Αφρώδη Κρασιά
Γιορτινά, λαμπερά, προσθέτουν πάντα έναν εορταστικό τόνο στις στιγμές μας. Ο χαρακτηριστικός ήχος του ανοίγματος και του σερβιρίσματος μιας φιάλης μαζί με τις παιχνιδιάρικες φυσαλίδες και τον κρεμώδη αφρισμό στα ποτήρια μας, αποτελεί ένα εξαιρετικό ice breaker αλλά και ένα έξοχο, φίνο και δροσερό ξεκίνημα της κάθε γαστρονομικής βραδιάς.

Ποια είναι τα κορυφαία και πιο ακριβά και ποια τα πιο απλά και καθημερινά αφρώδη; Ποια στιγμή ή φαγητό ταιριάζει στο καθένα; Ποια ξένα και ποια ελληνικά αφρώδη κρασιά αξίζει να δοκιμάσουμε;

Για φιλομαθείς οινόφιλους

  • Μέθοδος Ancestral – Μισή ζύμωση στην δεξαμενή και κατόπιν μεταφορά σε φιάλες όπου ολοκληρώνεται η ζύμωση. Η πρώτη ιστορικά μέθοδος αφρώδους οινοποίησης από την οποία εξελίχθηκε η παραδοσιακή μέθοδος
  • Μέθοδος Μεταφοράς (Transfer method) – Παραλλαγή της παραδοσιακής μεθόδου. Μετά τη δεύτερη ζύμωση σε φιάλες το κρασί μεταφέρεται σε δεξαμενές όπου προστίθεται το dosage και εμφιαλώνεται. Προτερήματα η ελαχιστοποίηση διαφοροποιήσεων μεταξύ φιαλών και η δυνατότητα εμφιάλωσης μικρών και πολύ μεγάλων φιαλών.
  • Μέθοδος Προσθήκης Διοξειδίου (Soda method) – Προσθήκη διοξειδίου σε κοινό κρασί και εμφιάλωση υπό πίεση. Συναντάται σε χώρους λαϊκής διασκέδασης (μπουζούκια).

 

Αξίζει να δοκιμάσετε

Παραδοσιακή Μέθοδος – Διεθνή Κρασιά

  • Champagne: Veuve Clicquot Brut, Krug Grande Cuvée, Piper Heidsieck, Mumm Cordon Rouge Brut, Dom Perignon Brut , Laurent Perrier Brut, Billecart-Salmon Brut Reserve, Deutz Rose Brut, Bollinger Special Cuvee Brut , Louis Roederer Brut Vintage, Champagne Jacquesson Cuvee No 738
  • Cava: Cordon Negro Freixenet, Freixenet Ice Cuvee
  • Ιταλία: Bellavista Brut Franciacorta

Παραδοσιακή Μέθοδος – Ελληνικά Κρασιά

Karanika Brut Cuvée Spéciale, Karanika Brut Nature Extra Cuvée de Reserve, Amalia Brut Tselepos, Amalia Brut Rose Tselepos, Δουλουφάκης Sparkling, Brut Λευκός Ματάμης, Santo Brut Santo Wines

Μέθοδος Κλειστής Δεξαμενής – Διεθνή Κρασιά

  • Ξηρά: Sacchetto Prosecco Brut, Godibile Prosecco Superiore, Prosecco di Conegliano – Ario Extra Dry, Prosecco Extra Dry Sacchetto
  • Ημίξηρα/ημίγλυκα: Crivella Moscato d’Asti, Moscato d’Asti “Bass Tuba”, Moscato d’Asti I Vignaioli di Santo Stefano Ceretto

Μέθοδος Κλειστής Δεξαμενής – Ελληνικά Κρασιά

  • Ξηρά: Ακακίες Sparkling, Αμύνταιο Ροζέ Sec, Edenia Ροζέ Κτήμα Θεόπετρα, Edenia Λευκό Κτήμα Θεόπετρα, Ωδή Πανός Κτήμα Σπυρόπουλου
  • Ημίξηρα/ημίγλυκα: Moscato D’ Ifestia, Rosato Κτήμα Ράπτη, Deus Cavino, Deus Rosato Cavino

 

Παραδοσιακή Μέθοδος / Méthode Traditionnelle

Στην κορυφή της ποιοτικής πυραμίδας από άποψης φινέτσας, κομψότητας αλλά και πολυπλοκότητας βρίσκονται τα αφρώδη κρασιά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο (Méthode Traditionnelle). Οι υψηλές απαιτήσεις στο χαρμάνιασμα και τη διαχείριση κρασιού από διαφορετικές ποικιλίες και χρονιές αλλά και μεγάλο εργατικό κόστος παραγωγής αποτρέπουν τους φυγόπονους παραγωγούς από αυτή την κατηγορία που έχει ως αιχμή του δόρατος την πασίγνωστη, μυθική Champagne (Σαμπάνια). Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σαμπάνια είναι αφρώδες κρασί, αλλά γενικά ένα αφρώδες κρασί δεν είναι απαραίτητα Σαμπάνια. Θα πρέπει να προέρχεται από την περιοχή Champagne της ΒΑ Γαλλίας και να παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον εκάστοτε Master Blender καθώς δημιουργεί τα χαρμάνια πριν την δεύτερη ζύμωση, συνεπώς πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του, έχοντας στο μυαλό το τελικό κρασί.

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Grape (τεύχος #8, σελίδa 34) και παρουσιάζεται εδώ με την άδεια του εντύπου. Η εικονογράφηση είναι πρωτότυπη © Gregory Kontos

CREDITS | Φωτογραφία: Φάνης Μούρτος, Φιλοξενία & Δείγματα: House of Wine
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ
Ανερχόμενες Ελληνικές Ποικιλίες
Οι προβολείς μας θα πέσουν πάνω σε οκτώ ανερχόμενες ποικιλίες από τη Θράκη ως τη Λακωνία και από τη Λέσβο έως τη Λευκάδα, με σημαντικές ενδείξεις ποιότητας, αυθεντικότητα και χαρακτήρα.