Αμπελώνες Θυμιόπουλου
ΕΛΛΑΔΑ – ΤΡΙΛΟΦΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΑ – 2021
Κρασιά με προσωπικότητα, άποψη, ταυτότητα και χαρακτήρα. Όμως ποιά είναι τα χώματα, ο άνεμος, οι πλαγιές, η φύση που τα δημιούργησε; Ποιό το όραμα, οι ιστορίες και οι άνθρωποι που τα ενέπνευσαν; Είχε έρθει η ώρα για ένα μοναδικό ταξίδι κρασιού στον Τρίλοφο Νάουσας.

Εδώ και αρκετά χρόνια θαύμαζα και απολάμβανα τα κρασιά του Απόστολου Θυμιόπουλου. Εξάλλου ποιος οινόφιλος δεν έχει εκτιμήσει τον σαγηνευτικό χαρακτήρα της Νάουσας ‘Γη & Ουρανός’, ενός κρασιού που άλλαξε τα δεδομένα ολόκληρης της ζώνης; Ποιος δεν έχει απολαύσει τη φρασκάδα και το brio της Naoussa Alta, ποιος δεν έχει γοητευτεί από το εύρος και τον χαρακτήρα του Rose de Xinomavro; Ποιος δεν έχει απολαύσει την συμπύκνωση της Ραψάνης του ή την αξέχαστη, αλμυρή ορυκτότητα της Acroterra Σαντορίνη;

Κρασιά με προσωπικότητα, με άποψη, με ταυτότητα και χαρακτήρα. Με τα κρασιά λοιπόν είχα γνωριστεί καλά. Είχε έρθει πλέον η ώρα να γνωρίσω και τα χώματα, τον άνεμο, τις πλαγιές, την φύση που τα δημιούργησε. Και πάνω από όλα το όραμα, τις ιστορίες και τους ανθρώπους που τα ενέπνευσαν.

Είχε έρθει η ώρα για ένα μοναδικό ταξίδι κρασιού στον Τρίλοφο Νάουσας, με ξεναγό τον εμπνευστή και δημιουργό των μοναδικών αυτών κρασιών, τον Απόστολο Θυμιόπουλο.

Ο Αποστόλης ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν. Το νήμα της αμπελουργίας ξεκίνησε από τον παππού και πέρασε στον πατέρα του Αποστόλη. Ο πατέρας του ήταν ένας αμπελουργός με μεγάλη αγάπη για τη γη και τα αμπέλια του. Καλλιεργούσε σταφύλια για να τα πουλήσει στους μεγάλους παραγωγούς της εποχής· τον Μπουτάρη, τον Τσάνταλη, τον συνεταιρισμό. Οι Εταιρείες εκείνα τα χρόνια πλήρωναν με το κιλό, χωρίς να δίνουν κίνητρα ποιότητας. Όταν όλοι οι αμπελουργοί καλλιεργούσαν ώστε να πάρουν 1,5 τόνο το στρέμμα, ο πατέρας Θυμιόπουλος κλάδευε γενναία ώστε να πάρει μόνο 800 κιλά το στρέμμα και μάλιστα με βιολογικές μεθόδους. Η μισή παραγωγή συνήθως του απέφερε και το μισό εισόδημα, αλλά ο εκείνος δεν ήταν αφελής, ούτε ρομαντικός.

Ακόμα τον θυμάται ο Αποστόλης να λέει: «Πρέπει να δίνουμε καλά σταφύλια στους μεγάλους για να φτιάξουν καλό κρασί. Αν δεν το κάνουμε, τότε μια μέρα θα κλείσουν». Τώρα που το σκέφτομαι, ο Αποστόλης δεν ξεκίνησε καθόλου από το μηδέν.

