Η δική μου Νεμέα
Η ζώνη της Νεμέας αποτελείται από ένα πανέμορφο μωσαϊκό λόφων και βουνών με την κοιλάδα της Νεμέας στη μέση, μια θάλασσα από αμπέλια, ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια και ένα υπέροχο, ζεστό Μεσογειακό κλίμα με όλες τις εναλλαγές και την ποικιλομορφία που τα διαφορετικά υψόμετρα και εδάφη επιφυλάσσουν στον αμπελουργό.

«Θέλω εγώ το θέμα για τη Νεμέα!», είπα στη συνάντηση του Grape με μάτι που γυαλίζει, αν και το τελευταίο δεν είμαι σίγουρος ότι φάνηκε τόσο σε μια εξ’ αποστάσεως συνάντηση μέσω οθόνης λόγω των περιορισμών του Covid-19. Δεν έχω παράπονο πάντως, μου το έδωσαν σχετικά αναίμακτα.

Δεν ξέρω γιατί έχω τέτοια εμμονή ή καλύτερα αγάπη για τη Νεμέα και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Μπορεί να οφείλεται στις Αρκαδικές ρίζες μου, παρόλο που έχουν περάσει πάνω από 130 χρόνια από τότε που ο προπάππους μου άφησε τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας για να χτίσει μια νέα ζωή στο κέντρο της Αθήνας. Ίσως πάλι έχουν παίξει ρόλο οι παιδικές μου αναμνήσεις από θερινές διακοπές, εκδρομές και εξορμήσεις.

Για εμάς τους Αθηναίους βλέπετε, η Κορινθία, η Αργολίδα και η Αρκαδία είναι ό,τι η Χαλκιδική για τους Θεσσαλονικείς. Με άλλα λόγια… σαν την Πελοπόννησο δεν έχει!

Ειδυλλιακοί περίπατοι στην Ακροναυπλία και την παλιά πόλη του Ναυπλίου με φόντο το Παλαμίδι. Χαλαρός καφές με θέα το Ενετικό κάστρο στο Μπούρτζι. Οικογενειακές διακοπές στο Άστρος Κυνουρίας, το Γύθειο, τη Μάνη. Βόλτες στο Μυστρά, στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, μπάνιο στα καθαρά νερά της Στούπας και της Κυπαρισσίας. Θεατρικές παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, εξορμήσεις στο Πόρτο Χέλι με μονοήμερες εκδρομές στην Ύδρα και τις Σπέτσες. Βόλτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού αλλά και στα Αρκαδικά χωριά που γεννήθηκε η ιδέα της ελληνικής επανάστασης: Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Βαλτεσινίκο.

Δεν μου αρέσουν οι υπερβολές. Και όμως, αν η Πελοπόννησος ήταν χώρα, θα ήταν σίγουρα για εμένα η ομορφότερη του Κόσμου!

Νεμέα

Και η Νεμέα;

Πολλοί την περιγράφουν ως την Τοσκάνη της Ελλάδας.

Όσο επιπόλαιος και αν είναι ο παραπάνω χαρακτηρισμός -που μάλλον είναι-, άλλο τόσο επιπόλαιη είναι και η χλεύη με την οποία κάποιοι τον αντιμετωπίζουν.

Ξεναγώντας αγοραστές από την Taiwan στους ημιορεινούς αμπελώνες της Νεμέας τον Αύγουστο του 2016
Πανέμορφες εικόνες έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου
Η Νεμέα βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα και μισή ώρα από την Κόρινθο
H Είσοδος του Κτήματος Semeli, από μια παλιά επίσκεψή μας
Bâtonnage στα βαρέλια του Chardonnay κατά τον τρύγο του 2013 στο Κτήμα Σκούρα
Φρεσκοτρυγημένο Αγιωργίτικο σε πετρώδη αμπελώνα στο Γυμνό
Μια παλιά φιάλη του Nemea Reserve της Semeli
Στο βάθος διακρίνεται ο Ναός του Δία στην Αρχαία Νεμέα. Ίσως το μοναδικό μέρος στον Κόσμο όπου αμπέλια και αρχαία μνημεία συνυπάρχουν.
Επί του πιεστηρίου στον τρύγο του 2013 του Κτήματος Σκούρα
Κτήμα Νέμειον στην πόλη της Νεμέας
Τρύγος 2012 στο Κτήμα Αϊβαλή
Mε συμφοιτητές μου από το τμήμα Sommeliers της σχολής LeMonde σε κελάρι της Νεμέας
Το 2013 προσπαθούσα να ανοίξω την αγορά της Ινδίας. Φιλοξενία του Πρέβη της Ινδίας και του εμπορικού ακολούθου της χώρας στο Κτήμα Σκούρα.
Συγκρότημα κρουστών στο Κτήμα Παλυβού κατά τις Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2011
Πάντα έτοιμος για σκληρή δουλειά και κυρίως για φωτογραφίες
Έκθεση Έργων Τέχνης στο Κτήμα Σκούρα κατά τις Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2013

