Τα Κλασικά Ερυθρά Κρασιά του Κόσμου
Κλασικά, θρυλικά, ιστορικά, ανεπανάληπτα και συνήθως πανάκριβα. Λίγες από τις λέξεις που προσπαθούν να περιγράψουν τα πιο περιζήτητα κόκκινα κρασιά του Κόσμου.

Ας ξεχάσουμε λοιπόν για λίγο τις ανερχόμενες ποικιλίες, τις νέες τάσεις, τους ελπιδοφόρους παραγωγούς και τα νέα γευστικά στυλ και ας πάμε να θυμηθούμε τα εδραιωμένα, σπουδαία ερυθρά κρασιά του Bordeaux, της Napa Valley, της Barossa. Κρασιά-πρότυπο που έθεσαν τα όρια της ποιοτικής παραγωγής, κρασιά που πολλές φορές φλερτάρουν με την τέχνη, το συναίσθημα, με την γνήσια δημιουργία.

Και αν δεν μπορούμε στην πράξη να τα απολαμβάνουμε όσο συχνά θα θέλαμε, μπορούμε πάντα να ταξιδεύουμε με τον μύθο και την ιστορία τους.

 

Γαλλία

Bordeaux (Μπορντώ)

 

Τα σταφύλια για πιο διάσημο ερυθρό χαρμάνι του κόσμου καλλιεργούνται στις όχθες του ποταμού Gironde και των παραποτάμων Garonne και Dordogne, με τα επιβλητικά Chateau και τις διάσημες ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec και Carmenere. Αριστοκρατικότητα, δύναμη, μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης και συχνά τετραψήφιες τιμές κρασιών κυρίως από τα διάσημα Chateau του Haut-Médoc αλλά και αυτών στις περιοχές Saint-Émilion και Pomerol της δεξιά όχθης.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Château Angelus // Ch. Cheval Blanc // Ch. Cos d’ Estournel // Ch. Haut Brion // Ch. Lafite Rothschild, Ch .Lafleur, Ch. Latour // Ch. Leoville Barton // Ch. Leoville-Las-Cases // Ch. Leoville Poyferre // Ch. Margeaux // Ch. La Mission Haut-Brion // Ch. Montrose // Ch. Mouton Rothschild // Ch. Palmer // Ch. Pavie // Ch. Petrus // Ch. Pichon-Longueville Baron // Ch. Pichon-Longueville Comtesse de Lalande
(Φωτογραφία: Cult Wines International)
(Φωτογραφία: Cult Wines International)

Burgundy (Βουργουνδία)

 

Ανάμεσα στην Dijon και την Lyon απλώνεται η Χρυσή Κοιλάδα (Côte-d’Or) και οι άλλες περιοχές της μυθικής Βουργουνδίας. Εδώ η ποικιλία παίζει δευτερεύοντα ρόλο, με καθοριστικά στοιχεία τα εδάφη, το κλίμα και τον καιρό. Το terroir, με κεντρικό θέμα το αμπελοτόπι, στη Βουργουνδία αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή. Σε σημείο που το Chardonnay και το Pinot Noir, οι σπουδαιότερες ίσως ποικιλίες του κόσμου, αποτελούν απλώς ένα όχημα, ένα ουδέτερο καμβά για να ακουστεί και εκφραστεί το ίδιο το αμπέλι.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Domaine Marquis d’Angerville // Domaine D’Auvenay // Domaine Claude Dugat // Domaine Dugat-Ry // Maison Louis Jadot // Domaine Leroy // Domaine Hubert Lignier // Domaine De la Romanee-Conti // Domaine Comte George de Vogue // Domaine Faiveley // Domaine Georges Roumier
(Φωτογραφία: Cult Wines International)

Rhône (Ροδανός)

 

Στο γαλλικό Νότο, εκεί που ο Ροδανός ποταμός τρέχει ανάμεσα στα αμπέλια, οι δύο διαφορετικές γαλλικές κοσμοθεωρίες του Μπορντώ και της Βουργουνδίας συναντιούνται κάπου στη μέση. Στο Ροδανό συνυπάρχει η δύναμη, η πυκνότητα και η ένταση με την αιθέρια ελαφρότητα. Εδώ παράγονται τα μυθικά ερυθρά Hermitage με συνοινοποίηση του ερυθρού Syrah με τις λευκές Marsanne και Roussanne αλλά και τα μοναδικά Châteauneuf-du-Pape με δυνατότητα χρήσης μέχρι και δεκατριών ποικιλιών.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Château de Beaucastel // Domaine Henri Bonneau // M. Chapoutier // Jean-Louis Chave // Clos de Papes // E. Guigal // Paul Jaboulet Aine // Chateau La Nerthe // Domaine de Pegau // Domaine Pierre Usseglio
(Φωτογραφία: www.stonewoodwine.com)