Το Οινοποιείο των Αμπελώνων Θυμιόπουλου στον Τρίλοφο Ημαθίας
Θέα από το μπαλκόνι του οινοποιείου προς τα βορειοδυτικά
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος μας δείχνει τα εδάφη του πρώτου αμπελώνα (νέα Αγία Παρασκευή)
Η τραβερτίνα (μαλακός πορόλιθος) βρίσκεται συχνά πάνω από τα επιφανειακά αργιλώδη εδάφη
Η ποικιλομορφία των εδαφών της περιοχής αντανακλάται στον πολύχρωμο πέτρινο τοίχο του οινοποιείου, φτιαγμένου από την πέτρα που βγήκε κατά τις φυτεύσεις των αμπελώνων
Ξεκινήσαμε από το φιλόξενο μπαλκόνι του οινοποιείου
Το χτίσιμο των χώρων του οινοποιείου βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη
Στο βάθος του κελαριού έχει αφεθεί άχτιστο το μητρικό έδαφος. Πάνω στο χώμα έχουν τοποθετηθεί βότσαλα, όπου ακουμπάνε τα βαρέλια. Στον ίδιο χώρο θα θαφτούν οι νέοι πήλινοι αμφορείς από τη Σικελία
Απολύμανση των βαρελιών με όζον και όχι χημικά
Ξεκινάμε τη βόλτα μας, αρχικά στους γύρω αμπελώνες
Απέναντι από το οινοποιείο βρίσκεται ο αμπελώνας Αγία Παρασκευή με Ξινόμαυρο που κατευθύνεται στο ‘Γη & Ουρανός’
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος μας εξηγεί την αμπελουργική του προσέγγιση
Η Νάουσα αποτελεί ένα μαγευτικό τόπο για παραγωγή αληθινών κρασιών terroir

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος πήγε σχολείο στη Βέροια αλλά από μικρός είχε τη φύση, τα βουνά, την αμπελουργία στο αίμα του. Με την διαφορά ότι δεν ήθελε να περιοριστεί στην αμπελουργία· ήθελε τα σταφύλια να τα κάνει ο ίδιος κρασί. Έτσι μπήκε στο ΤΕΙ Οινολογίας μόλις τελείωσε το σχολείο, το 1997. Από τη σχολή βγήκε το 2001 και ζήτησε να κάνει πρακτική σε κάποιο οινοποιείο της Νάουσας. Έλα όμως που το οινοποιείο που συνήθως έπαιρνε τους αποφοίτους για internship, δεν δέχτηκε εκείνον!

Κάπως έτσι ο Αποστόλης προσέλαβε τον εαυτό του. Με μηδενική εμπειρία οινοποίησης και χωρίς καμία έξωθεν υποστήριξη, δημιούργησε το 2005 τη Νάουσα Γη & Ουρανός, ένα κρασί το όνομα του οποίου είχε σκεφτεί από τα φοιτητικά του χρόνια. «Όταν φτιάξω κρασί, έτσι θα το ονομάσω» μονολογούσε ως φοιτητής, όπως μου ανέφερε.

Ο Αποστόλης αποτελεί ξεκάθαρα το πιο καθοριστικό στοιχείο του terroir που ορίζει τα κρασιά του. Ένας άνθρωπος που αν δεν τον γνωρίσεις και περιοριστείς στην ανάγνωση του βιογραφικού του, θα τρομάξεις. Ναι, είναι τρομακτικό. Σε κάποιους δεν φτάνει μια ολόκληρη ζωή για να δημιουργήσουν κάτι, είτε μικρό είτε μεγαλύτερο. Άλλοι πάλι, μέσα σε δύο μόλις δεκαετίες έχουν πατήσει κορυφές απάτητες, δυσθεώρητες, απλησίαστες. Ο Απόστολος Θυμιόπουλος είναι μόνο 42 ετών και έχει δημιουργήσει τρία οινοποιεία από το μηδέν σε Νάουσα, Ραψάνη, Σαντορίνη. Από τις 8.000 φιάλες Γη & Ουρανός του 2005, έχει φτάσει το ένα εκατομμύριο φιάλες παραγωγής ενώ ταυτόχρονα είναι -κατά τη γνώμη μου- ο καλύτερος παραγωγός της Νάουσας τόσο από οργανοληπτικής άποψης όσο και μελλοντικών προοπτικών.