Εξάλλου, αν εστιάσουμε αποκλειστικά στη φύση, ο χαρακτηρισμός σταματά να φαντάζει τόσο αλλόκοτος. Η ζώνη της Νεμέας αποτελείται από ένα πανέμορφο μωσαϊκό λόφων και βουνών με την κοιλάδα της Νεμέας στη μέση, μια θάλασσα από αμπέλια, ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια και ένα υπέροχο, ζεστό Μεσογειακό κλίμα με όλες τις εναλλαγές και την ποικιλομορφία που τα διαφορετικά υψόμετρα και εδάφη επιφυλάσσουν στον αμπελουργό. Από τα ημιορεινά ασβεστολιθικά εδάφη και τα πετρώδη και χαλικώδη εδάφη στις παρυφές των βουνών μέχρι τις αλλουβιακές αποθέσεις του ποταμού Ασωπού στα χαμηλά, οι αμπελουργοί έχουν στα χέρια τους ένα μεγάλο εύρος επιλογών για την καλλιέργεια της πρώτης ύλης. Χρωματικά επίσης το κρασί της Νεμέας μοιράζεται πολλά κοινά με αυτό της Τοσκάνης. Αμφότερες περιοχές παράγουν κυρίως κόκκινα κρασιά και στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους σε ντόπια ερυθρά σταφύλια· οι Νεμεάτες στο Αγιωργίτικο και οι Τοσκανοί στο Sangiovese. Ποικιλίες που περιέργως έχουν επίσης ομοιότητες.

Αφού λοιπόν η Νεμέα και η Τοσκάνη έχουν τόσα κοινά, που βρίσκουν έδαφος για κριτική όλοι όσοι αρέσκονται να διαφωνούν με αυτό τον συσχετισμό; Μάλλον στην διαχρονική Νεμεάτικη απουσία ευγενούς τάξης, δηλαδή γαλαζοαίματων και χρηματικών πόρων, απουσία που στερεί από τη Νεμέα τα εντυπωσιακά ιστορικά διατηρητέα κτήρια, τους πλακόστρωτους δρόμους και τα επιβλητικά κάστρα ή έστω κάποια κτήρια με κλασική αρχιτεκτονική άποψη. Αν είμαστε πιο αυστηροί -και ίσως ειλικρινείς- θα παραδεχθούμε ότι η Νεμέα στερείται επίσης σύγχρονης κουλτούρας, γαστρονομικής αλλά και πολιτιστικής, σε σχέση τουλάχιστον με την διάσημη Ιταλική περιφέρεια. Η σύγχρονη Νεμέα έχει χαμηλά, αδιάφορα σπίτια, μέτρια έως κακή σήμανση στους δρόμους -με πινακίδες που στολίζουν αυτοκόλλητα και σπρέι-, αρκετές ακαλαίσθητες κτιριακές πατέντες, ενώ σε πολλά σπίτια σιδερόβεργες περισσεύουν από τις ταράτσες σε αναμονή ενός δεύτερου ορόφου στο μακρινό μέλλον.

Όμως η Νεμέα μπορεί να ρεφάρει με ένα μεγάλο, αμύθητης αξίας θησαυρό που ονομάζεται Αρχαία Νεμέα, ξεπερνώντας τις όποιες παθογένειες. Γιατί εδώ ο μύθος της Αρχαίας Πόλης είναι ακόμα ζωντανός και αυτή η μυθολογική αύρα είναι ποτισμένη στις καρδιές, το μυαλό και το συναίσθημα των ντόπιων.

Αυτών που ακόμα και σήμερα, με έναν περίεργο τρόπο, θεωρούν το λιοντάρι της Νεμέας φύλακα-άγγελό τους. Η Νεμέα έχει να αντιτάξει τις ανασκαφές του Αρχαίου Σταδίου της Νεμέας υπό τον αρχαιολόγο Καθηγητή Dr Stephen Miller και την ιστορική αναβίωση των Νεμέων Αγώνων, που προσελκύει αθλητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Όπως φυσικά και τον Αρχαίο Ναό του Δία, ίσως τον μοναδικό αρχαίο ναό στον πλανήτη που βρίσκεται περικυκλωμένος από σύγχρονα αμπέλια, παράγοντας κρασιά για τους σημερινούς οινόφιλους.

