην οποία βασίζονται όχι μόνο τα λαδερά, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κουζίνας. Spaghetti θαλασσινών, αστακομακαρονάδες, γαρίδες και άλλα δώρα της θάλασσας δεν θα μπορούσαν να έχουν ιδανικότερο οινικό ταίρι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα ροζέ κρασιά η μέθοδος οινοποίησης είναι πολύ πιο καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα από ότι οι ποικιλίες σταφυλιών –χωρίς να σημαίνει ότι δεν παίζουν και αυτές το ρόλο τους. Έτσι, ο χρόνος διαβροχής που καθορίζει το χρώμα, η παραμονή ή όχι με τις οινολάσπες και η διάρκεια αυτής, ο χρόνος διακοπής της ζύμωσης και η ωριμότητα των σταφυλιών είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες που καθορίζουν το τελικό στυλ των ροζέ.

Αντιπροσωπευτικά Κρασιά

Σκουρόχρωμα

  • Κτήμα Τέχνη Οίνου ροζέ (Syrah, Merlot, Sangiovese, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon)
  • Βυσσινόκηπος, Κτήμα Παλυβού (90% Αγιωργήτικο, 10% Syrah)
  • Meliasto, Κτήμα Σπυρόπουλου (81% Μοσχοφίλερο, 19% Αγιωργίτικο)
  • Κτήμα Βιβλία Χώρα ροζέ (100% Syrah)
  • Πανσέλοινος ροζέ, Οινοποιείο Λύκος (60% Grenache Rouge, 40% Syrah)
  • Cherub, Montes (100% Syrah)
  • Rioja Rosado, Marques de Caceres (Granacha, Tempranillo)

Ανοιχτόχρωμα

  • Saumon, Κτήμα Χαρλαύτη (100% Cabernet Sauvignon)
  • Γένεσις Ροζέ, Κεχρής (80% Ξινόμαυρο, 20% Gewurztraminer)
  • Idylle d’ Achinos, La Tour Melas (33% Αγιωργίτικο, 33% Grenache Rouge, 33% Syrah)
  • Πλαγιές Γερακιών ροζέ, Κτήμα Αβαντίς (100% Μαυροκουντούρα)
  • Berne Esprit Mediterranee, Chateau De Berne (50% Cinsault, 50% Grenache Noir)
  • Rock Angel, Caves D’Escalans, Domaine Sacha Lichine (20% Cinsault, 20% Grenache Noir, 20% Rolle, 20% Syrah, 20% Tibouren)

Αρωματικά

  • Variete Rose, Ορεινοί Αμπελώνες Κώστα Λαλίκου (50% -Grenache Rouge, 50% Μοσχόμαυρο)
  • Deus Rosato, Cavino (Syrah) – ημιαφρώδες
  • Άβδηρος Ροζέ, Κτήμα Βουρβουκέλη (Παμίτι, Syrah)
  • Σκέρτσο Ροζέ, Κτήμα Οινογένεσις (Grenache Rouge, Merlot)
  • Cabernet d’Anjou, Chateau Langlois (Cabernet Franc)

 

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Grape (τεύχος #3, σελίδες 24-25) και παρουσιάζεται εδώ με την άδεια του εντύπου. Η εικονογράφηση είναι πρωτότυπη © Gregory Kontos

CREDITS | Φωτογραφία: Φάνης Μούρτος, Δείγματα: House of Wine & Trinity Wines, Φιλοξενία: House of Wine
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ
Ασύρτικο Σαντορίνης
Μεταμορφώσεις του σπουδαίου σταφυλιού: οινοποιήσεις δεξαμενής, εκδοχές σε βαρέλι, Νυχτέρια και επιδόρπια Vinsanto