Κτήμα Κυρ-Γιάννη
ΕΛΛΑΔΑ – ΑΜΥΝΤΑΙΟ & ΝΑΟΥΣΣΑ – 2015
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη με δύο οινοποιεία στη Δυτική Μακεδονία, οινική κουλτούρα δεκαετιών, τεχνολογίες αιχμής, μοναδική δουλειά στο αμπέλι, καινοτόμο marketing και πολυάριθμο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί αναμφίβολα ένα καθαρόαιμο άλογο στην κούρσα του ελληνικού κρασιού.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη με δύο οινοποιεία στη Δυτική Μακεδονία, οινική κουλτούρα δεκαετιών, τεχνολογίες αιχμής, μοναδική δουλειά στο αμπέλι, καινοτόμο marketing και πολυάριθμο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί αναμφίβολα ένα καθαρόαιμο άλογο στην κούρσα του ελληνικού κρασιού. Το Κτήμα ιδρύθηκε το 1997 όταν ο Γιάννης Μπουτάρης, σημερινός Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να αυτονομηθεί της ιστορικής οικογενειακής Εταιρείας «Μπουτάρης Οινοποιητική» της οποίας την τύχη ανέλαβε αποκλειστικά ο αδελφός του Κωνσταντίνος. Ο Γιάννης Μπουτάρης, κατά κόσμο «Κυρ-Γιάννης» κράτησε στην κατοχή του τον μαγευτικό αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας στη ζώνη της Νάουσας χτίζοντας εντός του Κτήματος το νέο οινοποιείο, ενώ επέκτεινε την παραγωγή του και στην φέρουσα εξαιρετικές οινικές προοπτικές ζώνη του Αμυνταίου. Εμείς, θέλοντας να έχουμε συνολική εικόνα της δουλειάς του Κτήματος επισκεφθήκαμε και τα δύο οινοποιεία σε Αμύνταιο και Νάουσα (Γιαννακοχώρι), με επισκέψεις στα αντίστοιχα κοντινά αμπελοτόπια.

Οινοποιείο Αμυνταίου

Ξεκινάμε την εξερεύνησή μας έχοντας διανυκτερεύσει στο γραφικό Νυμφαίο. Η διαδρομή από τον Αετό μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα είναι πεδινή. Μια περιοχή που είναι πασίγνωστη για τα ορυχεία λιγνίτη που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ παράγοντας ρεύμα για ολόκληρη την Ελλάδα στο εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας. Από το Αμύνταιο και μετά όμως το σκηνικό αλλάζει. Αμπέλια, ακακίες, λίμνες και πουλιά συνθέτουν ένα γαλήνιο, ηπειρωτικό σκηνικό σε υψόμετρο 650 μέτρων. Η περιοχή του Αμυνταίου, μια από τις κορυφαίες οινικές ΠΟΠ ζώνες της Ελλάδας, φημίζεται για το Ξινόμαυρο το οποίο εδώ είναι πιο λεπτό και ελαφρύ από αυτό της Νάουσας. Ιδανικές όμως είναι οι συνθήκες και για παραγωγή λευκών, ροζέ και εξαιρετικών αφρωδών κρασιών. Φτάνοντας στον Άγιο Παντελεήμονα Φλωρίνης, το πιο σημαντικό οινικό χωριό της ζώνης ΠΟΠ Αμύνταιο, διακρίναμε το οινοποιείο Αμυνταίου της Κυρ-Γιάννη κοντά στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, στη σκιά των βουνών Βίτσι και Καϊμακτσαλάν ή Βόρρας, το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Το οινοποιείο αυτό αγοράστηκε το 1996 και πολύ έξυπνα χαρίζει το όνομα στη βασική σειρά κρασιών του οινοποιείου: Παράγκα. Φτάνοντας, γνωριζόμαστε με το νεαρό οινολόγο Βασίλη Μυλωνά ο οποίος αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο οινοποιείο αλλά και στους αμπελώνες Ντρούμο και Σαμαρόπετρα.