Ιταλία

Piemonte

 

Ό,τι πιο κοντά στη Γαλλία έχει η Ιταλία, τόσο χιλιομετρικά όσο και από άποψης κουλτούρας, γεύσης, γαστρονομίας αλλά και κρασιού. Εδώ τα μυθικά Barolo και Barbaresco από την ποικιλία Nebbiolo στους ομιχλώδεις λόφους του Langhe συναρπάζουν. Οι ποικιλίες Barbera και Dolcetto χαρίζουν ποικιλία στυλ και γεύσεων, ενώ τα αμέτρητα ταιριάσματα με τα πιάτα μαύρης και λευκής τρούφας κάνουν την κάθε επίσκεψη ανεπανάληπτη.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Elio Altare // Ceretto // Domenico Clerico // Giacomo Conterno // Angelo Gaja // Bruno Giacosa // Luciano Sandrone // Paolo Scavino // Roberto Vorzio

 

Veneto

 

Ποιοτικό ερυθρό αποκορύφωμα της αχανούς περιοχής του Veneto αποτελούν τα μυθικά Amarone, ερυθρά κρασιά από τις τοπικές ποικιλίες Corvina, Rondinella και Molinara με επαναζύμωση του κρασιού μαζί με σταφύλια που έχουν σταφιδιάσει υπό σκιά, σε αχυρένια στρώματα. Δίπλα σε αυτά τα μεγαλειώδη και ακριβά κρασιά, η απλή Valpolicella μας θυμίζει ότι το κρασί εδώ παραμένει μια καθημερινή απόλαυση.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Dal Forno Romano // Giuseppe Quintarelli // Masi Agricola // Tommasi

 

Tuscany

 

Αμπέλια, ελαιώνες, κυπαρίσσια και πέτρινα αρχοντικά δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό. Chianti Classico και Brunello di Montalcino αποτελούν τα κλασικά κρασιά της περιοχής από την ποικιλία Sangiovese, ενώ στο γειτονικό Bolgheri, οι σημαντικές οινικές επενδύσεις της δεκαετίας του 1970 με φύτευση γαλλικών ποικιλιών έχουν φέρει την Τοσκάνη στην κορυφή της Ιταλίας και του κόσμου σε επίπεδο ποιότητας αλλά και τιμών.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Marchesi Antinori // Ornellaia e Masseto // Tenuta San Guido (Sassicaia) // Tua Rita // Le Macchiole // Castello dei Rampolla // Soldera Case Basse // Tenuta San Argiano // Livio Sassetti (Pertimali)
(Φωτογραφία: twitter.com/CapWineSchool)

Ισπανία

Rioja

 

Η πιο διάσημη περιοχή ερυθρού κρασιού της Ισπανίας ξεκινάει από το νότιο τμήμα της χώρας των Βάσκων στο Βορρά. Εδώ θα βρει κανείς κρασιά υψηλής αξίας και διεθνούς κύρους από Tempranillo και Garnacha.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Bodegas y Viñedos Artadi // Marqués de Murrieta // Bodegas Muga // R. López de Heredia Viña Tondonia // Bodegas Roda

 

Ribera del Duero

 

Τρία-τέσσερα βαριά ονόματα της περιοχής ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί ένα τσουνάμι παγκοσμίου ενδιαφέροντος για την περιοχή που βρίσκεται δυτικά του Valladolid. Κρασιά-σύμβολα κύρους και δύναμης, με βάση το Tinto Fino, τοπική ονομασία του Tempranillo.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Dominio de Pingus // Vega Sicilia // Bodegas Alion // Tinto Pesquera // Bodegas La Horra

 

Priorat

 

Μια περιοχή που μέσα σε ελάχιστα χρόνια πέρασε από την αφάνεια στην κορυφή της ποιοτικής πυραμίδας της Ισπανίας χάρη στα κρασιά από παλιά αμπέλια Garnacha και Cariñena που θυμίζουν κορυφαία Chateauneuf-du-Pape. Εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις, φτωχά εδάφη και μοντέρνα οινοποίηση συμπληρώνουν το κάδρο.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Clos Erasmus // Alvaro Palacios
(Φωτογραφία: www.openingabottle.com)

ΗΠΑ (Καλιφόρνια)

Napa Valley

 

