Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου
ΕΛΛΑΔΑ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – 2017
Τα κρασιά του Σαντορινιού οινοποιού Αρτέμη Καραμολέγκου με ενθουσιάζουν κάθε φορά που τα δοκιμάζω σε διάφορες εκθέσεις. Πλέον τα δοκίμασα και στον τόπο παραγωγής τους, στο οινοποιείο στην Έξω Γωνιά της Σαντορίνης, παρέα με τον οινολόγο Λευτέρη Αναγνώστου. Πυρίτης, Μυστήριο, Σαντορίνες, Μαυροτράγανο, Vinsanto και άλλες ιστορίες οινικής απόλαυσης!

Τα κρασιά του Σαντορινιού οινοποιού Αρτέμη Καραμολέγκου με ενθουσιάζουν κάθε φορά που τα δοκιμάζω σε διάφορες εκθέσεις. Πρόκειται για έναν επικοινωνιακά αθόρυβο αλλά άκρως ουσιαστικό παραγωγό που έχει καταφέρει εντυπωσιακά άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Τολμώ μάλιστα να πω ότι μετά το πρόσφατο ταξίδι μου στη Σαντορίνη όπου δοκίμασα οργανωμένα ολόκληρη τη συλλογή κρασιών τους αναθεώρησα την δική μου best-of τετράδα του νησιού και πλέον στο μυαλό μου ο Καραμολέγκος βρίσκεται εντός αυτής!

Είχα ραντεβού με τον υπεύθυνο παραγωγής και οινολόγο Λευτέρη Αναγνώστου. Αυτός ήταν ο δεύτερος τρύγος στον οποίο ο Λευτέρης ανέλαβε επικεφαλής οινοποιός -γενικώς αλλά και στο οινοποιείο Καραμολέγκος-, μια σημαντική θέση ευθύνης. Φυσικά τόσο το ταλέντο και οι γνώσεις του Λευτέρη σε αμπέλι και οινοποιείο όσο και η άποψή του για τα πράγματα είναι εμφανή στο υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα της δουλειάς του. Με προηγούμενη οινοποιητική εμπειρία σε Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Κρήτη και Σαντορίνη αλλά και με πολύτιμα όπλα την όρεξη αλλά και το νεαρό της ηλικίας του, ο Λευτέρης έχει όλα τα φόντα που απαιτούνται ώστε η δουλειά του να μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα. Ο Λευτέρης ξεκίνησε τη συζήτησή μας αναφέροντας κάποια στοιχεία για το οινοποιείο της οικογένειας Καραμολέγκου.

Το μικρόβιο του κρασιού δεν μεταφέρθηκε στον Αρτέμη Καραμολέγκο από τον πατέρα του, αλλά από τον παππού του ο οποίος καλλιεργούσε τα οικογενειακά αμπέλια του ερασιτεχνικά τη δεκαετία του 1950 φτιάχνοντας κρασί για την οικογένεια.

Δοκιμάζοντας τα κρασιά Καραμολέγκος με τον οινολόγο Λευτέρη Αναγνώστου
Ένα υπέροχο μέρος για να δοκιμάζει κανείς κρασιά
Εξαιρετική παρουσίαση για τα νέα κρασιά Mystirio / 14 2016 και Pyritis 'Santorini Mega Cuvee' 2015
Aidani 2016, Terra Nerra λευκό 2016, Santorini Karamolegos 2016, Assyrtiko Santorini Karamolegos 2016
Terra Nerra ροζέ 2016, Terra Nerra ερυθρό 2016, Μαυροτράγανο 2014, Vinsanto 2007
Ένα single vineyard Ασύρτικο του 2017 από το Λούρο με 15% δυνητικό αλκοόλ, από ξύλινη δεξαμενή ζύμωσης χωητικότητας 1,1 τόνου.
Το κελάρι με τα βαρέλια παλαίωσης του Vinsanto
Τμήμα του κελαριού με τα βαρέλια
Εργασίες οινοποίησης σε πλήρη εξέλιξη
Ασβέστης, πέτρα και έμπνευση από το Αιγαίο
Ο Λευτέρης Αναγνώστου μου εδωσε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα κρασιά
Η είσοδος του Οινοποιείου
Γραμμικός αμπελώνας Μαυροτράγανου δίπλα στο οινοποιείο