Σεπτέμβριος του 2013∙ παίρνοντας Instagramικές φωτογραφίες before it was cool
Η θέα από τον αμπελώνα στο Κούτσι προς τον Κορινθιακό Κόλπο ήταν πάντα μαγευτική
Ο Ναός του Δία στην Αρχαία Νεμέα
Ο σταφυλοπολτός κινείται προς το πιεστήριο
Το παλιό οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα στο Γυμνό
Στη Νεμέα δεν θα βρει κανείς εύκολα δημιουργική κουζίνα, αλλά ο γουρουνοπούλα και οι μάστορές της είναι άφθονοι
Παραδοσιακή, σουβλιστή γουρουνοπούλα
Έργο του αδελφού μου Κωστή Κόντου στην Έκθεση Έργων Τέχνης στο Κτήμα Σκούρα κατά τις Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2013
Αμπελώνες και βουνά γύρω από την πεδιάδα της Νεμέας
Σηματοδότηση προς τα επισκέψιμα οινοποιεία
Στο Οινοποιείο Αϊβαλή το τραπέζι είναι ιεροτελεστία, ακόμα και κατά τη διάρκεια του τρύγου
Όμορφα κρασιά από Αγιωργίτικο από το Κτήμα Αϊβαλή
Εξερευνώντας το Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας
Τα πετρώδη και αργιλώδη εδάφη χαρίζουν χαρακτήρα στα κρασιά
Κελάρι με δρύινα βαρέλια
Συνοδηγός στο φορτηγό του Κτήματος Σκούρα στο δρόμο για το Γυμνό

Κρασιά

Όσο εύκολα γοητεύει τον επισκέπτη η φύση της Νεμέας, άλλο τόσο εύκολα τον γοητεύει ο χαρακτήρας του κρασιού.

Το Αγιωργίτικο, με ένα χαρακτήρα στον οποίο πρωταγωνιστεί η στρογγυλάδα και το γλυκό γευστικό προφίλ που βασίζεται στα βύσσινα, τα κεράσια και τα γλυκά μπαχαρικά, αποτελεί ένα από τα πιο εύκολα και αγαπητά στυλ κρασιού που μπορεί κανείς να γευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ευέλικτα και προσαρμοστικά, τα κρασιά της Νεμέας συνοδεύουν με ευκολία αμέτρητα πιάτα. Τα ποικιλιακά αρώματα κανέλας και γαρύφαλλου δημιουργούν μια κλασική γευστική γέφυρα με πιάτα που περιέχουν κιμά όπως ζυμαρικά a la Bolognese, γεμιστά κανελόνια και μπιφτέκια αλλά και τον διάσημο ντόπιο κόκορα κρασάτο. Ο απόλυτος όμως ελληνικός γευστικός συνδυασμός κάθε ποιοτικής Νεμέας, είναι το ταίριασμά της με ένα υπέροχα καραμελωμένο, φουρνιστό γιουβέτσι. Η γλύκα του πιάτου και η οξύτητα της ντομάτας δημιουργούν μια μοναδική αρμονία με τις υψηλές συνήθως οξύτητες των κρασιών, τη μεστή γεύση και τον γλυκό αρωματικό χαρακτήρα των κρασιών. Οι αγαπημένες Νεμέες όμως λειτουργούν άνετα και με εθνικές κουζίνες και διεθνή ταιριάσματα. Φανταστείτε τί μπορεί να κάνει μια Νεμέα δίπλα σε ένα έντονο αρωματικά Chicken tikka masala βασισμένο στον πουρέ ντομάτας και το κάρυ. Πόσο το Αγιωργίτικο συνομιλεί με τη ντομάτα και πόσο η ‘γλύκα’ του σβήνει, ανακουφίζει ή συμπληρώνει την κάψα από την κάθε λαχταριστή πικάντικη μπουκιά. Φυσικά οι αρμονικές δυνατότητες της ποικιλίας δεν σταματούν εδώ.

Τα στυλ

Πέντε βασικά στυλ είναι τα πιο συνηθισμένα.

