Κτήμα Γεροβασιλείου
ΕΛΛΑΔΑ – ΕΠΑΝΟΜΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – 2021
Πάντα μου άρεσε να ανακαλύπτω νέους και φιλόδοξους παραγωγούς, καινούρια και ανερχόμενα κρασιά. Δεν χάνω ποτέ όμως το ενδιαφέρον μου για τους εδραιωμένους και πρωτοπόρους. Μήπως η δική τους ιστορία έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Με αυτές τις σκέψεις επισκέφτηκα το κορυφαίο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή προσπαθώντας να καταλάβω βαθύτερα, καλύτερα και ειλικρινέστερα με ποιες σκέψεις, εργαλεία και αξίες έφτασαν εκεί που έφτασαν.

Εδώ και αρκετό καιρό μου είχε δημιουργηθεί η ανάγκη να προσεγγίσω την ματιά της οικογένειας Γεροβασιλείου, μιας οικογένειας που αποτέλεσε πρότυπο για ολόκληρο τον οινικό κλάδο στην Ελλάδα. Μιας οικογένειας που ενέπνευσε τόσους ανθρώπους να ξεκινήσουν το δικό τους οινοποιείο «για να γίνουν Γεροβασιλείου». Μια κούρσα τρελή, με επιτυχίες, συγκινήσεις, κατακτήσεις. Με όσα έχουν ήδη επιτευχθεί, δύσκολα πιστεύει κανείς ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της δεύτερης γενιάς. Έντεκα χρόνια μετά την πρώτη μου επίσκεψη -και ελπίζω λίγο πιο έτοιμος για αυτό- αποφάσισα να επισκεφτώ το Κτήμα Γεροβασιλείου, στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Είναι πολλές οι ευτυχείς στιγμές και οι αλλεπάλληλες επιτυχίες του Κτήματος Γεροβασιλείου. Βραβεία, αναγνώριση, εμπορική καταξίωση, όραμα, βραδιές ποίησης, εκδόσεις, κουλτούρα, τέχνη. Στο Κτήμα Γεροβασιλείου ο ορίζοντας τρέχει πολύ μακρύτερα από τα υπέροχα κρασιά τους, στην ιστορία και τη φιλοσοφία των ανθρώπων του Κτήματος. Με ενδιέφερε να καταλάβω πώς σκεφτόταν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου το 1981, την εποχή που ξεκινούσε να ανασυγκροτεί το αμπέλι του πατέρα του. Τι γινόταν την εποχή που δούλευε δύο δουλειές, όντας υπεύθυνος παραγωγής στο Κτήμα Πόρτο Καρράς και προσπαθώντας ταυτόχρονα να εδραιώσει το οικογενειακό του Κτήμα;

Ήταν η εποχή που σχόλαγε από τη Χαλκιδική και έπιανε κατευθείαν δουλειά στην Επανομή μέχρι το βράδυ, αλλά και τα Σαββατοκύριακα, εμπλέκοντας στο ‘προσωπικό του project’ οικογένεια, παιδιά και φίλους. Αυτή η διπλή βάρδια κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια. Μιλάμε για πολύ δουλειά.

Στο φιλόξενο deck ο επισκέπτης απολαμβάνει τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου με φόντο την πανοραμική θέα στον πανέμορφο αμπελώνα
Το πιο δημοφιλές έργο τέχνης του Κτήματος, ανάμεσα στα αμπέλια. Κώστας Βαρώτσος (1955), “Φεγγάρι” 2003, Ανοξείδωτος χάλυβας – γυαλί. Στο κτήμα από το 2017.
Ένα μικρό τμήμα από τα 800 συνολικά ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου με την κόρη του Μαριάνθη Γεροβασιλείου
Το Κτήμα Γεροβασιλείου αποτελεί υπόδειγμα οινοτουρισμού
Στον πειραματικό αμπελώνα φυτεύονται πολλές διαφορετικές ποικιλίες
Το Ασύρτικο συνεισφέρει στο 50% του blend για το Κτήμα Γεροβασιλείου λευκός
Ο ενιαίος αμπελώνας έχει πολλές επιμέρους διαφοροποιήσεις σε υψόμετρα, κλίσεις, εδάφη και εγγύτητα στη θάλασσα
Οι ευαίσθητες τριανταφυλλιές παραδοσιακά έδιναν στον αμπελουργό προληπτικό ‘σήμα’ για πιθανές αρρώστιες, αν και σήμερα χρησιμοποιούνται πιο επιστημονικές μέθοδοι για αυτό το σκοπό. Παραμένουν πανέμορφες δίπλα στα αμπέλια.
Τα πρώτα φυτά του Κτήματος Γεροβασιλείου, φυτεμένα την δεκαετία του 1980
Η ακριβής αμπελουργία αποτελεί προτεραιότητα του Κτήματος
Μαζί με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου στο έργο 'Ένα τσαμπί σταφύλι' του Κώστα Τσόκλη (1930), εκτέλεσης Δημήτρη Σκαλκώτου το 2015
Ο φιλόξενος πλάτανος, απλώνει τη σκιά του σαν αγκαλιά
Ένας κήπος και χρώμα και χαρακτήρα
Η είσοδος προς το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου
Θέα του ενιαίου αμπελώνα από ψηλά
Η αίθουσα γευσιγνωσίας και εκδηλώσεων