Μισό αιώνα αργότερα, το 2004, ο εγγονός Αρτέμης Καραμολέγκος ξεκίνησε το οινοποιείο του στην Έξω Γωνιά, ακριβώς στην καρδιά του ηφαιστιακού νησιού με αρχική παραγωγή 20.000 φιάλες οι οποίες μέσα σε δεκατρία χρόνια δεκαπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 200.000 φιάλες. Πλέον ο παραγωγός καλλιεργεί 180 στρέμματα αμπελώνων στο Καμάρι, τη Μεσαριά, την ‘Εξω Γωνιά, τον Πύργο, το Μεγαλοχώρι και το Ακρωτήρι. Από αυτούς, 60 στρέμματα είναι ιδιόκτητα και 120 νοικιασμένα με μακροχρόνια συμβόλαια, ενώ επίσης αγοράζουν σταφύλια από τοπικούς καλλιεργητές όπως σχεδόν όλοι οι παραγωγοί του νησιού (για το 2017 αγόρασαν 220 τόνους σταφύλια).

Σχετικά με τον τρύγο του 2017 ο Λευτέρης μου είπε ότι αρχικά έδειχνε να είναι μια πολύ ευνοϊκή χρονιά με βροχές αλλά και χιόνι -αρκετά σπάνιο φαινόμενο για τη Σαντορίνη- η οποία αρχικά φαινόταν όψιμη. Όμως ο καύσωνας του Ιουνίου και ο σπάνιος για το νησί περονόσπορος έφεραν το μάζεμα των σταφυλιών πιο νωρίς, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν την παραγωγή. Το οινοποιείο ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου με το Αθήρι και τα ξενόλοα -έτσι λένε οι ντόπιοι όσες ποικιλίες δεν είναι Ασύρτικο-, αργότερα μάζεψαν το Ασύρτικο από χαμηλούς αμπελώνες, το Μαυροτράγανο και τέλος το Ασύρτικο από υψόμετρα. Τα τρυγημένα σταφύλια μπαίνουν στο ψυγείο για 24 ώρες, στη συνέχεια περνάνε από ταινία διαλογής και εκραγιστήρα (τα λευκά) και πιέζονται ανά χωριό ή αμπελοτεμάχιο σε δύο μικρά πνευματικά πιεστήρια.

Μετά από μια πολύ όμορφη βόλτα στο οινοποιείο όπου δοκιμάσαμε κρασί από όλες σχεδόν τις δεξαμενές αλλά και την οινοθήκη με τα κρασιά που παλαιώνουν σε φιάλες, καταλήξαμε σε μια πανέμορφη αυλή, όπου πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία δώδεκα κρασιών του οινοποιείου.

01
Aidani 2016
100% Αηδάνι

Σχετικά ντροπαλή μύτη, πυρηνόκαρπα φρούτα, λίγα άνθη (γιασεμί), νότες ορυκτήτητας. Μέτρια (+) οξύτητα, μέτριο αλκοόλ (13%) και σώμα, αρκετά ανθώδες και στο στόμα.

Ετήσια παραγωγή 4.000 φιαλών

02
Terra Nerra λευκό 2016
100% Ασύρτικο

Ένα κρασί από Ασύρτικο Σαντορίνης που ο παραγωγός έχει οικειοθελώς υποβαθμίσει σε ΠΓΕ Κυκλάδες για να μην συγχέεται με τα κορυφαία ΠΟΠ της συλλογής, καθώς προέρχεται από χαμηλότερου υψομέτρου και νεότερα αμπέλια 20-30 χρόνων και επιπλέον περιέχει κάποιες πιέσεις. Λεμόνι, ορυκτά στοιχεία, ροδάκινο στη μύτη. Ωραίο στόμα, ισορροπημένο με τυπικότητα και καθαρότητα. Του λείπει η πολυπλοκότητα αλλά πόσα να ζητήσει κανείς από ένα υπέροχο entry-level κρασί;

Ετήσια παραγωγή 40.000 φιαλών

03
Santorini Karamolegos 2016
90% Ασύρτικο, 10% Αθήρι και Αηδάνι

Το κρασί που πήρε το βραβείο καλύτερου ελληνικού λευκού στον διαγωνισμό της TEXSOM IWA 2017! Η πολύτιμη πρώτη ύλη από αμπέλια 40-120 χρόνων από τα χωριά Μεσσαριά, Καρτεράδο, Ακρωτήρι, Πύργο και Μεγαλοχώρι και η μέθοδος sur lie για έξι μήνες συντελούν σε ένα κορυφαίο κρασί με λεμόνι, πράσινο μήλο, grapefruit, ορυκτότητα στη μύτη, υψηλή οξύτητα, μέτριο (+) αλκοόλ (13,5%), γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Μια πολύ ξεχωριστή δουλειά που βάζει τα κρασιά του Καραμολέγκου στην αφρόκρεμα της Σαντορίνης!

