Κτήμα Καριπίδη
ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΝΑΙΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ – 2021
Το Κτήμα Καριπίδη είναι πασίγνωστο στους Έλληνες οινόφιλους, τόσο με τα λευκά, εξωτικά Sauvignon Blanc που παράγει όσο και από την ερυθρή τριλογία των ποικιλιακών Merlot, Nebbiolo και Syrah. Είχα πάντα την αίσθηση ότι η δημοφιλία των προϊόντων τους έδειχνε με σαφήνεια ότι κάτι κάνει πολύ καλά η οικογένεια Καριπίδη τόσο παραγωγικά όσο και εμπορικά.

Το Κτήμα Καριπίδη είναι πασίγνωστο στους Έλληνες οινόφιλους, τόσο με τα λευκά, εξωτικά Sauvignon Blanc που παράγει όσο και από την ερυθρή τριλογία των ποικιλιακών Merlot, Nebbiolo και Syrah. Είχα πάντα την αίσθηση ότι η δημοφιλία των προϊόντων τους έδειχνε με σαφήνεια ότι κάτι κάνει πολύ καλά η οικογένεια Καριπίδη τόσο παραγωγικά όσο και εμπορικά, αφού τα κρασιά αρέσουν πολύ και «όπου μπαίνουν δεν βγαίνουν».

Αβανταδόρικες γεύσεις και κρασιά με σαφήνεια, καθαρότητα και τυπικότητα, που απολαμβάνουν εξαιρετική τοποθέτηση πανελλαδικά.

Περισσότερο η περιέργεια λοιπόν με ώθησε μια καλοκαιρινή μέρα στα Βούναινα Λάρισας και στο επιβλητικό οινοποιείο του Κτήματος Καριπίδη. Ένα οινοποιείο του οποίου τους ανθρώπους ελάχιστα γνώριζα, ενώ είχα από πριν την αίσθηση ότι θα μπορούσα να μάθω πολλά ακούγοντας την ιστορία τους και ερχόμενος σε επαφή με την εμπειρία που προέκυψε από την ενδιαφέρουσα διαδρομή τους.

Φτάνοντας στο Κτήμα Καριπίδη, λίγο έξω από τα Βούναινα Λάρισας
Σε ολόκληρη την ΝΑ πλαγιά πίσω από το κτήριο καλλιεργούνται βιολογικά 90 ιδιόκτητα στρέμματα
Η πρώτη οινοποίηση σε αυτό το κτήριο έγινε το 2009
Πανέμορφα διατηρημένα vintage τρακτέρ στην υποδοχή
Στο κρασί και στη ζωή, πρέπει να έχεις στυλ
Η θέα προς τον αμπελώνα από τον πρώτο όροφο
Στον αμπελώνα που περικλείει το οινοποιείο επικρατούν οι ερυθρές ποικιλίες
Όλο το φυτικό υλικό έχει αγοραστεί από το εξωτερικό
Ένα επιβλητικό κτήριο 180 μέτρων από άκρη σε άκρη
Η καλλιέργεια στηρίζεται σε επιστημονικές γνώσεις και εμπειρία χρόνων
Συνολικά καλλιεργούνται 300 στρέμματα
Η εγγύτητα του κτιρίου εξασφαλίζει την άμεση επεξεργασία των σταφυλιών
Veraison, ή αλλιώς περκασμός: η χλωροφύλλη διασπάται και αρχίζει η εμφάνιση χρωματισμού στα σταφύλια
Καλλιέργεια γραμμικών αμπελώνων, χωρίς χημικά
Ιταλικές επιρροές, ιταλικός αέρας
Οι ευγενείς κλίσεις ευνοούν τη ροή αέρα και την ήπια καλλιέργεια
Αμπελώνας Sauvignon Blanc ανάμεσα στα Βούναινα και το οινοποιείο

Εικοσιτρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λάρισας στο δρόμο που έρχεται από την Καρδίτσα βρίσκεται το οινοποιείο της οικογένειας. Έφτασα μεσημέρι και στην πόρτα με υποδέχθηκε ο Κυριάκος Καριπίδης, γιος του ιδρυτή Παντελή Καριπίδη. Με τον Κυριάκο είχαμε μιλήσει μέχρι τότε μόνο στο τηλέφωνο. Από την πρώτη μας δια ζώσης γνωριμία πάντως κατάλαβα ότι είχα να κάνω με έναν άνθρωπο οξυδερκή, ενημερωμένο και εδώ και χρόνια «ψημένο» στη δουλειά. Ο Κυριάκος Καριπίδης σπούδασε οικονομικά στο Newcastle και πλέον έχει πολλαπλούς ρόλους στο οινοποιείο, με βασική ευθύνη αυτή της οινοποίησης.

Διψασμένος να μάθω περισσότερα για την ιστορία, το όραμα και τα μελλοντικά τους σχέδια, ξεκίνησα να βομβαρδίζω τον Κυριάκο με ερωτήσεις o οποίος πρόθυμα ξετύλιξε το νήμα.

Την όλη προσπάθεια ξεκίνησε ο πατέρας του Παντελής Καριπίδης, γεννηθείς το 1955. Ένας επιχειρηματίας που ήταν πάντα δραστήριος στην παραγωγή και το εμπόριο, καθώς διατηρούσε για χρόνια μια σημαντική και καινοτόμο βιοτεχνία ρούχων. Τα ταξίδια στην Ιταλία με αφορμή τη μόδα και τα ρούχα τον έφεραν σε επαφή με κάποια σπουδαία Ιταλικά κρασιά και κάπως έτσι το μικρόβιο του κρασιού μπήκε μέσα του. Από το 1985 ξεκίνησε μια παράλληλη δραστηριότητα φυτεύοντας τους πρώτους του αμπελώνες σε έκταση μόλις πέντε στρεμμάτων γύρω από το χωριό Βούναινα. Σταδιακά οι αμπελώνες αυξήθηκαν με την καλλιέργεια αποκλειστικά γαλλικών και ιταλικών ποικιλιών. Το ζητούμενο ήταν η δημιουργία εντυπωσιακών κρασιών και οι διεθνείς ποικιλίες έδιναν αβάντα προς αυτή την κατεύθυνση. Από το 1994 και μετά η αμπελοκαλλιέργεια και η δημιουργία κρασιών μετετράπη σε αποκλειστική δραστηριότητα της οικογένειας. Η άλλοτε βιομηχανία ρούχων, με έδρα εντός του χωριού, μετετράπη σε οινοποιείο. Ήταν η εποχή που η εγχώρια βιομηχανία ρούχων άρχισε να χάνει έδαφος, ενώ το κρασί ανέβαινε.

Τα αδέλφια Κυριάκος (αριστερά) και Μιχάλης Καριπίδης
Στο ατμοσφαιρικό κελάρι του Κτήματος Καριπίδη
Το ερυθρά κρασιά αποτελούν το 40% της παραγωγής
Δεξαμενές οινοποίησης
Εμφιάλωση του Hydria Merlot
Έτοιμη η παλέτα!
Μαζί με τα αδέλφια Καριπίδη
Τη συντήρηση των vintage αυτοκινήτων και τρακτέρ έχει κάνει μόνη της η οικογένεια
Μεγάλοι χώροι για άνετη δουλειά
Στον αμπελώνα, λίγο πριν τον τρύγο
Μια τελευταία βόλτα στον αμπελώνα
Η θέα προς τα Βορειοδυτικά
Η ήλιος δύοντας φωτίζει το Κτίριο
Στην Εθνική Οδό, πηγαίνοντας προς τα Βούναινα
Μέσα στο χωριό Βούναινα βρίσκεται το ιδιόκτητο Κτήριο στο οποίο στεγάστηκε το πρώτο Οινοποιείο στο ξεκίνημά του και πιο πριν η βιοτεχνία ρούχων του Παντελή Καριπίδη
Βούναινα Λάρισας, η θέα από ψηλά