Στο Αμύνταιο η Κυρ-Γιάννη παράγει 900.000 φιάλες κρασιού το χρόνο, δηλαδή περίπου το 75% της συνολικής παραγωγής του. Η πλειοψηφία τους είναι εμπορικά κρασιά γρήγορης κατανάλωσης, αλλά και όλα τα λευκά, τα αφρώδη και ροζέ τους παράγονται εδώ. Αντίθετα στο Γιαννακοχώρι όπου οινοποιούνται οι reserve ετικέτες του Κτήματος. Στο οινοποιείο του Αμυνταίου παράγονται όλα τα αφρώδη, λευκά και ροζέ τους κρασιά: Ακακίες sparkling, Παράγκα sparkling, Παράγκα λευκή, Σαμαρόπετρα, Τέσσερις Λίμνες, Ντρούμο, Πάλπο και οι ροζέ Ακακίες, ενώ από ερυθρά η ερυθρή Παράγκα και η Καλή Ρίζα.

Ολόκληρη η ζώνη περικλείεται από τέσσερις λίμνες: Βεγορίτιδα, Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα και χαρίζουν το όνομα στο ομώνυμο λευκό κρασί. Μετά από μια σύντομη βόλτα στο οινοποιείο, ο Βασίλης μας οδήγησε στο αμπέλι 40 στρεμμάτων με το όνομα ‘Ντρούμο’. Πρόκειται για ένα αμπέλι με 100% Sauvignon Blanc φυτεμένο το 1989, κάτι που το καθιστά το πιο παλιό Sauvignon στην περιοχή. Η φύτευση του Sauvignon και γενικά των λευκών ποικιλιών στο Αμύνταιο εμπνεύστηκε πρώτα από το Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος πρώτος πίστεψε στην καλή απόδοση των λευκών σταφυλιών σε μια κρύα περιοχή καθώς το ερυθρό Ξινόμαυρο δεν ωρίμαζε πάντα ιδανικά. Η παραγωγή του Ντρούμο αποτελούσε για χρόνια το καλύτερο συστατικό της λευκής Σαμαρόπετρας, ενώ σήμερα οινοποιείται και κυκλοφορεί ξεχωριστά. Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε και τον πιο ψηλό ίσως αμπελώνα της περιοχής (700 μέτρα), την πασίγνωστη ‘Σαμαρόπετρα’ η οποία είναι φυτεμένη με Gewurztraminer, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτη και πειραματικό Ξινόμαυρο (διάφορα υποκείμενα με πυκνή φύτευση). Εδώ τα μητρικά εδάφη είναι φτωχά, ασβεστολιθικά στους λόφους, ενώ στον κάμπο είναι επίσης φτωχά αλλά κυρίως αμμώδη, αλλουβιακά, με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και στις δύο περιπτώσεις.

Από τη γευστική δοκιμή των κρασιών του Αμυνταίου, επιλέγω να σας παρουσιάσω τέσσερα κρασιά:

01
Τέσσερις Λίμνες 2014
60% Chardonnay, 40% Gewürztraminer

Ένα πολύ όμορφο χαρμάνι στο οποίο το Chardonnay πρωταγωνιστεί γευστικά, καθώς το εκρηκτικό, μπαχαρένιο Gewürztraminer δεν ήταν αρκούντως εκφραστικό την δύσκολη χρονιά του 2014. Πυρηνόκαρπα φρούτα, ξηροί καρποί, νότες βαρελιού, λίγα πικάντικα στοιχεία από το Gewürztraminer με νότες από λίτσι και άνθη. Έντονο στόμα, υψηλή οξύτητα που ισορροπεί λόγω γεμάτου σώματος, μέτριο (+) αλκοόλ (13,5%) και μακρά επίγευση. Το μισό Chardonnay (δηλαδή το 30% του κρασιού) έχει ζυμώσει και ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια 225 και 300 λίτρων, 80% εκ των οποίων καινούρια και 90% εκ των οποίων γαλλικά.