Αναρωτήθηκα αρκετές φορές τί μπορούμε να περιμένουμε από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου την τρέχουσα δεκαετία, μέχρι ο Αποστόλης να πενηνταρίσει. «Το μόνο που με νοιάζει είναι να μου φτάσει ο χρόνος, να προλάβω για να κάνω αυτά που θέλω».

Αυτά είναι τα λόγια του Θυμιόπουλου που μου απάντησε μάλλον διαβάζοντας τη σκέψη μου. Τα λόγια του εκτός από δύναμη, κρύβουν φιλοδοξία, αποφασιστικότητα και μαζί ταπεινότητα.

Μόλις 300 μέτρα από την πόρτα του οινοποιείου βρίσκεται η περίφημη πλέον ‘Βράνα Πέτρα’
Βράνα Πέτρα, ένα πολύτιμο cru 48 στρεμμάτων που κατευθύνεται στο ομώνυμο ultra-premium κρασί ‘Βράνα Πέτρα’ και αφετέρου στο Γη & Ουρανός
Τα αμπέλια βρίσκονται μέσα στο δάσος, ανάμεσα σε αγριόχορτα, βελανιδιές και άλλου είδους βλάστηση
Η Βράνα Πέτρα αποτελεί ένα σπάνιο μωσαϊκό εδαφών με πράσινο γρανίτη, σχιστόλιθο, μάρμαρο και ζεόλιθο
Ο Αποστόλης μας δείχνει τρεις διαφορετικές πέτρες που έπιασε τυχαία εκείνη την ώρα
Η βόλτα στη Βράνα Πέτρα συνεχίζεται
Επικλινείς αμπελώνες, απομόνωση, πλουραλισμός εδαφών
Η θέα από το ψηλότερο σημείο της Βράνα Πέτρα
Τμήμα της Βράνα Πέτρα εξακολουθεί να οδηγείται στο Γη & Ουρανός
Το αμπέλι δεν αρδεύεται –ακόμα- αλλά υπάρχει πρόβλεψη για τυχόν μελλοντικές ανάγκες
Ένας πανέμορφος αμπελώνας
Η περιήγησή μας συνεχίζεται στο αμπέλι από όπου προκύπτει το κρασί ‘Aftorizo’
Βρισκόμαστε στην περιοχή Ισιώματα
Ο αμπελώνας για το Aftorizo είναι προ-φυλλοξηρικός, σε ρίζες Vitis Vinifera
Η φιλοσοφία του Αποστόλη δεν υποστηρίζει τα οργώματα, τους πεντακάθαρους διάδρομους και τον αυστηρό διαχωρισμό χώματος – φυτών. Αγαπούν τη λέξη βιοποικιλότητα
Φεύγοντας από τα Ισιώματα

Αλλά πάμε στο σήμερα.

Αμπελώνες Θυμιόπουλου. 1.000 στρέμματα καλλιεργούμενων αμπελώνων, από τα 3.000 στρέμματα της ΠΟΠ Νάουσα. Χονδρικά δηλαδή, ένα στα τρία κρασιά της Νάουσας, είναι του Αποστόλη. Από τα 3.000 στρέμματα της ζώνης, 1.000 καλλιεργεί ο συνεταιρισμός, 1.000 ο Θυμιόπουλος (εκ των οποίων 400 ιδιόκτητα και 600 συνεργαζόμενα) και 1.000 όλοι οι άλλοι παραγωγοί μαζί -τα μισά εκ των οποίων είναι της Κυρ-Γιάννη. Όλα, μα όλα τα αμπέλια των Αμπελώνων Θυμιόπουλου καλλιεργούνται βιολογικά και πολλές φορές με το βιοδυναμικό πρωτόκολλο, ενώ ο Θυμιόπουλος ενίοτε φλερτάρει και με το φυσικό κρασί.

Η παρέα μας μεγαλώνει και οι ερωτήσεις στον Αποστόλη πυκνώνουν.

