Κτήμα Δύο Ύψη
ΕΛΛΑΔΑ – ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΑΧΑΪΑ – 2020
Όμορφα απλωμένος ανάμεσα σε δύο μαγευτικούς λόφους, ο αμπελώνας του πρώην Κτήματος Κόκκαλη βρίσκεται σε καλά χέρια. Μια υπέροχη γευσιγνωσία κάτω από τα πεύκα δοκιμάζοντας τον εκρηκτικό λευκό Διάλογο και μιλώντας για την ιστορία του ιστορικού Κτήματος.

Τριλογία, Κτήμα Κόκκαλη. Ένα κρασί-αποκάλυψη που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1990 με αποκλειστική πώληση αρχικά στη Γερμανία σε σημεία που το ελληνικό κρασί ακόμα και σήμερα δυσκολεύεται να τοποθετηθεί. Λίγο έως πολύ, οι περισσότεροι οινόφιλοι είχαμε ακούσει ή διαβάσει κάποια στιγμή για αυτό το θρυλικό, σαρωτικό Cabernet Sauvignon από την Ηλεία. Το ερυθρό κρασί που δημιούργησε ο Χρήστος Κόκκαλης είχε δημιουργήσει από την αρχή ένα δικό του πιστό κοινό που ήταν διατεθειμένο να πληρώσει για αυτό αρκετές φορές πάνω από τον μέσο όρο του ανταγωνισμού.

Ένα κρασί που δεν διαφημιζόταν παρά μόνο από στόμα σε στόμα, ένα κρασί πέρα από τα φώτα της mainstream δημοσιότητας, ένα από τα πρώτα ελληνικά κρασιά που χαρακτηρίστηκαν ως cult.

Αν και γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αμαλιάδα Ηλείας, ο Χρήστος Κόκκαλης μόλις ενηλικιώθηκε, μετεγκαταστάθηκε στη Γερμανία με σκοπό να σπουδάσει Φαρμακευτική. Εκεί γνώρισε τη Γερμανίδα σύζυγό του Monica, εκεί παντρεύτηκε, εκεί γεννήθηκε ο γιος του Βασίλης, εκεί ζει τη ζωή του μέχρι και σήμερα. Έχτισε μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στο χώρο του φαρμάκου, άνοιξε δύο Φαρμακεία, ενώ οι αμιγώς γερμανικές φιλίες του, τον έκαναν να μπει βαθιά στην κουλτούρα της νέας του χώρας. Τη δεκαετία του 1980, από χόμπι ξεκίνησε να δοκιμάζει κάποια σπουδαία γαλλικά κρασιά. Του έκανε μεγάλη εντύπωση η δομή, ο χαρακτήρας και η πολυπλοκότητα των ερυθρών κρασιών του Bordeaux, μιας σπουδαίας οινικής περιοχής με μεγάλες όμως δυσκολίες καλλιέργειας κυρίως λόγω υγρασίας και άστατου καιρού. «Γιατί η Γαλλία και όχι η Ελλάδα;» φάνηκε να σκέφτεται, καθώς ποτέ δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Πεύκο και αμπέλι συνυπάρχουν αρμονικά
Το ανάγλυφο της περιοχής είναι μοναδικό
Ο αμπελώνας ονομάστηκε Κτήμα Δύο Ύψη από τους λόφους που το περικλείουν
Μεσογειακό τοπίο που συναρπάζει
Περκασμός: Η χλωροφύλλη διασπάται και αρχίζει η εμφάνιση χρωματισμού σταδιακά σε κάθε ρώγα (véraison)
Νέες φυτεύσεις στο Κτήμα Δύο Ύψη
Ένα υπέροχο, δασικό τοπίο

Έτσι το 1990 ξεκίνησε τις πρώτες φυτεύσεις στην Ελλάδα, σε ένα μαγευτικό αμπελώνα 30 στρεμμάτων στον Άγιο Αντρέα, μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της Αμαλιάδας. Ο αρχικός αμπελώνας φυτεύτηκε αποκλειστικά με Cabernet Sauvignon, με τις καλύτερες προδιαγραφές. Ο Χρήστος Κόκκαλης παρέμεινε φαρμακοποιός και επιχειρηματίας και πηγαινοερχόταν μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί για εκείνον το κρασί να ήταν μια δευτερεύουσα δραστηριότητα, την αντιμετώπιζε όμως με την ίδια επαγγελματική σοβαρότητα όπως την κύρια δουλειά του. Κάθε Αύγουστο τρυγούσε τα σταφύλια τα οποία μετέφερε στο σπίτι του στην παραθαλάσσια Σκαφιδιά Ηλείας, είκοσι χιλιόμετρα νοτιοδυτικά. Οινοποιούσε στο υπόγειο, έκανε pigeage σε ανοιχτούς πλαστικούς κάδους και άφηνε το κρασί να ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια. Είχε δηλαδή μετατρέψει το σπίτι του σε ένα μικροσκοπικό οινοποιείο. Όταν το κρασί ήταν έτοιμο, το εμφιάλωνε στο γειτονικό Κτήμα Μερκούρη.

