Λευκά Κρασιά
Μήπως σας προβληματίζουν οι εκατοντάδες παραγωγοί, οι δεκάδες ποικιλίες, οι αμέτρητες ετικέτες και οι διαφορετικές δυνατότητες παλαίωσής τους; Και όμως, είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεστε! Ταξινομούμε τα περισσότερα λευκά κρασιά σε τρεις βασικές κατηγορίες βοηθώντας σας να τα επιλέξετε με ευκολία, αλλά και να τα ταιριάξετε ιδανικά με φαγητό, επιτυγχάνοντας ονειρικές εμπειρίες γεύσης.

Δροσιστικά, φίνα, γεμάτα, συναρπαστικά! Τα λευκά κρασιά ταιριάζουν με πολύ περισσότερα φαγητά από ότι τα κόκκινα, είναι πολύ πιο ευέλικτα στο τραπέζι και διατηρούν μια φυσική, απόλυτα καλοκαιρινή γοητεία.

Ιδέες / Προτάσεις

Αρωματικά, Ανθώδη

  • Μοσχοφίλερο Νασιάκου, Σεμέλη
  • Ψηλές Κορφές ΕΟΣ Σάμου, Μοσχάτο Λευκό
  • Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου
  • Μελισσόπετρα Τσέλεπου, Gewürztraminer
  • Villa Maria, Sauvignon Blanc Private Bin

 

Αυστηρά, Ορυκτά

  • Σαντορίνη Σιγάλα, Ασύρτικο
  • Ρομπόλα Gentilini
  • Σαββατιανό Παπαγιαννάκου
  • Chablis Champs-Royaux, William Fevre, Chardonnay
  • Trimbach Riesling
  • Franz Hirtzberger, Grüner Veltliner

 

Λιπαρά, Κρεμώδη

  • Άσπρος Λαγός Δουλουφάκη, Βιδιανό
  • Νυχτέρι Οινοποιείο Χατζηδάκη, Ασύρτικο
  • Fume, Κτήμα Βασιλείου, Σαββατιανό
  • Chardonnay Κατσαρού
  • Viognier Cuvée Larsinos, Κτήμα Σκούρα
  • Meursault, Bouchard Pere & Fils, Chardonnay

 

Χαρμάνια / Blends

Πολλοί παραγωγοί δημιουργούν λευκά κρασιά από χαρμάνια διαφορετικών ποικιλιών, για να αξιοποιήσουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους. Συνήθως η ποικιλία που υπερτερεί ποσοτικά αναφέρεται πρώτη στη φιάλη. Έτσι, ένα χαρμάνι «Ασύρτικο-Sauvignon Blanc» -εφόσον η αναλογία δεν είναι 50-50%- είναι περισσότερο αυστηρό χάρη στο Ασύρτικο με κάποιες αρωματικές νότες φυτικότητας από το Sauvignon Blanc, ενώ ένα χαρμάνι «Sauvignon Blanc-Ασύρτικο» είναι πιο έντονα αρωματικό λόγω του Sauvignon Blanc με το λιγότερο Ασύρτικο να βελτιώνει τη δομή και το σώμα του.

Έτσι, έχοντας δοκιμάσει και καταλάβει τις παραπάνω βασικές ποικιλίες μόνες τους, μπορούμε κάπως να φανταστούμε τη γεύση ενός κρασιού διαβάζοντας στην ετικέτα την περιγραφή της ποικιλιακής του σύνθεσης: Ροδίτης-Μοσχοφίλερο, Chardonnay-Μαλαγουζιά, Ασύρτικο-Chardonnay και ούτω καθεξής.

 

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Grape (τεύχος #2, σελίδες 20-21) και παρουσιάζεται εδώ με την άδεια του εντύπου. Η εικονογράφηση είναι πρωτότυπη © Gregory Kontos

CREDITS | Φωτογραφία: Φάνης Μούρτος, Φιλοξενία & Δείγματα: House of Wine
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ
Τα χαρμάνια του Αγιωργίτικου
Το Αγιωργίτικο είναι μια αυτοτελής και πολυδύναμη ποικιλία. Όμως η λογική των χαρμανιών με άλλες ποικιλίες ανοίγει στον οινοποιό νέους ορίζοντες, δυνατότητες και προοπτικές.