Ετήσια παραγωγή 58.000 φιαλών

04
Assyrtiko Santorini Karamolegos 2016
100% Ασύρτικο

Ένα super premium κρασί από αμπέλια 80-100 χρόνων που λίγο το όνομα που προβάλει την ποικιλία, λίγο η παλαιομοδίτικη και αδιάφορη ετικέτα με το κοχύλι δεν προδιαθέτουν για αυτό που θα συναντήσει κανείς στο ποτήρι. Ένα εκπληκτικό κρασί ράτσας, με πολύ έντονο το ορυκτό στοιχείο, άρωμα από θαλασσινό νερό και βότσαλα, λεμόνι, lime, εσπεριδοειδή και κίτρο. Στο στόμα είναι σαρωτικό με δύναμη, όγκο και υψηλή οξύτητα αλλά και την κρεμώδη αίσθηση των οινολασπών (επίσης 6 μήνες sur lie) να οδηγεί σε μια μοναδική ισορροπία. Απίστευτο τελείωμα, προίκα των αιωνόβιων αμπελιών.

Ετήσια παραγωγή 20.000 φιαλών

05
Pyritis 2016
100% Ασύρτικο

Κλήματα ηλικίας 120 ετών και άνω, από τρία αμπελοτόπια: ένα στο Μεγαλοχώρι και δύο στον Πύργο. Αυστηρή μύτη με λεμόνι, ορυκτά αρώματα και τσακμακόπετρα. Ακόμα κλειστό και εξαιρετικά νεαρό, θέλει κι άλλο χρόνο στη φιάλη (εμφιαλώθηκε τον Ιούλιο 2017). Στο στόμα πάντως ήδη βρυχάται, με δύναμη, όγκο (10 μήνες sur lie), υψηλό αλκοόλ (14%) και πολύ μεγάλη διάρκεια. Ένα δωρικό κρασί φτιαγμένο με ελάχιστες παρεμβάσεις, χωρίς φιοριτούρες, για τους pure-ίστες οπαδούς των ατσάλινων Chablis και Riesling.

[Δείγμα από φιάλη, δεν είχε κυκλοφορήσει όταν το δοκίμασα]

Ετήσια παραγωγή 6.500 φιαλών + 300 φιάλες magnum 1,5 lt

06
Pyritis 2015
100% Ασύρτικο

Το ίδιο κρασί ένα χρόνο πίσω χαρίζει κίτρινο ροδάκινο, minerals, την χαρακτηριστική τσακμακόπετρα και πιο γλυκά, στρογγυλά αρώματα. Πανέμορφο κρεμώδες στόμα, στρογγυλό, με τέλεια ισορροπία και μάκρος αλλά και απίστευτη πολυπλοκότητα.

Ετήσια παραγωγή 6.100 φιαλών + 230 φιάλες magnum 1,5 lt

07
Nykteri Karamolegos 2015
90% Ασύρτικο, 8% Αηδάνι, 2% Αθήρι

Το κρασί αυτό προέρχεται από υπερώριμα σταφύλια από αμπέλια 100-120 ετών και παλαίωση 12 μηνών σε βαρέλια 500lt (15% καινούρια και 85% δεύτερης και τρίτης χρήσης) και επιπλέον 4 μήνες στη δεξαμενή. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με αρωματική γλύκα (λόγω της αλκοόλης και του πρωταγωνιστικού ρόλου του βαρελιού) με ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, βανίλια, ξηρούς καρπούς και γεμάτο σώμα.

