Έλληνες Δημιουργοί Wine Content
Έλληνες οινογράφοι, bloggers, educators. Πώς δουλεύουν οι συνάδελφοί μου; Πού κάνουν focus, με ποιόν τρόπο εκφράζονται; Θέλω να σας τους συστήσω, ώστε να αναζητήσετε τη δουλειά τους. Θα μάθετε πολλά, θα διασκεδάσετε, θα ανακαλύψετε κρασιά και οινοποιεία, αλλά σίγουρα δεν θα πλήξετε.

Όταν το 2010 έφτιαξα το πρώτο μου blog με το όνομα Gregory’s Wine Journal, δεν είχα ακόμα σπουδάσει για το κρασί, ούτε είχα σχετικές εμπειρίες ή γνώσεις. Κυρίως είχα όρεξη για να μάθω, μαζί με την ανάγκη να επικοινωνήσω με ομοιοπαθείς οινόφιλους σχετικά με το κρασί και τους ανθρώπους του. Βελτιώνοντας με τα χρόνια τις οινικές μου γνώσεις αλλά και τον τρόπο που έγραφα μπήκα πιο οργανωμένα, και πλέον επαγγελματικά, στον κόσμο της δημιουργίας οινικού περιεχομένου, μιας τέχνης αυτοτελούς και πολυσήμαντης. Δεν είναι εύκολο, ούτε απλό. Θέλει κόπο, χρόνο, γνώση, προσπάθεια και έμπνευση. Σήμερα εκφράζομαι για όσα οινικά μου κινούν το ενδιαφέρον, μέσα από το site μου Wine Adventures. Το οποίο όμως τελικά, αποτελεί μια συγκεκριμένη ματιά, ενός συγκεκριμένου ανθρώπου.

Γύρω μου υπάρχει μια μικρή αλλά δυναμική κοινότητα Ελλήνων wine content creators με σημαντικό ρόλο στην διάδοση του πολιτισμού του κρασιού στην χώρα μας. Πώς δουλεύουν οι συνάδελφοί μου; Τι τους απασχολεί στο χώρο του κρασιού, πού κάνουν focus, με ποιόν τρόπο εκφράζονται;

Είναι όλοι τους διαφορετικοί και ταυτόχρονα αξιέπαινοι και ικανοί να σε παρασύρουν με τις λέξεις και τις εικόνες που επιλέγουν να προβάλλουν. Άλλοι είναι καλοί όταν μιλάνε μπροστά από μια κάμερα, άλλοι όταν γράφουν, άλλοι με το brio, το ταπεραμέντο και τον ρυθμό των μηνυμάτων τους. Όλοι τους πάντως είναι ικανότατοι wine communicators. Θέλω να σας τους συστήσω, ώστε να αναζητήσετε τη δουλειά τους. Θα μάθετε πολλά, θα διασκεδάσετε, θα ανακαλύψετε κρασιά και οινοποιεία και σίγουρα δεν θα πλήξετε.

👉 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ > Φυσικά υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και φορείς επικοινωνίας του κρασιού πέραν όσων αναφέρω, εξίσου σημαντικοί -ίσως και καλύτεροι για κάποιους. Δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι αυτοί που αναφέρω είναι οι καλύτεροι, είναι απλώς οι δικοί μου αγαπημένοι.

 

>> Αποκλειστικά Online

 

> The FNL Guide

Το The Food and Leisure Guide (FnL) είναι μια ιστοσελίδα ευζωίας, με περιεχόμενο που εστιάζει στη γεύση, τις κριτικές εστιατορίων, το κρασί, τα αποστάγματα και τα πούρα ενώ η ύλη του απλώνεται και σε θέματα τουρισμού, παρουσίασης ξενοδοχείων κοκ. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο δημοσιογράφος Πάνος Δεληγιάννης, ένας πολύ σημαντικός και έμπειρος επαγγελματίας του χώρου. Η θεματολογία του κρασιού –κριτική κρασιών και αρθρογραφία– έχει ανατεθεί στον έμπειρο οινογράφο Σίμο Γεωργόπουλο. Ο Σίμος τα λέει έξω από τα δόντια, τακτική που έχει φέρει κοντά του φανατικούς αναγνώστες αλλά και αρκετούς πολέμιους. Ακόμα και αν ενίοτε βλέπω τα πράγματα διαφορετικά, τα γραπτά του είναι πάντα χρήσιμα και απολαυστικά, ενώ ποτέ δεν ξεχνώ όλα όσα μου έχει μάθει τόσο μέσα από τις μυθικές γευσιγνωσίες της πάλαι ποτέ Οινοτράπεζας Παυλίδη, τις οποίες διηύθυνε, όσο και ως καθηγητής μου στη σχολή Sommelier της LeMonde.