Είχα την χαρά να γνωρίσω και να συνομιλήσω με τη Μαριάνθη Γεροβασιλείου, το δεύτερο παιδί του Βαγγέλη και της Σόνιας. Η Μαριάνθη έχει σπουδάσει νομική και έχει στέρεες βάσεις, καθαρή ματιά και συγκροτημένη σκέψη. Εκείνη με τη σειρά της μου σύστησε τον πατέρα της Βαγγέλη Γεροβασιλείου και καθίσαμε όλοι μαζί στο μπαλκόνι του οινοποιείου κουβεντιάζοντας. Ξεκίνησα τις ερωτήσεις μου κάπως προβοκατόρικα. «Πολλοί επιλέγουν διαφορετικά αμπελοτεμάχια, εδάφη, υψόμετρα και κλιματικές συνθήκες για το κάθε κρασί τους και την εκάστοτε ποικιλία. Σε εσάς πώς λειτουργεί η αποκλειστική χρήση του ενιαίου αμπελώνα προς όφελός σας;». Ξεκινήσαμε λοιπόν να μιλάμε για τον αμπελώνα. Έναν αμπελώνα σε μια ζεστή περιοχή, σε άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα από τρεις πλευρές και τη συνεχόμενη ροή του αέρα να δροσίζει τα αμπέλια. Πράγματι, ήταν Ιούλιος και ο αέρας στο deck έδινε και έπαιρνε.

Ο κ. Βαγγέλης μου αναφέρει ότι η έκταση των 800 στρεμμάτων επιφυλάσσει μια μεγάλη ποικιλομορφία εδαφών. Έτσι, οι λευκές ποικιλίες καλλιεργούνται στα αργιλώδη εδάφη που συγκρατούν καλύτερα το νερό, ενώ τα αμμώδη εδάφη είναι ιδανικότερα για τις ερυθρές ποικιλίες. Σε σημεία με μεγαλύτερη κλίση που μπορεί να φτάσει μέχρι και 15-20%, προτιμούνται ερυθρές ποικιλίες, ενώ σε σημεία με πιο ήπια κλίση, οι λευκές. Οι διαφορές είναι τέτοιες, ώστε κομμάτια Μαλαγουζιάς σε διαφορετικά σημεία του αμπελώνα ωριμάζουν με μια εβδομάδα διαφορά.

Την ώρα που τα λέγαμε αυτά, μια επιστημονική ομάδα από τέσσερα Πανεπιστήμια (από Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία και Ελλάδα) δοκίμαζε το ρομπότ τους μέσα στον αμπελώνα. Ένα ρομπότ που μετράει με υπέρυθρες ακτίνες την τεχνολογική (σάκχαρα) και φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών. Εξάλλου το Κτήμα Γεροβασιλείου έχει πάντα ανοιχτό δίαυλο με το ΑΠΘ και συμπράττει μαζί του.

Ας πάμε όμως πάλι λίγο πίσω στο χρόνο.

Βαγγέλης Γεροβασιλείου. Ένα παιδί μεγαλωμένο μέσα στα χωράφια από αγροτική οικογένεια της Επανομής. Ακόμα θυμάται την εποχή που μετά το σχολείο έμπαινε μέσα στα χωράφια με την οικογένεια για να βοηθήσει, όπως και τα περισσότερα παιδιά του χωριού. Όταν έφτασε στην Τρίτη Λυκείου είχε ένα δύσκολο στόχο: να μπει στο Πολυτεχνείο. Ένας τραυματισμός στο ποδόσφαιρο του στέρησε τη δυνατότητα να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθεί το φροντιστήριο και έτσι άλλαξε το στόχο του σε κάτι, θεωρητικά, πιο εφικτό: την είσοδο στη Γεωπονική Σχολή. Στο Πολυτεχνείο σκόπευε να μπει αργότερα με κατατακτήριες.