Ετήσια παραγωγή 4.000 φιαλών

08
Mystirio / 14 2016
100% Ασύρτικο

Single Vineyard από τον Πύργο από αμπέλια 80 χρόνων. Ζυμωμένο με τα στέμφυλα (όπως γίνεται στην ερυθρή οινοποίηση) για 14 μέρες (εξ ου και το /14 στο όνομα) με γηγενείς ζύμες και μηδενική παρέμβαση, με εξαίρεση την προστασία από το οξυγόνο. Ένα κρασί χωρίς απολάσπωση, χωρίς φιλτράρισμα, χωρίς σταθεροποίηση, απλά με ελάχιστο θειώδες πριν την εμφιάλωση. Μυστήριο πράγμα! Αποτέλεσμα μια πολύ ιντριγκαδόρικη μύτη με μπαχαρικά, λιβάνι, ώριμο ροδάκινο, τσάι, κάρδαμο και μαστίχα. Στόμα πολύ γεμάτο (δέκα μήνες sur lie), αρκετά τανικό (σαν να δοκιμάζεις κόκκινο κρασί) και με ατελείωτο μάκρος.

Ετήσια παραγωγή 1.100 φιαλών (η ετικέτα γράφει 1.500, αλλά το κρασί τελικά είχε πολλές λάσπες!)

09
Terra Nerra ροζέ 2016
80% Μανδηλαριά, 20% Ασύρτικο

Στη μύτη φράουλα, λίγο ρουστίκ νότες αποξηραμένων φρούτων και ωραίο, εύκολο, απλό και ευχάριστο στόμα!

Ετήσια παραγωγή 8.000 φιαλών

10
Terra Nerra ερυθρό 2016
100% Μανδηλαριά

Η πολύ δύσκολη και αντι-εμπορική μανδηλαριά οινοποιείται με μαεστρία σε Beaujolais στυλ (Cru, όχι Nouveau) και χαρίζει έναν πολύ χαριτωμένο χαρακτήρα: κεράσια, βύσσινα, φράουλα, γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα πολύ πιο άχαρο, τανικό και ασύνδετο, όλα προίκα της ποικιλίας.

Ετήσια παραγωγή 8.000 φιαλών

11
Μαυροτράγανο 2014
100% Μαυροτράγανο

Τα σταφύλια προέρχονται εξ’ ολοκλήρου από αμπέλια ιδιόκτητα εικοσαετίας της οικογένειας. Πολύ ωραίο κόκκινο φρούτο, δαμάσκηνο, μαύρα κεράσια, ωραία φυτικότητα, ευκάλυπτος, κουκούτσια κέδρου. Γεμάτο στόμα με όγκο, συμπύκνωση, πολύ έντονο flavor και διακριτικό, χωνεμένο βαρέλι παρά την δίχρονη παλαίωση σε αυτά (barriques δεύτερης και τρίτης χρήσης και ένα βαρέλι 500lt). Μακρά επίγευση.

12
Vinsanto 2007
85% Ασύρτικο, 15% Αηδάνι

Η αβάσταχτη γοητεία του λιαστού Vinsanto, μια δεκαετία μετά τον τρύγο: καραμέλα, ξηροί καρποί, λίγο μόκα συνθέτουν μια σχετικά ντροπαλή μύτη, για Vinsanto βέβαια. Στο στόμα όμως παίρνει μοναδική ρεβάνς: καφές, brandy, toffee, ξηροί καρποί, κακάο, φουντούκι, καραμέλα, οξύτητα που τσακίζει κόκκαλα και ισορροπεί τέλεια την γλυκύτητα. Πολύ πληθωρικό στόμα με μακρά επίγευση. Ένα αξέχαστο κρασί διεθνούς κλάσης!

Ετήσια παραγωγή 4.000 φιαλών

Το Οινοποιείο Καραμολέγκος έχει κάνει οινικά άλματα ποιότητας και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα οινοποιεία του νησιού παρά μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Το lifting των ετικετών του και οι συχνότερες παρουσιάσεις θα αποτελέσουν μια πολύ καλή αρχή ώστε να αξιολογήσει καλύτερα περισσότερος κόσμος την ποιότητα της δουλειάς τους. Με επίγευση την γλυκιά γεύση του Vinsanto, μεταφέρθηκα δίπλα στο εστιατόριο του οινοποιείου «Άρωμα Αυλής», σε μια όμορφη αυλή με ευωδιές από βότανα και λουλούδια και με θέα στο Αιγαίο, όπου μπήκε ένας όμορφος γαστρονομικός επίλογος.

Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος

84700 Εξω Γωνιά, Σαντορίνη

T +30 22860 33395

reservations@artemiskaramolegos-winery.com

www.artemiskaramolegos-winery.com

ΕΛΛΑΔΑ
2017
Vassaltis Vineyards
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ένας νέος, κοσμοπολίτης επιχειρηματίας και ένας από τους συγκλονιστικότερους αμπελώνες στον πλανήτη