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 2009, το Κτήμα Καριπίδη μεταφέρεται στο σημερινό, επιβλητικό, υπερσύγχρονο οινοποιείο, μόλις ένα χιλιόμετρο έξω από τα Βούναινα. Το νέο ευρύχωρο κτήριο έχει μήκος 180 μέτρα από άκρη σε άκρη και περιλαμβάνει χώρους που προσφέρουν στην οικογένεια εργονομία, άνεση και δυνατότητα για αύξηση της σημερινής παραγωγής των 280.000 φιαλών ετησίως. «Θέλουμε και μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας τουλάχιστον κατά 100.000 φιάλες» υπογραμμίζει εμφατικά ο Κυριάκος. Εξάλλου κάθε χρόνο η παραγωγή εξαντλείται, αλλά η αύξηση τις παραγωγής εξαρτάται από τη δυνατότητα χορήγησης νέων αδειών φύτευσης.

Η σύνθεση των αμπελώνων αθροίζει περίπου 300 στρέμματα, όλα ιδιόκτητα και όλα καλλιεργημένα βιολογικά από την πρώτη μέρα. Από αυτά, τα 90 στρέμματα απλώνονται με χάρη από την πίσω αυλή του οινοποιείου μέχρι τους κοντινούς λόφους.

Αυτός ο ενιαίος αμπελώνας είναι και ο μεγαλύτερος, ενώ είναι κατεξοχήν ερυθρός, με εξαίρεση ένα μικρό κομμάτι από Ασύρτικο: Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Sangiovese, Barbera και Negroamaro. Οι λευκές ποικιλίες αντίθετα, με κυρίαρχη το Sauvignon Blanc, είναι διάσπαρτες σε εννέα μικρότερους αμπελώνες γύρω από το χωριό Βούναινα, σε κομμάτια από πέντε έως σαράντα στρέμματα έκαστος. Κάθε χρόνο υπάρχουν ελάχιστες απώλειες, καθώς τα φυτά έχουν εγκλιματιστεί πλήρως στο περιβάλλον τους. Τα τελευταία χρόνια ο τρύγος έχει μετακινηθεί πιο πρώιμα, στις αρχές Αυγούστου.

Μετά από μια χορταστική ξενάγηση στο οινοποιείο, το κελάρι και τον αμπελώνα του, μετακινούμαστε στην αίθουσα γευσιγνωσίας για τη γευστική δοκιμή οκτώ απολαυστικών κρασιών:

Η απόλυτη εξειδίκευση του οινοποιείου στα λευκά είναι το εξωτικό, αβανταδόρικο Sauvignon Blanc, ποικιλία πάνω στην οποία βασίζεται το 30% περίπου της συνολικής παραγωγής του οινοποιείου. Το Sauvignon Blanc προσφέρεται σε δύο εκδοχές: οινοποιημένο σε δεξαμενές και σε δρύινα βαρέλια.

01
Sauvignon Blanc 2020
100% Sauvignon Blanc

Ένα Sauvignon Blanc εξωτικό, εξωστρεφές, με μεσογειακά βότανα και τροπικά φρούτα χωρίς η εκφραστικότητα να θυσιάζει ίχνος από την ευελιξία του, κάπου στο μέσο δηλαδή της στυλιστικής διαδρομής μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Γαλλίας. Ζύμωση 10 ημερών σε inox δεξαμενές έχοντας προηγηθεί προζυμωτική εκχύλιση 15 ωρών, απολάσπωση, λελογισμένη ανάδευση οινολασπών (Sur Lie), σταθεροποίηση και εμφιάλωση. Μέτρια (+) οξύτητα, μέτριο (-) αλκοόλ 12,5%, μέτριο σώμα και επίμονη επίγευση. Ένα κρασί χωρίς γωνίες, ευέλικτο, ευκολόπιοτο και ευχάριστο που αποτελεί το 1/4 της συνολικής παραγωγής.

