Cabernet Sauvignon
Το Cabernet Sauvignon είναι ένας super star στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα και η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία κρασιού στον κόσμο. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν γνωρίζει το Cabernet Sauvignon, ακόμα και όταν το καταναλώνει σε χαρμάνια με ντόπιες ποικιλίες. Γιατί λοιπόν η πιο διάσημη ποικιλία του κόσμου στην Ελλάδα παίζει ρόλο κομπάρσου; Αξίζει να το γνωρίσουμε καλύτερα;

Σαρωτικό και εύληπτο γευστικό προφίλ, εύκολη καλλιέργεια αλλά και προέλευση από το επίσης διάσημο Bordeaux, έχουν όλα συμβάλει στην μοναδική δημοφιλία του Cabernet Sauvignon. Γιατί όμως η πιο διάσημη ποικιλία του κόσμου στην Ελλάδα παίζει ρόλο κομπάρσου;

Πρώτα απ’ όλα επειδή είναι καθαρά ένα κρασί φαγητού που δεν πίνεται εύκολα σκέτο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ταιριάζει με λίγα μόνο ελληνικά φαγητά καθώς η ελληνική κουζίνα βασίζεται περισσότερο σε λευκά κρέατα, ψάρια, τηγανητά και λαχανικά που αντίστοιχα ταιριάζουν περισσότερο με λευκά ή ελαφρά κόκκινα κρασιά. Πόσο συχνά κάποιος καταναλώνει κόκκινο κρέας ή μανιτάρια; Επιπλέον η κυριαρχία του Ξινόμαυρου στο ελληνικό Βορρά και το Αγιωργίτικο στο Νότο αφήνουν λίγα περιθώρια στο διάσημο Cabernet.

Για μια στιγμή όμως! Για κάποιους λόγους το Cabernet θεωρείται παγκοσμίως ο βασιλιάς του κόκκινου κρασιού. Όγκος, δύναμη, πυκνότητα φρούτου και δυναμικό παλαίωσης. Ποικιλία σχεδόν συνυφασμένη με το κόκκινο κρασί, πολλοί καταναλωτές ανά την υφήλιο παραγγέλνουν απλά ‘ένα Cab’, ενώ οι καλύτερες ετικέτες πολλές φορές κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ. Μήπως λοιπόν αξίζει να το γνωρίσουμε καλύτερα;

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Grape (τεύχος #7, σελίδα 29) και παρουσιάζεται εδώ με την άδεια του εντύπου. Η εικονογράφηση είναι πρωτότυπη © Gregory Kontos

CREDITS | Φωτογραφία: Φάνης Μούρτος, Φιλοξενία & Δείγματα: House of Wine
ΣΤΥΛ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Πορτοκαλί Κρασί
Παράγεται από λευκά σταφύλια με ερυθρού τύπου οινοποίηση, παραμονή της φλούδας στο μούστο και εκχυλίσεις σε πήλινα πιθάρια. Geeky αλλά και ιντριγκαδόρικο!