Το κρασί το ονόμασε Τριλογία από το χρυσό τρίπτυχο το οποίο θεώρησε από την αρχή καθοριστικό για την επιτυχία του: γη, αέρας και καλλιέργεια. Η γη με τα κατά τόπους ασβεστολιθικά, αμμώδη και αργιλώδη εδάφη, ο ευεργετικός αέρας που ανεβαίνει συνεχόμενα από τη θάλασσα και η εντατική καλλιέργεια με τις χαμηλές αποδόσεις συνέβαλλαν όλα στην επιτυχία του κρασιού.

Αργότερα κυκλοφόρησε ένα ακόμα ερυθρό κρασί από Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο που ονόμασε MoVa, από τις αρχικές συλλαβές της γυναίκας του Monica και του γιου του Βασίλη. Αλλά και ένα τρίτο κρασί από Syrah, από ένα ξεχωριστό αμπελώνα 10 στρεμμάτων σε κοντινή τοποθεσία.

Την δεκαετία του 1990 οι ετησίως περίπου 5.000 φιάλες της Τριλογίας πωλούνταν αποκλειστικά στη Γερμανία, σε τιμές της premium κατηγορίας. Στην Ελλάδα το κρασί το γνώριζαν ελάχιστοι δημοσιογράφοι και συλλέκτες, με σπάνιες ευκαιρίες δοκιμής του καθώς ολόκληρη η παραγωγή κατευθυνόταν στο εξωτερικό. Το κρασί τοποθετήθηκε σε κορυφαία γερμανικά εστιατόρια, σε λίστες δίπλα σε παγκόσμια κρασιά-θρύλους και απέκτησε ένα πιστό κοινό.

Η δοκιμή του Διάλογος λευκός μέσα στον αμπελώνα, οκλαδόν πάνω σε μια πέτρα, μου έμεινε αξέχαστη
Κάποια από τα παλιά κλήματα Cabernet Sauvignon
Στο βάθος αχνοφαίνεται η θάλασσα
Στο Κτήμα υπάρχουν αρκετές σκιές όπου μπορεί κανείς να καθίσει και να απολαύσει το τοπίο
Και μια selfie…
Επιστροφή στο αυτοκίνητο μετά από μια αξέχαστη περιήγηση

Τα χρόνια πέρασαν, ο Χρήστος Κόκκαλης συνταξιοδοτήθηκε και το μέλλον του οινικού παιδιού του καθίστατο αβέβαιο χωρίς διαφαινόμενη διάδοχη κατάσταση. Για να εξασφαλιστεί η συνέχεια του Κτήματος, ο Χρήστος Κόκκαλης πρότεινε την πώλησή του στους συνιδιοκτήτες του Κτήματος Βιβλία Χώρα, Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή. Για καλή τύχη του Κτήματος αλλά και των απανταχού οινόφιλων, το Κτήμα Βιβλία Χώρα το 2014 εξαγόρασε τον αμπελώνα και τα εμπορικά σήματα του Κτήματος Κόκκαλη. Στον αρχικό αμπελώνα των 30 στρεμμάτων προστέθηκαν άλλα 70 στρέμματα τα οποία φυτεύθηκαν για πρώτη φορά με λευκές ποικιλίες (Ασύρτικο και Κυδωνίτσα) αλλά και με τις ερυθρές Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Βερτζαμί και Malbec. Όταν και τα νεότερα 40 στρέμματα ενηλικιωθούν πλήρως, η παραγωγή αναμένεται από τις σημερινές 33.000 φιάλες να φτάσει τις 85.000 φιάλες. Το Κτήμα επίσης περιλαμβάνει και 10 στρέμματα ελαιώνα.

Οι άνθρωποι του Κτήματος Βιβλία Χώρα πίστεψαν από την αρχή στην δυναμική της Τριλογίας και του Κτήματος. Έβαλαν σε αυτό την τέχνη τους, τη γνώση τους, την επιστημονική τους κατάρτιση, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, την αρτιζάνικη στόφα τους.