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου μαθαίνουμε για το κρασί ξεκινώντας από τα βασικά
Ο Υπεύθυνος Εξαγωγών Θράσος Γιαντσίδης μας καθοδηγεί
Βασικές αρχές ερυθρής οινοποίησης
Ποιοτικός έλεγχος για το ροζέ Ξινόμαυρο
Εμφιάλωση και συσκευασία
Aνοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης και αποθήκευσης
Κάθε δεξαμενή λευκής οινοποίησης έχει εγκατεστημένο έναν αναδευτήρα για την εφαρμογή του Sur Lie, της ανάδευσης του κρασιού μαζί με τις φίνες οινολάσπες
Το κελάρι με τα βαρέλια
Εδώ ωριμάζουν τα τρία βαρελάτα λευκά, μερικώς η Μαλαγουζιά και όλα τα ερυθρά κρασιά του Κτήματος
Το πρώτο κρασί του Κτήματος με την αρχική του ονομασία, Chateau Beau-Soleil. Στα γαλλικά σημαίνει αξιαγάπητος ήλιος και αναφέρεται στην αγαπημένη του Επανομή
Παλιές χρονιές της Μαλαγουζιάς Γεροβασιλείου
Το προσωπικό κελάρι του Βαγγέλη Γεροβασιλείου εμπεριέχει μύθους
Αλώνισμα στην Επανομή το 1942 από τους προγόνους των Γεροβασιλείου
Το κελάρι αυτό θα μπορούσε να είναι και Μουσείο ελληνικού κρασιού…
…έχοντας τις πρώτες οινοποιητικές προσπάθειες εκλεκτών συναδέλφων
Κρασιά του μυθικού Chateau Porto Carras
Chateau Porto Carras 1990, ένα κρασί ιστορικό που ανέδειξε τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου ως οινολόγο
Chateau Porto Carras του 1977
Κάποια από τα πιο μυθικά κρασιά του κόσμου από τις δεκαετίες του 1940 και 1950

Στη Θεσσαλονίκη άρχισε να αγαπάει τόσο τη φοιτητική ζωή όσο και τη Γεωπονική και κάπως έτσι το όνειρο του Πολυτεχνείου ξεθώριασε. Όσο ήταν φοιτητής, το 1965, έψαξε και έμαθε ότι υπήρχε ένας Χημικός στη Θεσσαλονίκη που έδινε οινολογικές συμβουλές. Επειδή ο πατέρας του έφτιαχνε κάθε χρόνο κρασί το οποίο όμως προς το καλοκαίρι χαλούσε, αποφάσισε να τον συμβουλευτεί. Στις ερωτήσεις του νεαρού φοιτητή ο χημικός προτιμούσε να μην απαντάει. «Αυτή είναι η δουλειά μου, δεν μπορώ να σου πω τα μυστικά». Η μη απάντηση όμως του άναψε το φυτίλι της περιέργειας. Άρχισε να ρωτάει, να σκαλίζει και να μαθαίνει ότι υπάρχει ένα πανεπιστήμιο στο Bordeaux, όπου μπορεί κανείς να μάθει όλα τα μυστικά του κρασιού. Έγινε δεκτός και θα συνέχιζε εκεί τις σπουδές του όταν τελείωνε τη Γεωπονική. Η ζωή άρχισε σιγά-σιγά να μπαίνει στις γνωστές της ράγες.

Στη Γαλλία μπήκε σε ένα πρωτόγνωρο roller-coaster εμπειριών, γνώσης και γνωριμίας με μοναδικά κρασιά και σπουδαίους ανθρώπους.

Το πρώτο που διαπίστωσε στη σχολή ήταν ότι το Πανεπιστήμιο ήταν συνδεδεμένο με την επιχειρηματικότητα. Το Πανεπιστήμιο συνεργαζόταν με τον ιδιωτικό τομέα και δούλευε για αυτόν. «Καθημερινά μέσα στο Πανεπιστήμιο μπαινόβγαιναν παραγωγοί κρασιού», θυμάται. Υπήρχαν τριάντα εργαστήρια, ένα μεγάλο κέντρο μελέτης και έρευνας, ειδικά για την εποχή εκείνη. Όλοι οι καθηγητές επέβλεπαν και δούλευαν σε οινοποιεία, δεν ήταν απλώς καθηγητές της θεωρίας. Στο Πανεπιστήμιο μετέφεραν όλη αυτή την εμπειρία, ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα.