«Πώς σκέφτηκες να φτιάξεις μια μοντέρνα Νάουσα;» τον ρωτούν οι συνδαιτημόνες. Η απάντηση που πήραμε εκτός από αποστομωτική, έβαζε σε μια τάξη όλα όσα είχαμε μάθει λάθος τα περασμένα χρόνια. «Μα δεν κάνω μοντέρνα Νάουσα αλλά παραδοσιακή. Τα κρασιά της Νάουσας πριν την φυλλοξήρα ήταν περίπου όπως αυτά που φτιάχνω εγώ σήμερα»!

Δηλαδή εμείς τόσα χρόνια νομίζαμε ότι το φυτικό και ρουστίκ προφίλ με τα αρώματα πελτέ τομάτας και πράσινης ελιάς αλλά και τις άγριες, αδούλευτες επί της ουσίας τανίνες που επικράτησε από τη δεκαετία του 1970, ήταν στυλ! Όμως φαίνεται ότι ήταν το αποτέλεσμα ελλειμματικής διαχείρισης σε αμπελουργικό και οινοποιητικό επίπεδο. Μόλις αποκαλύφθηκε μια νέα, εντελώς διαφορετική ανάγνωση σχετικά με το ποιο είναι στην πραγματικότητα το κλασικό στυλ του Ξινόμαυρου της Νάουσας.

Κάναμε μια βόλτα σε επιλεγμένους αμπελώνες, ξεκινώντας από αυτά που βρίσκονται στην αυλή του οινοποιείου. Η Αγία Παρασκευή απέναντι από την πόρτα του οινοποιείου, ένας ενιαίος αμπελώνας 40 στρεμμάτων με Ξινόμαυρο που κατευθύνεται στο Γη & Ουρανός, φυτεύθηκε το 1974 από τον παππού του. Πλούσιος άργιλος από πάνω και τραβερτίνα (μαλακός πορόλιθος) από κάτω, δημιουργούν ένα ενδιαφέρον μίγμα εδαφών. Το δεκαεπτά στρεμμάτων αμπελοτεμάχιο Νέα Αγία Παρασκευή, ακριβώς δίπλα στο οινοποιείο, είναι εκτεθειμένο στους βόρειους ανέμους και το σταφύλι πηγαίνει στο Ξινόμαυρο Young Vines. Περπατώντας βορειοδυτικά, αμέσως μετά από μια συστάδα θάμνων, βρίσκουμε την Βράνα Πέτρα, ένα πολύτιμο cru 48 στρεμμάτων που κατευθύνεται στο ομώνυμο ultra-premium κρασί ‘Βράνα Πέτρα’ και αφετέρου στο Γη & Ουρανός. Ένα σπάνιο μωσαϊκό εδαφών με πράσινο γρανίτη, σχιστόλιθο, μάρμαρο και ζεόλιθο.

Γέρικες αμπελιές ποικιλίας Ξινόμαυρου που ωριμάζει
Βρισκόμαστε στην περιοχή Μπραγάτσα
Αμπελώνας έξι στρεμμάτων στην περιοχή Μπραγάτσα, στα 480 μέτρα. Ένα από τα plots του Naoussa Alta.
Ο Αποστόλης με τα αμπέλια του
Τα εδάφη είναι επιφανειακά αργιλώδη με υπέδαφος από ασβεστόλιθο και σχιστόλιθο
Ένας όψιμος αμπελώνας υψομέτρου που χαρίζει στη Naoussa Alta το λεπτό χαρακτήρα της
Όλα τα ορεινά αμπέλια που επισκεπτόμαστε είναι περιφραγμένα με συρματοπλέγματα…
…ως προστασία από τα αγριογούρουνα και τα άγρια ζώα
Στην είσοδο της Φυτειάς, στάση για νερό από την πηγή
Ένα πανέμορφο τοπίο με πλατάνια και ένα χαλί από χάλκινα φύλλα
Επιστροφή στο οινοποιείο
Οι εργασίες επέκτασης και βελτίωσης δεν σταματούν ποτέ
Ο δρόμος από όπου φτάνει κανείς στο Οινοποιείο των Αμπελώνων Θυμιόπουλου

Στην περιοχή αυτή ο Θυμιόπουλος κατέχει συνολικά 150 ιδιόκτητα στρέμματα, εκ των οποίων μόλις τα 40 είχαν αγοραστεί από τον πατέρα του Αποστόλη.