Οι πρώτες αλλαγές σηματοδότησαν τη νέα εποχή: πλέον τα σταφύλια μετά τον τρύγο μεταφέρονται στο Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας όπου οινοποιούνται, ωριμάζουν και εμφιαλώνονται. Αλλά και σε εμπορικό επίπεδο, μετά από μια μεταβατική περίοδο, οι νέοι ιδιοκτήτες μετονόμασαν το Κτήμα Κόκκαλη σε Κτήμα Δύο Ύψη, από τα διαφορετικά υψόμετρα των λόφων που περιτριγυρίζουν τα αμπέλια.

Πράσινος τρύγος, διαδοχικά περάσματα για τη συλλογή των σταφυλιών, πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια με χρήση χαλκού για τη φυτοπροστασία, μείωση του ξεφυλλίσματος και στάγδην άρδευση (drip irrigation) σε ακραίες συνθήκες ζέστης είναι λίγες μόνο από τις νέες πρακτικές καλλιέργειας. Πλέον η παραγωγή της Τριλογίας έχει αυξηθεί από 5.000 σε 6.000 έως 8.500 φιάλες, ανάλογα με τη χρονιά. Δοκιμάζοντας την Τριλογία του 2016 αναρωτιέμαι πώς ένα κρασί σχεδόν πέντε χρόνων δεν έχει αναπτύξει καθόλου ακόμα τριτογενή αρώματα διατηρώντας ένα νεαρό γευστικό προφίλ που προσφέρει cassis, μαύρο πιπέρι, πράσινη πιπεριά, κέδρο, δέρμα και νότες από ξύσμα μολυβιού. Η πυκνότητα και η δύναμή του αποτελούν εχέγγυα για μακρόχρονη παλαίωση, ενώ η μακρά του εκχύλιση δεν του αφαιρεί καθόλου το απαραίτητο drinkability, χάρη στη μοναδική συμπύκνωση του σταφυλιού.

Τα κρασιά του Κόκκαλη Syrah και Mova ερυθρό (Cabernet – Αγιωργίτικο) καταργήθηκαν. Στη θέση τους πλέον κυκλοφορεί ο ερυθρός Διάλογος, ένα εκπληκτικό χαρμάνι από 50% Syrah και 50% Αγιωργίτικο. Με πυκνό μαύρο φρούτο, αρώματα κακάο, μπαχαρικών και βοτανικές νότες, το κρασί έχει ένα εξίσου πυκνό προφίλ με αυτό της Τριλογίας, που μάλιστα σε αλκοόλ την ξεπερνάει (15% έναντι 14,5% η Τριλογία του 2016). Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει κάποιο λευκό από τη νέα συλλογή, τη στιγμή που η Βιβλία Χώρα παράγει λευκά κρασιά παγκόσμιας κλάσης. Έτσι δημιουργήθηκε το κρασί Διάλογος λευκός από 50% Ασύρτικο και 50% Κυδωνίτσα, ένας πυκνός λευκός δυναμίτης με αλκοόλ (14,5%) και συμπύκνωση που θυμίζουν Σαντορίνη. Είναι κρίμα να μην παλαιώσει κανείς αυτό το κρασί.

Η τέταρτη ετικέτα του Κτήματος Δύο Ύψη αποτελεί μια έκπληξη: το Σεπτέμβριο του 2021 αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά το Malbec του Κτήματος από μόλις δύο βαρέλια, σε 600 περίπου φιάλες.

01
Διάλογος λευκός 2019
50% Ασύρτικο, 50% Κυδωνίτσα

Αρώματα από εσπεριδοειδή, κυδώνι, πεπόνι, ροδάκινο, αλατισμένα cashews και μια υπέροχη, βουτυράτη ορυκτότητα. Γενναιόδωρη, μεσογειακή μύτη. Στο στόμα είναι σαρωτικό, μυώδες και εκρηκτικό. Υψηλή οξύτητα, υψηλό αλκοόλ 14%, γεμάτο σώμα, μεγάλος όγκος, ένταση και διάρκεια. Αρώματα στόματος που θυμίζουν ζυμάρι ως νύξεις σε ένα κατεξοχήν τροπικό και φρουτώδες σύνολο. Ακόμα νεαρό, δείχνει να έχει σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης.