Το φουαγιέ του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου
Ένα Μουσείο που αξίζει να επισκεφθεί κάθε οινόφιλος
Ανοιχτήρια πολλών εποχών και στυλ
Μια περιήγηση σε κύλικες, αμφορείς και παλιά σκεύη φύλαξης και σερβιρίσματος κρασιού
Η χρήση των πήλινων σκευών ανά τα χρόνια
Η ανακάλυψη των γυάλινων φιαλών
Κάποιες από τις πρώτες γυάλινες φιάλες, σε σχήμα φούσκας ή κρεμμυδιού, με μακρύ ή κοντό λαιμό
Ο Γεροβασιλείου αγόρασε το πρώτο του ανοιχτήρι το 1976. Σήμερα η συλλογή Γεροβασιλείου είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως
Το ανοιχτήρι, ανάμεσα σε άλλα παλιά εργαλεία
Μεταπολεμικά ανοιχτήρια
Πλήθος από μηχανικά ανοιχτήρια
Παλιά ανοιχτήρια, ένα μεγάλο πάθος
Τα ανοιχτήρια μαζεύτηκαν μέσα από ταξίδια, εδώ και δεκαετίες
Όλα είναι θέμα στυλ
Παλιές στροφιλιές και στο βάθος η μεγάλη συλλογή
Τα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης τα ανοιχτήρια κρύβονταν μέσα σε μπαστούνια βαδίσματος
Kinky ανοιχτήρια μεταξύ άλλων
Ανοιχτήρια στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης
Παλιά εργαλεία αμπελουργίας
Ένα ταξίδι σε μια άλλη εποχή
Παλιά βαρέλια που λειτουργούσαν ως δεξαμενές αποθήκευσης
Ένας παλιός αποστακτήρας ανάμεσα στα εκθέματα
Η χειροποίητη δημιουργία του δρύινου βαρελιού
Μια παλιά χειροκίνητη, κόκκινη μηχανή εμφιάλωσης

«Τι μάθατε στη Γαλλία κύριε Γεροβασιλείου;» τον ρωτάω. Μου απαντάει με δυο λέξεις. Δύο λέξεις που στιγμάτισαν όλη την επαγγελματική του ζωή: «όχι εκπτώσεις».

Τελείωνε η Μαλαγουζιά στη μέση της χρονιάς; Δεν θα αγόραζε κρασί για να καλύψει τη ζήτηση. Μεγάλωναν οι παραγγελίες; Δεν αγόραζε σταφύλια, αντίθετα φύτευε αμπελώνες και περίμενε να ενηλικιωθούν. Γινόταν sold out κάποιο ερυθρό κρασί; Δεν κυκλοφορούσαν το επόμενο αν δεν ήταν έτοιμο. Αυτή η ποιοτική αυστηρότητα συνδέεται φυσικά και με τις μνήμες που έχει ως βοηθός του Emile Peynaud, του επονομαζόμενου «Οινολόγου του Αιώνα». Γαλουχήθηκε στο κρασί ως μέλος μιας κορυφαίας ομάδας, στην οποία συμμετείχε και ο Michelle Rolland. Υπό την καθοδήγηση του Peynaud, συμβούλευαν και οινοποιούσαν για 240 Châteaux, και μιλάμε για την αφρόκρεμα· δοκίμαζαν από τις δεξαμενές του Haut-Brion, του Latour και του Lafite.

Ο Peynaud παράλληλα ήταν τεχνικός σύμβουλος στο Κτήμα Πόρτο Καρράς και ήταν εκείνος που άνοιξε την πόρτα στον Γεροβασιλείου. Το Κτήμα Πόρτο Καρράς αποτέλεσε ένα μεγάλο σχολείο για τον 26χρονο τότε Γεροβασιλείου: ενιαίος αμπελώνας 4.500 στρεμμάτων και ανοιχτός δίαυλος έρευνας με το Ινστιτούτο Οίνου με πρόεδρο την κα Κουράκου, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο του Bordeaux. Εκεί μελετήθηκαν για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους το Merlot, το Sauvignon Blanc, το Syrah και άλλες διεθνείς ποικιλίες. Με βάση αυτή την έρευνα δόθηκαν οι πρώτες άδειες φύτευσης στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο καθηγητής Λογοθέτης ήταν υπεύθυνος για τον αμπελώνα, τμήμα του οποίου χρησιμοποίησε για να φυτέψει παλιές ξεχασμένες ελληνικές ποικιλίες. Ανάμεσά τους και η Μαλαγουζιά την οποία ο Λογοθέτης έφερε από το Μεσολόγγι. Είναι πιθανό η ποικιλία να διασώθηκε από τις κληματαριές καθώς αυτές δεν φορολογούνταν τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στο Πόρτο Καρράς η Μαλαγουζιά οινοποιήθηκε τόσο ως γλυκό όσο και ως ξηρό κρασί και είχε μεγάλη επιτυχία. Το 1981 ο Γεροβασιλείου πήρε υλικό από αυτά τα φυτά και τα φύτεψε στην Επανομή.