> Οινογράφος: Σίμος Γεωργόπουλος
> Website: www.fnl-guide.com
> Facebook: The FNL Guide

 

> Yannis Karakasis MW

Ο Γιάννης Καρακάσης MW είναι ο δεύτερος Έλληνας Master of Wine και μέσα από το site του, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει νέες ετικέτες, οινοποιεία και περιοχές. Εκτός από την ανάλυση συγκεκριμένων terroir μέσα από τα reports του (Σαντορίνη και Αμύνταιο) και τα εξαιρετικά βιβλία του, ο Γιάννης σπρώχνει τον κλάδο προς τα εμπρός, με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις με ανθρώπους-κλειδιά, άρθρα που δείχνουν και προτείνουν νέα γευστικά πρότυπα και καινούριες εμπορικές κατευθύνσεις, ενώ είναι μια πολύ καλή πηγή ενημέρωσης για όσους Έλληνες παραγωγούς ενδιαφέρονται να μάθουν οινικές τάσεις και πρακτικές από το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

> Οινογράφος: Γιάννης Καρακάσης MW
> Website: www.karakasis.mw
> Facebook: Yiannis Karakasis MW

 

> Not an Expert

Ένα υπέροχο portal από ένα ζευγάρι που είναι μαζί στη ζωή αλλά και στο ταξίδι της γεύσης. Θέλουν να λένε ότι δεν είναι experts, ότι δεν είναι ειδικοί του κρασιού, ότι απλώς δοκιμάζουν ανεπιτήδευτα και όλα αυτά. Φυσικά πιστεύω τις προθέσεις τους, αλλά μόνον αυτές! Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όσα δηλώνουν, έχοντας μια αξιοζήλευτη δραστηριότητα ταξιδιών σε Ελλάδα και εξωτερικό, επισκέψεων σε οινοποιεία, εστιατόρια, tapas bar, οργάνωσης γευστικών δοκιμών και ούτω καθ’ εξής. Αξίζει να τους ακολουθήσετε για να ανακαλύψετε κρασιά και τόπους μαγικούς, μέσα από ένα ανάλαφρο αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικό και γνωστικό στυλ γραφής.

 

> Οινογράφοι: Μάκης και Μαρούλα
[Μάκης Παναγόπουλος και Μαρούλα Μαυρογιαννοπούλου]
> Website: www.notanexpert.gr
> Facebook: Not an Expert

 

> Andro

To Andro είναι ένα μοντέρνο web portal με κάποιου είδους targeting προς άντρες, αν και η θεματολογία του είναι ενδιαφέρουσα ανεξαρτήτως φύλου. Το κρασί και η γεύση αποτελεί βασικό στοιχείο του μενού του, ανάμεσα σε άρθρα της επικαιρότητας, του business κοκ. Την ευθύνη της στήλης του κρασιού έχει η οινογράφος Εύα Μαρκάκη DipWSET που υπογράφει τα άρθρα της με το ψευδώνυμο Wine Vixen. Ευφάνταστα άρθρα και εξαιρετική γραφή που εξημερώνει την προφορική αμεσότητα και σε κάνει να νομίζεις ότι ακούς αυτά που διαβάζεις. Εδώ θα διαβάσεις συμβουλές τύπου «Τι να φέρουμε στα τραπέζια που μας καλούν;» έως εκπαιδευτικά άρθρα, προτάσεις κρασιών και συνδυασμών με φαγητό, εμπλέκοντας στη συζήτηση πέραν των ελληνικών κρασιών, και σπουδαία δείγματα από τον Διεθνή αμπελώνα.