Γενικά δεν του αρέσουν τα οργώματα, οι πεντακάθαροι διάδρομοι και ο αυστηρός διαχωρισμός χώματος – φυτών. Τα αμπέλια του βρίσκονται μέσα στο δάσος, ανάμεσα σε ροδιές, αγριόχορτα, βελανιδιές και άλλου είδους βλάστηση.

Τα απομονωμένα αμπέλια μέσα σε δασικές εκτάσεις, αν και είναι μπελάς στην καλλιέργεια και το μάζεμα, είναι απαραίτητα για την βιολογική καλλιέργεια, μακριά από γείτονες με διαφορετικές αμπελουργικές απόψεις και φιλοσοφίες. Κάποια μελίσσια που βρίσκουμε στο δρόμο μας αποτελούν τεκμήριο βιολογικής καλλιέργειας. «Είναι γνωστό ότι οι μέλισσες είναι πολύ ευαίσθητες, με το παραμικρό δηλητήριο πεθαίνουν».

Όλα τα ορεινά αμπέλια που επισκεπτόμαστε είναι περιφραγμένα με συρματοπλέγματα, ως προστασία από τα αγριογούρουνα και τα άγρια ζώα. Έτσι και τα έξι στρέμματα στην περιοχή Μπραγάτσα στα 480 μέτρα, ένα ημιορεινό αμπελοτεμάχιο με άργιλο σε βάση από ασβεστόλιθο και σχιστόλιθο. Τα σταφύλια αυτού του αμπελώνα, μαζί με το πέντε στρεμμάτων Τρανό Πηγάδι απέναντι, δίπλα στο δάσος, κατευθύνονται στην υπέροχη Naoussa Alta. «Δεν μας αρέσει η κλωνική επιλογή και η αυστηρότητα στην καλλιέργεια. Στο αμπέλι έχουμε διάσπαρτους διάφορους κλώνους για να έχουμε ποικιλομορφία» μας εξηγεί ο Αποστόλης. Τελευταία μας στάση είναι στην περιοχή Ισιώματα, εκεί που καλλιεργείται το Αυτόριζο. Παλιά αμπέλια σε κύπελο, δίνουν τον πολύτιμο καρπό τους στο σπάνιο Aftorizo, από αυτόριζες, προφυλλοξηρικές ρίζες Vitis Vinifera.

Επιστρέψαμε στο οινοποιείο, όπου δοκιμάσαμε εννιά κρασιά: επτά από το οινοποιείο της Νάουσας, ένα από το οινοποιείο Terra Olympus στην Ραψάνη και ένα από την Acroterra στη Σαντορίνη.

01
ATMA λευκό 2020
70% Ξινόμαυρο, 30% Μαλαγουζιά

Ένα κρασί με πρώτη ύλη από διάφορους αμπελώνες της Ημαθίας, προερχόμενο από την ερυθρή ποικιλία Ξινόμαυρο (οινοποίηση Blanc de Noir) και την λευκή Μαλαγουζιά. Γοητευτικά αρώματα που θυμίζουν ροδάκινο, βερίκοκο, ώριμα λεμόνια, αγιόκλημα και νότες από βότανα. Η συγκρατημένη οξύτητα και το σχετικά χαμηλό αλκοόλ (12% abv) το κάνουν εξαιρετικά drinkable, εξ ού και το listing σε σημεία όπως το Μουσείο Ακρόπολης και το ΚΠΙΣ Νιάρχος. Ένα πολύ ευχάριστο, ισορροπημένο κρασί με επίμονη επίγευση και ετήσια παραγωγή 150.000 φιαλών, εκ των οποίων οι 100.000 εξάγονται στον Καναδά.