Ετήσια παραγωγή 60.000 φιαλών.

02
Ακακίες Ροζέ 2014
100% Ξινόμαυρο

Έντονα αρωματικό με framboise, κόκκινο σταφύλι, φράουλες, κεράσια, candies. Στο στόμα μέτρια οξύτητα, βύσσινο και γλυκό κόκκινο φρούτο, λίγο μαγειρεμένο. Όμορφα τονισμένη οξύτητα, μέτριο αλκοόλ (12%) και μέτριο σώμα. Ετήσια παραγωγή 120.000 φιαλών. Το υπέροχο όνομα του κρασιού δόθηκε από τις ακακίες που συναντά κανείς σε όλο το δρόμο από το Αμύνταιο έως τον Άγιο Παντελεήμονα.

03
Παράγκα ερυθρή 2013
Syrah, Merlot, Ξινόμαυρο

Ερυθρή οινοποίηση δεξαμενής με ώριμο κόκκινο φρούτο, γλυκά μπαχαρικά και κανέλλα. Το Syrah το καθιστά σαρκώδες, με μαύρα μούρα και δαμάσκηνα. Μέτρια (+) οξύτητα, μέτριες τανίνες. Εισαγωγικό κρασί ευρείας κατανάλωσης αλλά πολύ καλό, μαλακό, εύκολο, ευχάριστο.

Ετήσια παραγωγή 200.000 φιαλών.

04
Καλή Ρίζα 2013
100% Ξινόμαυρο

Ένα κορυφαίο κρασί από παλιά κλήματα –κύπελλα 60+ χρόνων- του Αμυνταίου με διαλογή σταφυλιών στο αμπέλι. Τέλεια αρωματικό και φίνο με μια απίστευτη μύτη από ξινά κόκκινα φρούτα, άνθη, βιολέτες, blossom, φράουλες, κόκκινα κεράσια και χωρίς το γνώριμο άρωμα του πελτέ τομάτας που περιμένει κανείς από ένα μέσο Ξινόμαυρο. Υψηλή οξύτητα, μέτριες (+) τανίνες, λεπτός χαρακτήρας, μέτριο (+) σώμα. Η Καλή Ρίζα είναι ένα ντελικάτο κρασί φαγητού με εξαιρετική ισορροπία –λόγω παλαιών κλημάτων- και αυθεντικό χαρακτήρα. Στην οινοποίηση χρησιμοποιήθηκαν μόνο παλιά γαλλικά βαρέλια 2-3 χρήσεων. Κατά τη γνώμη μου το κορυφαίο κρασί του Αμυνταίου, ανεξαρτήτως χρώματος, εξ όσων δοκίμασα.

Ετήσια παραγωγή 6.000 φιαλών.

H επίσκεψη στο Αμύνταιο ήταν απαραίτητη ώστε να κατανοήσουμε την πλήρη έκταση δραστηριοτήτων της Κυρ-Γιάννη, αποκτώντας μια διαφορετική και βαθύτερη οπτική.

Οινοποιείο Γιαννακοχώρι Νάουσας

Δυο μέρες μετά βρεθήκαμε στην πολυαγαπημένη μας Νάουσα. Είναι πάντα όμορφα να επιστρέφουμε εδώ, αυτή τη φορά με αφορμή την εκδήλωση ‘Νάουσα, Πόλη του Οίνου’. Έχουμε τη χαρά να μας ξεναγήσει η Χαρούλα Βασιλειάδου και ο οινολόγος Αντώνης Κιοσέογλου.