Δοκιμή των κρασιών με ένα food-pairing παιχνίδι
Η δοκιμή των κρασιών πάνω στο υπέροχο deck είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία
Ο επισκέπτης θα βρει πολλές επιλογές γευσιγνωσίας από τρέχουσες και παλιές χρονιές
Δοκιμάζοντας μαζί με τον Βαγγέλη και τη Μαριάνθη Γεροβασιλείου
Μια υπέροχη μπρουσκέτα με αυγοτάραχο συνόδεψε τα λευκά κρασιά
Μια πληθωρική, κρεάτινη μπρουσκέτα συνόδεψε ιδανικά τα κόκκινα κρασιά
Μια πολύ όμορφη εμπειρία γευσιγνωσίας
Ένα υπέροχο μεσημεριανό με κρασί και λιχουδιές
«Ένα τσαμπί σταφύλι», του Κώστα Τσόκλη
Γιώργος Λάππας (1950 – 2016), «Ισορροπιστής» 2010, Χαλκός. Στο κτήμα από το 2017
Γιάννης Μόραλης (1916-2009), «Ερωτικό» 2003, Σίδηρος. Στο Κτήμα από το 2019.
Διάφορα έργα τέχνης διάσπαρτα στο Κτήμα Γεροβασιλείου
Κώστας Βαρώτσος (1955), “Δέντρο” 2017, Γυαλί – σίδηρος – ξύλο
Κώστας Βαρώτσος (1955), “Ορίζοντας” 2013, Ανοξείδωτος χάλυβας – γυαλί

«Δεν κυνήγησα προσωπικά γούστα. Με ενδιέφερε μόνο η δουλειά και η οικογένεια και σε αυτά μένω πιστός», αναφέρει ο κ. Γεροβασιλείου.

Από τον πατέρα του ξεκίνησε με μόλις 12 στρέμματα. Όμως περισσότερο χρήσιμες από τα κτήματα στάθηκαν οι συμβουλές του: «Όποιος δουλεύει, ανταμείβεται», του έλεγε. Αυτές οι αξίες τον διαμόρφωσαν.

Το πρώτο του αμπέλι ήταν Μαλαγουζιά και Ασύρτικο και από αυτό προέκυψε το πρώτο του κρασί το 1985· το ονόμαζε Chateau Beau-Soleil και αρχικά κυκλοφόρησε σε 6.000 φιάλες. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά το Κτήμα έχει φτάσει τα 800 στρέμματα, τα 50 άτομα μόνιμο προσωπικό και ετήσια παραγωγή που φτάνει τις 500.000 φιάλες. Το Κτήμα βρίσκεται σε ανοιχτό και συνεχή δίαυλο επικοινωνίας με τους επιστημονικούς φορείς και παραμένει ανοιχτό στα νέα κελεύσματα της επιστήμης, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά στις μέρες μας. Ποιος θα περίμενε ότι με την κλιματική αλλαγή τα αμερικάνικα υποκείμενα που είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία θα είναι ίσως προτιμότερα από τα αυτόριζα; «Πρέπει να μάθουμε τα πάντα από την αρχή: υποκείμενα, τρόπους κλαδέματος, κορφολογήματος, τα πάντα», όπως μου αναφέρουν. Ένας νέος στόχος είναι και η πλήρης αυτονομία του Κτήματος σε ηλεκτρική ενέργεια και για αυτό το σκοπό έχουν ήδη εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά.

Μετά από μια υπέροχη ξενάγηση στον αμπελώνα και το οινοποιείο, καταλήξαμε στο deck για να δοκιμάσουμε μαζί καινούρια και παλαιότερα κρασιά. Η Μαριάνθη Γεροβασιλείου ήταν κατατοπιστική και με βοήθησε να καταλάβω το κάθε κρασί σε κάθε του διάσταση, ενώ τα σχόλια του κ. Βαγγέλη ήταν όλα πολύτιμα. Μοιράζομαι μαζί σας τις σημειώσεις μου.

01
Κτήμα Γεροβασιλείου λευκός 2020
50% Μαλαγουζιά, 50% Ασύρτικο

Το πρώτο κρασί που κυκλοφόρησε το Κτήμα Γεροβασιλείου και αυτό που το καθιέρωσε στο ευρύ κοινό. Αυτό το υπέροχο χαρμάνι Μαλαγουζιάς και Ασύρτικου αποτελεί το 1/3 της συνολικής παραγωγής του Κτήματος. Προζυμωτική κρυοεκχύλιση και οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με sur lie (επαφή με τις φίνες οινολάσπες) για 2-3 μήνες. Αρώματα από φρέσκα εσπεριδοειδή, λεμόνι, grapefruit, ροδάκινο, άνθη και λίγη λιπαρότητα. Μέτρια οξύτητα και αλκοόλ (13%) και μια ιδανική ισορροπία μεταξύ εκφραστικότητας και νεύρου. Ούτε πολύ όξινο, ούτε πολύ αλκοολικό, ούτε υπερβολικά πλούσιο, το λευκό του Κτήματος Γεροβασιλείου έχει δημιουργηθεί για να λειτουργεί και να ελίσσεται σαν αίλουρος ανάμεσα σε διαφορετικά πιάτα, κουζίνες και περιστάσεις.