  • Ροζέ Αγιωργίτικα, συνήθως από αμπελώνες υψηλών υψομέτρων (800-850 μέτρα) από περιοχές όπως ο Ασπρόκαμπος.
  • Νεαρά, εκφραστικά Αγιωργίτικα ζυμωμένα σε ανοξείδωτες δεξαμενές με μηδενική ή ελάχιστη ωρίμανση σε παλιά βαρέλια και προβολή του ποικιλιακού χαρακτήρα και της φρεσκάδας.
  • Πυκνά Αγιωργίτικα από παλιότερα αμπέλια, ξερικούς αμπελώνες και πυκνές φυτεύσεις, που δίνουν κρασιά με ένταση, πολυπλοκότητα και μεγαλύτερες δυνατότητες παλαίωσης.
  • Χαρμάνια Αγιωργίτικου με διεθνείς ποικιλίες, όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Syrah οι οποίες συνεισφέρουν δομή, πολυπλοκότητα αρωμάτων και δυνατότητες παλαίωσης.
  • Και τέλος, γλυκά Αγιωργίτικα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά εξίσου μοναδικά και ξεχωριστά.
Μαθαίνοντας την ιστορία του κρασιού της Νεμέας από τον πιο κατάλληλο άνθρωπο. Στην αυλή του Θανάση Παπαϊωάννου τον Ιούλιο του 2010.
Μια από τις πρώτες μου, θαμπές, φωτογραφίες από την πρώτη μου επίσκεψη σε οποιοδήποτε οινοποιείο
Ο Θανάσης Παπαϊωάννου μας άνοιξε την πόρτα του όταν τον διαβεβαιώσαμε ότι δεν είμαστε δημοσιογράφοι
Συζητώντας με την Καίτη Παπαϊωάννου
Οι μαγευτικοί αμπελώνες της Νεμέας
Αναρωτιέμαι αν η Σταυρούλα έμεινε μαζί μου *επειδή* την πήγαινα σε οινοποιεία στην αρχή της σχέσης μας ή *παρόλο* που συνέβαινε αυτό
Βραδιά γευσιγνωσίας
Στο πάντα γεμάτο από κόσμο Κτήμα Παλυβού
Το εντυπωσιακό κτήριο του Κτήματος Σκούρα
Γαία Οινοποιητική, στο Κούτσι Νεμέας
Στο Οινοποιείο Αϊβαλή το 2011
Η Νεμέα βρίσκεται 40 λεπτά από το Ναύπλιο
Καθαρίζοντας τα βαρέλια
Τυπικό σκηνικό της Νεμέας
Πάντα πρόθυμος για τρύγο… και φωτογραφίες!

Οινοποιεία

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα οινοποιεία της Νεμέας, να γνωρίσει τους ανθρώπους πίσω από τα κρασιά, να δοκιμάσει τη δουλειά τους. Στην περιοχή της Αρχαίας Νεμέας κοντά στον αρχαιολογικό χώρο έχουμε το Κτήμα Παπαϊωάννου και το Κτήμα Παλυβού, ενώ δίπλα στις Αρχαίες Κλεωνές βρίσκεται το όμορφο boutique οινοποιείο της οικογένειας Λαυκιώτη. Γύρω από το ημιορεινό χωριό Κούτσι βρίσκονται τα οινοποιεία της Γαία Οινοποιητική και Semeli Estate, ενώ το Κτήμα Δρυόπη το οποίο πλειοψηφικά ανήκει στην οικογένεια Τσέλεπου ετοιμάζει προσεχώς ένα σύγχρονο βιοκλιματικό οινοποιείο, το οποίο θα είναι φυσικά επισκέψιμο.

Γύρω από την πόλη της σύγχρονης Νεμέας ο επισκέπτης έχει πολλές αξιόλογες επιλογές. Από την Εθνική Οδό ακολουθώντας την έξοδο προς Νεμέα ο επισκέπτης θα συναντήσει διαδοχικά των οινοποιεία των Ρεπάνη, Λαντίδη και Καραμήτσου. Μέσα στην πόλη βρίσκεται το νέο guest house της Οικογένειας Αϊβαλή όπου γίνονται και γευστικές δοκιμές (εναλλακτικά στο οινοποιείο στο Πετρί) και το Κτήμα Νέμειον. Στην έξοδο του χωριού το Οινοποιείο Ιερόπουλου και το πανέμορφο Κτήμα Γκόφα, αξίζουν σίγουρα την προσοχή σας. Τέλος, στο διπλανό νομό Αργολίδας και στο χωριό Μαλαδρένι, αλλά πάντα εντός της ΠΟΠ Νεμέα, βρίσκεται το κορυφαίο Κτήμα Σκούρα το οποίο δεν είναι δυνατόν κανένας οινόφιλος να παραλείψει.

Αυτή είναι η δική μου Νεμέα, η δική μου Πελοπόννησος, οι δικές μου αναφορές, αναμνήσεις και εμμονές. Τις αγαπώ όλες και πάντα, όταν η ζωή μου φέρνει Covid, εγώ θα σκέφτομαι, θα πίνω και θα ονειρεύομαι Νεμέα. Και κάπως έτσι, η ζωή θα ομορφαίνει, οι μέρες θα κυλάνε λίγο πιο ευχάριστα και οι έναστρες νύχτες θα φωτίζουν ακόμα πιο λαμπερά τα αστέρια που σχηματίζουν τον αστερισμό του Λέοντα. Το σύμβολο και το καμάρι της παντοτινής Νεμέας.

 

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Grape (τεύχος #18, σελίδες 24-25) και παρουσιάζεται εδώ με την άδεια του εντύπου.

ΕΛΛΑΔΑ
2021
Οινοποιείο Monsieur Nicolas
ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μαζί με το Γιώργο Καραμήτρο στο Μεσενικόλα Καρδίτσας με φόντο τα Άγραφα και τη Λίμνη Πλαστήρα