Στο μπαλκόνι του οινοποιείου, σε ένα υψόμετρο 280 μέτρων, απολαμβάνει κανείς την πανέμορφη θέα προς τη Νότια και Ανατολική πλευρά του αμπελώνα. Ο Χαρούλα μας ενημερώνει: Τα πρώτα αμπέλια και η αποθήκη αγοράστηκαν από την Εταιρεία «Μπουτάρης» στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με έδρα στη Στενήμαχο Ναούσης. Αρχικά ο αμπελώνας φυτεύτηκε με Ξινόμαυρο, ενώ τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησαν να καλλιεργούνται τα Syrah και Merlot. Σήμερα το Κτήμα αποτελείται από 500 στρέμματα αμπελώνων και 45 αμπελοτεμάχια τα οποία οινοποιούνται ξεχωριστά. Ποικιλιακά το 50% είναι Ξινόμαυρο, το 25% Merlot, το 15% Syrah και το υπόλοιπο 10% αποτελείται από Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec, Negro Amaro και Μαυροδάφνη. Τα σταφύλια μένουν 24 ώρες στο ψυγείο μόλις κοπούν και συντηρούνται στους 4 βαθμούς κελσίου ώστε να διαφυλαχτούν τα αρώματα του σταφυλιού από τη ζέστη. Κατά την οινοποίηση υπάρχουν δύο ταινίες διαλογής: μία για τα τσαμπιά και μια δεύτερη για τις ρώγες. Ο παραγωγός εδώ παίρνει μόνο τον πρόρωγο και κάποιες φορές την πρώτη πίεση, όταν το σταφύλι είναι εξαιρετικό.

Οι εργασίες για το νέο κελάρι εκείνες τις μέρες ήταν ακόμα σε εξέλιξη, άρα τις φωτογραφίες από αυτό θα σας τις χρωστάω. Πάντως το οινοποιείο έχει περίπου 850 δρύινα βαρέλια (70% γαλλικά και 30% αμερικάνικα) με τα περισσότερα να είναι barriques. Εμείς καταλήξαμε στην αίθουσα με την -πασίγνωστη πλέον- συλλογή κιτς αντικειμένων του Γιάννη Μπουτάρη σε μια πολύ όμορφη γευστική δοκιμή των κρασιών του Αμυνταίου και της Νάουσας παρέα με τον οινολόγο Αντώνη Κιοσέογλου. Εδώ παράγονται πέντε ερυθρά κρασιά σε σύνολο 300.000 φιαλών, δηλαδή το 25% της συνολικής παραγωγής των δύο οινοποιείων.

Τα δοκιμάσαμε όλα εκτός από την ‘Μπλε Αλεπού’ και παρακάτω βρίσκετε σημειώσεις για τα τρία αγαπημένα μου:

01
Κτήμα Κυρ-Γιάννη 2012
60% Merlot, 40% Ξινόμαυρο

Αυτό είναι το πρώην ‘Γιαννακοχώρι’. Εντυπωσιακή μύτη από δαμάσκηνα, μαύρα μούρα, νότες από βιολέτες και φύλλα ευκαλύπτου. Σαρκώδες στόμα, υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες που θέλουν χρόνο και υψηλό αλκοόλ (14,5%). Ένα κρασί πυκνό, έντονο αλλά καθόλου κουραστικό. Υπολογίζω ότι μπορεί να παλαιώσει όμορφα για τουλάχιστον 10 χρόνια. Ωρίμασε για 18 μήνες σε 80% γαλλικά και 20% αμερικάνικα δρύινα βαρέλια κατά 30% καινούρια. Η μοναδική του ποιότητα, η ελκυστική τιμή και η διαθεσιμότητά του το καθιστούν ιδανικό για όσους τους ενδιαφέρουν οι ‘έξυπνες’ οινικές αγορές σε διεθνές επίπεδο.

Ετήσια παραγωγή 80.000 φιαλών.