02
Διάλογος ερυθρός 2018
50% Syrah, 50% Αγιωργίτικο

Ένα χαρμάνι από 50% Syrah και 50% Αγιωργίτικο που αντικαθιστά τα παλιά Mova ερυθρό (Cabernet – Αγιωργίτικο) και Syrah. Διάλογος ερυθρός λοιπόν, ένα εκπληκτικό κρασί με αρώματα από πυκνό μαύρο φρούτο, δαμάσκηνο, μαύρα μούρα, μαύρα κεράσια, μπαχαρικά, κακάο, σκούρα σοκολάτα, μαύρο πιπέρι και βοτανικές νότες (ευκάλυπτος, κέδρος). Σκούρο πορφυρό, υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες, ώριμες αλλά έντονες, με γεμάτο αλκοόλ και σώμα. Παρόλη την πυκνότητά του, κερδίζει το στοίχημα του drinkability και της ισορροπίας. Αρώματα στόματος από βύσσινο, κόκκινα φρούτα εμποτισμένα στο αλκοόλ, μακρά επίγευση. Αναζητά ταιριάσματα με πληθωρικά πιάτα.

 

03
Trilogia 2016
100% Cabernet Sauvignon

Ένα μυθικό ελληνικό Cabernet Sauvignon από τη Μεσσηνία με σκούρο πορφυρό χρώμα και μεγάλη συμπύκνωση. Στην κίνηση εντός του ποτηριού θυμίζει την πυκνότητα του ελαιολάδου. Blackberries, μαύρα κεράσια, δαμάσκηνο, μαύρο πιπέρι, μπαχαρικά, πράσινη πιπεριά, δέρμα, δρυς, μέντα, κέδρος και ξύσμα μολιβιού. Ακόμα πολύ νεαρό στη μύτη, αυτό το σπουδαίο κρασί του 2016 δεν έχει ακόμα αναπτύξει τριτογενή αρώματα. Τονισμένη οξύτητα, υψηλές τανίνες, σαρκώδεις και σε πλήρη ωριμότητα, με μια πιο γλυκιά, σοκολατένια αίσθηση στόματος λόγω του αλκοόλ και μακρά επίγευση. Μοναδικά, αριστοτεχνικά ισορροπημένο παρά τον βαθμό εκχύλισης και το βάρος του κρασιού.

Ο Διάλογος λευκός στον τόπο που γεννήθηκε

Είχα τη χαρά να βρεθώ στο Κτήμα Δύο Ύψη τον Ιούλιο του 2020. «Να ξέρεις ότι είσαι ο πρώτος που το επισκέφτηκες», μου είπε στο τηλέφωνο ο Βασίλης Τσακτσαρλής. Νοιώθω τυχερός. Ένα μοναδικό αμπέλι με μαγική τοπογραφία, με θέα που φτάνει μακριά μέχρι τη θάλασσα, με τη φύση να σε ξελογιάζει με την ομορφιά και τη γοητεία της.

Αυτό είναι ένα μοναδικό Cru που έχω την αίσθηση ότι θα μας απασχολήσει πολύ έντονα στο κοντινό μέλλον ως το επόμενο Κτήμα-σύμβολο του ελληνικού αμπελώνα. Η πιθανή δημιουργία κάποιου boutique οινοποιείου μέσα στον πανέμορφο αμπελώνα θα προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική σε ένα έτσι και αλλιώς συναρπαστικό project.

Μέχρι τότε, ο Βασίλης Τσακτσαρλής θα συνεχίσει να επισκέπτεται ανελλιπώς τον πανέμορφο αμπελώνα στην Αμαλιάδα κάθε δύο εβδομάδες φροντίζοντας την υγιή ανάπτυξη των φυτών και οραματιζόμενος μαζί με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου το μέλλον του Κτήματος, εμείς θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα μαγικά κρασιά που ήδη βγαίνουν από αυτό τον προικισμένο τόπο και ο Χρήστος Κόκκαλης θα χαμογελά από τη Γερμανία απολαμβάνοντας τη νέα Τριλογία και παρακολουθώντας την ανεξέλεγκτη πρόοδο της δικής του αρχικής δημιουργίας.

* Update άρθρου που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #21, σελίδες 50-51)

Αμπελώνας: Άγιος Ανδρέας Τσιχλαίικων Αμαλιάδας

 

Οινοποίηση – Επικοινωνία:

Κτήμα Βιβλία Χώρα

64008, Κοκκινοχώρι, Καβάλα

T +30 25920 44974

F +30 25920 44975

ktima@bibliachora.gr

www.bibliachora.gr

ΕΛΛΑΔΑ
2020
Οινοποιητική Μονεμβασιάς Τσιμπίδη
ΒΕΛΙΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Θέλοντας να ανακαλύψω τη Λακωνία και τα σύγχρονα κρασιά της, επισκέφθηκα την Οινοποιητική Μονεμβασιάς της Οικογένειας Τσιμπίδη στις Βελιές Λακωνίας.