> Οινογράφος: Wine Vixen (Εύα Μαρκάκη)
> Website: www.andro.gr
> Facebook: Andro

 

>> Έντυπο & Online

 

> Grape

Εδώ είμαι biased, καθώς ανήκω στην συντακτική ομάδα από το πρώτο τεύχος του 2016 μέχρι σήμερα. Αγαπώ το περιοδικό αυτό και φυσικά τις κυρίες που λειτουργούν ως masterminds πίσω από το project. Με την Θάλεια Καρτάλη γνωριστήκαμε ως σπουδαστές του WSET Diploma την περίοδο 2013-2015 και μαζί με την Πηνελόπη Κατσάτου με προσκάλεσαν στην ομάδα τους όταν αποφάσισαν να του δώσουν σάρκα και οστά. Δεν μιλώ για σάρκα και οστά τυχαία, αφού το Grape δεν είναι μια ακόμα online πλατφόρμα, αλλά ένα χορταστικό, έντυπο περιοδικό πολυτελείας. Ένα περιοδικό που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα καθώς διανέμεται δωρεάν ως free press σε επιλεγμένα σημεία (κάβες, εστιατόρια, μουσεία, ξενοδοχεία, χώρους πολιτισμού), αποτελώντας παγκόσμια πρωτοτυπία. Το Grape μιλάει για κρασί και γαστρονομία σε μια γλώσσα άμεση, κατανοητή και νεανική, φέρνοντας στο χώρο κόσμο πέραν του αυστηρού πλαισίου των ειδικών.

> Υπεύθυνες: Θάλεια Καρτάλη, Πηνελόπη Κατσάτου
> Συντακτική ομάδα: Πηνελόπη Κατσάτου, Θάλεια Καρτάλη, Κων/νος Λαζαράκης MW, Γρηγόρης Κόντος DipWSET, Γιάννης Καϋμενάκης, Γρηγόρης Μιχαήλος DipWSET, Νίκος Λουκάκης, Γιάννης Παππάς, Γιώργος Βελισσάριος
> Website: www.grapemag.gr
> Facebook: GRAPE wine stories

 

> WineTrails

Περισσότερο επαγγελματικό παρά καταναλωτικό, το έντυπο περιοδικό WineTrails μαζί με το αντίστοιχο web portal αποτελεί την πιο αξιόπιστη ίσως πηγή ειδήσεων στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα. Παρέχοντας ενημέρωση για νέες οινικές επενδύσεις, συνεργασίες, συγχωνεύσεις, για λανσάρισμα νέων κρασιών, ρεπορτάζ από το εξωτερικό, συνεντεύξεις και τόσα άλλα, το Wine Trails καθίσταται μια μοναδική πηγή οινικών ειδήσεων. Εδώ *δεν* θα βρείτε χαριτωμένα infographics και συμβουλές απόλαυσης κρασιού ή συνδυασμών με φαγητό, αλλά γεγονότα, στοιχεία και νέα την ώρα που συμβαίνουν. Το WineTrails αποτελεί έκδοση της Εταιρείας Green Box Α.Ε., η οποία πρωτοστατεί στην ενημέρωση του αγροτικοοικονομικού χώρου συνολικά. Στην Green Box του Γιάννη Πανάγου που αποτελεί τον ιθύνοντα νου ολόκληρου του ομίλου, εκτός φυσικά από το WineTrails για το κρασί και το αμπέλι ανήκει επίσης το web portal www.agronews.gr, το μηνιαίο περιοδικό «Αγρόκτημα», το περιοδικό Profi, η εβδομαδιαία εφημερίδα «Agrenda», το περιοδικό Ελαίας καρπός για την ελιά και το ελαιόλαδο, το περιοδικό Fresher και η έκδοση Beer & Brunch.