Ετήσια παραγωγή 170.000 φιάλες

02
Μαλαγουζιά 2020
100% Μαλαγουζιά

Το κρασί-σημαία του Κτήματος Γεροβασιλείου, αποτελεί το 40% της συνολικής παραγωγής και προέρχεται από έναν εκλεκτό, μικρόρωγο κλώνο της Μαλαγουζιάς. Μια ποικιλία το όνομα της οποίας έχει συνδεθεί με αυτό του Βαγγέλη Γεροβασιλείου καθώς εκείνος, ως οινολόγος στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, πρωτοστάτησε στις πρώτες σύγχρονες οινοποιήσεις της. Προζυμωτική κρυοεκχύλιση και οινοποίηση του γλεύκους κατά 90% σε ανοξείδωτες δεξαμενές και 10% σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 2-3 μήνες. Τα βαρέλια είναι επεξεργασμένα με ατμό -και όχι καπνισμένα- και χαρίζουν δομή και όγκο στο κρασί χωρίς να το κάνουν κουραστικό∙ αυτή φυσικά είναι και η τέχνη των blends. Γοητευτική μύτη από κίτρο, εσπεριδοειδή και λευκόσαρκο ροδάκινο, με τη φυτική διάσταση των Μεσογειακών βοτάνων και της αρμπαρόριζας. Μέτρια (+) οξύτητα, μέτριο αλκοόλ 13,5% και επίμονη διάρκεια.

Ετήσια παραγωγή 200.000 φιάλες

03
Chardonnay 2020
100% Chardonnay

Τι γίνεται όταν ο Βασιλιάς της λευκής οινοποίησης Γεροβασιλείου οινοποιεί τον Βασιλιά των λευκών ποικιλιών Chardonnay; Την απάντηση δίνει κάθε μια από τις 30.000 φιάλες που παράγονται ετησίως και εκλιπαρούν για παλαίωση. Μια πληθωρική μύτη από ροδάκινο, ώριμο λεμόνι, crème pâtissière, φουντούκι και ζυμάρι δίνει τη σκυτάλη σε ένα στόμα με υψηλή οξύτητα, όγκο, ένταση, μέτριο αλκοόλ 13,5% και γεμάτο σώμα. Ένας λευκός δυναμίτης που απαιτεί τουλάχιστον τριετή παλαίωση, ιδανικά πενταετή, για να ξεδιπλώσει το δυναμικό του. Προζυμωτική κρυοεκχύλιση, έναρξη της ζύμωσης σε δεξαμενές και μεταφορά σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 6 μήνες όπου διαπλάθει το χαρακτήρα του με τακτικό bâtonnage.

04
Viognier 2020
100% Viognier

Το λευκό Viognier με καταγωγή από το Ροδανό της Νοτίου Γαλλίας δεν είναι εύκολο στην καλλιέργεια, αλλά το Κτήμα Γεροβασιλείου έχει βρει τον τρόπο να βγάζει με τον καλύτερο τρόπο τον πλούσιο χαρακτήρα του: Βερίκοκο, ροδάκινο, γιασεμί, αγιόκλημα, φουντούκι και ξηροί καρποί. Μια μύτη πολυδιάστατη, που τα έχει όλα. Στο στόμα τονισμένη οξύτητα, μέτριο αλκοόλ 13,5% και γεμάτο σώμα. Εξαιρετικά αρωματικό στο στόμα, με τα άνθη να χαρακτηρίζουν την παλέτα. Προζυμωτική κρυοεκχύλιση, έναρξη της ζύμωσης σε δεξαμενές και μεταφορά σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 6 μήνες με τακτικό bâtonnage, όπου διαπλάθεται ο χαρακτήρας του κρασιού. Ένα εκπληκτικό λευκό που ακροβατεί μεταξύ ανθικότητας και λιπαρότητας και στέκεται αριστοτεχνικά ανάμεσα στο Sauvignon Blanc και το Chardonnay του Κτήματος.