02
Ράμνιστα Νάουσα 2011
100% Ξινόμαυρο

Η μοναδική ΠΟΠ Νάουσα του οινοποιείου προέρχεται από διάφορα αμπελοτεμάχια του Κτήματος και κλήματα ηλικίας 20-30 ετών. Η οινοποίηση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με χρήση 5τονων δεξαμενών και pigeage με έμβολο αλλά και χρήση μεγαλύτερων βαρελιών, κινήσεις που φυσικά χαιρετίζουμε. Ένα κρασί blockbuster, αρκετά πυκνό -για Ξινόμαυρο τουλάχιστον- με κόκκινα φρούτα, μούρα, φραγκοστάφυλο, άνθη, ξύλο, μπαχαρικά, καπνό και σοκολάτα υγείας. Στόμα με υψηλή οξύτητα, υψηλές, ώριμες τανίνες, μέτριο (+) αλκοόλ, γεμάτο σώμα, μέτρια (+) επίγευση. Όπως μας είπε και ο Αντώνης: «Το Ξινόμαυρο το μόνο που χρειάζεται είναι καλές χρονιές. Όλα τα άλλα τα κάνει μόνο του»! Ένα λιγότερο τυπικό αλλά εξαιρετικό Ξινόμαυρο, κάπου στη μέση του χώρου ανάμεσα στο μοντέρνο και το ρουστίκ στυλ.

Ετήσια παραγωγή 40.000 φιαλών

03
Διάπορος 2012
87% Ξινόμαυρο, 13% Syrah

Το αμπελοτεμάχιο #5 έκτασης 15 στρεμμάτων πάνω από τη λίμνη του Κτήματος, έδινε για πολλά χρόνια τυφλών δοκιμών τα καλύτερα αποτελέσματα Ξινόμαυρου. Έτσι απομονώθηκε, συμπληρώθηκε με ελάχιστο Syrah και αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του Κτήματος. Διάπορος ονομάζεται ένα νησί στη Χαλκιδική που άρεσε πολύ στη μητέρα του Στέλιου και δάνεισε το όνομά του στο κρασί αυτό περισσότερο με μια φιλοσοφική διάθεση, σαν κατάσταση του ‘να είσαι εκεί’. Πολυσύνθετη μύτη με μαύρα μούρα, ευκάλυπτο, μπαχαρικά, δαμάσκηνα, καπνό, σοκολάτα, άνθη και βιολέτες. Πολύ πυκνό στόμα με υψηλή οξύτητα, έντονες τανίνες, γεμάτο σώμα, υψηλό αλκοόλ (14,5%) και μακρά επίγευση. Προτείνεται παλαίωση 10-15 χρόνων

Ετήσια παραγωγή 9.000 φιαλών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κτήμα Κυρ-Γιάννη αποτελεί πρότυπο για τον ελληνικό οινικό χώρο. Ένα Κτήμα που ακροβατεί με θαυμαστό τρόπο ανάμεσα στην ουσία και τον εντυπωσιασμό, το κλασικό και το μοντέρνο, το marketing και την αυθεντικότητα. Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη οι Έλληνες χρωστάμε πολλά. Το τελευταίο όμως κέρδος του ελληνικού κρασιού από την οικογένεια Μπουτάρη είναι η επιμονή του Διευθύνοντα Συμβούλου του Κτήματος, Στέλιου Μπουτάρη στη χρήση της λέξης ‘KTIMA’ και στις εξαγωγές, αντί του Domaine, Estate και Chateau. Την αλλαγή αυτή μόνο ένας ιστορικός και καινοτόμος παραγωγός σαν το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έχει την ικανότητα πρώτα να καταλάβει και ύστερα να επιβάλλει με τον εναγκαλισμό της πρακτικής. Ο υπόλοιπος κλάδος θα ακολουθήσει, δίχως αμφιβολία. Εξάλλου… ο Μπουτάρης ξέρει!

Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Οινοποιείο Νάουσας // 59200 Γιαννακοχώρι, Ημαθία

T +30 23320 51100

Οινοποιείο Αμυνταίου // 53200 Άγιος Παντελεήμων, Φλώρινα

T +30 23860 61185

info@kiryianni.gr

www.kiryianni.gr

ΕΛΛΑΔΑ
2015
Κτήμα Καρανίκα
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Δοκιμάζουμε αφρώδη παγκόσμιας κλάσης από Ξινόμαυρο και Ασύρτικο μαζί με τον Laurens Hartmann-Καρανίκα και την Anette van Kampen