Ετήσια ποσότητα 80.000 φιάλες

02
Fumé 2020
100% Sauvignon Blanc

Αντίστοιχα το βαρελάτο Fume, ένα κρασί παλαίωσης, παντρεύει τον εξωτικό χαρακτήρα με την πληθωρικότητα φέρνοντας στο ίδιο ποτήρι αρώματα από mango, πεπόνι, ανανά αλλά και crème patisserie και μπισκότου. Μέτρια (+) οξύτητα, μέτριο αλκοόλ 12,5%, γεμάτο σώμα, πληθωρικότητα και μακρύ τελείωμα που αφήνει στο στόμα τα αρώματα του ινδοκάρυδου. Ζύμωση σε inox δεξαμενές και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για 6 μήνες. Ένα πολύ όμορφο λευκό κρασί παλαίωσης.

Ετήσια ποσότητα 9.000 φιάλες

03
Chardonnay 2020
100% Chardonnay

Τυπικά αρώματα από ροδάκινο, νεκταρίνι, κυδώνι και πεπόνι σε ένα κλασικό Chardonnay με μέτρια οξύτητα, μέτριο αλκοόλ 13%, μέτριο σώμα και ικανοποιητική επίγευση. ‘Ένα κρασί πιο έντονο στη μύτη και πιο διακριτικό στο στόμα, με παρόμοια οινοποίηση με το Fume: ζύμωση σε δεξαμενές, ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για 6 μήνες και ξεκούραση στη φιάλη για 3 μήνες πριν την κυκλοφορία στην αγορά.

Ετήσια ποσότητα 10.000 φιάλες

04
Magda 2017
100% Ασύρτικο

Το Ασύρτικο τετραετίας ‘Magda 2017’ με την μπούκλα στην μπροστά όψη της φιάλης προσφέρει μεγάλες γευστικές συγκινήσεις αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στην πρόωρα χαμένη Μάγδα Καριπίδη. Στο πίσω μέρος της φιάλης αναγράφεται με αγάπη: «Μια περιστροφή του ποτηριού αρκεί για να κυλήσουν αργά, δάκρυα έντονου στυλ και ασυμβίβαστου χαρακτήρα». Στο ποτήρι κιτρινωπές, ώριμες αποχρώσεις. Στη μύτη κίτρινα φρούτα, ώριμα ροδάκινα, αποξηραμένα βότανα, αλμύρα, μανιτάρι και νότες από λιβάνι. Έντονη οξύτητα, με σώμα μεστό, ένα κρασί με δύναμη, συμπύκνωση και χαρακτήρα. «Έχω κρατήσει δύο παλέτες και θέλω να τις πιω μόνος μου» μονολογεί συγκινημένος ο Κυριάκος.

Ετήσια ποσότητα 5.000 φιάλες

05
Pink Pull 2020
100% Sangiovese

Το Sangiovese, ως ποικιλία εκτός πρωτοκόλλου για τον ΠΓΕ Κραννώνα, έχει σταματήσει να παράγεται ως ερυθρό κρασί και πλέον χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη δημιουργία ενός υπέροχου Provence style ροζέ κρασιού με το όνομα Pink Pull. Ήπια, σοφιστικέ μύτη που θυμίζει αποξηραμένα άνθη, ορυκτότητα, με την αλμυρή μυρωδιά του σολομού και αυθεντική φινέτσα. Μέτρια (+) οξύτητα, μέτριο αλκοόλ 13%, μέτριος όγκος, επίμονη επίγευση. Ένα κρασί που προκύπτει από αφαίμαξη, με υποδειγματικό χαρακτήρα και ευελιξία.