02
Rose de Xinomavro 2019
100% Ξινόμαυρο

Ξεχάστε για λίγο τις -γοητευτικές κατά τα άλλα- Προβηγκίες και υποκλιθείτε. Δεν είναι εύκολο να συναντήσει κανείς ροζέ κρασί με τόση άποψη και τέτοιο χαρακτήρα που δοκιμάζοντάς το να σκέφτεται Michelin εστιατόρια. Τα αρώματα της φράουλας μπλέκονται με αυτά του ιωδίου και του ορυκτού αλατιού, με νότες από ποτ πουρί σε ένα συνολικά umami σύνολο. Υψηλή οξύτητα, μέτριο αλκοόλ 13%, ελαφρές τανίνες και μακρά επίγευση. Η σκούρα φιάλη δεν έχει επιλεχθεί τυχαία, το ροζέ αυτό είναι καθαρά ένα κρασί παλαίωσης. Η ολονύχτια, οκτάωρη εκχύλιση του δίνει το χρώμα του, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί παλιό βαρέλι για 3-4 μήνες, διαδικασία στην οποία εν μέρει οφείλεται η ελαφρά τανικότητα και η δομή του.

Ετήσια παραγωγή 80.000 φιάλες.

03
Naoussa Young Vines 2020
100% Ξινόμαυρο

Αυτό το κρασί αποτελεί το 35% της συνολικής παραγωγής των Αμπελώνων Θυμιόπουλου, δηλαδή 350.000 φιάλες από τις συνολικά 1.000.000 φιάλες ετησίως. Ένα κρασί από νεαρότερα αλλά μη αρδευόμενα αμπέλια στις περιοχές της Φυτιάς και του Τριλόφου σε υψόμετρα μεταξύ 500 και 200 μέτρων αντίστοιχα. Εδώ έχουμε οινοποίηση ολόκληρων τσαμπιών κατά 25% (ενδοκυτταρική ζύμωση ή στα γαλλικά macération carbonique), εκχύλιση 12 ημερών και αργή ζύμωση 3 μηνών σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με ωρίμανση σε τσιμεντένιες δεξαμενές. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα fruit-forward κρασί με φρεσκάδα και αρώματα από κόκκινα φρούτα, φράουλα και άνθη. Στο στόμα υψηλή οξύτητα, μέτριο αλκοόλ 13,5%, μέτριο σώμα και μέτρια (+) επίγευση. Ένα πολύ ευχάριστο Ξινόμαυρο που πίνεται και δροσερό, ενώ δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να διαβαθμίσει την πρώτη ύλη του συνολικά.

04
Γη & Ουρανός Νάουσα 2018
100% Ξινόμαυρο

Το κρασί που έκανε γνωστό τον Απόστολο Θυμιόπουλο και που -δίχως υπερβολή- άλλαξε τα δεδομένα μιας ολόκληρης ΠΟΠ ζώνης, της θρυλικής ΠΟΠ Νάουσα. Το 2018 ήταν μια καλή, δροσερή χρονιά, με άφθονο νερό που βοήθησε ώστε να μην στρεσαριστούν τα φυτά. Αρώματα από φράουλες, κόκκινα μούρα, φρούτα του δάσους, νότες τρούφας και γης, πίσσα και μια ανάμνηση από νότες πελτέ ντομάτας, συνδέοντας με μέτρο το κρασί με το παρελθόν της περιοχής. Η κοφτερή, υψηλή οξύτητα κάνει το αλκοόλ των 14% να φαίνεται αριστοτεχνικά ισορροπημένο. Γενικότερα η ενσωμάτωση των στοιχείων του κρασιού μαζί με την συμπύκνωση και την μακρά επίγευση αποτελούν τα δυνατότερα στοιχεία του κρασιού.

Ετήσια παραγωγή 60.000 φιάλες.

