Δροσιστικά, φίνα, γεμάτα, συναρπαστικά! Τα λευκά κρασιά ταιριάζουν με πολύ περισσότερα φαγητά από ότι τα κόκκινα, είναι πολύ πιο ευέλικτα στο τραπέζι και διατηρούν μια φυσική, απόλυτα καλοκαιρινή γοητεία.
Ιδέες / Προτάσεις
Αρωματικά, Ανθώδη
- Μοσχοφίλερο Νασιάκου, Σεμέλη
- Ψηλές Κορφές ΕΟΣ Σάμου, Μοσχάτο Λευκό
- Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου
- Μελισσόπετρα Τσέλεπου, Gewürztraminer
- Villa Maria, Sauvignon Blanc Private Bin
Αυστηρά, Ορυκτά
- Σαντορίνη Σιγάλα, Ασύρτικο
- Ρομπόλα Gentilini
- Σαββατιανό Παπαγιαννάκου
- Chablis Champs-Royaux, William Fevre, Chardonnay
- Trimbach Riesling
- Franz Hirtzberger, Grüner Veltliner
Λιπαρά, Κρεμώδη
- Άσπρος Λαγός Δουλουφάκη, Βιδιανό
- Νυχτέρι Οινοποιείο Χατζηδάκη, Ασύρτικο
- Fume, Κτήμα Βασιλείου, Σαββατιανό
- Chardonnay Κατσαρού
- Viognier Cuvée Larsinos, Κτήμα Σκούρα
- Meursault, Bouchard Pere & Fils, Chardonnay
Χαρμάνια / Blends
Πολλοί παραγωγοί δημιουργούν λευκά κρασιά από χαρμάνια διαφορετικών ποικιλιών, για να αξιοποιήσουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους. Συνήθως η ποικιλία που υπερτερεί ποσοτικά αναφέρεται πρώτη στη φιάλη. Έτσι, ένα χαρμάνι «Ασύρτικο-Sauvignon Blanc» -εφόσον η αναλογία δεν είναι 50-50%- είναι περισσότερο αυστηρό χάρη στο Ασύρτικο με κάποιες αρωματικές νότες φυτικότητας από το Sauvignon Blanc, ενώ ένα χαρμάνι «Sauvignon Blanc-Ασύρτικο» είναι πιο έντονα αρωματικό λόγω του Sauvignon Blanc με το λιγότερο Ασύρτικο να βελτιώνει τη δομή και το σώμα του.
Έτσι, έχοντας δοκιμάσει και καταλάβει τις παραπάνω βασικές ποικιλίες μόνες τους, μπορούμε κάπως να φανταστούμε τη γεύση ενός κρασιού διαβάζοντας στην ετικέτα την περιγραφή της ποικιλιακής του σύνθεσης: Ροδίτης-Μοσχοφίλερο, Chardonnay-Μαλαγουζιά, Ασύρτικο-Chardonnay και ούτω καθεξής.
* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Grape (τεύχος #2, σελίδες 20-21) και παρουσιάζεται εδώ με την άδεια του εντύπου. Η εικονογράφηση είναι πρωτότυπη © Gregory Kontos