Ανερχόμενες Ελληνικές Ποικιλίες
Για το θέμα αυτό βγάζουμε εντελώς από τη συζήτηση τις σπουδαίες ελληνικές ποικιλίες (Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Μαλαζουζιά, Ρομπόλα κλπ), που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού αμπελώνα. Οι προβολείς μας για τώρα θα πέσουν πάνω σε οκτώ ανερχόμενες ποικιλίες από τη Θράκη ως τη Λακωνία και από τη Λέσβο έως τη Λευκάδα, από τις οποίες έχει δημιουργηθεί ήδη μια κρίσιμη μάζα κρασιών με σημαντικές ενδείξεις ποιότητας, αυθεντικότητα και χαρακτήρα.

Το ελληνικό κρασί στο σύνολό του χαρακτηρίζεται από προτερήματα και ελαττώματα, δυνατότητες και αδυναμίες. Σίγουρα πάντως δεν μπορεί εύκολα κανείς να το θεωρήσει βαρετό, το αντίθετο μάλιστα. Τόσο η ποικιλομορφία των μεσοκλιμάτων και των ιδιαίτερων συνθηκών καλλιέργειας όσο και ο ποικιλιακός πλούτος του ελληνικού αμπελώνα, μας ανοίγουν συνεχώς νέους γευστικούς ορίζοντες.

Για το θέμα αυτό βγάζουμε εντελώς από τη συζήτηση τις σπουδαίες ελληνικές ποικιλίες (Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Μαλαζουζιά, Ρομπόλα κλπ), που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού αμπελώνα, καθώς για αυτές έχουν γραφτεί πολλά και φυσικά πρέπει να συνεχίσουν να γράφονται. Βγάζουμε επίσης από τη συζήτηση εξαιρετικές –όπως όλα δείχνουν- ποικιλίες οι οποίες όμως συνήθως οινοποιούνται από ένα μόνο παραγωγό (Δαφνί, Πρεκνάδι, Τινακτορώγος, Βίβλινος Οίνος κλπ). Όταν πληθύνει η οινοποίηση αυτών των μοναχικών σήμερα ποικιλιών, θα χαρούμε να ασχοληθούμε περισσότερο μαζί τους. Οι προβολείς μας για τώρα θα πέσουν πάνω σε οκτώ ανερχόμενες ποικιλίες από τη Θράκη ως τη Λακωνία και από τη Λέσβο έως τη Λευκάδα, από τις οποίες έχει δημιουργηθεί ήδη μια κρίσιμη μάζα κρασιών με σημαντικές ενδείξεις ποιότητας, αυθεντικότητα και χαρακτήρα.

Προτάσεις για εξερεύνηση

Ντεμπίνα

  • Γκλίναβος Primus Ζίτσα
  • Γκλίναβος Άσπρα Χώματα
  • Ζοίνος Ζίτσα Classico
  • Ζοίνος Ζίτσα Ημιαφρώδης

Κυδωνίτσα

  • Κυδωνίτσα Τσιμπίδη, Οινοποιητική Μονεμβασιάς
  • Κτήμα Δύο Ύψη – Dialogos λευκό (με Ασύρτικο)
  • Κτήμα Θεοδωρακάκου Κυδωνίτσα
  • Lacovino Φιλοσοφία (με Malvasia)
  • Lacovino Αστρολάβος (με Ασύρτικο και Μονεμβασιά)

Λημνιώνα

  • Λημνιώνα Ζαφειράκη Ερυθρός
  • Καραμήτρος Μεσενικόλα Moi, Je M’ En Fous
  • Oenops Limniona
  • Κτήμα Θεόπετρα – Λημνιώνα
  • Edenia Ροζέ

Μαυρούδι

  • Τσάνταλη Μαυρούδι
  • Anatolikos – M Fine Μαυρούδι Θράκης
  • Anatolikos – Natural Red Wine (με Λημνιό)
  • Κτήμα Γεροβασιλείου Avaton (με Λημνιό και Μαυροτράγανο)

Βερτζαμί

  • Αμπελώνες Αντωνόπουλου Γεροντόκλημα Ρεματιάς
  • Λευκαδίτικη Γη Βερτζαμί ερυθρό
  • Λευκαδίτικη Γη Βερτζαμί ροζέ
  • Οινοποιία Μαρκόγιαννη Διάγων

Βλάχικο

  • Γκλίναβος Βλάχικο
  • Κατώγι Αβέρωφ Rossiu di Munte Βλάχικο

Χυδηριώτικο

  • Μεθυμναίος Λευκός
  • Μεθυμναίος Ερυθρός
  • Μεθυμναίος Orange

Αυγουστιάτης

  • Κτήμα Μερκούρη Αυγουστιάτης
  • Κτήμα Μπριντζίκη Αυγουστιάτης
  • Κτήμα Γράμψα – Στη Ρίζα του Βουνού
  • Τ-OINOS – Αυγουστιάτης Τ-ΟΙΝΟΣ
  • Pythagorean TETRACTYS Βακάκης Σάμος

 

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Grape (τεύχος #13, σελίδa 58) και παρουσιάζεται εδώ με την άδεια του εντύπου. Η εικονογράφηση είναι πρωτότυπη © Gregory Kontos

CREDITS | Φωτογραφία: Φάνης Μούρτος, Φιλοξενία & Δείγματα: House of Wine
ΣΤΥΛ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ
Η Παραγωγή των Ροζέ
Βάζουμε στο μικροσκόπιο τους παράγοντες που καθορίζουν το χαρακτήρα ελληνικών ροζέ που ιντριγκάρουν και συναρπάζουν.