Η πιο γνωστή και classy οινική περιοχή εκτός Ευρώπης βρίσκεται βόρεια του San Francisco, ανάμεσα στις οροσειρές Vacas και Mayacamas. Μια αστείρευτη πηγή οινικού κύρους και ποιότητας, η Napa μας χαρίζει μυθικά ερυθρά Cabernet Sauvignon και χαρμάνια από τις ποικιλίες του Bordeaux. Κρασιά-σύμβολα που στέκονται δίπλα, και πολύ συχνά πάνω, από τα σπουδαιότερα Grand Cru της Γαλλίας.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Dominus Estate // Dunn Vineyards // Harlan Estate // Robert Mondavi Winery // Chateau Montelena // Screaming Eagle // Shafer Vineyards // Philip Togni Vineyard // Joseph Phelps // Heitz Cellar // Stag’s Leap Wine Cellars // Caymus Vineyards // Duckhorn Vineyards // Opus One // Mayacamas Vineyards

 

Sonoma County

 

Η περιοχή δυτικά της Napa που δροσίζεται από τα ρεύματα του Ειρηνικού Ωκεανού, εστιάζει περισσότερο στη φινέτσα παρά στη δύναμη, και προσεγγίζει τη λογική της Βουργουνδίας. Πηγή σπουδαίων Pinot Noir, μοναδικών Zinfandel αλλά και Cabernet Sauvignon με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Kistler Vineyards // Marcassin // Peter Michael Winery // Ridge Vineyards
(Φωτογραφία: www.rockinredblog.com)

Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική, εκεί που σμίγει ο Ατλαντικός με τον Ινδικό Ωκεανό, θα λέγαμε ότι συναντιέται ο Παλαιός με τον Νέο Κόσμο του κρασιού. Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Cape Town, η περιοχή Western Cape με τις ζώνες Stellenbosch και Paarl αποτελεί την πηγή διεθνώς αναγνωρισμένων κρασιών από τις ερυθρές ποικιλίες Pinotage, Shiraz, Cabernet Sauvignon και Merlot.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Rust en Vrede // Kanonkop // Jordan Wines // Bouchard Finlayson // Meerlust Estate

 

Χιλή

Αυτή τη λεπτή σαν λωρίδα χώρα της Νοτίου Αμερικής μεταξύ Άνδεων και Ειρηνικού Ωκεανού διάλεξαν Ευρωπαίοι επενδυτές του κρασιού όπως το Château Lafite, το Château Mouton και η Familia Torres για να δημιουργήσουν μοναδικού value ερυθρά κρασιά και το κατάφεραν. Στη Χιλή παράγονται εξαιρετικά Cabernet Sauvignon, Merlot αλλά και ποικιλιακά Carmenère, η ελάσσονα ποικιλία του Bordeaux που εδώ πήρε ρόλο πρωταγωνιστή.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Viñedo Chadwick // Seña // Clos Apalta // Viu Manent // Don Melchor // Almaviva // Don Maximiano

 

Αργεντινή

Η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός χώρα της Νοτίου Αμερικής στηρίζει την ποιοτική παραγωγή της στην καλλιέργεια στα υψηλά υψόμετρα των Άνδεων, με γνωστότερη περιοχή τη Mendoza. Το Malbec αλλά και οι εξέχουσες ποικιλίες του Bordeaux με πρώτη το Cabernet Sauvignon κινούν το όχημα της οινικής ποιότητας και δημιουργούν καταξιωμένα κρασιά.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Bodega Catena Zapata // Cheval des Andes // Noemía // Chacra // Achaval Ferrer

 

Αυστραλία

Barossa Valley

 

Η πιο διάσημη οινική περιοχή της Αυστραλίας παράγει μοναδικής ποιότητας πυκνά κρασιά με πρωταγωνιστή το Shiraz. Καταλυτικό ρόλο έχουν τα πολύ παλιά αμπέλια, συχνά 150 ή 200 ετών, τα οποία δεν έχουν προσβληθεί από την φυλλοξήρα. Αυτά τα αμπέλια δίνουν χαμηλές αποδόσεις και κατά συνέπεια κρασιά με συμπύκνωση και διάρκεια.

Ενδεικτικοί Παραγωγοί

Penfolds // Henschke // Torbreck Vintners // Burge Family Winemakers // Greenock Creek Wines
(Φωτογραφία: www.jamessuckling.com)

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Grape (τεύχος #20, σελίδες 42-46) και παρουσιάζεται εδώ με την άδεια του εντύπου.

 

2024
Οινικοί ορίζοντες πέραν των ΠΟΠ
Ο Max Schubert τη δεκαετία του 1950 επινόησε το Penfolds Grange. Αντισυμβατικό τότε, σύμβολο της παγκόσμιας οινοποιΐας σήμερα. Σας πειράζει που δεν είναι ΠΟΠ; Εμένα όχι.