> Σύμβουλος έκδοσης WineTrails: Λάζαρος Γατσέλος
> Συντακτική ομάδα: Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Μαρία Γιουρουκέλη, Ζήσης Πανάγος, Πέτρος Γκόγκος, Λεωνίδας Λιάµης, Γιώργος Λαµπίρης, Γιώργος Κοντονής, Κώστας Λώνης, Μιχάλης Χούλης, Βασίλης Πατάκης, Παναγιώτης Πασχαλίδης
> Website: www.winetrails.gr
> Facebook: WineTrails

 

>> Video Content

 

> The Crunchy Grape

Ο χαρακτηρισμός του Κώστα Προβατά Dip WSET ως οινογράφου, παρόλο που γράφει για το κρασί και μάλιστα υπέροχα, μου ακούγεται μάλλον περιοριστικός για εκείνον. Είναι και educator και entertainer και τρελός χιουμορίστας και πάνω από όλα, το διασκεδάζει. Απαλλαγμένος από τη σοβαροφάνεια πολλών επαγγελματιών του χώρου, ο Κώστας μέσα από τα video που ανεβάζει μας δείχνει με χιούμορ και έμπνευση με τι κρασιά συνδυάζονται οι διαφορετικές κουζίνες των εστιατορίων που επισκέπτεται, παρουσιάζει Έλληνες οινοποιούς μέσα από τη σειρά ΜΕΕΤ ΔΕ GRΕΕΚΣ, και μας μαθαίνει τα μυστικά των συνδυασμών μέσα από την ενότητα Φαγητό και Κρασί. Η τελευταία του, ξεκαρδιστική ενότητα Cliché μας προτείνει με ευφυΐα και χιούμορ μεγατόνων ένα οδηγό επιβίωσης από κλισέ οινικές απόψεις και συμπεριφορές.

> Δημιουργία περιεχομένου: Κώστας Προβατάς Dip WSET
> Website: www.thecrunchygrape.gr
> YouTube: The Crunchy Grape
> Facebook: The Crunchy Grape

 

> Winevert

Μου αρέσει πολύ η δουλειά του Δημήτρη Σπυριδάκου, μέσα από το account Winevert, στο Instagram. Ο Δημήτρης είναι ξεκάθαρα extrovert, δηλαδή εξωστρεφής, με εξαιρετική κινησιολογία και μια μεγάλη άνεση επί της κάμερας ως παρουσιαστής κρασιών. Το στυλ παρουσίασης είναι αρκετά Αμερικάνικο –με την καλή έννοια– με νευρικό τρίψιμο χεριών ως δήλωση προσμονής, με ενωμένες τις άκρες δείκτη και αντίχειρα ως ένδειξη ακρίβειας και σιγουριάς, με τον δείκτη τεντωμένο να τινάζεται στον αέρα όταν ενθουσιάζεται, αλλά πάντα ως παρότρυνση και ποτέ ως τρόπος επιβολής. Μια προσωπικότητα με ευγένεια και τρόπους, όπως φαίνεται και μέσα από τις συνεντεύξεις που κατά καιρούς παίρνει από πρωτοκλασάτους οινοποιούς και ανθρώπους του κρασιού. Οι συνεντεύξεις αυτές –ειδικά αυτές την περίοδο του lockdown- είναι το δικό μου αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς του.

> Δημιουργία περιεχομένου: Δημήτρης Σπυριδάκος
> Instagram: the.winevert
> Facebook: Winevert

 

> The Greek Vineyard

Επιτέλους, ένα site για το αμπέλι και το σταφύλι, δοσμένο με μια μοντέρνα ματιά και αισθητική. Για όσους έχουν υπερκαταναλώσει Intagramικές wine-selfies και πόζες με κρασιά και εστιατόρια, τα κανάλια του Γεωπόνου / Οινολόγου Γιώργου Τσινίδη σε YouTube και Facebook, αποτελούν βάλσαμο. Το The Greek Vineyard παρουσιάζει μέσα από υπέροχα video, θέματα σχετικά με την καλλιέργεια αμπέλου, την φυτοπροστασία, την λίπανση και την άρδευση αλλά και την τεχνολογία και τον γεωργικό εξοπλισμό. Όπως αναφέρεται και το site τους, το εγχείρημα αποτελεί One Man Show, με showman τον Γιώργο Τσινίδη: «Από το πάτημα του REC, στην παρουσίαση, το μοντάζ και την ανάπτυξη των Social media».

> Δημιουργία περιεχομένου: Γιώργος Τσινίδης
> Website: www.thegreekvineyard.com
> YouTube: The Greek Vineyard
> Facebook: The Greek vineyard

2024
Τα Κλασικά Ερυθρά Κρασιά του Κόσμου
Κλασικά, θρυλικά, ιστορικά, ανεπανάληπτα και συνήθως πανάκριβα.