05
Xinomavro Nature 2016
100% Ξινόμαυρο

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος το 2006 έφτιαξε -ίσως- το πρώτο Natural κρασί στην Ελλάδα, με μηδενική χρήση θειώδους, ως αίτημα της Γαλλικής αγοράς για όσους έχουν δυσανεξία στα θειώδη. Το κρασί δημιουργήθηκε δηλαδή από μια πρακτική ανάγκη, πριν η SO2-free οινοποίηση γίνει μόδα. Αργότερα ο Θυμιόπουλος πήρε ακόμα πιο σοβαρά τις οινοποιήσεις χωρίς παρεμβάσεις, όπως όμως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW στο βιβλίο του Wines of Greece, χωρίς αυτό να αποτελέσει ποτέ βασικό στοιχείο της ταυτότητάς του. Αποτέλεσμα ένα πιο ρουστίκ, παλαιού τύπου κρασί, με αρώματα από πελτέ τομάτας, φράουλα, γη, βρεγμένο δάσος και άνθη, ενώ παραμένει δροσερό και σύγχρονο. Υψηλή οξύτητα, μέτριο αλκοόλ 13%, μέτριες (+) τανίνες, κάπως πιο grippy για τα δεδομένα του Θυμιόπουλου και μακρά επίγευση.

Ετήσια παραγωγή 5.000 φιάλες.

06
Xinomavro Nature 2016
100% Ξινόμαυρο

Υπέροχο, σαν κάποιες πολύ καλά διατηρημένες Νάουσες του παρελθόντος. Κόκκινα μούρα, φρούτα του δάσους και ζωικά αρώματα (σταύλος). Μέτρια (+) οξύτητα, λιωμένες τανίνες, μέτριο αλκοόλ 13% και μακρά επίγευση. Ένα κρασί που έχει διατηρηθεί υπέροχα.

Ετήσια παραγωγή 5.000 φιάλες.

07
Καϊάφας Νάουσα 2017
100% Ξινόμαυρο

Η premium τριλογία των Αμπελώνων Θυμιόπουλου ξεκινάει με τον Καϊάφα (τιμή λιανικής € 35) και συμπληρώνεται με τα Αυτόριζο και Βράνα Πέτρα (€ 70 και € 90 αντίστοιχα). Ο Θυμιόπουλος δείχνει τον δρόμο -μεταξύ άλλων- και στο premiumization της ζώνης. Ένα single-vineyard αμπελοτόπι ηλικίας 42 χρόνων κατά τον τρύγο του 2017, με ασβεστολιθικά εδάφη, σε υψόμετρο 180 μέτρων. Αποτελεί ένα μη αρδευόενο, παλιό αμπέλι της οικογένειας Θυμιόπουλου το σταφύλι του οποίου έως τώρα κατευθυνόταν στο Γη & Ουρανός -από το ξεκίνημα της κυκλοφορίας του, αλλά πλέον οινοποιείται ξεχωριστά, χαρίζοντάς μας 3.500 φιάλες ετησίως. Μύτη από κόκκινα φρούτα, φρούτα του δάσους, raspberries, γη, τρούφα και ένας πανέμορφος umami χαρακτήρας. Στο στόμα υψηλή οξύτητα, μέτριο αλκοόλ 13,5%, όγκος, ισορροπία, φινέτσα και μακρά επίγευση.

*Σημειώνεται ότι ένα κομμάτι του αμπελώνα εξακολουθεί να οδηγείται στο Γη & Ουρανός

08
Ραψάνη Terra Petra 2018
50% Ξινόμαυρο, 50% Κρασάτο & Σταυρωτό

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος δεν είχε σχεδιάσει να φτιάξει κρασί στην ΠΟΠ Ραψάνη. Το 2015 όμως ανακάλυψε ότι πωλούνταν 70 στρέμματα αμπελώνων σε σχιστολιθικά εδάφη εντός της ζώνης, ανάμεσα στην κοιλάδα των Τεμπών και στις πλαγιές του Ολύμπου, σε υψόμετρο 500 μέτρων και μόλις 10 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Μαζί με κάποιες επιπλέον αγορές γης, το Κτήμα έφτασε συνολικά τα 110 στρέμματα. Από αυτά, τα 40 στρέμματα είναι αυτόριζα κλήματα ηλικίας 45-75 ετών σε κύπελλο και 70 στρέμματα με γραμμικά αμπέλια περίπου 20 ετών. Ολόκληρος ο αμπελώνας καλλιεργείται βιολογικά. Αποτέλεσμα της κορυφαίας πρώτης ύλης, των μακρών εκχυλίσεων και της ωρίμανσης σε χρησιμοποιημένα βαρέλια 500 λίτρων είναι ένα κρασί με πυκνότητα, χαρακτήρα και μακρά επίγευση. Ένα κρασί που παλαιώνει καλύτερα και από το Γη & Ουρανός. Αρώματα από raspberries, φρούτα του δάσους, βρεγμένο δάσος, σιτεμένο κρέας, δέρμα και νότες πελτέ. Υψηλή οξύτητα, έντονες τανίνες, μέτριο αλκοόλ 13% και μακρά επίγευση. Ένα μοναδικό, υπέροχο κρασί σε ετήσια παραγωγή 32.000 φιαλών.