Ετήσια ποσότητα 35.000 φιάλες

06
Rilancio 2014
100% Nebbiolo

Το Rilancio 2014 προέρχεται από έναν ενιαίο αμπελώνα Nebbiolo από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ενιαίο αμπελώνα του οινοποιείου. Ώριμα μαύρα φρούτα, μαύρα κεράσια, blackberries και σοκολάτα γάλακτος. Στο στόμα υψηλή οξύτητα, μέτριες (+), έντονες, οριακά ώριμες τανίνες και μακρά επίγευση. Ένα υπέροχο κρασί, όχι τόσο τυπικό της ποικιλίας στην ιταλική εκδοχή της, αλλά who cares; Προζυμωτική εκχύλιση 20 ημερών, αλκοολική ζύμωση, πιεστήριο και μεταφορά για 16 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 300 λίτρων, δεύτερης χρήσης.

Ετήσια ποσότητα 20.000 φιάλες

07
Hydria Merlot 2015
100% Merlot

Ένα Merlot επίσης single vineyard, από σταφύλια που καλλιεργούνται στον αμπελώνα του οινοποιείου. Πανέμορφη μύτη από δαμάσκηνα, μαύρα μούρα, μαύρο πιπέρι, φύλλα tobacco, κόκκοι κακάο και δέρμα. Μέτρια (+) οξύτητα, βελούδινες, ώριμες, μεταξένιες, σαρκώδεις τανίνες και μακρά επίγευση. Προζυμωτική εκχύλιση 20 ημερών, αλκοολική ζύμωση, πιεστήριο και μεταφορά για 16 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 300 λίτρων, δεύτερης χρήσης. Ένα υπέροχο Merlot!

Ετήσια ποσότητα 25.000 φιάλες

08
Petasos Syrah 2014
100% Syrah

To τρίτο στη σειρά single vineyard αυτή τη φορά από Syrah, από σταφύλια που καλλιεργούνται στον αμπελώνα του οινοποιείου. Πικάντικο, με μύτη από μαύρα φρούτα, μεράσια, μαύρο πιπέρι, μπαχαρικά, μελάνι και σοκολάτα υγείας. Υψηλή οξύτητα και φρεσκάδα. Ένα νεανικό κρασί, παρά την επταετία του. Εξαιρετική φαινολική ωρίμανση, βελούδινη υφή, μακρά επίγευση. Προζυμωτική εκχύλιση 20 ημερών, αλκοολική ζύμωση, πιεστήριο και μεταφορά για 16 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 300 λίτρων, δεύτερης χρήσης.

Ετήσια ποσότητα 15.000 φιάλες

Ήταν μια εντυπωσιακή δοκιμή. Το Κτήμα Καριπίδη τα τελευταία 35 χρόνια έχει δημιουργήσει μια αξιοθαύμαστη δυναμική και ένα πιστό κοινό. Ένας παραγωγός που δημιουργεί κρασιά που έχουν αγαπηθεί και θα συνεχίσουν να αγαπιούνται χάρη στο όραμα, την προσήλωση και το πείσμα των ανθρώπων του.

* Update άρθρου που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #23, σελίδες 58-59)

Το Κτήμα Καριπίδη απέχει μισή ώρα οδήγησης από τη Λάρισα, δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη και 3,5 ώρες από την Αθήνα

Κτήμα Καριπίδη

43062 Βούναινα, Λάρισα

T +30 2410 981 087

F +30 2410 981 088

info@karipidi.gr

www.karipidi.gr

ΕΛΛΑΔΑ
2020
Κτήμα Δύο Ύψη
ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΑΧΑΪΑ
Όμορφα απλωμένος ανάμεσα σε δύο μαγευτικούς λόφους, ο αμπελώνας του πρώην Κτήματος Κόκκαλη βρίσκεται σε καλά χέρια