Ετήσια παραγωγή 15.000 φιάλες

05
Sauvignon Blanc 2020
100% Sauvignon Blanc

Ένα μοναδικό Sauvignon Blanc στα πρότυπα της γαλλικής σχολής, δηλαδή Sauvignon Blanc με σώμα και δομή, σε αντιδιαστολή με τις επιθετικά αρωματικές οινοποιήσεις που είναι τα τελευταία χρόνια στη μόδα. Υπέροχα αρώματα από γλυκόξινα φρούτα, ginger, λεμόνι, lime και νότες από ζυμάρι. Στο στόμα υψηλή οξύτητα, ισορροπημένο αλκοόλ 13% και εξαιρετική λιπαρότητα που παρέχει πλούτο και ουσία στο κρασί. Προζυμωτική κρυοεκχύλιση και ζύμωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια -κατά το 1/3 καινούρια- για 4 μήνες. Τα βαρέλια δεν είναι καπνιστά αλλά ατμισμένα, διαφυλάσσοντας ανόθευτο το άρωμα του κρασιού. Παλιά υπήρχε στην ετικέτα η ένδειξη Fume, ο οποία αφαιρέθηκε ως περιττή, χωρίς να αλλάξει τίποτα στην οινοποίηση του κρασιού. Επιτέλους ένα food-friendly Sauvignon Blanc!

Ετήσια παραγωγή 15.000 φιάλες

06
Sauvignon Blanc 2013
100% Sauvignon Blanc

Είχα την τύχη να δοκιμάσω και ένα Sauvignon Blanc από την εσοδεία του 2013, δηλαδή σχεδόν 8 χρόνια πίσω. Το κρασί ήταν απίστευτα εντυπωσιακό, ακόμα είχε νεύρο, νεανικότητα, λεμόνι, φυτικότητα και φυσικά κάποιες νότες ωριμότητας όπως μανιτάρι και ζύμες. Τονισμένη οξύτητα, γεμάτος όγκος, μοναδική συμπύκνωση, ένταση, πλούτος και διάρκεια. Έχω την αίσθηση ότι το SB Γεροβασιλείου παλαιώνει καλύτερα από το Viognier∙ μήπως –παραδόξως– και από το Chardonnay;

07
Ξινόμαυρο ροζέ 2020
100% Ξινόμαυρο

Αυτό είναι το πρώτο κρασί που δημιούργησε ο Αργύρης Γεροβασιλείου και αναρωτιέμαι τι ακόμα μπορεί να μας προσφέρει στη συνέχεια της καριέρας του. Το Ξινόμαυρο καλλιεργείται στον ενιαίο οικογενειακό αμπελώνα σε αρκετά διαφορετικές συνθήκες από αυτές του Αμυνταίου και της Νάουσας. Η ολιγόωρη εκχύλιση έχει δώσει ένα ελκυστικό ανοιχτό ροζ χρώμα και η οινοποίηση σε inox δεξαμενές ένα γαστρονομικό κρασί με αρώματα από ρόδι, φράουλα, άνθη, κόκκινα μούρα και χαρακτήρα ιωδίου και αλμύρας όπως εκφράζεται από το φιλέτο του σολομού. Η μέθοδος sur lie για τέσσερις μήνες προσφέρουν στο στόμα λιπαρότητα και στρογγυλάδα, το μέτριο αλκοόλ 13,5% του χαρίζει ευελιξία, ενώ η επίμονη επίγευσή του το καθιστούν απολαυστικό και καλούν δίπλα του frutti di mare με ζυμαρικά, γαρίδες σαγανάκι και λαδερά πιάτα ψημένα στον ξυλόφουρνο.

Ετήσια παραγωγή 22.000 φιάλες

08
Ξινόμαυρο 2020
100% Ξινόμαυρο

Το να δοκιμάζεις στο Κτήμα έχει τα τυχερά του, έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω ένα ξηρό ερυθρό Ξινόμαυρο δεξαμενής, ακόμα νεαρό και φρέσκο: κερασένιο, με έντονα κόκκινα φρούτα, raspberries, με έντονη ανθικότητα και νύξεις ζαμπόν. Αναρωτιέμαι αν στο μέλλον θα δούμε κάποια επίσημη εμφιάλωση της κορυφαίας ποικιλίας σε κόκκινη εκδοχή.