09
Acroterra Santorini 2017
100% Ασύρτικο

Τί γίνεται όταν ο πρώην στενός συνεργάτης του Χαρίδημου Χατζηδάκη στη Σαντορίνη, φτιάχνει δικό το κρασί; Μεγαλείο, χαρακτήρας και μεγάλες συγκινήσεις. Ο αυτόριζος, ηφαιστειακός αμπελώνας της Σαντορίνης με τα φτωχά εδάφη έδωσε για μια ακόμα φορά την καλύτερη πρώτη ύλη για κρασιά με συμπύκνωση και ένταση. Γλυκά λεμόνια, ορυκτότητα, ζαχαρωμένα φρούτα και μια μοναδική ισορροπία μεταξύ αυστηρότητας και πληθωρικότητας. Μυθικό στόμα με υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα, υψηλό αλκοόλ 14%, μια κρεμώδη αίσθηση και τη γλύκα από το αλκοόλ να δίνει πόντους στο drinkability.

Μόλις τελειώσαμε τη δοκιμή, ακολούθησε ένα μοναδικό τσιμπούσι δια χειρός της μητέρας του Απόστολου, της οποίας τα πιάτα συναγωνίζονται σε ήθος και χαρακτήρα, τα κρασιά του γιου της. Την ευχαριστούμε και από εδώ, για μια ακόμη φορά για τη ζεστή φιλοξενία της.

Δεν αρκεί να έχεις ταλέντο για να πετύχεις. Πρέπει να έχεις και γνώση. Μα δε φτάνει ούτε η γνώση. Πρέπει να αποκτήσεις κουλτούρα. Αλλά δεν αρκεί ούτε η κουλτούρα. Πρέπει και να προσπαθήσεις. Ο Αποστόλης από τότε που ξεκίνησε, έβαλε τα κρασιά του σε μια βαλίτσα και άρχισε να γυρνάει τον κόσμο. Έτσι κατάφερε να στήσει τις αγορές του σε Αγγλία, Αμερική, Καναδά, Ιαπωνία και αλλού. Με ένα σαφώς ορισμένο, χειροπιαστό όραμα. Με λογισμό και με όνειρο. Ευχόμαστε στον Απόστολο Θυμιόπουλο και την ομάδα του κάθε επιτυχία και καλή δύναμη με την αποπεράτωση του οινοποιείου Acroterra στη Σαντορίνη, που τώρα χτίζεται. Είμαστε σίγουροι ότι η διαδρομή του θα είναι γεμάτη επιτυχίες, χαρίζοντας σε κάθε οινόφιλο δυνατές συγκινήσεις.

Οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου απέχουν είκοσι λεπτά οδήγησης από το κέντρο της Νάουσας και μια ώρα από τη Θεσσαλονίκη

Αμπελώνες Θυμιόπουλου

591 00 Τρίλοφο Ημαθίας

T +30 2331 093604

Μ +30 693 206 4161

info@thymiopoulosvineyards.gr

www.thymiopoulosvineyards.gr

ΕΛΛΑΔΑ
2021
Κτήμα Γεροβασιλείου
ΕΠΑΝΟΜΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μια ημέρα έμπνευσης και αφήγησης ενός μοναδικού success story μαζί με τον Βαγγέλη και τη Μαριάνθη Γεροβασιλείου