09
Avaton 2018
60% Λημνιό, 20% Μαυρούδι, 20% Μαυροτράγανο

Ένα blend ποικιλιών μοναδικό στην Ελλάδα που φέρνει κοντά διάφορες επιρροές και καταβολές του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Τρία σταφύλια με διαφορετική προέλευση, που όλα καλλιεργούνται στην Επανομή, το καθένα με τη σημασία και την ιστορία του. Το Λημνιό ο Γεροβασιλείου το έμαθε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, ένα Κτήμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της ποικιλίας. Το Μαυρούδι είναι μια από τις ντόπιες ερυθρές ποικιλίες της Επανομής και συνδέει το σήμερα με το παρελθόν, ενώ το φυτικό υλικό του Μαυροτράγανου προήλθε από τη Σαντορίνη. Πληθωρικό, πυκνό μαύρο φρούτο με νότες πιπεριού, μπαχαρικών, δέρματος, σοκολάτας και κακάο. Στο στόμα μέτρια (+) οξύτητα, με έντονες αλλά ώριμες, χυμώδεις τανίνες και αρώματα στόματος από καραμελωμένα φουντούκια. Το Avaton ζυμώνει σε δρύινες δεξαμενές και παλαιώνει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, διαπλάθοντας τον πληθωρικό, απολαυστικό και έντονο χαρακτήρα του.

Ετήσια παραγωγή 40.000 φιάλες

10
Evangelo 2019
92% Syrah, 8% Viognier

Είναι συχνή στον Βόρειο Ροδανό η πρόσμιξη του ερυθρού Syrah με το λευκό Viognier, χαρμάνι που εμπνέει και το ερυθρό Evangelo. Στα αρώματα του Syrah με τα βύσσινα, τα μαύρα μούρα και τα μαύρα κεράσια προστίθενται τα γλυκά αρώματα του Viognier: άνθη, κανέλλα και βανίλια. Η ζύμωση ξεκινάει αυθόρμητα σε δρύινες Γαλλικές δεξαμενές 40 εκατόλιτρων. Μετά την μηλογαλακτική μετατροπή, το κρασί μεταφέρεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για ωρίμανση. Στο στόμα το κρασί είναι πληθωρικό, με υψηλή οξύτητα, υψηλές, κομψές τανίνες και μακρύ τελείωμα.

11
Syrah 2018
100% Syrah

Το Syrah Γεροβασιλείου, ένα από τα πιο πυκνά και εμβληματικά Syrah της χώρας μας, προέρχεται από αμπέλια που φυτεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι μακρές εκχυλίσεις και η 20ήμερη αλκοολική ζύμωση που ακολουθούνται από ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, έχουν οδηγήσει σε ένα κρασί πληθωρικό, με πλούτο και συμπύκνωση. Αρώματα από μαύρα μούρα, βύσσινα, μαρμελάδα μαύρων κερασιών, ξηροί καρποί, σοκολάτα και κακάο. Υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες, γλυκό στόμα λόγω ωριμότητας φρούτου και πληθωρικού αλκοόλ (14% abv), με νότες από βανίλια και φουντούκι. Μακρά επίγευση.

 

Ευχαριστώ την οικογένεια Γεροβασιλείου για τη ζεστή φιλοξενία τους και τους εύχομαι να παραμείνουν δημιουργικοί και τολμηροί. Να συνεχίσουν να ανοίγουν νέους ορίζοντες καθοδηγώντας το ελληνικό κρασί στη νέα, πιο ώριμη εποχή του.

Τρύγος στο Κτήμα Γεροβασιλείου, 22 Αυγούστου 2000. Οι γονείς Βαγγέλης (στο βάθος) και Σόνια Γεροβασιλείου (δεξιά), η γιαγιά Μαριάνθη Γεροβασιλείου στο βάθος με το ψάθινο καπέλο και τα τρία παιδιά Αργύρης (κίτρινη μπλούζα), Μαριάνθη (μπλε καπέλο κάτω αριστερά) και Βασιλική Γεροβασιλείου (λευκό καπέλο, στη μέση). Μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση! (Φωτογραφία: Δημήτρης Τούσης, φίλος του Κτήματος Γεροβασιλείου)

Για τo μεγαλύτερο μέρος του άρθρου οι πληροφορίες προέκυψαν από πρωτογενή, επιτόπια έρευνα στο Κτήμα, ενώ χρήσιμες πληροφορίες αντλήθηκαν και από τη συνέντευξη του Βαγγέλη Γεροβασιλείου στο the.winevert (Instagram)

Το Κτήμα Γεροβασιλείου απέχει μισή ώρα οδήγησης από το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Κτήμα Γεροβασιλείου

Επανομή 57 500, Θεσσαλονίκη

T +30 23920 44567

F +30 23920 44560

ktima@gerovassiliou.gr

www.gerovassiliou.gr

ΕΛΛΑΔΑ
2021
Κτήμα Καριπίδη
ΒΟΥΝΑΙΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επίσκεψη στα Βούναινα Λάρισας και στο επιβλητικό οινοποιείο του Κτήματος Καριπίδη με σκοπό να ανακαλύψω την ενδιαφέρουσα διαδρομή τους.